Malaysia Tidak Berdepan Kemelesetan, KDNK Suku Kedua Cerminkan Kelembapan Kitaran Perniagaan – Ahli Ekonomi

KUALA LUMPUR, 18 Ogos (Bernama) — Pertumbuhan Keluaran Dalam Negara Kasar (KDNK) suku kedua Malaysia sebanyak 2.9 peratus mencerminkan “kelembapan kitaran perniagaan” dan bukan menunjukkan akan berlaku kemelesetan, yang sejajar dengan trend global, kata ahli ekonomi. 

Pengarah Eksekutif Pusat Penyelidikan Sosio-Ekonomi Lee Heng Guie berkata kadar pertumbuhan yang perlahan telah dijangka secara meluas dan tidak dapat dielakkan berdasarkan kesan asas lebih tinggi yang rendah dari suku kedua 2022 apabila KDNK berkembang pada 8.9 peratus dan dalam situasi persekitaran luaran semasa yang lemah.

“Pada asasnya, kita masih positif. Walaupun penggunaan perlahan kepada 4.3 peratus (pada suku kedua 2023), pasaran buruh kita masih stabil dengan kadar pengangguran terus menurun kepada 3.4 peratus (pada Jun), dengan penurunan inflasi keseluruhan dan gaji yang naik meningkatkan kuasa beli pengguna,” katanya kepada Bernama.

Ketua Ekonomi Bank Muamalat Malaysia Bhd Mohd Afzanizam Abdul Rashid berkata data KDNK terkini adalah di bawah jangkaan dan ekonomi Malaysia jelas terdedah kepada kelembapan luaran.

Beliau berkata penurunan mendadak eksport dan import sebenar, masing-masing kepada -9.4 peratus dan -9.7 peratus, menjadi faktor utama kepada pertumbuhan perlahan pada suku kedua.

“Oleh itu, permintaan domestik akan menjadi pemacu utama pertumbuhan pada separuh kedua tahun ini.

“Asas untuk KDNK separuh kedua 2022 adalah tinggi berikutan ekonomi berkembang pada 14.1 peratus pada suku ketiga 2022 dan 7.7 peratus pada suku keempat 2022,” katanya.

Terdahulu, Jabatan Perangkaan Malaysia mengumumkan ekonomi Malaysia berkembang 2.9 peratus pada suku kedua 2023, disokong oleh pasaran buruh yang bertambah baik, peningkatan berterusan dalam permintaan domestik dan kegiatan pelancongan.

Ketua Perangkawan Datuk Seri Mohd Uzir Mahidin berkata pertumbuhan ekonomi Malaysia menjadi sederhana pada suku itu sebahagiannya disebabkan oleh permintaan luaran yang lebih perlahan susulan kitaran teknologi global, pengeluaran komoditi lebih rendah dan kesan asas lebih tinggi dari suku kedua 2022. 

Mengenai masa depan, Mohd Afzanizam berkata berdasarkan pengguna dijangka berhati-hati dalam perbelanjaan mereka, KDNK mungkin berkembang lebih perlahan pada separuh kedua tahun ini.

Justeru, katanya risiko bahawa KDNK Malaysia mungkin berkembang di bawah unjuran pertumbuhan 4.0 hingga 5.0 peratus adalah agak tinggi.

“Bagaimanapun, (pemulihan) sektor berkaitan pelancongan, bersama-sama dengan pelaksanaan projek infrastruktur akan mengimbangi pertumbuhan global yang lemah.

“Oleh itu, kami percaya dasar monetari akan terus kekal akomodatif,” katanya, sambil menyatakan Bank Muamalat mengekalkan saranannya supaya kadar dasar semalaman (OPR) kekal pada 3.0 peratus sepanjang tahun ini.

Lee berkata baki suku tahun 2023 akan mencabar berdasarkan kesan asas yang lebih tinggi berbanding 2022.

Katanya bagi mencapai julat yang lebih rendah sebanyak 4 peratus daripada sasaran KDNK yang ditetapkan pada tahun ini, ekonomi perlu berkembang sekurang-kurangnya antara 3.5 peratus dan 4.5 peratus untuk baki suku tahun.

Kedua-dua ahli ekonomi tersebut bersetuju bahawa inisiatif kerajaan dan pelaksanaan perbelanjaan pembangunan yang diperuntukkan untuk 2023 perlu dipercepatkan untuk memastikan kesan pengganda kepada ekonomi, sekali gus memastikan pemulihan dan pertumbuhan yang lebih kukuh pada tahun depan.

— BERNAMA

Previous ArticleNext Article

Maybank Jangka Ringgit Naik Kepada RM4.60 Berbanding Dolar AS Akhir Tahun Ini

KUALA LUMPUR, 10 Jun (Bernama) — Maybank Research menjangkakan ringgit lebih kukuh akhir tahun ini pada RM4.60 berbanding dolar Amerika Syarikat (AS) dengan jangkaan pengurangan 50 mata asas dalam kadar faedah AS akhir tahun ini di tengah-tengah kadar dasar semalaman (OPR) yang stabil di Malaysia.

Firma penyelidikan itu berkata tekanan terhadap ringgit berikutan faktor perbezaan kadar faedah yang menyumbang kepada kekukuhan dolar AS sejak 2022 akan mereda.

“Ringgit stabil berbanding dolar AS selepas berdepan tekanan berikutan jangkaan yang berubah-ubah mengenai masa dan kuantum pengurangan kadar faedah AS.

“Ia diniagakan dalam lingkungan RM4.68 hingga RM4.71 berbanding dolar AS daripada 15 Mei hingga 31 Mei 2024 selepas menyusut kepada paras terendah RM4.80 sebanyak dua kali tahun ini pada 20 Februari dan 16 April (akhir 2023: RM4.59 ),” katanya dalam laporan bertajuk ‘Asean Frontiers: The New Trailblazers.’

Firma penyelidikan itu berkata prestasi ringgit baru-baru ini mencerminkan prestasi dan prospek makroekonomi yang positif serta pembaharuan dan penstrukturan semula yang berterusan.

Menurutnya penglibatan pasaran tukaran mata wang asing dan verbal Bank Negara Malaysia, dan langkah tadbir untuk menggalakkan syarikat berkaitan kerajaan dan dana pelaburan — bersama-sama korporat sektor swasta termasuk pengeksport — menghantar balik pendapatan pertukaran asing dan pendapatan pelaburan mereka ke luar negara dan menukar kepada ringgit.

Mengenai OPR, katanya “sukar untuk diramal dalam domestik utama adalah inflasi” berikutan pengenalan Akaun 3 oleh Kumpulan Wang Simpanan Pekerja sebagai lonjakan perbelanjaan pengguna daripada pengeluaran Akaun 3.

“Ini boleh menimbulkan risiko peningkatan tambahan kepada inflasi melalui inflasi tarikan permintaan, selain kesan jangkaan pelaksanaan rasionalisasi subsidi bahan api yang disasarkan tahun ini.

“Keadaan ini, seterusnya, berupaya menyumbang kepada risiko meningkat dalam unjuran OPR, yang ketika ini kami jangkakan kekal stabil pada paras semasa 3.00 peratus sehingga akhir 2025,” katanya.

Mengenai Indeks Komposit Kuala Lumpur (KLCI), Maybank Research berkata KLCI mencatat kejayaan dalam tempoh lima bulan pertama 2024,  meningkat 7.1 peratus dalam terma dolar AS — dan tampil antara pasaran berprestasi terbaik di rantau ini.

Dari segi aliran dana, pelabur asing pada umumnya masih sebagai penjual bersih, menjual saham bernilai RM760 juta mulai Januari hingga Mei 2024, namun jualan bersih ekuiti Malaysia adalah yang terendah berbanding negara serantau.

“Bagi Mei, mereka adalah pembeli bersih yang utama dalam tempoh tiga minggu pertama tetapi kembali kepada jualan bersih pada minggu keempat,” katanya.

— BERNAMA