Jangkaan Ekonomi 2023 Menurut Pakar

Semua tak dapat jangka ekonomi, tetapi jangkaan ekonomi 2023 dari pakar ini perlu kita beri perhatian.  Ada pihak yang mengatakan bahawa pada tahun 2023 ini seluruh dunia akan berada pada krisis ekonomi tetapi adakah ianya benar?

Apa yang berlaku dalam ekonomi global pada tahun 2023 menjadi tanda tanya bagi seluruh pihak dan pakar ekonomi telah mengeluarkan beberapa pandangan mereka yang tersendiri.

Namun, perlu diketahui bahawa pakar juga berpendapat sekiranya berlaku krisis ekonomi, ia pasti menjejaskan ekonomi bagi semua pihak. Mengikut tinjauan daripada pakar, kesan daripada pandemik COVID-19 telah memberi kesan kepada pertumbuhan ekonomi dan gangguan ekonomi global yang ketara. 

Baiklah, jom kami kongsikan antara jangkaan ekonomi 2023 menurut pakar.

1. Terjadinya Inflasi Yang Sangat Tinggi Di Negara Yang Berpendapatan Rendah

Menurut pakar, akan terjadi inflasi yang tinggi pada ekonomi global di tahun 2023 kelak di Amerika Syarikat dan juga Eropah. 57% daripadanya menjangkakan inflasi rendah di beberapa negara Asia seperti China. Walau bagaimanapun, di negara yang berpendapatan rendah akan terjadi inflasi yang sangat tinggi.

Dengan terjadinya inflasi yang tinggi, ia akan meningkatkan beban hutang awam. Untuk pengetahuan anda, beban hutang bagi negara yang berpendapatan rendah dikatakan telah meningkat dengan ketara sepanjang sedekad yang lalu.

2. Terjadinya Krisis Kepada Kos Sara Hidup

Pakar Ekonomi juga ‘hampir sebulat suara’ menjangkakan bahawa nilai mata wang  tidak akan dapat bersaing pada tahun 2023. Ini akan memberi kesan terhadap kos sara hidup kita semua. Ia juga dilihat mampu memberikan kesan bukan sahaja dari segi kewangan malahan juga dari segi kehidupan seharian. Hampir 80% pakar juga menjangkakan akan berlakunya pergolakan sosial di negara berpendapatan rendah ekoran peningkatan kos sara hidup.

3. Terjadinya Kemelesetan Ekonomi Global

Kemelesetan ekonomi global juga akan terjadi ekoran kos sara hidup yang tinggi dan inflasi yang meningkat. Pakar ekonomi menjangkakan ianya berkemungkinan akan terjadi pada tahun 2023 dek kerana peperangan yang berlaku dan juga kekurangan bekalan tenaga. Selain itu, pertumbuhan ekonomi di beberapa negara Asia Tengah juga dijangka lemah pada tahun 2023 nanti.

4. Harga Sumber Bekalan Makanan Akan Meningkat

Pada Julai 2022, lebih 125 negara mengalami inflasi harga makanan melebihi 5% menurut daripada data Bank Dunia. Ini dirasai di 90% negara berpendapatan rendah dan dijangka akan meningkat pada tahun 2023. Ada juga pakar yang mengatakan krisis ini akan berpanjangan dalam tempoh tiga tahun akan datang.

Jika dilihat setelah peperangan Rusia-Ukraine baru-baru ini, ianya telah menyebabkan harga beberapa sumber bekalan makanan seperti gandum, jagung, minyak masak dan sebagainya telah terganggu. Harganya juga telah dikatakan telah naik dan memberikan kesan terhadap ramai orang.

Gambar: AFP/Ishara S. KODIKARA

5. Terdapat Beberapa Negara Akan Muflis

Dengan terjadinya krisis ekonomi global, pakar ekonomi meramalkan akan terdapat negara yang akan muflis akibat terkesan dengan situasi ini. Selain itu, terdapat juga penduduk yang akan berdepan dengan kekurangan makanan dan hidup dalam keadaan miskin tegar. Negara-negara yang dijangka akan menerima kesan terbesar ini adalah negara yang mengalami kadar inflasi paling tinggi kelak.

Kesimpulannya, jangkaan ekonomi 2023 menurut pakar di atas adalah hanyalah ramalan semata-mata. Jika diimbas kembali pada krisis ekonomi yang berlaku pada tahun-tahun yang lepas, negara kita mampu untuk bangkit setelah terjadinya krisis ekonomi. Oleh itu, marilah sama-sama kita bersedia untuk mengharungi apa jua yang berlaku terhadap keadaan ekonomi pada 2023 nanti.

Rujukan

  1. https://www.bharian.com.my/bisnes/lain-lain/2022/07/976116/prospek-ekonomi-dunia-amat-membimbangkan-ini-penjelasan-imf

Previous ArticleNext Article

Petronas Mungkin Kehilangan Sebahagian Pendapatan Kerana Tidak Menjadi Agregator Gas Tunggal Di Sarawak

KUALA LUMPUR, 22 Julai (Bernama)– Petroliam Nasional Bhd (Petronas) dijangka kehilangan sebahagian daripada pendapatannya kerana tidak lagi menjadi pengagregat gas tunggal di Sarawak, kata RHB Investment Bank Bhd (RHB IB).

Dalam nota penyelidikan hari ini, bank itu berkata terdapat banyak perbincangan mengenai Petronas yang dijangka memotong perbelanjaan modal (capex) berikutan berita Petroleum Sarawak Bhd (Petros) akan mengambil alih pembelian dan penjualan gas asli Sarawak daripada Petronas.

Pengambilalihan itu akan bermula pada separuh kedua 2024.

“Kami mungkin menyaksikan beberapa potensi dalam gangguan operasi bagi tempoh terdekat sebelum banyak kejelasan atau penyelesaian jelas dicapai antara Petros dan Petronas.

“Bagaimanapun, kami percaya bahawa pada akhirnya kedua-dua pihak mahu memaksimumkan pengeluaran, terutamanya apabila harga minyak dijangka kekal stabil,” tambahnya.

Selain itu, RHB IB berpendapat pemotongan capex domestik yang drastik oleh satu pihak adalah tidak mampan dalam jangka panjang kerana ia akhirnya akan menjejaskan kedudukan minyak dan gas (O&G) Malaysia di rantau ini.

Sebelum ini Petronas memperuntukkan capex sebanyak RM300 bilion antara 2023 dan 2027 (RM50 bilion setahun) yang merangkumi perbelanjaan modal purata domestik RM22.6 bilion setahun (capex lima tahun RM113 bilion).

Bank pelaburan itu berkata Petronas memperuntukkan capex sebanyak RM52.8 bilion pada tahun kewangan 2023, dengan pembahagian yang hampir sama untuk portfolio domestik dan antarabangsanya.

“Segmen huluan dan gas masing-masing menyumbang 52 peratus dan 22 peratus daripada capex domestik, dan pemindahan peranan pengumpul gas tunggal kepada Petros mungkin membawa kepada pemotongan capex yang lebih ketara dalam segmen gas.

“Walaupun kami mungkin melihat beberapa gangguan operasi yang berpotensi dalam tempoh terdekat, kami masih menganggap resolusi yang perlu dicapai antara kedua-dua pihak terbabit tanpa menjejaskan pengeluaran sedia ada dan pelaburan domestik masa depan untuk memperoleh permintaan gas global yang semakin meningkat,” katanya.

Bank pelaburan itu berkata impak pendapatan terhadap Petronas juga kekal tidak menentu, tetapi langkah itu mungkin menjejaskan keupayaannya untuk berbelanja.

Secara keseluruhannya, walaupun terdapat ketidaktentuan yang semakin meningkat terhadap hala tuju dan strategi Petronas, RHB IB masih mengekalkan saranan ‘overweight’ terhadap sektor O&G.

Buat masa ini, bank pelaburan itu terus memihak kepada pemain perkhidmatan huluan dengan pendedahan yang lebih besar dalam bidang berkaitan penyelenggaraan, kerana ia memberikan daya tahan dalam pendapatan yang lebih besar, ditambah pula dengan syarikat yang memiliki kepelbagaian antarabangsa seperti Yinson, MISC dan Bumi Armada.

–BERNAMA