Jumlah Perdagangan Malaysia Naik 43.4 Peratus Kepada RM270.4 Bilion Pada Jun 2022

KUALA LUMPUR, 20 Julai (Bernama) — Jumlah perdagangan Malaysia mencatatkan pertumbuhan dua angka sebanyak 43.4 peratus tahun ke tahun pada Jun 2022, mencapai paras tertinggi sebanyak RM270.4 bilion, kata Jabatan Perangkaan Malaysia.

Ketua Perangkawan Malaysia, Datuk Seri Dr Mohd Uzir Mahidin berkata eksport meningkat 38.8 peratus tahun ke tahun kepada RM146.2 bilion pada Jun 2022, berkembang untuk bulan ke-22 berturut-turut sejak September 2020 manakala import meningkat 49.3 peratus tahun ke tahun kepada RM124.2 bilion

Beliau berkata pertumbuhan eksport dipacu oleh prestasi memberangsangkan dalam eksport domestik dan eksport semula.

“Eksport domestik bernilai RM110.6 bilion, mewakili 75.7 peratus bahagian daripada jumlah eksport Malaysia, berkembang kukuh sebanyak 30.6 peratus, tahun ke tahun, manakala eksport semula mencatatkan RM35.6 bilion, meningkat 72.2 peratus.

“Memandangkan import berkembang lebih pantas daripada eksport, lebihan dagangan menyusut sebanyak 0.8 peratus kepada RM21.9 bilion, menandakan lebihan dagangan bulan ke-26 berturut-turut sejak Mei 2020,” katanya dalam satu kenyataan hari ini.

Mohd Uzir berkata 189 daripada 252 kumpulan komoditi dalam eksport menunjukkan peningkatan berbanding bulan yang sama tahun sebelumnya dan ia diterajui oleh injap dan tiub termionik. Bagi import pula, 198 daripada 259 kumpulan mencatatkan pertumbuhan positif.

Beliau berkata peningkatan dalam eksport disebabkan terutamanya oleh eksport yang lebih tinggi ke Singapura berjumlah RM9.0 bilion, Amerika Syarikat (AS) (+RM3.9 bilion), Kesatuan Eropah (EU) (+RM3.5 bilion), Jepun (+RM3.1 bilion), Hong Kong (+RM2.7 bilion), Indonesia (+RM2.3 bilion), Bangladesh (+RM2.1 bilion), India (+RM1.5 bilion) dan Korea Selatan (+ RM1.5 bilion).

“Peningkatan mengikut produk dipacu oleh produk elektrik dan elektronik (E&E) (+RM15.2 bilion); keluaran petroleum (+RM9.9 bilion); gas asli cecair (+RM3.8 bilion); minyak sawit dan produk pertanian berasaskan minyak sawit (+RM3.7 bilion); jentera, peralatan dan alat ganti (+RM1.4 bilion); petroleum mentah (+RM1.4 bilion) dan pembuatan logam (+RM1.0 bilion),” katanya.

Bagi import, penyumbang utama diterajui oleh Singapura dengan nilai peningkatan RM8.8 bilion, diikuti China (+RM5.8 bilion), Taiwan (+RM3.6 bilion), AS (+RM2.8 bilion), EU (+RM2.4 bilion), Arab Saudi (+RM2.1 bilion), Indonesia (+RM2.0 bilion) dan Australia (+RM1.9 bilion).

“Kenaikan import dicatatkan bagi produk petroleum (+RM11.7 bilion); Produk E&E (+RM9.3 bilion); kelengkapan pengangkutan (+RM2.6 bilion); petroleum mentah (+RM2.6 bilion); jentera, peralatan dan alat ganti (+RM2.1 bilion); kimia dan bahan kimia (+RM1.9 bilion) dan emas, bukan kewangan (+RM1.8 bilion),” katanya.

Berdasarkan bulan ke bulan, prestasi jumlah perdagangan, eksport, import dan lebihan perdagangan menunjukkan peningkatan, masing-masing sebanyak 18.4 peratus, 21.3 peratus, 15.2 peratus dan 72.7 peratus berbanding Mei 2022.

Jumlah perdagangan bagi suku kedua 2022 meningkat 32.7 peratus tahun ke tahun kepada RM730.4 bilion dengan eksport melonjak 30.0 peratus kepada RM394.2 bilion dan import berkembang 36.1 peratus kepada RM336.1 bilion.

“Ini merupakan nilai suku tahunan tertinggi bagi jumlah perdagangan, eksport dan import setakat ini. Lebihan dagangan sebanyak RM58.1 bilion dicatatkan bagi tempoh itu, menguncup sebanyak 10.6 peratus,” tambahnya.

— BERNAMA

Berita asal: https://thekapital.my/jumlah-perdagangan-malaysia-naik-43-4-peratus-kepada-rm270-4-bilion-pada-jun-2022/

Previous ArticleNext Article

Kenaikan OPR Beransur-Ansur Tidak Beri Kesan Ketara – Mohd Shahar

KUALA LUMPUR, 9 Ogos (Bernama) — Kenaikan Kadar Dasar Semalaman (OPR) secara beransur-ansur tidak akan memberi kesan yang ketara, kata Timbalan Menteri Kewangan 1 Datuk Mohd Shahar Abdullah.

Beliau berkata sebarang keputusan yang dilakukan Bank Negara Malaysia (BNM) untuk melaraskan dasar monetari pada masa hadapan akan dilaksanakan secara terkawal dan beransur-ansur supaya tidak menjejaskan momentum pemulihan ekonomi Malaysia.

BNM berpandangan kenaikan kadar OPR secara beransur-ansur tidak akan memberi kesan yang ketara khususnya kepada golongan B40, kata Mohd Shahar.

“Ini adalah kerana satu pertiga pinjaman melibatkan golongan B40 adalah pada kadar tetap, kebanyakannya adalah untuk pinjaman pembelian kereta dan pembiayaan peribadi,” katanya pada sesi soal jawab di Dewan Negara, hari ini.

Beliau menjawab soalan Senator Aziz Ariffin mengenai kajian lapangan yang dilaksanakan kerajaan terhadap tahap kesiapsiagaan rakyat berhubung penetapan OPR apabila ia dinaikkan.

Mohd Shahar berkata BNM menerusi Jawatankuasa Dasar Monetari (MPC) mengambil keputusan untuk melaraskan kadar OPR secara beransur-ansur menerusi kenaikan 25 mata asas pada bulan Mei 2022 dan 25 mata asas lagi pada bulan Julai 2022, sehingga mencapai kadar OPR terkini iaitu 2.25 peratus.

Sekiranya OPR dinaikkan secara tergesa-gesa dan pada magnitud yang besar, ia boleh merencatkan pertumbuhan ekonomi dan menjejaskan kesejahteraan rakyat seperti yang berlaku di Amerika Syarikat, Filipina dan Turki, masing-masing mencatat kadar inflasi sebanyak 9.1 peratus, 6.1 peratus dan 78.6 peratus, katanya.

Justeru, Mohd Shahar berkata kerajaan menerusi BNM mahu menekankan bahawa pelbagai program bantuan masih tersedia untuk golongan peminjam mudah terjejas.

“Ini termasuk kemudahan di bawah Dana BNM untuk Perusahaan Kecil Sederhana, bantuan bayaran balik pinjaman secara bersasar oleh bank, serta khidmat nasihat di bawah pelbagai program Agensi Kaunseling dan Pengurusan Kredit (AKPK),” katanya.

Sementara itu, beliau berkata kadar inflasi pada tahun 2022 dijangka mencatat purata antara 2.2 hingga 3.2 peratus manakala kadar inflasi sebenar dari Januari sehingga Jun merekodkan kadar inflasi sebanyak 2.5 peratus.

Pengalaman di seluruh dunia telah menunjukkan bahawa kadar inflasi yang tinggi boleh memberi kesan buruk terhadap ekonomi dan juga taraf kehidupan rakyat, kata Mohd Shahar.

“Peningkatan kadar inflasi bukan sahaja didorong oleh tekanan penawaran, malah telah menunjukkan bahawa tanda-tanda kenaikan inflasi disebabkan tarikan permintaan. Sekiranya tidak ditangani dari awal, permintaan dalam negeri sekiranya berlebihan boleh menambah tekanan inflasi,” katanya.

Mohd Shahar berkata setiap kali keadaan inflasi menjadi tidak terkawal, harga yang lebih tinggi boleh menjejaskan kuasa beli isi rumah terutamanya bagi golongan berpendapatan rendah.

–BERNAMA

Artikel asal: https://thekapital.my/kenaikan-opr-beransur-ansur-tidak-beri-kesan-ketara-mohd-shahar/