Kelewatan Pekerja Asing Masuk Ke Malaysia Berpunca Dari Negara Sumber – Zuraida

KUALA LUMPUR, 23 Okt (Bernama) — Masalah kelewatan pekerja asing untuk masuk ke Malaysia adalah berpunca dari negara sumber berikutan mereka perlu menjalani beberapa saringan termasuk pemeriksaan kesihatan dan sebagainya, kata Menteri Perusahaan Perladangan dan Komoditi Datuk Zuraida Kamaruddin.

“Pada mulanya terdapat banyak kesulitan. Jadi, lambat sikit pada ketika itu dan jumlah (pekerja asing) yang sedikit. Sekarang telah berjalan lancar dan lebih ramai yang telah masuk ke negara ini.

“Masalahnya sekarang ini bukan di Malaysia, tetapi di negara sumber kerana mereka harus menjalani saringan, perubatan dan sebagainya. Itu yang membuatkan kita lambat sedikit,” katanya pada sidang media selepas menghadiri program Jom Kenali Agrikomoditi di sini hari ini. 

Sementara itu, Zuraida berkata nilai eksport agrikomoditi bulan ke bulan mencatatkan pencapaian yang baik dengan memperoleh lebih RM100 bilion sejak awal tahun ini.

Bagaimanapun, beliau berkata sasaran RM300 bilion tidak mampu dicapai pada tahun ini disebabkan COVID-19 dan masalah pekerja asing. 

“Pada mulanya saya jangkakan selepas 2022, pekerja asing dapat masuk semudahnya. Tetapi tidak sangka banyak masalah. Jadi, Ogos baru pekerja asing masuk dan disebabkan kelewatan itu, sasaran pengeluaran itu tidak dapat dicapai,” katanya. 

Zuraida berkata, meskipun nilai eksport agrikomoditi masih belum mencapai sasaran untuk tahun ini, Kementerian Perusahaan Perladangan dan Komoditi percaya nilai eksport tersebut akan meningkat susulan ekonomi yang semakin pulih dan hampir kepada normal.

Menurut Jabatan Perangkaan Malaysia, seramai 2.1 juta warga asing yang bekerja dalam pelbagai bidang berada di Malaysia setakat Jun tahun ini.

Mengulas mengenai program Jom Kenali Agrikomoditi yang diadakan di Ampang hari ini, Zuraida berkata ia siri pertama bagi Jelajah Agrikomoditi di peringkat komuniti untuk memberi pendedahan terhadap kepentingan sektor agrikomoditi kepada negara. 

“Warga Ampang banyak merantau di serata Malaysia dan luar negara. Meskipun warga Ampang tidak terlibat secara langsung dalam industri agrikomoditi sebagai golongan pekebun kecil, menjadi tanggungjawab warga bandar untuk turut mempromosikan kelebihan agrikomoditi,” katanya.

Beliau berkata kementerian itu optimis bahawa sektor agrikomoditi negara akan terus mencatatkan prestasi cemerlang meskipun berdepan cabaran inflasi yang dijangka berlaku tahun depan.

Dasar Agrikomoditi Negara 2021-2030 yang dijadikan garis panduan, diyakini berupaya memperkasa kedudukan sektor agrikomoditi sebagai nadi pemulihan ekonomi negara, katanya.

Ia terdiri daripada lima teras iaitu kemampanan, teknologi, nilai tambah, keterangkuman serta perkongsian sumber dan kekayaan.

— BERNAMA

Artikel asal: https://thekapital.my/kelewatan-pekerja-asing-masuk-ke-malaysia-berpunca-dari-negara-sumber-zuraida/

Previous ArticleNext Article

Kedah Aerotropolis Ambil Kira Dapatan Kajian NASP, Dipertimbang Selepas Kajian Dimuktamad – Kementerian Ekonomi

KUALA LUMPUR, 1 Dis (Bernama) — Kajian Pelan Strategik Lapangan Terbang Negara (NASP) yang sedang dilaksanakan Kementerian Pengangkutan akan menilai keperluan sebenar projek pembangunan lapangan terbang termasuk Kedah Aerotropolis, menurut Kementerian Ekonomi.

Kementerian itu menjelaskan kajian yang dijangka siap pada awal Januari 2024 itu turut menilai pembangunan infrastruktur, keperluan ruang udara, ekonomi dan strategik projek pembangunan lapangan terbang negara.

“Dalam hubungan ini, cadangan pelaksanaan projek Kedah Aerotropolis perlu mengambil kira dapatan kajian NASP dan akan hanya dapat dipertimbangkan selepas kajian tersebut dimuktamadkan.

“Ini bagi memastikan pelaksanaan projek Kedah Aerotropolis adalah komprehensif dan berdaya maju serta mempunyai kebolehupayaan dan pulangan/hasil yang mampan,” menurut kementerian itu dalam jawapan bertulis Dewan Negara bertarikh 30 Nov, 2023 yang disiarkan menerusi laman web Parlimen.

Kementerian Ekonomi memaklumkan demikian bagi menjawab soalan Senator Abdul Nasir Idris mengenai hasrat kerajaan bagi meneruskan projek Kedah Aerotropolis yang diletakkan di bawah Wilayah Ekonomi Koridor Utara (NCER).

Kedah Aerotropolis adalah projek inisiatif kerajaan Kedah dan merupakan pembangunan berkonsepkan perbandaran moden melibatkan industri aeroangkasa, menurut Kementerian Ekonomi.

Cadangan pembangunan adalah di atas tanah yang belum pernah dibangunkan seluas 9,841 ekar (3,982.51 hektar) berdekatan kawasan daerah Kuala Muda yang bersempadan dengan daerah Kulim dan Baling.

“Projek tersebut dicadangkan untuk dilaksanakan melalui kaedah Kerjasama Awam-Swasta (PPP).

“Walau bagaimanapun, terdapat komponen yang perlu ditanggung oleh kerajaan Persekutuan, antaranya pengambilan balik tanah, penyediaan infrastruktur asas dan akses jalan serta operasi menara kawalan trafik dan akan melibatkan implikasi kewangan yang besar kepada kerajaan,” jelasnya.

— BERNAMA