Kerajaan Digesa Terus Bantu Rakyat, Perniagaan Yang Terjejas Disebabkan Kelemahan Nilai Ringgit

KUALA LUMPUR, 5 Okt (Bernama) — Kerajaan telah digesa untuk terus memberi tumpuan kepada meningkatkan keyakinan pelabur dalam ekonomi sebenar dengan menunjukkan bahawa ia bersedia untuk membantu rakyat dan perniagaan yang terjejas akibat kejatuhan nilai ringgit.

Penyusutan nilai mata wang memberikan cabaran yang ketara kepada orang ramai dan perniagaan apabila kos produk yang diimport meningkat, seterusnya membawa kepada penurunan dalam kuasa beli pengguna.

Ketua Ekonomi Global Juwai IQI Shan Saeed berkata kemerosotan nilai ringgit disebabkan terutamanya oleh pengukuhan dolar AS, didorong oleh pendirian Rizab Persekutuan (Fed) Amerika Syarikat (AS) yang cenderung untuk menaikkan kadar faedah dan kekal agresif dalam langkah-langkah mengetatkan dasarnya.

Pihak Fed telah menaikkan kadar faedahnya sebanyak 75 mata asas tiga kali tahun ini, membawa kepada aliran keluar modal yang ketara daripada pasaran sedang pesat membangun dan ini bukan sahaja menjejaskan ringgit malah mata wang lain juga.

“Ringgit mungkin mengakhiri tahun ini pada paras RM4.05-RM4.35 berbanding dolar AS,” katanya.

Selain itu, Shan turut memuji Bank Negara Malaysia sambil menyatakan bank pusat itu telah melakukan yang terbaik dari segi dasar monetari dan memastikan kestabilan kewangan dalam sistem.

Sementara itu, rakan kongsi urus niaga PricewaterhouseCoopers (PwC) Malaysia untuk ekonomi dan dasar Patrick Tay berkata memandangkan masalah global yang semakin meningkat, kerajaan harus berhati-hati terhadap sebarang pengurangan dalam rangsangan fiskal seperti pengurangan perbelanjaan yang meluas.

“Saya berharap kerajaan akan melaksanakan inisiatif penting yang akan menghasilkan faedah jangka panjang yang berterusan tanpa banyak kesan jangka pendek,” katanya kepada Bernama sambil menambah pengurangan cukai perniagaan dan peribadi yang disasarkan juga amat diperlukan dalam persekitaran semasa.

Secara keseluruhannya, beliau percaya Bajet 2023 akan menyediakan peruntukan yang besar untuk penjagaan kesihatan, pendidikan dan sokongan untuk rakyat dengan mengurangkan kos sara hidup.

Walaupun ringgit yang semakin lemah telah memberi kesan kepada beberapa sektor, pengendali perniagaan perkhidmatan wang Merchantrade Asia Sdn Bhd berkata perniagaannya terus melihat nilai dan jumlah kiriman yang sihat meskipun pada kadar yang lebih rendah sedikit berbanding tempoh sebelum pandemik.

“Dengan pembukaan semula sempadan dan penghapusan sekatan perjalanan, kami melihat lonjakan yang utuh dan pemulihan dalam perniagaan mata wang kami, dan ini juga menjadi faktor pertumbuhan kukuh dalam pengambilan e-dompet pelbagai mata wang Merchantrade Money apabila rakyat Malaysia mula mengembara semula untuk perniagaan dan percutian,” kata jurucakapnya.

Melangkah ke hadapan, Merchantrade berharap kerajaan akan memperkenalkan dasar-dasar yang akan menarik pelaburan langsung asing yang lebih kukuh ke dalam negara dan pelancong asing untuk datang ke Malaysia, tinggal lebih lama dan lebih banyak berbelanja.

— BERNAMA

Artikel asal: https://thekapital.my/kerajaan-digesa-terus-bantu-rakyat-perniagaan-yang-terjejas-disebabkan-kelemhan-nilai-ringgit/

Previous ArticleNext Article

Petronas Mungkin Kehilangan Sebahagian Pendapatan Kerana Tidak Menjadi Agregator Gas Tunggal Di Sarawak

KUALA LUMPUR, 22 Julai (Bernama)– Petroliam Nasional Bhd (Petronas) dijangka kehilangan sebahagian daripada pendapatannya kerana tidak lagi menjadi pengagregat gas tunggal di Sarawak, kata RHB Investment Bank Bhd (RHB IB).

Dalam nota penyelidikan hari ini, bank itu berkata terdapat banyak perbincangan mengenai Petronas yang dijangka memotong perbelanjaan modal (capex) berikutan berita Petroleum Sarawak Bhd (Petros) akan mengambil alih pembelian dan penjualan gas asli Sarawak daripada Petronas.

Pengambilalihan itu akan bermula pada separuh kedua 2024.

“Kami mungkin menyaksikan beberapa potensi dalam gangguan operasi bagi tempoh terdekat sebelum banyak kejelasan atau penyelesaian jelas dicapai antara Petros dan Petronas.

“Bagaimanapun, kami percaya bahawa pada akhirnya kedua-dua pihak mahu memaksimumkan pengeluaran, terutamanya apabila harga minyak dijangka kekal stabil,” tambahnya.

Selain itu, RHB IB berpendapat pemotongan capex domestik yang drastik oleh satu pihak adalah tidak mampan dalam jangka panjang kerana ia akhirnya akan menjejaskan kedudukan minyak dan gas (O&G) Malaysia di rantau ini.

Sebelum ini Petronas memperuntukkan capex sebanyak RM300 bilion antara 2023 dan 2027 (RM50 bilion setahun) yang merangkumi perbelanjaan modal purata domestik RM22.6 bilion setahun (capex lima tahun RM113 bilion).

Bank pelaburan itu berkata Petronas memperuntukkan capex sebanyak RM52.8 bilion pada tahun kewangan 2023, dengan pembahagian yang hampir sama untuk portfolio domestik dan antarabangsanya.

“Segmen huluan dan gas masing-masing menyumbang 52 peratus dan 22 peratus daripada capex domestik, dan pemindahan peranan pengumpul gas tunggal kepada Petros mungkin membawa kepada pemotongan capex yang lebih ketara dalam segmen gas.

“Walaupun kami mungkin melihat beberapa gangguan operasi yang berpotensi dalam tempoh terdekat, kami masih menganggap resolusi yang perlu dicapai antara kedua-dua pihak terbabit tanpa menjejaskan pengeluaran sedia ada dan pelaburan domestik masa depan untuk memperoleh permintaan gas global yang semakin meningkat,” katanya.

Bank pelaburan itu berkata impak pendapatan terhadap Petronas juga kekal tidak menentu, tetapi langkah itu mungkin menjejaskan keupayaannya untuk berbelanja.

Secara keseluruhannya, walaupun terdapat ketidaktentuan yang semakin meningkat terhadap hala tuju dan strategi Petronas, RHB IB masih mengekalkan saranan ‘overweight’ terhadap sektor O&G.

Buat masa ini, bank pelaburan itu terus memihak kepada pemain perkhidmatan huluan dengan pendedahan yang lebih besar dalam bidang berkaitan penyelenggaraan, kerana ia memberikan daya tahan dalam pendapatan yang lebih besar, ditambah pula dengan syarikat yang memiliki kepelbagaian antarabangsa seperti Yinson, MISC dan Bumi Armada.

–BERNAMA