MIDF Jangka BNM Naikkan OPR Ke Tahap Prapandemik Pada Januari 2023

KUALA LUMPUR, 3 Nov  (Bernama) — MIDF Research menjangkakan Bank Negara Malaysia (BNM) akan bersiap sedia lebih awal mengenai dasar monetarinya dengan menaikkan Kadar Dasar Semalaman (OPR) ke tahap prapandemik pada 3.00 peratus menjelang Januari 2023.

Ia berkata pengumuman hari ini oleh BNM untuk menaikkan lagi OPR sebanyak 25 mata asas (bps) daripada 2.50 peratus kepada 2.75 peratus dalam Mesyuarat Dasar Monetari terakhirnya pada 2022 adalah selaras dengan jangkaan pasaran, tetapi masih kekal di bawah paras prapandemik.

Firma penyelidikan itu dalam nota kajiannya berkata menjelang 2023, penetapan dasar monetari BNM adalah untuk memastikan pemulihan ekonomi Malaysia yang mampan.

“Dengan trend inflasi teras yang semakin meningkat dan permintaan dalam negeri yang lebih kukuh daripada jangkaan, kami menjangkakan bank pusat akan bersiap sedia lebih awal mengenai dasar monetarinya untuk kembali ke paras prapandemik menjelang Januari 2023.

“Bagaimanapun, ia akan tertakluk kepada kestabilan dalam pertumbuhan ekonomi, kadar kenaikan harga dan penambahbaikan keadaan makroekonomi, terutamanya pemulihan berterusan dalam pasaran buruh dan peningkatan terhadap permintaan domestik,” katanya.

MIDF Research berpendapat BNM membayangkan pertumbuhan Keluaran Dalam Negara Kasar (KDNK) yang kukuh pada suku ketiga 2022 (S3 2022), disokong oleh penambahbaikan dalam pasaran buruh, prospek pendapatan yang baik dan permintaan dalam negeri yang teguh akan terus melonjakkan aktiviti ekonomi domestik pada suku ketiga tahun ini.

“Bank pusat menjangkakan inflasi akan memuncak pada S3 2022. Mengenai perkembangan harga pula, BNM berpendapat inflasi boleh diurus kerana kadar purata inflasi bagi tempoh sembilan bulan pertama kekal dalam julat unjuran inflasi BNM iaitu pada 2.2 hingga 3.2 peratus.

“BNM meramalkan inflasi teras akan berada pada purata hampir kepada julat di atas 2 hingga 3 peratus tahun ini,” kata firma penyelidikan itu.

Dari segi jangka sederhana, MIDF Research menyatakan normalisasi kadar dasar diperlukan untuk mengelakkan risiko yang boleh menjejaskan kestabilan ekonomi masa depan seperti inflasi yang berterusan tinggi dan hutang isi rumah yang semakin meningkat.

“Kami berpendapat keputusan untuk menaikkan lagi OPR sebanyak 25bps adalah tepat pada masanya, dengan mengambil kesempatan terhadap prestasi makroekonomi yang lebih kukuh daripada jangkaan.

“Kami juga senada dengan BNM terutamanya mengenai pendirian bahawa dasar kerajaan pasca Pilihan Raya Umum Ke-15 mengenai subsidi bahan api akan menentukan hala tuju prospek inflasi Malaysia untuk tahun depan,” katanya.

Mengenai kebimbangan terhadap kejatuhan nilai ringgit (MYR), MIDF Research berpendapat ia disebabkan oleh peningkatan kukuh dolar AS kerana Rizab Persekutuan (Fed) dijangka terus memilih dasar pengetatan monetari yang agresif.

Jika dibandingkan dengan mata wang utama lain, ia berkata prestasi ringgit adalah lebih baik daripada euro (EUR), pound British (GBP), yen Jepun (JPY), won Korea (KRW) dan dolar Australia (AUD).

Pada asas tahunan, 10 bulan pertama 2022 menyaksikan purata susut nilai USD/MYR pada -5.5 peratus tahun ke tahun, EUR/MYR pada +6.7 peratus tahun ke tahun, GBR/MYR pada +5.2 peratus tahun ke tahun, JPY/MYR pada +12.4 peratus tahun ke tahun, KRW/MYR pada +6.6 peratus tahun ke tahun dan AUD/MYR pada +2.2 peratus tahun ke tahun, tambahnya.

— BERNAMA

Artikel asal: https://thekapital.my/midf-jangka-bnm-naikkan-opr-ke-tahap-prapandemik-pada-januari-2023/

Previous ArticleNext Article

Ringgit Muncul Mata Wang Berprestasi Terbaik Di Asia Hasil Tindakan Bersepadu Kerajaan

KUALA LUMPUR, 22 Julai (Bernama) — Ringgit muncul sebagai mata wang berprestasi terbaik di rantau Asia berbanding dolar US sejak pelaksanaan tindakan bersepadu oleh kerajaan dan Bank Negara Malaysia (BNM) pada 26 Februari 2024, kata Kementerian Kewangan (MoF).

Menerusi jawapan bertulis di Dewan Negara, MoF berkata ia susulan usaha menggalakkan aliran masuk dana lebih konsisten ke dalam pasaran kewangan domestik termasuk penghantaran balik dan pertukaran pendapatan pelaburan asing oleh syarikat berkaitan kerajaan.

“Setakat 17 Julai 2024, ringgit diniagakan pada paras 4.6642 berbanding 4.7987, nilai tukaran terendah pernah dicatatkan pada tahun ini. 

“Selain itu, kadar pertukaran efektif nominal (NEER) ringgit yang merupakan kayu ukur prestasi mata wang tempatan berbanding rakan dagangan utama juga telah meningkat sebanyak 3.4 peratus,” katanya.

MoF berkata demikian sebagai menjawab soalan Senator Datuk Shamsuddin Abd Ghaffar yang bertanya mengenai apakah usaha dilakukan kerajaan ke arah penambahbaikan nilai ringgit berbanding dolar US dan bila usaha itu akan berjaya.

Menurut kementerian, BNM akan terus mengambil langkah-langkah wajar untuk memastikan kestabilan mata wang dan pasaran pertukaran asing domestik. 

“Perkara ini termasuk mengambil langkah operasi intervensi dalam pasaran pertukaran asing untuk membendung pergerakan mata wang yang dianggap berlebihan,” katanya. 

MOF turut menegaskan kerajaan kekal komited dan fokus dalam usaha pelaksanaan polisi pembaharuan struktur dan pengukuhan fiskal. 

Pelbagai usaha telah dijalankan dan mula menampakkan hasil positif seperti pelaburan yang diluluskan kekal menggalakkan bagi tahun 2023 (2023: RM330 bilion; 2022: 267.8 bilion) serta suku pertama 2024 sebanyak RM89.7 bilion (Suku Pertama 2023: RM71.4 bilion).

Selepas enam tahun, JP Morgan telah menaikkan taraf Malaysia daripada ‘underweight’ kepada ‘neutral’ berikutan dasar pembaharuan struktur yang dilaksanakan termasuk pelaburan dalam membangunkan pusat hab data serantau dan teknologi hijau. 

“Ini menunjukkan bahawa pelabur kekal yakin terhadap perkembangan ekonomi negara dan dengan usaha dilakukan oleh kerajaan. Aliran masuk dana dan pelaburan asing ini dijangka akan berterusan dan ia akan menyokong pengukuhan nilai ringgit,” kata MOF.

— BERNAMA