Harga Emas Dijangka Cecah US$1,800 Seauns Pada Hujung Tahun

KUALA LUMPUR, 19 Sept  (Bernama) — Harga emas dijangka pulih dan akan mencecah paras US$1,800 (US$1=RM4.53) seauns pada hujung tahun daripada US$1,670 seauns pada masa ini disebabkan persekitaran pasaran yang lebih stabil.

“Ia akan mencecah US$1,800 seauns menjelang akhir tahun ini. (Selain itu), harga emas akan bergantung pada persekitaran tahun depan tetapi ia tidak akan tiba-tiba melonjak ke paras US$2,000 seauns,” kata Ketua Pegawai Eksekutif Singapore Bullion Market Association Albert Cheng.

Kenaikan kadar faedah semasa yang meningkat, pengukuhan dolar Amerika Syarikat (AS) serta ketidaktentuan dalam perdagangan dan pasaran ekuiti telah mempengaruhi harga emas, tambahnya.

Beliau berkata, terdapat orang yang beralih kepada emas pada masa ketidaktentuan, kenaikan inflasi dan pasaran kewangan yang tidak stabil, tetapi ia memiliki ciri-ciri aset kecairan yang tinggi berbanding aset kelas lain dan aktiviti memburu harga emas yang lebih murah menyebabkan harganya jatuh.

“Kadar faedah yang tinggi dijangka berterusan untuk sementara waktu dan dolar AS akan terus kukuh kerana ia disifatkan sebagai mata wang yang selamat, dan sebab itu orang ramai akan beralih kepada dolar AS apabila berlakunya ketidaktentuan dalam ekonomi.

“Jika melihat pada enam bulan akan datang, saya fikir harga emas akan kekal tetapi saya tidak fikir ia akan turun terlalu rendah,’’ kata Cheng kepada pemberita selepas majlis pelancaran semula kontrak Niaga Hadapan Emas di Bursa Malaysia Derivatives di sini hari ini. 

Cheng berkata, adalah sukar untuk meramalkan prestasi komoditi itu kerana harga emas sangat bergantung kepada geopolitik global dan sama ada kadar faedah akan stabil atau sebaliknya.

Bagaimanapun, beliau berpendapat orang ramai akan terbiasa dengan persekitaran pasaran dan akan melihat semula portfolio mereka dan kembali kepada perkara asas.

Cheng merupakan salah seorang ahli panel pada perbincangan panel industri yang bertajuk “Is Gold a Safe Haven in a Volatile and High-Interest Rate Environment?”, sempena dengan acara pelancaran semula kontrak Niaga Hadapan Emas.

— BERNAMA

Artikel asal: https://thekapital.my/harga-emas-dijangka-cecah-us1800-seauns-pada-hujung-tahun/

Previous ArticleNext Article

Sumbangan Pulau Pinang Daripada Jumlah Perdagangan Malaysia Pada Ogos Tertinggi Dalam Kalangan Negeri

KUALA LUMPUR, 28 Sept (Bernama) — Pulau Pinang mencatatkan sumbangan tertinggi daripada jumlah perdagangan dalam kalangan negeri pada Ogos daripada jumlah perdagangan Malaysia sebanyak RM265.7 bilion pada bulan yang sama, menurut Jabatan Perangkaan Malaysia.

Jumlah eksport Malaysia naik sebanyak RM46 bilion atau 48.2 peratus kepada RM141.3 bilion pada Ogos berbanding bulan yang sama pada tahun lepas, dengan eksport lebih tinggi dicatatkan di kebanyakan negeri diterajui oleh Pulau Pinang (RM17.1 bilion).

Johor mencatatkan eksport bernilai RM14.7 bilion, Selangor (RM4.7 bilion), Sarawak (RM4.1 bilion), Kuala Lumpur (RM2.2 bilion), Kedah (RM1.7 bilion), Sabah (RM756.3 juta), Melaka (RM733.1 juta), Negeri Sembilan (RM318.9 juta), Kelantan (RM259.7 juta), Pahang (RM153.7 juta) dan Perlis (RM60.6 juta).

Bagaimanapun, eksport merosot di Perak sebanyak RM371.2 juta, Terengganu (-RM316.6 juta) dan Labuan (-RM87.8 juta), katanya.

Antara lima negeri pengeksport utama, Pulau Pinang kekal sebagai pengeksport utama dengan sumbangan sebanyak 29.9 peratus, diikuti Johor (23.4 peratus), Selangor (17.5 peratus), Sarawak (8.4 peratus) dan Kuala Lumpur (5.3 peratus).

Pada masa sama, import pada Ogos turut meningkat RM50.2 bilion atau 67.6 peratus kepada RM124.4 bilion berbanding bulan yang sama pada 2021.

Peningkatan import dipacu oleh import yang lebih tinggi oleh semua negeri, diterajui oleh Johor, dengan peningkatan sebanyak RM14.2 bilion.

Ini diikuti Selangor (RM10.6 bilion), Pulau Pinang (RM8.9 bilion), Kuala Lumpur (RM6.6 bilion), Negeri Sembilan (RM2.1 bilion), Melaka (RM1.9 bilion), Kedah (RM1.5 bilion), Sarawak (RM920.6 juta), Pahang (RM888.5 juta), Perak (RM821.7 juta), Sabah (RM538.3 juta), Labuan (RM294.2 juta), Terengganu (RM174.7 juta), Perlis (RM74.5 juta) dan Kelantan (RM26.3 juta).

— BERNAMA

Artikel asal: https://thekapital.my/sumbangan-pulau-pinang-daripada-jumlah-perdagangan-malaysia-pada-ogos-tertinggi-dalam-kalangan-negeri/