Jumlah Perdagangan Malaysia Naik 43.4 Peratus Kepada RM270.4 Bilion Pada Jun 2022

KUALA LUMPUR, 20 Julai (Bernama) — Jumlah perdagangan Malaysia mencatatkan pertumbuhan dua angka sebanyak 43.4 peratus tahun ke tahun pada Jun 2022, mencapai paras tertinggi sebanyak RM270.4 bilion, kata Jabatan Perangkaan Malaysia.

Ketua Perangkawan Malaysia, Datuk Seri Dr Mohd Uzir Mahidin berkata eksport meningkat 38.8 peratus tahun ke tahun kepada RM146.2 bilion pada Jun 2022, berkembang untuk bulan ke-22 berturut-turut sejak September 2020 manakala import meningkat 49.3 peratus tahun ke tahun kepada RM124.2 bilion

Beliau berkata pertumbuhan eksport dipacu oleh prestasi memberangsangkan dalam eksport domestik dan eksport semula.

“Eksport domestik bernilai RM110.6 bilion, mewakili 75.7 peratus bahagian daripada jumlah eksport Malaysia, berkembang kukuh sebanyak 30.6 peratus, tahun ke tahun, manakala eksport semula mencatatkan RM35.6 bilion, meningkat 72.2 peratus.

“Memandangkan import berkembang lebih pantas daripada eksport, lebihan dagangan menyusut sebanyak 0.8 peratus kepada RM21.9 bilion, menandakan lebihan dagangan bulan ke-26 berturut-turut sejak Mei 2020,” katanya dalam satu kenyataan hari ini.

Mohd Uzir berkata 189 daripada 252 kumpulan komoditi dalam eksport menunjukkan peningkatan berbanding bulan yang sama tahun sebelumnya dan ia diterajui oleh injap dan tiub termionik. Bagi import pula, 198 daripada 259 kumpulan mencatatkan pertumbuhan positif.

Beliau berkata peningkatan dalam eksport disebabkan terutamanya oleh eksport yang lebih tinggi ke Singapura berjumlah RM9.0 bilion, Amerika Syarikat (AS) (+RM3.9 bilion), Kesatuan Eropah (EU) (+RM3.5 bilion), Jepun (+RM3.1 bilion), Hong Kong (+RM2.7 bilion), Indonesia (+RM2.3 bilion), Bangladesh (+RM2.1 bilion), India (+RM1.5 bilion) dan Korea Selatan (+ RM1.5 bilion).

“Peningkatan mengikut produk dipacu oleh produk elektrik dan elektronik (E&E) (+RM15.2 bilion); keluaran petroleum (+RM9.9 bilion); gas asli cecair (+RM3.8 bilion); minyak sawit dan produk pertanian berasaskan minyak sawit (+RM3.7 bilion); jentera, peralatan dan alat ganti (+RM1.4 bilion); petroleum mentah (+RM1.4 bilion) dan pembuatan logam (+RM1.0 bilion),” katanya.

Bagi import, penyumbang utama diterajui oleh Singapura dengan nilai peningkatan RM8.8 bilion, diikuti China (+RM5.8 bilion), Taiwan (+RM3.6 bilion), AS (+RM2.8 bilion), EU (+RM2.4 bilion), Arab Saudi (+RM2.1 bilion), Indonesia (+RM2.0 bilion) dan Australia (+RM1.9 bilion).

“Kenaikan import dicatatkan bagi produk petroleum (+RM11.7 bilion); Produk E&E (+RM9.3 bilion); kelengkapan pengangkutan (+RM2.6 bilion); petroleum mentah (+RM2.6 bilion); jentera, peralatan dan alat ganti (+RM2.1 bilion); kimia dan bahan kimia (+RM1.9 bilion) dan emas, bukan kewangan (+RM1.8 bilion),” katanya.

Berdasarkan bulan ke bulan, prestasi jumlah perdagangan, eksport, import dan lebihan perdagangan menunjukkan peningkatan, masing-masing sebanyak 18.4 peratus, 21.3 peratus, 15.2 peratus dan 72.7 peratus berbanding Mei 2022.

Jumlah perdagangan bagi suku kedua 2022 meningkat 32.7 peratus tahun ke tahun kepada RM730.4 bilion dengan eksport melonjak 30.0 peratus kepada RM394.2 bilion dan import berkembang 36.1 peratus kepada RM336.1 bilion.

“Ini merupakan nilai suku tahunan tertinggi bagi jumlah perdagangan, eksport dan import setakat ini. Lebihan dagangan sebanyak RM58.1 bilion dicatatkan bagi tempoh itu, menguncup sebanyak 10.6 peratus,” tambahnya.

— BERNAMA

Berita asal: https://thekapital.my/jumlah-perdagangan-malaysia-naik-43-4-peratus-kepada-rm270-4-bilion-pada-jun-2022/

Previous ArticleNext Article

Pembaharuan Subsidi, Kadar Cukai Tinggi Mungkin Tidak Popular, Tetapi Malaysia Memerlukannnya – Ahli Ekonomi

KUALA LUMPUR, 12 Julai (Bernama) — Tindakan berani yang diambil oleh Perdana Menteri Datuk Seri Anwar Ibrahim untuk memulihkan ekonomi Malaysia walaupun melibatkan langkah-langkah yang tidak popular, tetapi penting untuk kemajuan negara, kata Ketua Ahli Ekonomi Bank Muamalat Malaysia Bhd Mohd Afzanizam Abdul Rashid.

Beliau berkata langkah melaksanakan pembaharuan subsidi diesel dan kadar cukai perkhidmatan yang lebih tinggi akan membolehkan Malaysia menghadapi sebarang cabaran ekonomi yang mungkin timbul pada masa hadapan.

“Apa yang lebih penting, ia adalah untuk membolehkan lebih ruang fiskal bagi kerajaan untuk berbelanja lebih dalam bidang yang boleh membawa lebih produktiviti untuk negara, terutamanya dalam bidang yang berkaitan dengan pendidikan, penjagaan kesihatan dan infrastruktur,” katanya dalam program televisyen Bernama World hari ini.

Mohd Afzanizam menyatakan langkah-langkah pembaharuan itu telah mendapat sambutan yang baik daripada pelbagai pihak berkepentingan, terutamanya daripada pasaran kewangan, yang diterjemahkan kepada prestasi yang lebih baik bagi ringgit dan pasaran ekuiti.

Menjelaskan lebih lanjut, beliau berkata Malaysia telah berdepan dengan isu defisit belanjawan selama beberapa dekad dan defisit tersebut telah wujud tanpa mengira kitaran ekonomi.

“Secara idealnya, belanjawan seimbang seharusnya dicapai apabila ekonomi telah pulih sepenuhnya daripada sebarang bentuk kejutan, tetapi saya fikir ia lebih daripada itu, apa yang kita lihat adalah defisit tersebut berterusan dan telah menjadi struktur.

“Jadi saya rasa pentadbiran semasa ini sedang membuat langkah berani untuk memastikan kedudukan fiskal kita, terutamanya berkaitan dengan defisit dan tahap hutang, yang akan dikembalikan ke tahap yang lebih mampan,” katanya lagi.

Mohd Afzanizam berpendapat strategi pentadbiran semasa juga akan menarik minat pelabur asing, terutamanya kerana kedudukan kewangan yang lebih kukuh akan menghasilkan skor kredit yang lebih tinggi.

“Defisit fiskal atau hutang kerajaan ini sangat berkait rapat dengan risiko kredit dan risiko kredit sentiasa dinilai oleh agensi penarafan kredit seperti S&P dan Fitch Ratings.

“Agensi penarafan telah memberi ulasan positif terhadap pasaran Malaysia dan ini akan menjadi fokus jualan bagi pasaran Malaysia kita, yang akhirnya akan menarik lebih banyak dana asing ke Malaysia dan mungkin akan menyumbang kepada peningkatan nilai ringgit,” tambahnya.

Bagaimanapun, Mohd Afzanizam mengakui bahawa langkah-langkah yang tidak popular ini memerlukan komunikasi yang lebih baik dan kerajaan perlu jelas dalam menyampaikan mesej supaya rakyat dapat memahami objektif tindakan tersebut.

“Orang ramai perlu tahu apakah hasil yang akan mereka peroleh pada masa akan datang,” katanya.

— BERNAMA