Kelewatan Pekerja Asing Masuk Ke Malaysia Berpunca Dari Negara Sumber – Zuraida

KUALA LUMPUR, 23 Okt (Bernama) — Masalah kelewatan pekerja asing untuk masuk ke Malaysia adalah berpunca dari negara sumber berikutan mereka perlu menjalani beberapa saringan termasuk pemeriksaan kesihatan dan sebagainya, kata Menteri Perusahaan Perladangan dan Komoditi Datuk Zuraida Kamaruddin.

“Pada mulanya terdapat banyak kesulitan. Jadi, lambat sikit pada ketika itu dan jumlah (pekerja asing) yang sedikit. Sekarang telah berjalan lancar dan lebih ramai yang telah masuk ke negara ini.

“Masalahnya sekarang ini bukan di Malaysia, tetapi di negara sumber kerana mereka harus menjalani saringan, perubatan dan sebagainya. Itu yang membuatkan kita lambat sedikit,” katanya pada sidang media selepas menghadiri program Jom Kenali Agrikomoditi di sini hari ini. 

Sementara itu, Zuraida berkata nilai eksport agrikomoditi bulan ke bulan mencatatkan pencapaian yang baik dengan memperoleh lebih RM100 bilion sejak awal tahun ini.

Bagaimanapun, beliau berkata sasaran RM300 bilion tidak mampu dicapai pada tahun ini disebabkan COVID-19 dan masalah pekerja asing. 

“Pada mulanya saya jangkakan selepas 2022, pekerja asing dapat masuk semudahnya. Tetapi tidak sangka banyak masalah. Jadi, Ogos baru pekerja asing masuk dan disebabkan kelewatan itu, sasaran pengeluaran itu tidak dapat dicapai,” katanya. 

Zuraida berkata, meskipun nilai eksport agrikomoditi masih belum mencapai sasaran untuk tahun ini, Kementerian Perusahaan Perladangan dan Komoditi percaya nilai eksport tersebut akan meningkat susulan ekonomi yang semakin pulih dan hampir kepada normal.

Menurut Jabatan Perangkaan Malaysia, seramai 2.1 juta warga asing yang bekerja dalam pelbagai bidang berada di Malaysia setakat Jun tahun ini.

Mengulas mengenai program Jom Kenali Agrikomoditi yang diadakan di Ampang hari ini, Zuraida berkata ia siri pertama bagi Jelajah Agrikomoditi di peringkat komuniti untuk memberi pendedahan terhadap kepentingan sektor agrikomoditi kepada negara. 

“Warga Ampang banyak merantau di serata Malaysia dan luar negara. Meskipun warga Ampang tidak terlibat secara langsung dalam industri agrikomoditi sebagai golongan pekebun kecil, menjadi tanggungjawab warga bandar untuk turut mempromosikan kelebihan agrikomoditi,” katanya.

Beliau berkata kementerian itu optimis bahawa sektor agrikomoditi negara akan terus mencatatkan prestasi cemerlang meskipun berdepan cabaran inflasi yang dijangka berlaku tahun depan.

Dasar Agrikomoditi Negara 2021-2030 yang dijadikan garis panduan, diyakini berupaya memperkasa kedudukan sektor agrikomoditi sebagai nadi pemulihan ekonomi negara, katanya.

Ia terdiri daripada lima teras iaitu kemampanan, teknologi, nilai tambah, keterangkuman serta perkongsian sumber dan kekayaan.

— BERNAMA

Artikel asal: https://thekapital.my/kelewatan-pekerja-asing-masuk-ke-malaysia-berpunca-dari-negara-sumber-zuraida/

Previous ArticleNext Article

Petronas Mungkin Kehilangan Sebahagian Pendapatan Kerana Tidak Menjadi Agregator Gas Tunggal Di Sarawak

KUALA LUMPUR, 22 Julai (Bernama)– Petroliam Nasional Bhd (Petronas) dijangka kehilangan sebahagian daripada pendapatannya kerana tidak lagi menjadi pengagregat gas tunggal di Sarawak, kata RHB Investment Bank Bhd (RHB IB).

Dalam nota penyelidikan hari ini, bank itu berkata terdapat banyak perbincangan mengenai Petronas yang dijangka memotong perbelanjaan modal (capex) berikutan berita Petroleum Sarawak Bhd (Petros) akan mengambil alih pembelian dan penjualan gas asli Sarawak daripada Petronas.

Pengambilalihan itu akan bermula pada separuh kedua 2024.

“Kami mungkin menyaksikan beberapa potensi dalam gangguan operasi bagi tempoh terdekat sebelum banyak kejelasan atau penyelesaian jelas dicapai antara Petros dan Petronas.

“Bagaimanapun, kami percaya bahawa pada akhirnya kedua-dua pihak mahu memaksimumkan pengeluaran, terutamanya apabila harga minyak dijangka kekal stabil,” tambahnya.

Selain itu, RHB IB berpendapat pemotongan capex domestik yang drastik oleh satu pihak adalah tidak mampan dalam jangka panjang kerana ia akhirnya akan menjejaskan kedudukan minyak dan gas (O&G) Malaysia di rantau ini.

Sebelum ini Petronas memperuntukkan capex sebanyak RM300 bilion antara 2023 dan 2027 (RM50 bilion setahun) yang merangkumi perbelanjaan modal purata domestik RM22.6 bilion setahun (capex lima tahun RM113 bilion).

Bank pelaburan itu berkata Petronas memperuntukkan capex sebanyak RM52.8 bilion pada tahun kewangan 2023, dengan pembahagian yang hampir sama untuk portfolio domestik dan antarabangsanya.

“Segmen huluan dan gas masing-masing menyumbang 52 peratus dan 22 peratus daripada capex domestik, dan pemindahan peranan pengumpul gas tunggal kepada Petros mungkin membawa kepada pemotongan capex yang lebih ketara dalam segmen gas.

“Walaupun kami mungkin melihat beberapa gangguan operasi yang berpotensi dalam tempoh terdekat, kami masih menganggap resolusi yang perlu dicapai antara kedua-dua pihak terbabit tanpa menjejaskan pengeluaran sedia ada dan pelaburan domestik masa depan untuk memperoleh permintaan gas global yang semakin meningkat,” katanya.

Bank pelaburan itu berkata impak pendapatan terhadap Petronas juga kekal tidak menentu, tetapi langkah itu mungkin menjejaskan keupayaannya untuk berbelanja.

Secara keseluruhannya, walaupun terdapat ketidaktentuan yang semakin meningkat terhadap hala tuju dan strategi Petronas, RHB IB masih mengekalkan saranan ‘overweight’ terhadap sektor O&G.

Buat masa ini, bank pelaburan itu terus memihak kepada pemain perkhidmatan huluan dengan pendedahan yang lebih besar dalam bidang berkaitan penyelenggaraan, kerana ia memberikan daya tahan dalam pendapatan yang lebih besar, ditambah pula dengan syarikat yang memiliki kepelbagaian antarabangsa seperti Yinson, MISC dan Bumi Armada.

–BERNAMA