Penghuni Rumah Mampu Milik Tidak Mampu Berpindah Keluar – Kajian PropertyGuru

KUALA LUMPUR, 20 Sept (Bernama) — Empat dari lima keluarga yang menghuni rumah mampu milik atau perumahan kos rendah dan sederhana cenderung untuk kekal dalam jenis perumahan yang sama seumur hidup, demikian menurut satu kajian yang dijalankan oleh sebuah syarikat teknologi pangkalan data hartanah.

Hasil daripada analisis ini telah dibentangkan oleh Pengurus Besar PropertyGuru DataSense Joe Thor baru-baru ini yang bertujuan menyingkap dengan lebih lanjut sambutan dan tahap daya penarik rumah mampu milik seperti rumah Program Perumahan Rakyat (PPR) dan pelbagai lagi – di Lembah Klang, kata PropertyGuru dalam satu kenyataan hari ini.

Menurut Thor, pihak berkuasa dan badan perancang perlu mengkaji dan memahami mengapa empat dari lima keluarga yang menghuni rumah mampu milik tidak mampu atau tidak mahu meninggalkan perumahan mampu milik mereka setelah mereka mula menghuni.

“Hanya 20 peratus daripada penghuni rumah mampu milik akan meninggalkan perumahan mampu milik dan bertindak membeli rumah swasta yang dibina oleh pihak pemaju.

“Antara faktor yang mendorong penghuni untuk berpindah ialah bilangan ahli keluarga yang semakin membesar dan mereka akan cenderung untuk berpindah ke rumah teres yang terletak di kawasan lebih murah,” katanya.

Kajian yang dijalankan oleh PropertyGuru telah menganalisis kira-kira 7,900 projek rumah mampu milik di  Kuala Lumpur dan Selangor dan 139,500 transaksi jualan sejak dari tahun 70-an.

Kriteria transaksi yang dianalisis ialah perumahan awam dengan nilai antara RM 25,000 hingga nilai maksimum RM350,000.

Walaupun rumah mampu milik hanyalah 10 peratus dari jumlah keseluruhan projek perumahan di lokasi berkenaan, PropertyGuru berkata ia membentuk 18 peratus daripada keseluruhan jumlah transaksi dan ini membuktikan terdapat permintaan memberangsangkan untuk rumah jenis ini. 

Menurut kajian itu, Thor berkata impian pemilik rumah mampu milik ialah sebuah rumah teres dan segala manfaat yang datang bersama iaitu ruang peribadi dan privasi sambil mengekalkan semangat kejiranan.

Beliau seterusnya menambah rumah kluster merupakan pilihan pemilik berbanding rumah flat aras tinggi kerana rumah kluster memberi lebih privasi, ruang yang lebih luas dan memupuk rasa kehidupan berkomuniti.

“Sebab utama mereka berpindah dari rumah mampu milik ialah apabila mereka mula membina keluarga, mereka memerlukan ruang dan privasi yang lebih.

“Justeru, projek rumah mampu milik secara ideal merupakan batu loncatan dalam pemilikan hartanah individu. Namun, kami mendapati purata tempoh pemilikan dari pembelian pertama hingga mereka keluar dari rumah ini ialah tujuh tahun. Amat dikesali bahawa ini bukanlah apa yang terjadi kepada empat dari lima keluarga pemilik projek rumah mampu milik,” kata beliau. 

Kajian mendapati  mereka yang tidak dapat keluar mungkin mengalami masalah kekurangan pilihan atau tidak mempunyai kemampuan kewangan.

Sementara mereka yang tidak mempunyai keinginan untuk keluar mungkin disebabkan rumah mereka sekarang terletak di lokasi strategik (berdekatan dengan kemudahan kenderaan awam, sekolah dan kawasan pekerjaan dan lain-lain lagi).

— BERNAMA

Artikel asal: https://thekapital.my/penghuni-rumah-mampu-milik-tidak-mampu-berpindah-keluar-kajian-propertyguru/

Previous ArticleNext Article

Purata Sewa Di Seluruh Malaysia Meningkat 1.8 Peratus Kepada RM1,920 Bagi Suku Pertama 2024

KUALA LUMPUR, 9 Julai (Bernama) — Purata sewa di seluruh Malaysia meningkat 1.8 peratus kepada RM1,920 bagi suku pertama 2024 daripada angka pada suku pertama 2023, dengan trend ke arah peningkatan kemampuan memandangkan kadar kenaikan menurun, menurut Indeks Sewa Rumah Malaysia suku pertama 2024 oleh IQI.

Pengasas Persama dan Ketua Pegawai Eksekutif Kumpulan IQI Kashif Ansari berkata prestasi Indeks Sewa Rumah Malaysia bagi tempoh itu menunjukkan pertumbuhan permintaan terhadap hartanah sewa semakin perlahan namun masih pada tahap lebih tinggi yang ditetapkan dalam beberapa tahun kebelakangan ini.

“Purata harga sewa di Malaysia sejak dua tahun lepas ialah RM1,895, lebih rendah daripada harga purata suku pertama RM1,920,” katanya dalam kenyataan pada Selasa.

Menurut IQI Indeks Sewa Rumah Malaysia berubah berdasarkan keseimbangan antara bekalan hartanah sewa dan bilangan orang yang ingin menyewa, trend bermusim, perubahan bilangan penuntut antarabangsa di negara ini, dan perubahan aktiviti pelabur yang membeli hartanah untuk disewakan.

IQI menjelaskan kadar sewa untuk 12 bulan akan datang diunjur meningkat agak sederhana dan naik di antara sifar peratus dengan tiga peratus daripada paras pada suku pertama 2024.

“Susulan perjalanan antarabangsa dan ketibaan pelancong terus kembali meningkat, Malaysia mungkin mencatatkan kemasukan penduduk jangka masa panjang baharu dalam jumlah yang besar, penghuni sewa jangka masa pendek serta penuntut antarabangsa.

“Ini juga mungkin menyumbang kepada permintaan lebih tinggi untuk hartanah sewa dan memberi peluang kepada pelabur,” tambahnya.

IQI memaklumkan di Kuala Lumpur, sewa meningkat 7.6 peratus berbanding setahun lepas, dengan purata sewa RM2,735 iaitu dua peratus lebih tinggi daripada purata dua tahun (lapan suku) lepas.

“Sewa di Kuala Lumpur masih pada sekitar harga berpatutan semasa COVID-19 kerana kadar sewa masih belum pulih sepenuhnya daripada penurunan semasa era pandemik.

“Purata sewa pada suku pertama 2024 adalah 27 peratus lebih rendah berbanding suku yang sama 2020, sebelum pandemik,” menurutnya.

— BERNAMA