Pelaburan China Di Sarawak Cecah RM19.4 Bilion, Cipta Lebih 10,000 Peluang Pekerjaan – Abang Johari

KUCHING, 23 Mei (Bernama) — China melabur lebih RM19.4 bilion, terutamanya dalam projek solar, keluli dan pembuatan berasaskan kayu di Sarawak, yang membantu mewujudkan lebih daripada 10,000 pekerjaan bagi penduduk setempat serta membawa manfaat sampingan kepada ekonomi tempatan.  

Premier Sarawak Tan Sri Abang Johari Tun Openg berkata pelaburan dari ekonomi kedua terbesar dunia itu membawa impak besar kepada pertumbuhan ekonomi dan pembangunan di wilayah ini.

“Pelaburan ini telah meningkatkan keupayaan industri selain merangsang pembangunan mampan dan inovasi,” katanya dalam ucapan beliau sempena Sidang Kemuncak Malaysia-China 2024: Siri Libat Urus Perangkaian di Sarawak, di sini, hari ini.

Ucapan beliau dibacakan oleh Timbalan Premier merangkap Menteri Perdagangan Antarabangsa, Industri dan Pelaburan Sarawak Datuk Amar Awang Tengah Ali Hassan.

Abang Johari berkata China merupakan salah satu rakan dagangan utama Sarawak, dengan perdagangan, pelaburan dan projek kerjasama dalam pelbagai sektor.

Beliau berkata pada 2023, eksport Sarawak ke China, iaitu gas asli cecair, minyak makan dan logam asas, bernilai RM18.8 bilion, manakala import, iaitu jentera, barangan perkilangan dan produk pengguna, berjumlah RM9.9 bilion.

“Malah, kerjasama ekonomi antara China dan Sarawak terus berkembang dengan penglibatan China dalam pembangunan kuasa hidro, iaitu Bakun, Murum dan Baleh, yang menyokong matlamat kami untuk menjadi kuasa besar Asean,” katanya.

— BERNAMA

Previous ArticleNext Article

Maybank Jangka Ringgit Naik Kepada RM4.60 Berbanding Dolar AS Akhir Tahun Ini

KUALA LUMPUR, 10 Jun (Bernama) — Maybank Research menjangkakan ringgit lebih kukuh akhir tahun ini pada RM4.60 berbanding dolar Amerika Syarikat (AS) dengan jangkaan pengurangan 50 mata asas dalam kadar faedah AS akhir tahun ini di tengah-tengah kadar dasar semalaman (OPR) yang stabil di Malaysia.

Firma penyelidikan itu berkata tekanan terhadap ringgit berikutan faktor perbezaan kadar faedah yang menyumbang kepada kekukuhan dolar AS sejak 2022 akan mereda.

“Ringgit stabil berbanding dolar AS selepas berdepan tekanan berikutan jangkaan yang berubah-ubah mengenai masa dan kuantum pengurangan kadar faedah AS.

“Ia diniagakan dalam lingkungan RM4.68 hingga RM4.71 berbanding dolar AS daripada 15 Mei hingga 31 Mei 2024 selepas menyusut kepada paras terendah RM4.80 sebanyak dua kali tahun ini pada 20 Februari dan 16 April (akhir 2023: RM4.59 ),” katanya dalam laporan bertajuk ‘Asean Frontiers: The New Trailblazers.’

Firma penyelidikan itu berkata prestasi ringgit baru-baru ini mencerminkan prestasi dan prospek makroekonomi yang positif serta pembaharuan dan penstrukturan semula yang berterusan.

Menurutnya penglibatan pasaran tukaran mata wang asing dan verbal Bank Negara Malaysia, dan langkah tadbir untuk menggalakkan syarikat berkaitan kerajaan dan dana pelaburan — bersama-sama korporat sektor swasta termasuk pengeksport — menghantar balik pendapatan pertukaran asing dan pendapatan pelaburan mereka ke luar negara dan menukar kepada ringgit.

Mengenai OPR, katanya “sukar untuk diramal dalam domestik utama adalah inflasi” berikutan pengenalan Akaun 3 oleh Kumpulan Wang Simpanan Pekerja sebagai lonjakan perbelanjaan pengguna daripada pengeluaran Akaun 3.

“Ini boleh menimbulkan risiko peningkatan tambahan kepada inflasi melalui inflasi tarikan permintaan, selain kesan jangkaan pelaksanaan rasionalisasi subsidi bahan api yang disasarkan tahun ini.

“Keadaan ini, seterusnya, berupaya menyumbang kepada risiko meningkat dalam unjuran OPR, yang ketika ini kami jangkakan kekal stabil pada paras semasa 3.00 peratus sehingga akhir 2025,” katanya.

Mengenai Indeks Komposit Kuala Lumpur (KLCI), Maybank Research berkata KLCI mencatat kejayaan dalam tempoh lima bulan pertama 2024,  meningkat 7.1 peratus dalam terma dolar AS — dan tampil antara pasaran berprestasi terbaik di rantau ini.

Dari segi aliran dana, pelabur asing pada umumnya masih sebagai penjual bersih, menjual saham bernilai RM760 juta mulai Januari hingga Mei 2024, namun jualan bersih ekuiti Malaysia adalah yang terendah berbanding negara serantau.

“Bagi Mei, mereka adalah pembeli bersih yang utama dalam tempoh tiga minggu pertama tetapi kembali kepada jualan bersih pada minggu keempat,” katanya.

— BERNAMA