Jangkaan Ekonomi 2023 Menurut Pakar

Semua tak dapat jangka ekonomi, tetapi jangkaan ekonomi 2023 dari pakar ini perlu kita beri perhatian.  Ada pihak yang mengatakan bahawa pada tahun 2023 ini seluruh dunia akan berada pada krisis ekonomi tetapi adakah ianya benar?

Apa yang berlaku dalam ekonomi global pada tahun 2023 menjadi tanda tanya bagi seluruh pihak dan pakar ekonomi telah mengeluarkan beberapa pandangan mereka yang tersendiri.

Namun, perlu diketahui bahawa pakar juga berpendapat sekiranya berlaku krisis ekonomi, ia pasti menjejaskan ekonomi bagi semua pihak. Mengikut tinjauan daripada pakar, kesan daripada pandemik COVID-19 telah memberi kesan kepada pertumbuhan ekonomi dan gangguan ekonomi global yang ketara. 

Baiklah, jom kami kongsikan antara jangkaan ekonomi 2023 menurut pakar.

1. Terjadinya Inflasi Yang Sangat Tinggi Di Negara Yang Berpendapatan Rendah

Menurut pakar, akan terjadi inflasi yang tinggi pada ekonomi global di tahun 2023 kelak di Amerika Syarikat dan juga Eropah. 57% daripadanya menjangkakan inflasi rendah di beberapa negara Asia seperti China. Walau bagaimanapun, di negara yang berpendapatan rendah akan terjadi inflasi yang sangat tinggi.

Dengan terjadinya inflasi yang tinggi, ia akan meningkatkan beban hutang awam. Untuk pengetahuan anda, beban hutang bagi negara yang berpendapatan rendah dikatakan telah meningkat dengan ketara sepanjang sedekad yang lalu.

2. Terjadinya Krisis Kepada Kos Sara Hidup

Pakar Ekonomi juga ‘hampir sebulat suara’ menjangkakan bahawa nilai mata wang  tidak akan dapat bersaing pada tahun 2023. Ini akan memberi kesan terhadap kos sara hidup kita semua. Ia juga dilihat mampu memberikan kesan bukan sahaja dari segi kewangan malahan juga dari segi kehidupan seharian. Hampir 80% pakar juga menjangkakan akan berlakunya pergolakan sosial di negara berpendapatan rendah ekoran peningkatan kos sara hidup.

3. Terjadinya Kemelesetan Ekonomi Global

Kemelesetan ekonomi global juga akan terjadi ekoran kos sara hidup yang tinggi dan inflasi yang meningkat. Pakar ekonomi menjangkakan ianya berkemungkinan akan terjadi pada tahun 2023 dek kerana peperangan yang berlaku dan juga kekurangan bekalan tenaga. Selain itu, pertumbuhan ekonomi di beberapa negara Asia Tengah juga dijangka lemah pada tahun 2023 nanti.

4. Harga Sumber Bekalan Makanan Akan Meningkat

Pada Julai 2022, lebih 125 negara mengalami inflasi harga makanan melebihi 5% menurut daripada data Bank Dunia. Ini dirasai di 90% negara berpendapatan rendah dan dijangka akan meningkat pada tahun 2023. Ada juga pakar yang mengatakan krisis ini akan berpanjangan dalam tempoh tiga tahun akan datang.

Jika dilihat setelah peperangan Rusia-Ukraine baru-baru ini, ianya telah menyebabkan harga beberapa sumber bekalan makanan seperti gandum, jagung, minyak masak dan sebagainya telah terganggu. Harganya juga telah dikatakan telah naik dan memberikan kesan terhadap ramai orang.

Gambar: AFP/Ishara S. KODIKARA

5. Terdapat Beberapa Negara Akan Muflis

Dengan terjadinya krisis ekonomi global, pakar ekonomi meramalkan akan terdapat negara yang akan muflis akibat terkesan dengan situasi ini. Selain itu, terdapat juga penduduk yang akan berdepan dengan kekurangan makanan dan hidup dalam keadaan miskin tegar. Negara-negara yang dijangka akan menerima kesan terbesar ini adalah negara yang mengalami kadar inflasi paling tinggi kelak.

Kesimpulannya, jangkaan ekonomi 2023 menurut pakar di atas adalah hanyalah ramalan semata-mata. Jika diimbas kembali pada krisis ekonomi yang berlaku pada tahun-tahun yang lepas, negara kita mampu untuk bangkit setelah terjadinya krisis ekonomi. Oleh itu, marilah sama-sama kita bersedia untuk mengharungi apa jua yang berlaku terhadap keadaan ekonomi pada 2023 nanti.

Rujukan

  1. https://www.bharian.com.my/bisnes/lain-lain/2022/07/976116/prospek-ekonomi-dunia-amat-membimbangkan-ini-penjelasan-imf

Previous ArticleNext Article

Dunia Saksikan Pemberhentian Pekerja Terbesar Dalam Sejarah

Pada waktu pandemik tengah memuncak, syarikat-syarikat teknologi besar seperti Amazon, Oracle, Microsoft, Salesforce dan Facebook telah mengambil pekerja dengan begitu aktif, tindakan pada masa itu adalah untuk menampung permintaan yang sangat tinggi ketika ramai pengguna memerlukan sokongan teknologi untuk bekerja dari rumah.

Namun begitu, selepas pembukaan sempadan dan ramai pekerja kembali ke pejabat masing-masing, permintaan pada syarikat teknologi ini semakin menurun dan merudum. Pekerja-pekerja yang diambil semasa pandemik kini menjadi beban kepada syarikat.

Masalah lebih merumitkan apabila terdapat gangguan rantaian bekalan yang berterusan, inflasi dan pertempuran di Ukraine menjejaskan kebanyakan syarikat komersial dan penurunan perbelanjaan pengguna disebabkan kebimbangan berlakunya kemelesetan ekonomi. 

Menurut maklumat yang dikumpul oleh Layoffs.fyi, majikan dalam sektor teknologi secara kolektif telah memberhentikan lebih daripada 150,000 pekerjaan pada 2022. Lebih mengejutkan dalam masa tiga minggu pertama 2023, pemberhentian pekerja meningkat kepada lebih 30% daripada jumlah itu.

Syarikat GOOGLE ALPHABET

CEO GOOGLE Sundar Pichai telah mengumumkan pemberhentian 6% pekerja dari jumlah keseluruhan pekerja yang ada iaitu 12,000 pekerja dari syarikat itu. Hal ini kerana syarikat merekodkan penurunan pertumbuhan pendapatan pada suku ketiga pada tahun lalu.

Syarikat bersetuju untuk membayar pampasan setidak-tidaknya 16 minggu gaji hingga 6 bulan gaji pada mereka yang terkesan dengan pembuangan kerja tersebut.

Gambar: Channel News Asia

Syarikat MICROSOFT

Gambar: headquartersoffice.com

CEO Microsoft Satya Nadella telah umumkan perancangan untuk mengurangkan tenaga kerja sebanyak 5% iaitu 10,000 pekerja. Keputusan ini diambil untuk menyusun semula struktur organisasi syarikat dan menyelaraskan struktur kewangan syarikat. Dalam masa yang sama, untuk meningkatkan pelaburan di medium yang lebih menguntungkan pada jangka masa panjang.

Microsoft melaporkan pertumbuhan perlahan dalam lima tahun terakhir kebelakangan ini. Sebahagian besar penurunan ini disebabkan peningkatan kekuatan dollar AS dan penurunan penjualan komputer peribadi terus berlaku sehingga menyebabkan pendapatan bersih menurun 14% menjadi $17.56 juta berbanding tahun yang lalu.

Syarikat Perbankan Goldman Sachs

Sektor perbankan juga tidak terkecuali dalam pemberhentian pekerja. Syarikat Goldman Sachs mengumumkan lebih 3,000 orang pekerja akan dikurangkan dari pejabat mereka. Ini merupakan pemberhentian pekerja terbesar sejak krisis kewangan 14 tahun yang lalu. Bahagian pelaburan mengalami pembuangan pekerja paling ramai. Usaha ini adalah untuk memastikan Goldman Sachs kekal relevan untuk mengharungi masa-masa sukar pada tahun ini. 

Bukan saja Goldman Sachs, malah bank-bank besar lain juga mengumumkan keputusan yang sama. HSBC akan memberhentikan sekurang-kurangnya 200 orang manakala Morgan Stanley akan mengurangkan 2% jumlah pekerja yang ada iaitu lebih kurang 1600 orang pekerja.

Syarikat Start-Up

Syarikat start-up media sosial yang disokong oleh Google dan berpangkalan di India, ShareChat mengatakan mereka juga akan memberhentikan 20% dari tenaga kerjanya untuk mempersiapkan diri menghadapi rintangan ekonomi yang akan datang. Langkah ini akan memberi kesan pada lebih dari 400 orang pekerja. 

Syarikat Informatica juga akan memberhentikan 7% tenaga kerjanya untuk mengurang kos perbelanjaan bulanan. Syarikat yang menjalankan perniagaan pengurusan data ini telah merencanakan pemberhentian pekerja sehingga suku pertama tahun 2023.

Syarikat Informatica, yang berpusat di Redwood City, California, akan membayar pampasan sekitar $25 juta hingga $35 juta dalam bentuk pengeluaran tunai untuk semua pekerja yang terjejas dengan langkah pengurangan tersebut.

Syarikat Mengambil Langkah Berhati-Hati

Banyak sektor industri yang mengambil langkah berhati-hati apabila masuk tahun 2023. Hal ini kerana pada suku akhir 2022, mereka menyaksikan keperlahanan dalam aktiviti ekonomi dan seterusnya menjejaskan pendapatan syarikat mereka. Oleh itu, langkah pengurangan pekerja adalah usaha awal untuk memastikan syarikat terus maju dan kekal relevan.

Alhamdulillah, terkini kami telah terbitkan buku ‘Malaysia Melabur Saham’.

BUKU INI WAJAR DIMILIKI OLEH MEREKA YANG BERANI BERIMPIAN !

Pastinya anda selalu terdengar atau terbaca tentang peluang menggandakan pendapatan dalam pasaran saham patuh syariah di Bursa Malaysia. Ramai yang masih berkira-kira sebab belum berani dan tak pasti.

Jika anda benar-benar berminat untuk terlibat tetapi masih belum memulakan langkah pertama, buku ini teramat sesuai.

Ianya ringkas, padat dan sarat dengan contoh-contoh berbentuk grafik.

Kenapa Kena Miliki Buku Ini?

Tak semua orang boleh belajar menerusi video, jadi boleh baca buku ini di masa lapang. Nak Google semua artikel pun memakan masa.

Anda nak mula melabur saham, tapi nak tahu dulu asasnya?

Tak dapat nak belajar secara face-to-face, jom mulakan dengan membaca buku ini.

Senang faham sebab buku ini penuh dengan gambar dan contoh-contoh.

Ditulis oleh mereka yang berpengalaman, kita sama-sama belajar sampai faham.

Miliki Buku Ini Sekarang!!

Tak semua orang boleh belajar menerusi video, jadi boleh baca buku ini di masa lapang. Nak Google semua artikel pun memakan masa. Sebab itu buku ini telah terjual lebih daripada 2,000 naskah!

Kami faham ramai nak mula melabur saham, tapi nak tahu dulu asasnya?

Tak sempat nak belajar secara face-to-face, jom mulakan dengan membaca buku ini.

Senang faham sebab buku ini penuh dengan gambar dan contoh-contoh.

Ditulis oleh mereka yang berpengalaman, kita sama-sama belajar sampai faham.

TERKINI: Miliki Buku Malaysia Melabur Saham di Shopee