Penghuni Rumah Mampu Milik Tidak Mampu Berpindah Keluar – Kajian PropertyGuru

KUALA LUMPUR, 20 Sept (Bernama) — Empat dari lima keluarga yang menghuni rumah mampu milik atau perumahan kos rendah dan sederhana cenderung untuk kekal dalam jenis perumahan yang sama seumur hidup, demikian menurut satu kajian yang dijalankan oleh sebuah syarikat teknologi pangkalan data hartanah.

Hasil daripada analisis ini telah dibentangkan oleh Pengurus Besar PropertyGuru DataSense Joe Thor baru-baru ini yang bertujuan menyingkap dengan lebih lanjut sambutan dan tahap daya penarik rumah mampu milik seperti rumah Program Perumahan Rakyat (PPR) dan pelbagai lagi – di Lembah Klang, kata PropertyGuru dalam satu kenyataan hari ini.

Menurut Thor, pihak berkuasa dan badan perancang perlu mengkaji dan memahami mengapa empat dari lima keluarga yang menghuni rumah mampu milik tidak mampu atau tidak mahu meninggalkan perumahan mampu milik mereka setelah mereka mula menghuni.

“Hanya 20 peratus daripada penghuni rumah mampu milik akan meninggalkan perumahan mampu milik dan bertindak membeli rumah swasta yang dibina oleh pihak pemaju.

“Antara faktor yang mendorong penghuni untuk berpindah ialah bilangan ahli keluarga yang semakin membesar dan mereka akan cenderung untuk berpindah ke rumah teres yang terletak di kawasan lebih murah,” katanya.

Kajian yang dijalankan oleh PropertyGuru telah menganalisis kira-kira 7,900 projek rumah mampu milik di  Kuala Lumpur dan Selangor dan 139,500 transaksi jualan sejak dari tahun 70-an.

Kriteria transaksi yang dianalisis ialah perumahan awam dengan nilai antara RM 25,000 hingga nilai maksimum RM350,000.

Walaupun rumah mampu milik hanyalah 10 peratus dari jumlah keseluruhan projek perumahan di lokasi berkenaan, PropertyGuru berkata ia membentuk 18 peratus daripada keseluruhan jumlah transaksi dan ini membuktikan terdapat permintaan memberangsangkan untuk rumah jenis ini. 

Menurut kajian itu, Thor berkata impian pemilik rumah mampu milik ialah sebuah rumah teres dan segala manfaat yang datang bersama iaitu ruang peribadi dan privasi sambil mengekalkan semangat kejiranan.

Beliau seterusnya menambah rumah kluster merupakan pilihan pemilik berbanding rumah flat aras tinggi kerana rumah kluster memberi lebih privasi, ruang yang lebih luas dan memupuk rasa kehidupan berkomuniti.

“Sebab utama mereka berpindah dari rumah mampu milik ialah apabila mereka mula membina keluarga, mereka memerlukan ruang dan privasi yang lebih.

“Justeru, projek rumah mampu milik secara ideal merupakan batu loncatan dalam pemilikan hartanah individu. Namun, kami mendapati purata tempoh pemilikan dari pembelian pertama hingga mereka keluar dari rumah ini ialah tujuh tahun. Amat dikesali bahawa ini bukanlah apa yang terjadi kepada empat dari lima keluarga pemilik projek rumah mampu milik,” kata beliau. 

Kajian mendapati  mereka yang tidak dapat keluar mungkin mengalami masalah kekurangan pilihan atau tidak mempunyai kemampuan kewangan.

Sementara mereka yang tidak mempunyai keinginan untuk keluar mungkin disebabkan rumah mereka sekarang terletak di lokasi strategik (berdekatan dengan kemudahan kenderaan awam, sekolah dan kawasan pekerjaan dan lain-lain lagi).

— BERNAMA

Artikel asal: https://thekapital.my/penghuni-rumah-mampu-milik-tidak-mampu-berpindah-keluar-kajian-propertyguru/

Previous ArticleNext Article

6 Tips Beli Rumah Pada Umur 30 Tahun

Adakah anda sering menangguh keinginan untuk membeli rumah sehingga usia sudah pun menjangkau 30 tahun?

Sikap sering menangguhkan pembelian rumah pada usia muda akan merugikan diri sendiri dan merupakan keputusan yang kurang bijak.

Ramai anak muda yang suka menangguhkan pembelian rumah pertama mereka di usia muda ekoran mahu enjoy dan juga memenuhi kehendak mereka yang sedikit sebanyak memberikan kesan yang buruk terhadap kehidupan mereka. 

Selain itu, sikap boros dan suka berbelanja juga merupakan antara faktor mereka menangguhkan pembelian rumah di usia muda. Mari kami kongsikan antara tips beli rumah pada umur 30 tahun.

1.Ketahui Jumlah Deposit Yang Perlu Disediakan

Dengan berbekalkan hasrat untuk membeli rumah pada umur 30 tahun, anda perlu menyemak terlebih dahulu kelayakan harga rumah yang ingin dibeli. Pastikan rumah yang ingin dibeli itu sepadan dengan kemampuan pendapatan gaji semasa anda. 

Andai kata pendapatan semasa anda hanya mampu membeli rumah berharga RM 300,000, maka jangan sesekali menanggung risiko untuk membeli rumah diluar kemampuan anda.

Anda perlu tahu bahawa deposit yang perlu disediakan adalah 15% daripada jumlah harga rumah tersebut. Biasanya, deposit tersebut digunakan untuk menampung kos bayaran muka rumah, kos guaman dan pelbagai jenis kos yang berkaitan dengan urusan pembelian rumah tersebut.

Jika pendapatan semasa anda melayakkan anda membeli rumah berharga RM150,000, anda perlu menyediakan deposit rumah sebanyak 15% daripada harga rumah tersebut.

2. Buat Tabung Simpanan

Menyimpan adalah sangat mudah, tetapi amat sukar untuk dilakukan secara konsisten oleh kita. Untuk merealisasikan impian membeli rumah pada usia 30 tahun, anda harus membuat tabung simpanan khas untuk pembelian rumah. 

Tips beli rumah pada umur 30 tahun adalah anda perlu buat simpanan secara konsisten dan jika tidak, ia akan menjadi angan-angan sahaja.

3. Buat Bajet Perbelanjaan Bulanan

Selain itu, tips untuk beli rumah pada usia 30 tahun adalah anda perlu sediakan bajet perbelanjaan bulanan. Bajet perbelanjaan bulanan perlu disediakan agar perbelanjaan yang dibuat oleh anda tidak habis kepada perkara yang tidak sepatutnya. 

Sekiranya anda gagal melaksanakan bajet perbelanjaan bulanan tersebut, maka anda perlu meningkatkan lagi disiplin diri anda. Tanpa kemahuan dan pengorbanan, sukar untuk kita kecapi kejayaan.

4. Paksa Diri Untuk Menyimpan

Jika anda tidak mampu menyimpan secara konsisten, maka anda harus memaksa untuk menyimpan wang secara paksa untuk membeli rumah. Cara yang paling senang adalah dengan menolak sebahagian daripada gaji bulanan anda daripada akaun simpanan anda ke dalam simpanan akaun simpanan 2, Tabung Haji dan sebagainya. Pastikan simpanan yang dilakukan itu tidak terlampau membebankan kewangan seharian anda.

5. Buat Kerja Sampingan

Untuk membeli rumah pada umur 30 tahun, bagi yang mempunyai masa terluang, anda mungkin boleh membuat kerja sampingan. Terdapat pelbagai cara untuk membuat kerja sampingan, antaranya menjual online, menjadi dropship, ejen jualan dan sebagainya. Apa yang paling penting bagi kita yang beragama Islam adalah sumber pendapatan kerja tersebut adalah halal.

6. Langsaikan Hutang Piutang

Tips yang ramai orang terlepas pandang dalam membeli rumah pada umur 30 tahun adalah mereka perlu menyelesaikan hutang piutang yang ada. Bagi anda yang mempunyai hutang kad kredit dan hutang PTPTN, pastikan membayar hutang tersebut agar rekod CCRIS anda bersih. Tahukah anda, dengan rekod CCRIS buruk, harapan untuk membeli rumah pertama anda akan musnah.

Kesimpulannya, tips di atas sememangnya perlu dicuba oleh anda yang ingin membeli rumah pada umur 30 tahun.  Sentiasa kekalkan disiplin ikuti tips di atas dan berbelanja dengan tidak boros.

Semoga dengan tips beli rumah pada umur 30 tahun ini dapat membantu anda sedikit sebanyak untuk mendapatkan rumah idaman anda secepatnya!

Baca juga:

Ramai sangat give up dalam saham. Kawan-kawan kami pun ramai dah give up.

Tapi kenapa give up?

Sebab kita sibuk mencari rahsia, teknik, indikator dan terlalu cepat nak kaya.

Bila dah rugi, mulalah salahkan cikgu, mentor, sifu yang ajar kita.

Tak perlu complicated sangat.
Dan tak perlu pun trade saham hari-hari. Cukup sebulan sekali. Yang penting kita tahu caranya dan aplikasikan dengan betul.

Kami suka kongsikan kaedah Swing ini sebab:

  • Kita tak perlu melekat di screen
  • Kita boleh bekerja seperti biasa
  • Kurang risiko untuk rugi
  • Set siap-siap bila nak jual saham tu
  • Kurang stress

Kami akan kongsikan tips-tips guna strategi Swing dalam saham.

• 5 – 6 November 2022, SABTU & AHAD
• 9 pagi – 5 petang
• Melalui ZOOM


Cepat dapatkan tawaran istimewa dengan harga yang sangat berbaloi

Klik link di bawah.

https://thekapital.my/swing

Kuota untuk 50 orang terawal sahaja.
Cepat daftar!

https://thekapital.my/swing