Pelaburan Berpotensi Baharu Bernilai RM45.4 Bilion Dari Jerman – Tengku Zafrul


BERLIN, 12 Mac (Bernama) — Minat pelaburan baharu yang timbul daripada mesyuarat meja bulat dan pertemuan satu dengan satu bersama Perdana Menteri Datuk Seri Anwar Ibrahim di sini pada Selasa membawa nilai berpotensi RM45.4 bilion.

Menteri Pelaburan, Perdagangan dan Industri Tengku Datuk Seri Zafrul Abdul Aziz berkata pelaburan berpotensi itu merangkumi projek baharu serta projek peluasan dan pempelbagaian.

“Pelaburan berpotensi itu daripada pelbagai industri seperti semikonduktor, aeroangkasa, peranti perubatan, kimia dan perkhidmatan,” katanya kepada wartawan Malaysia selepas mesyuarat meja bulat dan pertemuan satu dengan satu bersama Anwar.

Sebanyak 38 pemimpin industri dan perniagaan terkemuka dari bandar di Jerman seperti Stuttgart, Munich, Berlin dan Frankfurt, serta dari Belgium dan Perancis, menyertai mesyuarat itu.

Anwar juga mengadakan pertemuan dengan pemimpin dari X-Fab, Melexis, Infineon Technologies AG, Schott AG, dan Airbus secara satu dengan satu.

Perdana Menteri, yang tiba di sini pada Ahad, mengambil peluang dengan memberi jaminan kepada perniagaan Jerman bahawa Malaysia kekal sebagai antara lokasi terbaik dan destinasi pilihan yang menekankan pendekatan mesra perniagaan untuk pelabur.

Syarikat daripada ekonomi terbesar dunia yang datang untuk bertemu Anwar itu terlibat dalam sektor seperti tenaga, peranti perubatan, semikonduktor, elektronik, jentera, automotif dan aeroangkasa.

Tengku Zafrul berkata melalui pertemuan dengan pihak syarikat-syarikat itu, jelas terdapat petunjuk kukuh bahawa syarikat Jerman positif dan kekal komited terhadap Malaysia sebagai destinasi pelaburan mereka.

X-Fab, Melexis dan Schott akan mula operasi tidak lama lagi

Beliau berkata X-Fab, Melexis dan Schott telah memaklumkan perkembangan terkini bahawa projek masing-masing, dengan pelaburan diluluskan bernilai RM4.45 bilion, kini dalam pembinaan dan dijangka memulakan operasi tahun ini.

Semasa pertemuan satu dengan satu bersama Perdana Menteri, Ketua Pegawai Operasi Infineon, Rutger Wijburg berkata syarikat itu berada di landasan untuk membina kilang fabrikasi kuasa silikon karbida (SiC) 200-milimeter terbesar dunia di Kulim.

“Infineon dan Malaysia membina kilang SiC terbesar di dunia. Malaysia dan Infineon bersama-sama berjuang menangani perubahan iklim,” katanya.

Tahun lepas, Infineon yang beroperasi di Malaysia sejak 1973 mengumumkan bahawa dalam tempoh lima tahun akan datang, pihaknya akan melabur lagi sehingga lima bilion euro di Kulim semasa fasa pembinaan kedua bagi pelan Modul Tiga.

Pelaburan itu akan menjadikan potensi perolehan SiC tahunan mencecah kira-kira tujuh bilion euro menjelang akhir dekad ini, bersama-sama dengan penukaran SiC 200-milimeter yang dirancang di Villach dan Kulim.

Antara yang menghadiri mesyuarat dengan Anwar hari ini ialah Ketua Pegawai Eksekutif (CEO) Kumpulan Siemens AG Roland Busch, CEO B. Braun GmbH Anna Braun dan CEO Melexis Marc Biron.

Turut hadir Presiden Airbus Asia Pasifik Anand Stanley dan Pengarah Urusan Volkswagen Group Malaysia Susanne Lehmann.

Wakil dari Dewan Perniagaan Jerman, Dewan Perniagaan Malaysia-Jerman, dan Persatuan Perusahaan Kecil dan Sederhana Jerman (BVMW) turut hadir.

Hadir sama dalam pertemuan itu ialah Menteri Luar Datuk Seri Mohamad Hasan, CEO Lembaga Pembangunan Pelaburan Malaysia (MIDA) Datuk Wira Arham Abdul Rahman, dan CEO Perbadanan Pembangunan Perdagangan Luar Malaysia (Matrade) Datuk Mohd Mustafa Abdul Aziz.

Terdapat lebih 700 syarikat Jerman yang berpangkalan di Malaysia, dengan 65,000 pekerjaan diwujudkan.

Jerman menjadi rakan dagang terbesar Malaysia dalam kalangan negara anggota Kesatuan Eropah sejak 2000, manakala Malaysia adalah rakan dagang terbesar Jerman daripada kalangan negara anggota Asean.

Pada 2023, jumlah perdagangan Malaysia dengan Jerman meningkat 5.9 peratus kepada RM63.45 bilion (US$13.90 bilion) daripada RM59.87 bilion (US$13.62 bilion) pada 2022.

— BERNAMA

Previous ArticleNext Article

Harga Keluli, Simen Dari Bulan Ke Bulan Kekal Tidak Berubah Pada Mac

KUALA LUMPUR, 4 April  (Bernama) — Indeks harga seunit bagi keluli dan simen dari bulan ke bulan  kekal tidak berubah bagi kebanyakan kawasan di Semenanjung Malaysia, Sabah dan Sarawak pada Mac 2024 berbanding Februari 2024, kata Jabatan Perangkaan Malaysia (DOSM).

Ketua Perangkawan Datuk Seri Dr Mohd Uzir Mahidin berkata harga purata seunit keluli, yang terdiri daripada bar bulat keluli lembut dan bar cacat tegangan tinggi Mycon 60, ialah RM3,683.51 setan, naik sedikit kepada 0.1 peratus pada Mac 2024, berbanding RM3,679.54 setan pada Februari 2024.

Bagaimanapun, beliau berkata terdapat sedikit peningkatan dalam indeks harga seunit keluli di kawasan Kota Kinabalu (0.2 peratus) dan Sandakan (1.1 peratus) pada Mac 2024.

“Perbandingan tahunan harga purata seunit keluli mencatatkan penurunan kecil  iaitu negatif 0.2 peratus pada Mac 2024 berbanding RM3,690.90 setan pada Mac 2023,” katanya.

Selain itu, beliau berkata harga purata simen mencatatkan sedikit peningkatan sebanyak 0.2 peratus, dengan harga purata RM23.01 setiap beg 50 kilogram (kg) pada Mac 2024 berbanding RM22.97 bagi beg 50 kg pada Februari 2024.

Bagaimanapun, beliau berkata terdapat sedikit penurunan sebanyak 0.3 peratus untuk indeks harga simen di Terengganu dan Kelantan sepanjang Mac 2024.

“Manakala purata harga seunit simen meningkat 2.7 peratus pada Mac 2024 berbanding RM22.41 setiap beg 50 kg pada Mac 2023,” katanya dalam satu kenyataan hari ini.

Sementara itu, Mohd Uzir berkata perbandingan tahunan bagi Mac 2023 dan Mac 2024 menunjukkan indeks harga seunit simen meningkat di antara 0.9 peratus hingga 7.7 peratus bagi semua kawasan di Semenanjung Malaysia, Sabah dan Sarawak, tetapi indeks harga seunit bahan itu mencatatkan sedikit penurunan di Kota Kinabalu (-0.7 peratus) dan Kuching (-0.1 peratus).

“Selain itu, perbandingan tahunan untuk indeks harga seunit keluli menunjukkan penurunan di antara negatif 0.8 peratus hingga negatif 4.9 peratus untuk Mac 2024 berbanding bulan yang sama tahun sebelumnya.

“Bagaimanapun, hanya Johor mencatatkan peningkatan dalam indeks harga seunit keluli (2.1 peratus),” katanya.

Menurut Jabatan Perangkaan, mulai Januari 2024 Indeks Kos Bahan Binaan Bangunan (IKB) mengikut kategori dan kawasan bangunan diasaskan semula kepada Januari 2023 bersamaan dengan 100 (Januari 2023=100).

Jabatan itu berkata IKB dari bulan ke bulan (termasuk bar keluli) untuk semua kategori bangunan pada Mac 2024 meningkat di antara 0.1 peratus hingga 0.2 peratus bagi hampir semua kawasan di Semenanjung Malaysia, dengan sedikit penurunan direkodkan untuk IKB (termasuk bar keluli) untuk bangunan kayu dan cerucuk kayu di Terengganu dan Kelantan (masing-masing -0.6 peratus).

Ia berkata IKB (termasuk bar keluli) di Sabah juga lebih tinggi antara 0.1 peratus dan 0.5 peratus untuk hampir semua kategori bangunan.

“IKB (termasuk bar keluli) untuk semua kategori di Kota Kinabalu dan Tawau menunjukkan sedikit peningkatan sebanyak 0.1 peratus dan 0.2 peratus pada Mac 2024 berbanding bulan sebelumnya.

“Sementara itu, indeks untuk hampir semua kategori bangunan di Sandakan meningkat di antara 0.1 peratus dan 0.5 peratus untuk hampir semua kategori bangunan berbanding Februari 2024,” katanya.

— BERNAMA