Krisis Inflasi: Negara Mana Yang Paling Tinggi Kadar Inflasi?

Pada tahun 2022, dunia memasuki era krisis apabila tercetus konflik antara Rusia dan Ukraine. Konflik ini turut mengheret banyak pihak lain antaranya Kesatuan Eropah dan juga beberapa negara seperti Iran dan Amerika Syarikat.

Konflik ini dijangka akan berterusan kerana peperangan antara Rusia-Ukraine semakin memuncak dengan kedua-dua negara menggandakan tekanan dan serangan.

Dunia telah mengalami gangguan rantaian bekalan makanan di seluruh dunia kerana pandemik Covid-19 selama hampir dua tahun. Pada Ogos 2021, dunia mula memasuki fasa endemik dan kebanyakan negara dalam dunia kembali membuka ekonomi masing-masing untuk memulihkan perdagangan antara negara.

Gambar: Visual Capitalist

Namun begitu, pada 24 Feb 2022, Rusia telah menyerang Ukraine dan dunia sekali lagi memasuki era krisis tenaga kerana kedua-dua negara ini adalah pengeluar tenaga dan makanan yang dominan dalam dunia.

Rusia membekalkan gas untuk kebanyakan negara di benua Eropah manakala Ukraine merupakan pengeluar bahan makanan asas seperti minyak bunga matahari dan gandum terbesar dunia. Kedua-dua negara ini menyumbang 33% bekalan makanan dunia.

Walaupun hanya dua negara yang terlibat dalam peperangan ini, ia telah mencetuskan ketidakstabilan dalam ekonomi dunia. Kesatuan Eropah merupakan antara ekonomi peneraju dalam dunia dan mereka menerima bekalan tenaga 40% daripada Rusia.

Disebabkan krisis perang berlaku harga minyak dan gas melambung tinggi dan menyebabkan harga barangan lain turut melonjak.

Gambar di atas menunjukkan kadar inflasi negara di seluruh dunia. Antara negara yang paling teruk terjejas adalah negara-negara miskin di benua Eropah. Dalam pada itu, kebanyakan Bank Pusat telah menaikkan kadar OPR dalam usaha masing-masing untuk menurunkan kadar OPR. Menurut Bank of International Settlements 33 daripada 38 Bank Pusat telah menaikkan kadar OPR masing-masing.

Menuju tahun 2023, Bank Pusat akan terus berusaha untuk menurunkan kadar inflasi dengan meningkatkan kadar OPR. Negara paling tinggi kadar inflasi adalah Zimbabwe dan Lebanon manakala antara yang terendah adalah Macau, Oman dan China.

Perbandingan purata harga gas di Eropah pada tahun 2021 dan 2022 adalah sebanyak enam kali ganda. Penduduk Eropah mengalami peningkatan tarif elektrik rumah sebanyak 78% dan harga gas di Eropah berada di paras tertinggi dalam tempoh 20 tahun iaitu meningkat 144% berbanding tahun lepas.

Data Sejarah Dunia

Pada tahun 1980, dunia mengalami keadaan ekonomi seperti sekarang iaitu kadar inflasi yang tinggi dan peningkatan harga barang yang tidak masuk akal. Pada tahun 1980, Itali antara negara yang berjaya dan paling awal menurunkan kadar inflasi daripada 22% kepada 4% pada tahun 1986.

Dalam tempoh enam tahun Itali berjaya turunkan 3% setiap tahun secara konsisten. Jika menggunakan data yang sama kadar inflasi dunia berada pada paras 9.8%. Dunia memerlukan tiga tahun untuk menurunkan kadar inflasi kepada bawah paras 3%.

Keadaan kadar inflasi yang tinggi di seluruh dunia dijangka pulih pada tahun 2025. Namun begitu, 2023 dijangka tahun yang penuh dengan cabaran ekonomi.

Bank Pusat dunia mengeluar satu data yang sangat membimbangkan iaitu terdapat lebih 30 negara yang akan menghadapi kesukaran untuk membayar semula hutang-hutang mereka dan akan terjerumus ke negara bankrup.

Bagi pelabur, sentiasalah bersedia menunggu masa terbaik untuk membeli saham-saham terbaik dengan harga diskaun. Pada masa sekarang adalah paling terbaik untuk menyimpan tunai seperti kata-kata pujangga “Cash is King”

Sumber : www.visualcapitalist.com

Ramai sangat give up dalam saham. Kawan-kawan kami pun ramai dah give up.

Tapi kenapa give up?

Sebab kita sibuk mencari rahsia, teknik, indikator dan terlalu cepat nak kaya.

Bila dah rugi, mulalah salahkan cikgu, mentor, sifu yang ajar kita.

Hidup ni tak perlu complicated sangat.

Dan tak perlu pun tengok saham ni hari-hari. Cukup sebulan sekali. Yang penting kita tahu caranya dan aplikasikan dengan betul.

Kami suka kongsikan kaedah Swing ini sebab:

  • Kita tak perlu melekat di screen
  • Kita boleh bekerja seperti biasa
  • Kurang risiko untuk rugi
  • Set siap-siap bila nak jual saham tu
  • Kurang stress

InshaAllah berbaloi……

>> Daftar berdua untuk dapatkan akses secara PERCUMA.!

Previous ArticleNext Article

Ekonomi Malaysia Dijangka Berkembang Antara 4 – 5 Peratus Pada 2024 – Amir Hamzah

KUALA LUMPUR, 12 Jun (Bernama) — Ekonomi Malaysia diunjurkan berkembang antara empat dan lima peratus pada 2024, disokong oleh eksport yang pulih dan permintaan domestik yang berdaya tahan, kata Menteri Kewangan II Datuk Seri Amir Hamzah Azizan. 

Beliau berkata perdagangan yang pulih akan disokong oleh kitaran meningkat teknologi global dan pemulihan seterusnya dalam aktiviti pelancongan.

“Perbelanjaan isi rumah akan disokong oleh pendapatan dan pekerjaan yang bertambah baik. Aktiviti pelaburan akan dipacu oleh kemajuan seterusnya dalam projek pelaburan untuk tempoh beberapa tahun oleh sektor awam dan swasta,” katanya dalam ucaptama pada Sasana Symposium 2024 anjuran Bank Negara Malaysia (BNM) di sini hari ini. 

Beliau berkata pelaksanaan inisiatif pemangkin di bawah pelbagai pelan induk seperti Pelan Hala Tuju Peralihan Tenaga Negara (NETR), Pelan Induk Perindustrian Baharu 2030 (NIMP 2030) dan Rancangan Malaysia Ke-12, akan meningkatkan lagi pelaburan.

Oleh itu, Amir Hamzah berkata kerajaan komited untuk melaksanakan pembaharuan struktur yang bermakna kerana ini adalah perlu untuk membina Malaysia yang lebih makmur dan inklusif.

Dalam perkara ini, katanya pembaharuan strategik yang melibatkan pelbagai langkah sedang dilaksanakan untuk menyokong usaha ini.

“Pertama, meningkatkan asas dengan mewujudkan lebih banyak ruang fiskal dan menjadikan bahagian ekonomi lebih besar untuk lebih banyak penyertaan.

“Kedua, menaikkan siling dengan meningkatkan perlindungan sosial dan ketiga, mewujudkan tadbir urus yang baik,” katanya.

Beliau berkata Akta Kewangan Awam dan Tanggungjawab Fiskal (FRA) dan Rangka Kerja Fiskal Jangka Sederhana (MTFF) adalah langkah penting untuk meluaskan dan mempelbagaikan asas hasil.

Selain itu, katanya Malaysia berada pada kedudukan yang baik untuk mendapat manfaat daripada penyusunan semula rantaian nilai global.

“Untuk memanfaatkan sepenuhnya peluang ini, kami memberi keutamaan kepada dasar untuk menarik pelaburan berkualiti tinggi yang meningkatkan daya saing ekonomi kita dan mewujudkan pekerjaan bernilai tinggi,” katanya.

Oleh itu, katanya dengan memacu pembaharuan struktur ini, Malaysia akan meningkatkan daya saing globalnya berbanding negara-negara lain yang turut berusaha untuk meningkatkan potensi pertumbuhan mereka, menangani defisit fiskal dan meningkatkan kecekapan sumber. 

— BERNAMA