MIDF Jangka BNM Naikkan OPR Ke Tahap Prapandemik Pada Januari 2023

KUALA LUMPUR, 3 Nov  (Bernama) — MIDF Research menjangkakan Bank Negara Malaysia (BNM) akan bersiap sedia lebih awal mengenai dasar monetarinya dengan menaikkan Kadar Dasar Semalaman (OPR) ke tahap prapandemik pada 3.00 peratus menjelang Januari 2023.

Ia berkata pengumuman hari ini oleh BNM untuk menaikkan lagi OPR sebanyak 25 mata asas (bps) daripada 2.50 peratus kepada 2.75 peratus dalam Mesyuarat Dasar Monetari terakhirnya pada 2022 adalah selaras dengan jangkaan pasaran, tetapi masih kekal di bawah paras prapandemik.

Firma penyelidikan itu dalam nota kajiannya berkata menjelang 2023, penetapan dasar monetari BNM adalah untuk memastikan pemulihan ekonomi Malaysia yang mampan.

“Dengan trend inflasi teras yang semakin meningkat dan permintaan dalam negeri yang lebih kukuh daripada jangkaan, kami menjangkakan bank pusat akan bersiap sedia lebih awal mengenai dasar monetarinya untuk kembali ke paras prapandemik menjelang Januari 2023.

“Bagaimanapun, ia akan tertakluk kepada kestabilan dalam pertumbuhan ekonomi, kadar kenaikan harga dan penambahbaikan keadaan makroekonomi, terutamanya pemulihan berterusan dalam pasaran buruh dan peningkatan terhadap permintaan domestik,” katanya.

MIDF Research berpendapat BNM membayangkan pertumbuhan Keluaran Dalam Negara Kasar (KDNK) yang kukuh pada suku ketiga 2022 (S3 2022), disokong oleh penambahbaikan dalam pasaran buruh, prospek pendapatan yang baik dan permintaan dalam negeri yang teguh akan terus melonjakkan aktiviti ekonomi domestik pada suku ketiga tahun ini.

“Bank pusat menjangkakan inflasi akan memuncak pada S3 2022. Mengenai perkembangan harga pula, BNM berpendapat inflasi boleh diurus kerana kadar purata inflasi bagi tempoh sembilan bulan pertama kekal dalam julat unjuran inflasi BNM iaitu pada 2.2 hingga 3.2 peratus.

“BNM meramalkan inflasi teras akan berada pada purata hampir kepada julat di atas 2 hingga 3 peratus tahun ini,” kata firma penyelidikan itu.

Dari segi jangka sederhana, MIDF Research menyatakan normalisasi kadar dasar diperlukan untuk mengelakkan risiko yang boleh menjejaskan kestabilan ekonomi masa depan seperti inflasi yang berterusan tinggi dan hutang isi rumah yang semakin meningkat.

“Kami berpendapat keputusan untuk menaikkan lagi OPR sebanyak 25bps adalah tepat pada masanya, dengan mengambil kesempatan terhadap prestasi makroekonomi yang lebih kukuh daripada jangkaan.

“Kami juga senada dengan BNM terutamanya mengenai pendirian bahawa dasar kerajaan pasca Pilihan Raya Umum Ke-15 mengenai subsidi bahan api akan menentukan hala tuju prospek inflasi Malaysia untuk tahun depan,” katanya.

Mengenai kebimbangan terhadap kejatuhan nilai ringgit (MYR), MIDF Research berpendapat ia disebabkan oleh peningkatan kukuh dolar AS kerana Rizab Persekutuan (Fed) dijangka terus memilih dasar pengetatan monetari yang agresif.

Jika dibandingkan dengan mata wang utama lain, ia berkata prestasi ringgit adalah lebih baik daripada euro (EUR), pound British (GBP), yen Jepun (JPY), won Korea (KRW) dan dolar Australia (AUD).

Pada asas tahunan, 10 bulan pertama 2022 menyaksikan purata susut nilai USD/MYR pada -5.5 peratus tahun ke tahun, EUR/MYR pada +6.7 peratus tahun ke tahun, GBR/MYR pada +5.2 peratus tahun ke tahun, JPY/MYR pada +12.4 peratus tahun ke tahun, KRW/MYR pada +6.6 peratus tahun ke tahun dan AUD/MYR pada +2.2 peratus tahun ke tahun, tambahnya.

— BERNAMA

Artikel asal: https://thekapital.my/midf-jangka-bnm-naikkan-opr-ke-tahap-prapandemik-pada-januari-2023/

Previous ArticleNext Article

Meskipun Hadapi Saingan Geopolitik, AS Kekal Pelabur Utama Di Malaysia – PM Anwar

NEW YORK, 22 Sept (Bernama) — Meskipun wujud persaingan antara Amerika Syarikat (AS) dengan China selain berlaku ketegangan di Laut China Selatan dan peningkatan ketara pelaburan China di Malaysia sejak kebelakangan ini namun, AS kekal menjadi pelabur utama negara, kata Perdana Menteri Datuk Seri Anwar Ibrahim.

Beliau berkata Malaysia ialah sebuah negara merdeka justeru, mengalu-alukan perdagangan dan pelaburan daripada semua pihak.

Pentadbiran AS dahulu dan sekarang sentiasa menyokong dan menjadi sekutu tradisional, katanya.

“Kami juga mempunyai hubungan yang sangat erat dengan China. Saya berasa selesa apabila bertemu Presiden Xi Jinping, dan telah bertemu tiga kali dengan Perdana Menteri Li Qiang,” katanya ketika sesi soal jawab pada acara Invest Malaysia New York di sini, pada Khamis.

Terdahulu, beliau menyampaikan ucap tama Regaining Malaysia’s Lead in Asia (Mengembalikan Penerajuan Malaysia di Asia) pada acara anjuran Bursa Malaysia itu.

Anwar kini berada di sini bagi menghadiri Perhimpunan Agung Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu (UNGA) ke-78.

Lebih 100 wakil daripada syarikat utama AS dan pengurus dana menghadiri acara Invest Malaysia itu selain perbincangan meja bulat dengan syarikat Fortune 500 yang diadakan sebelumnya.

“Bagi saya situasi ini meletakkan Malaysia pada kedudukan yang unik untuk memanfaatkan dan meraih faedah daripada hubungan kami dengan AS dan China,” katanya.

Anwar, yang juga Menteri Kewangan, berkata negara memperoleh manfaat daripada pelaburan besar oleh syarikat AS seperti Amazon Web Services, Boeing dan Intel yang semuanya berkembang secara besar-besaran di Malaysia.

Malaysia, kekal sebagai antara negara yang mempunyai infrastruktur terbaik di rantau ini, dan sentiasa melaksanakan langkah untuk membantu pelabur yang bimbang mengenai isu seperti aspek mudah menjalankan perniagaan, prosedur kewangan dan rasuah, katanya.

Pada 2022, AS menyumbang kepada aliran masuk bersih tertinggi ke Malaysia, dengan nilai berjumlah kira-kira RM37.8 bilion.

Pada Ogos lepas, Duta Besar AS di Malaysia, Brian McFeeters (berkhidmat di Malaysia sehingga 24 Ogos, 2023) berkata syarikat AS telah membuat komitmen pelaburan bernilai RM100 bilion dalam pelbagai sektor di Malaysia sejak 18 bulan lepas.

Beliau berkata itu merupakan pelaburan besar dalam bidang yang AS mahu memperkukuh kehadirannya, iaitu sektor elektronik dan semikonduktor, serta segmen pusat data yang merupakan bidang pertumbuhan besar.

— BERNAMA