Firma China, Longi Labur RM1.8 Bilion Bina Kilang Fotovoltan Di Serendah

HULU SELANGOR, 17 Okt (Bernama) — Longi Green Energy Technology Co dari China, membuat pelaburan berjumlah RM1.8 bilion bagi membina tiga kilang pengeluaran produk fotovoltan di Serendah, Selangor, yang dijangka siap menjelang Mac 2024. 

Longi merupakan pengeluar panel solar tersenarai dan terbesar China yang menumpukan usaha pengeluaran wafer silikon monohabluran.

Menteri Pelaburan, Perdagangan dan Industri Tengku Datuk Seri Zafrul Abdul Aziz berkata seiring dengan jangkaan pasaran fotovoltan mencatat pertumbuhan memberangsangkan iaitu unjuran lonjakan 29 peratus setahun, adalah wajar serta membanggakan apabila Malaysia berada di kedudukan hadapan dalam usaha hijau berkenaan.

“Sejajar dengan unjuran output Longi sebanyak 8.8 gigawatt apabila (kemudahan kilang) siap kelak, ini akan menempatkan kedudukan negara kita di peringkat global dalam aspek tenaga bersih dan mampan dengan pertumbuhan yang mengagumkan,” katanya pada majlis perasmian Kilang Modul Longi Malaysia di Serendah dekat sini, hari ini.

Ucapan beliau telah dibacakan oleh Timbalan Ketua Setiausaha (Pengurusan dan Pelaburan) Kementerian Pelaburan, Perdagangan dan Industri, Datuk Bahria Mohd Tamil.

Tengku Zafrul turut memuji komitmen padu Longi Green Energy terhadap pertumbuhan Malaysia dengan bertindak meningkatkan tenaga kerja dalam kalangan rakyat negara ini serta memilih Kuala Lumpur sebagai ibu pejabatnya bagi Asia Pasifik.

“(Tindakan) Longi ini hanya membuktikan lagi keyakinannya terhadap potensi besar yang ditawarkan oleh negara kita,” katanya.

— BERNAMA

Previous ArticleNext Article

Unifi Lancar Pelan Pascabayar UNI5G Unstoppable Terbaharu

KUALA LUMPUR, 1 Dis (Bernama) — Cabang perniagaan kepada pengguna Telekom Malaysia Bhd, Unifi, hari ini melancarkan pelan pascabayar dan pelan keluarga UNI5G #Unstoppable terbaharunya, memenuhi pelbagai keperluan rakyat Malaysia dan membawakan pengalaman 5G dalam kehidupan seharian mereka.

Ketua Pegawai Komersial Segmen Pengguna Unifi Jasmine Lee berkata pelan mudah alih baharu ini menyediakan pelbagai nilai tambahan, membentuk semula sempadan ketersambungan dan digital yang memenuhi keperluan individu dan keluarga.

“Dalam memperkasakan negara digital, pelan baharu ini menjadikan teknologi 5G lebih mudah diakses oleh rakyat Malaysia, dengan tumpuan penggunaan untuk seluruh keluarga.

“Dengan liputan mudah alih yang merangkumi lebih 95 peratus daripada populasi negara dan baru-baru ini dinobatkan sebagai pemenang Ookla® 2023 dalam menyampaikan pengalaman video mudah alih terbaik di Malaysia, pelan UNI5G kami memperkasakan individu dan keluarga untuk memanfaatkan 5G, tanpa menjejaskan kualiti dan dengan harga mampu milik,” katanya kepada media selepas pelancaran produk itu di sini hari ini. 

Ookla adalah peneraju global dalam risikan rangkaian dan pandangan berkaitan ketersambungan.

Pelanggan boleh mendapatkan maklumat lanjut mengenai pelan mudah alih baharu melalui laman web Unifi di https://unifi.com.my/mobile/postpaid. 

— BERNAMA