Pelaburan Rintis NETR Dianggar Cecah RM60.7 Bilion, Melebihi Sasaran Awal RM25 Bilion – Hanifah Hajar 

KUALA LUMPUR, 25 Jun (Bernama) — Komitmen pelaburan rintis perdana (flagship) di bawah Pelan Hala Tuju Peralihan Tenaga Negara (NETR) dianggar mencecah RM60.7 bilion berbanding sasaran awal RM25 bilion, kata Timbalan Menteri Ekonomi Datuk Hanifah Hajar Taib. 

Beliau berkata ia adalah berdasarkan kepada tahap pelaksanaan 10 projek dan inisiatif rintis perdana yang berdasarkan enam pemacu peralihan tenaga yang telah diperkenalkan.

“Dengan tahap pelaksanaan projek dan inisiatif rintis perdana tersebut, kerajaan turut menganggarkan peningkatan peluang pekerjaan sebanyak 84,544 berbanding sasaran awal 23,000.

“Serta, pengurangan pelepasan gas rumah hijau sebanyak 24,264 gigagram karbon dioksida setara setiap tahun berbanding sasaran awal 10,000 gigagram karbon dioksida setara setiap tahun,” kata Hanifah Hajar pada sesi soal jawab lisan di Dewan Rakyat, hari ini. 

Beliau berkata demikian sebagai menjawab soalan Datuk Abdul Khalib Abdullah (PN-Rompin) yang ingin mengetahui tentang status terkini NETR Fasa Pertama dalam memenuhi sasaran pelepasan sifar karbon bersih termasuk jumlah pelaburan yang dikenal pasti serta bilangan peluang pekerjaan dijana sehingga kini. 

Menurutnya, 10 projek dan inisiatif flagship berdasarkan enam pemacu peralihan tenaga tersebut melibatkan kecekapan tenaga (satu projek flagship); tenaga boleh baharu (tiga projek flagship); hidrogen (dua projek flagship); biotenaga (satu projek flagship); mobiliti hijau (dua projek flagship) dan pemerangkapan, penggunaan dan penyimpanan karbon (CCUS) (satu projek flagship). 

“Setiap projek dan inisiatif ini mempunyai tahap kematangan yang berbeza dan kebanyakan masih di peringkat prapelaksanaan dan ikut jadual,” katanya. 

— BERNAMA

Previous ArticleNext Article

Pembaharuan Subsidi, Kadar Cukai Tinggi Mungkin Tidak Popular, Tetapi Malaysia Memerlukannnya – Ahli Ekonomi

KUALA LUMPUR, 12 Julai (Bernama) — Tindakan berani yang diambil oleh Perdana Menteri Datuk Seri Anwar Ibrahim untuk memulihkan ekonomi Malaysia walaupun melibatkan langkah-langkah yang tidak popular, tetapi penting untuk kemajuan negara, kata Ketua Ahli Ekonomi Bank Muamalat Malaysia Bhd Mohd Afzanizam Abdul Rashid.

Beliau berkata langkah melaksanakan pembaharuan subsidi diesel dan kadar cukai perkhidmatan yang lebih tinggi akan membolehkan Malaysia menghadapi sebarang cabaran ekonomi yang mungkin timbul pada masa hadapan.

“Apa yang lebih penting, ia adalah untuk membolehkan lebih ruang fiskal bagi kerajaan untuk berbelanja lebih dalam bidang yang boleh membawa lebih produktiviti untuk negara, terutamanya dalam bidang yang berkaitan dengan pendidikan, penjagaan kesihatan dan infrastruktur,” katanya dalam program televisyen Bernama World hari ini.

Mohd Afzanizam menyatakan langkah-langkah pembaharuan itu telah mendapat sambutan yang baik daripada pelbagai pihak berkepentingan, terutamanya daripada pasaran kewangan, yang diterjemahkan kepada prestasi yang lebih baik bagi ringgit dan pasaran ekuiti.

Menjelaskan lebih lanjut, beliau berkata Malaysia telah berdepan dengan isu defisit belanjawan selama beberapa dekad dan defisit tersebut telah wujud tanpa mengira kitaran ekonomi.

“Secara idealnya, belanjawan seimbang seharusnya dicapai apabila ekonomi telah pulih sepenuhnya daripada sebarang bentuk kejutan, tetapi saya fikir ia lebih daripada itu, apa yang kita lihat adalah defisit tersebut berterusan dan telah menjadi struktur.

“Jadi saya rasa pentadbiran semasa ini sedang membuat langkah berani untuk memastikan kedudukan fiskal kita, terutamanya berkaitan dengan defisit dan tahap hutang, yang akan dikembalikan ke tahap yang lebih mampan,” katanya lagi.

Mohd Afzanizam berpendapat strategi pentadbiran semasa juga akan menarik minat pelabur asing, terutamanya kerana kedudukan kewangan yang lebih kukuh akan menghasilkan skor kredit yang lebih tinggi.

“Defisit fiskal atau hutang kerajaan ini sangat berkait rapat dengan risiko kredit dan risiko kredit sentiasa dinilai oleh agensi penarafan kredit seperti S&P dan Fitch Ratings.

“Agensi penarafan telah memberi ulasan positif terhadap pasaran Malaysia dan ini akan menjadi fokus jualan bagi pasaran Malaysia kita, yang akhirnya akan menarik lebih banyak dana asing ke Malaysia dan mungkin akan menyumbang kepada peningkatan nilai ringgit,” tambahnya.

Bagaimanapun, Mohd Afzanizam mengakui bahawa langkah-langkah yang tidak popular ini memerlukan komunikasi yang lebih baik dan kerajaan perlu jelas dalam menyampaikan mesej supaya rakyat dapat memahami objektif tindakan tersebut.

“Orang ramai perlu tahu apakah hasil yang akan mereka peroleh pada masa akan datang,” katanya.

— BERNAMA