KDNK Malaysia Berkembang 3.7 Peratus Pada 2023, 3.0 Peratus Pada Suku Keempat

KUALA LUMPUR, 16 Feb (Bernama) — Malaysia mencatatkan pertumbuhan Keluaran Dalam Negara Kasar (KDNK) sebanyak 3.7 peratus pada 2023, selepas berkembang sebanyak 3.0 peratus pada suku keempat tahun lepas, disokong oleh aktiviti ekonomi dan keadaan pasaran pekerja yang terus pulih.

Bank Negara Malaysia (BNM) berkata pertumbuhan sederhana dalam persekitaran luaran yang mencabar pada tahun lepas, berikutan pertumbuhan yang kukuh sebanyak 8.7 peratus dicatatkan pada 2022.

Pada asas suku tahunan terlaras secara bermusim, ekonomi menguncup sebanyak 2.1 peratus berbanding pertumbuhan sebanyak 2.6 peratus pada suku ketiga. 

“Dalam negeri, walaupun tiada sokongan dasar yang besar apabila ekonomi mula berkembang pada 2022, aktiviti ekonomi dan keadaan pasaran pekerja yang terus pulih telah menyokong pertumbuhan pada 2023,” menurut bank pusat itu dalam kenyataan hari ini.

Katanya lebihan akaun semasa pada 2023 mampan pada 1.2 peratus daripada KDNK, disokong oleh kepelbagaian struktur eksport dalam pasaran dan produk walaupun persekitaran luaran mencabar.

“Kekukuhan kedudukan luaran juga dicerminkan oleh hutang luar negeri yang menurun kepada 68.2 peratus daripada KDNK pada 2023 (suku ketiga 2023: 69 peratus) dan kedudukan pelaburan antarabangsa bersih yang lebih tinggi iaitu 6.6 peratus daripada KDNK pada 2023 (suku ketiga 2023: 5.2 peratus),” katanya. 

BNM menekankan bahawa yang penting, hutang luar negeri kekal terurus berikutan profil tempoh matang dan mata wang yang menggalakkan.

Katanya satu pertiga daripada hutang luar negeri adalah dalam denominasi ringgit, mengehadkan risiko mata wang, manakala kira-kira 70 peratus daripada hutang mempunyai tempoh jangka sederhana dan panjang. 

Peminjaman dalam mata wang asing juga adalah tertakluk kepada keperluan kehematan Bank Negara Malaysia (BNM) dan terus terdiri terutamanya daripada pinjaman antara kumpulan secara konsesi.

Pada suku keempat 2023, perbelanjaan isi rumah terus disokong oleh keadaan pasaran pekerja yang bertambah baik dan tekanan kos yang mereda.

Selain itu, kadar pengangguran menurun kepada paras sebelum pandemik iaitu 3.3 peratus manakala kadar penyertaan tenaga kerja mencapai paras tertinggi pada 2023. 

Sementara itu, pertumbuhan dalam aktiviti pelaburan disokong oleh pelaksanaan projek jangka masa panjang yang progresif dan pengembangan kapasiti oleh syarikat. 

Bagaimanapun, katanya eksport kekal lembap disebabkan oleh kelemahan permintaan luaran yang berpanjangan dalam keadaan import yang lebih kukuh. Dari segi penawaran, terdapat pengembangan yang meluas. 

Bagi ringgit, mata wang itu menambah nilai sebanyak 2.1 peratus berbanding dolar AS pada suku keempat 2023, selaras dengan mata wang serantau susulan penurunan nilai dolar AS yang meluas.

“BNM akan terus memastikan mudah tunai mencukupi untuk menyokong fungsi pasaran pertukaran asing domestik yang teratur,” katanya.

BNM menjelaskan inflasi keseluruhan terus turun kepada 1.6 peratus pada suku keempat 2023, disumbangkan oleh pengurangan inflasi makanan segar dan inflasi teras.

Bagi keseluruhan 2023, inflasi keseluruhan susut kepada 2.5 peratus daripada 3.3 peratus pada 2022 manakala inflasi teras berpurata pada 3.0 peratus.

Bagi 2024, pertumbuhan akan didorong oleh perbelanjaan dalam negara yang berdaya tahan dan permintaan luaran yang bertambah baik, dengan Tabung Kewangan Antarabangsa (IMF) mengunjurkan pertumbuhan perdagangan global kembali meningkat daripada 0.4 peratus pada 2023 kepada 3.3 peratus pada 2024.

“Bersama-sama dengan peningkatan kitaran teknologi, permintaan luaran yang lebih kukuh dan sektor pelancongan yang terus bertambah baik akan memberikan sokongan kepada eksport Malaysia,” jelas BNM.

Di peringkat domestik, perbelanjaan isi rumah akan disokong oleh pertumbuhan guna tenaga dan upah yang berterusan.

BNM menjelaskan aktiviti pelaburan akan disokong oleh kemajuan lanjut projek jangka masa panjang oleh sektor swasta dan awam serta pelaksanaan inisiatif pemangkin mengikut pelbagai pelan induk nasional.

Ketibaan dan perbelanjaan pelancong dijangka terus bertambah baik, tambahnya.

“Prospek pertumbuhan terus bergantung pada risiko pertumbuhan menjadi perlahan yang berpunca daripada permintaan luaran yang lebih lemah daripada jangkaan serta penurunan pengeluaran komoditi yang lebih besar.

“Bagaimanapun, kemungkinan pertumbuhan menjadi lebih tinggi berpunca terutamanya daripada limpahan peningkatan kitaran teknologi yang lebih besar, aktiviti pelancongan yang lebih kukuh daripada jangkaan serta pelaksanaan yang lebih pantas bagi projek sedia ada dan projek baharu,” jelas BNM.

BNM juga mengunjurkan inflasi keseluruhan dan inflasi teras kekal sederhana pada 2024.

“Pada 2024, inflasi dijangka kekal sederhana, mencerminkan secara amnya keadaan kos dan permintaan yang stabil.

“Bagaimanapun, prospek inflasi terus sangat dipengaruhi oleh perubahan dasar dalam negara mengenai subsidi dan kawalan harga serta perkembangan harga komoditi dan pasaran kewangan global,” tambahnya.

— BERNAMA

Previous ArticleNext Article

Ringgit Kekal Berdaya Tahan Meskipun Dolar AS Mengukuh

KUALA LUMPUR, 17 April (Bernama) — Ringgit kekal berdaya tahan di sebalik pengukuhan dolar Amerika Syarikat (AS) dengan Rizab Persekutuan AS (Fed) dijangka mengekalkan kadar faedah tinggi bagi tempoh yang lebih panjang.

Pakar Ekonomi Dr Geoffrey Williams berkata semua mata wang sedang bergelut dengan penurunan berbanding mata wang dolar AS di peringkat global, dan ringgit lebih berdaya tahan buat masa ini memandangkan Bank Negara Malaysia (BNM) menguruskan pasaran dengan berkesan.

Malaysia menyelaraskan semua sumber yang diperlukan untuk menyokong mata wang tempatan dengan BNM menjelaskan pihaknya bersedia untuk menggunakan instrumen yang ada bagi memastikan pasaran kewangan Malaysia kekal teratur dan terus berfungsi secara cekap.

Williams berkata usaha terselaras yang dilaksanakan secara berterusan untuk menggalakkan aliran masuk yang lebih konsisten oleh syarikat berkaitan kerajaan (GLC) dan syarikat pelaburan berkaitan kerajaan (GLIC) serta libat urus yang lebih meluas dengan syarikat korporat dan perniagaan di Malaysia telah memberikan kesan positif dan dianggap mampan.

“Aliran masuk daripada usaha terselaras itu telah membantu menstabilkan ringgit,” katanya kepada Bernama.

Ringgit bergerak pada 4.79 berbanding dolar AS buat masa ini.

Pada Rabu, ringgit ditutup tinggi berbanding dolar AS susulan pemulihan teknikal selepas tiga hari mengalami penurunan.

Pada 6 petang, mata wang tempatan meningkat kepada 4.7910/7950 berbanding dolar AS daripada 4.7945/7970 ketika ditutup pada Selasa.

Menurut data Bloomberg sejak 26 Feb, 2024, apabila usaha terselaras oleh kerajaan mula dilaksanakan, ringgit hanya turun 0.38 peratus berbanding dolar AS.

Secara perbandingan rupiah Indonesia susut 0.70 peratus berbanding dolar AS; baht Thailand kurang 1.35 peratus; dolar Singapura merosot 1.60 peratus; peso Filipina menguncup 1.90 peratus; yuan China turun 0.57 peratus; yen Jepun susut 2.72 peratus; won Taiwan menguncup 2.88 peratus manakala won Korea Selatan merosot 4.56 peratus.

Williams berkata penyusutan ringgit tidak mencerminkan asas ekonomi negara kerana nilai semasa unit domestik itu amat dipengaruhi oleh faktor luaran.

“Nilai semasa ringgit mempunyai kaitan dengan faktor global, termasuk isu geopolitik di Timur Tengah yang meningkatkan risiko selain petunjuk dari Fed bahawa kadar faedah akan kekal tinggi bagi tempoh lebih lama.

“Ini mendorong wang keluar daripada pasaran seperti Malaysia ke tempat dengan pulangan lebih tinggi seperti AS,” katanya.

Sementara itu, Pengarah Program Sarjana Pentadbiran Perniagaan di Putra Business School Prof Madya Dr Ahmed Razman Abdul Latiff berkata walaupun rendah namun ringgit muncul sebagai mata wang yang mencatatkan prestasi terbaik dalam kalangan mata wang negara Asean.

“Asas ekonomi kita kekal kukuh dan berdaya tahan. Kita masih mencatatkan pertumbuhan Keluaran Dalam Negara Kasar (KDNK) yang positif bagi tempoh sukuan manakala akaun semasa dan imbangan perdagangan juga baik,” katanya.

Ahmed Razman berkata pasaran pertukaran mata wang asing dijangka kekal mengalami turun naik ketara sepanjang suku kedua tahun ini memandangkan tiada petanda krisis Timur Tengah akan reda dalam tempoh terdekat, ditambah dengan kemungkinan Fed meneruskan kadar faedah tinggi ketika ini.

Justeru, prestasi ringgit akan kekal tidak menentu buat masa ini, katanya.

Beliau berkata tindakan jangka masa panjang perlu dilaksanakan untuk memastikan kestabilan mata wang tempatan berterusan.

“Kerajaan Malaysia mungkin mengambil langkah proaktif untuk mengurangkan kesan risiko geopolitik yang berpotensi, seperti mempelbagaikan sumber tenaga, mengukuhkan hubungan diplomatik untuk memastikan kestabilan di rantau ini, dan memantau rapat perkembangan pasaran.

“Malaysia boleh bekerjasama dengan rakan antarabangsa untuk memantau dan menguruskan risiko, memastikan kestabilan pasaran, dan menggalakkan daya tahan ekonomi,” katanya.

— BERNAMA