Malaysia Tidak Berdepan Kemelesetan, KDNK Suku Kedua Cerminkan Kelembapan Kitaran Perniagaan – Ahli Ekonomi

KUALA LUMPUR, 18 Ogos (Bernama) — Pertumbuhan Keluaran Dalam Negara Kasar (KDNK) suku kedua Malaysia sebanyak 2.9 peratus mencerminkan “kelembapan kitaran perniagaan” dan bukan menunjukkan akan berlaku kemelesetan, yang sejajar dengan trend global, kata ahli ekonomi. 

Pengarah Eksekutif Pusat Penyelidikan Sosio-Ekonomi Lee Heng Guie berkata kadar pertumbuhan yang perlahan telah dijangka secara meluas dan tidak dapat dielakkan berdasarkan kesan asas lebih tinggi yang rendah dari suku kedua 2022 apabila KDNK berkembang pada 8.9 peratus dan dalam situasi persekitaran luaran semasa yang lemah.

“Pada asasnya, kita masih positif. Walaupun penggunaan perlahan kepada 4.3 peratus (pada suku kedua 2023), pasaran buruh kita masih stabil dengan kadar pengangguran terus menurun kepada 3.4 peratus (pada Jun), dengan penurunan inflasi keseluruhan dan gaji yang naik meningkatkan kuasa beli pengguna,” katanya kepada Bernama.

Ketua Ekonomi Bank Muamalat Malaysia Bhd Mohd Afzanizam Abdul Rashid berkata data KDNK terkini adalah di bawah jangkaan dan ekonomi Malaysia jelas terdedah kepada kelembapan luaran.

Beliau berkata penurunan mendadak eksport dan import sebenar, masing-masing kepada -9.4 peratus dan -9.7 peratus, menjadi faktor utama kepada pertumbuhan perlahan pada suku kedua.

“Oleh itu, permintaan domestik akan menjadi pemacu utama pertumbuhan pada separuh kedua tahun ini.

“Asas untuk KDNK separuh kedua 2022 adalah tinggi berikutan ekonomi berkembang pada 14.1 peratus pada suku ketiga 2022 dan 7.7 peratus pada suku keempat 2022,” katanya.

Terdahulu, Jabatan Perangkaan Malaysia mengumumkan ekonomi Malaysia berkembang 2.9 peratus pada suku kedua 2023, disokong oleh pasaran buruh yang bertambah baik, peningkatan berterusan dalam permintaan domestik dan kegiatan pelancongan.

Ketua Perangkawan Datuk Seri Mohd Uzir Mahidin berkata pertumbuhan ekonomi Malaysia menjadi sederhana pada suku itu sebahagiannya disebabkan oleh permintaan luaran yang lebih perlahan susulan kitaran teknologi global, pengeluaran komoditi lebih rendah dan kesan asas lebih tinggi dari suku kedua 2022. 

Mengenai masa depan, Mohd Afzanizam berkata berdasarkan pengguna dijangka berhati-hati dalam perbelanjaan mereka, KDNK mungkin berkembang lebih perlahan pada separuh kedua tahun ini.

Justeru, katanya risiko bahawa KDNK Malaysia mungkin berkembang di bawah unjuran pertumbuhan 4.0 hingga 5.0 peratus adalah agak tinggi.

“Bagaimanapun, (pemulihan) sektor berkaitan pelancongan, bersama-sama dengan pelaksanaan projek infrastruktur akan mengimbangi pertumbuhan global yang lemah.

“Oleh itu, kami percaya dasar monetari akan terus kekal akomodatif,” katanya, sambil menyatakan Bank Muamalat mengekalkan saranannya supaya kadar dasar semalaman (OPR) kekal pada 3.0 peratus sepanjang tahun ini.

Lee berkata baki suku tahun 2023 akan mencabar berdasarkan kesan asas yang lebih tinggi berbanding 2022.

Katanya bagi mencapai julat yang lebih rendah sebanyak 4 peratus daripada sasaran KDNK yang ditetapkan pada tahun ini, ekonomi perlu berkembang sekurang-kurangnya antara 3.5 peratus dan 4.5 peratus untuk baki suku tahun.

Kedua-dua ahli ekonomi tersebut bersetuju bahawa inisiatif kerajaan dan pelaksanaan perbelanjaan pembangunan yang diperuntukkan untuk 2023 perlu dipercepatkan untuk memastikan kesan pengganda kepada ekonomi, sekali gus memastikan pemulihan dan pertumbuhan yang lebih kukuh pada tahun depan.

— BERNAMA

Previous ArticleNext Article

Aset Rizab Rasmi Malaysia Berjumlah US$112.46 Bilion Pada Akhir Ogos – BNM

KUALA LUMPUR, 29 Sept (Bernama) — Aset rizab rasmi Malaysia berjumlah US$112.46 bilion pada akhir Ogos 2023, berdasarkan format Special Data Dissemination Standard (SDDS) Tabung Kewangan Antarabangsa (IMF).

Dalam kenyataan pada Jumaat mengenai Pemakluman Terperinci Rizab Antarabangsa pada Akhir Bulan Ogos 2023, Bank Negara Malaysia (BNM) turut menjelaskan aset mata wang asing lain berjumlah US$1.7 juta.

“Secara keseluruhan, butiran terperinci rizab antarabangsa mengikut format SDDS IMF menunjukkan rizab antarabangsa Malaysia pada akhir Ogos 2023 tetap boleh guna,” jelasnya.

Menurut BNM mengikut format SDDS IMF, butiran terperinci rizab antarabangsa memberikan maklumat akan datang mengenai saiz, komposisi dan kebolehgunaan rizab, dan aset mata wang asing lain,  jangkaan serta prospek aliran masuk dan keluar pertukaran asing bagi kerajaan Persekutuan dan BNM untuk tempoh 12 bulan akan datang.

“Bagi tempoh 12 bulan akan datang, aliran keluar jangka pendek yang telah dikenal pasti bagi pinjaman, sekuriti dan deposit mata wang asing berjumlah US$17.56 bilion.

“Aliran keluar jangka pendek ini termasuk pembayaran balik berjadual peminjaman luar negara oleh kerajaan dan kematangan Bil Antara Bank dalam mata wang asing Bank Negara,” tambahnya.

Bank pusat juga memaklumkan kedudukan jualan hadapan bersih adalah sebanyak US$22.89 bilion pada akhir Ogos 2023, mencerminkan pengurusan mudah tunai ringgit dalam pasaran wang.

Sejajar dengan amalan yang diterima pakai sejak April 2006, data itu tidak termasuk unjuran aliran masuk mata wang asing daripada pendapatan faedah dan pengeluaran pinjaman projek, jelasnya.

Unjuran aliran masuk mata wang asing berjumlah US$2.23 bilion untuk tempoh 12 bulan akan datang, tambahnya.

Menurut BNM satu-satunya saluran keluar bersih jangka pendek aset mata wang asing luar jangka ialah jaminan Kerajaan bagi hutang luar negera dalam mata wang asing yang akan matang dalam tempoh satu tahun, berjumlah US$369.5 juta.

“Rizab antarabangsa Malaysia tidak mempunyai sebarang pinjaman dalam mata wang asing yang terkandung opsyen, serta tidak mempunyai kemudahan kredit dan kemudahan kredit tanpa syarat yang belum digunakan yang diberikan oleh atau kepada bank pusat lain, organisasi antarabangsa, serta bank dan institusi kewangan lain.

“BNM juga tidak terbabit dalam urus niaga opsyen mata wang asing terhadap ringgit,” jelasnya.

— BERNAMA