Perkongsian Measat-SpaceX Tingkatkan Ekonomi Negara

KUALA LUMPUR, 25 Jan (Bernama) — Perkongsian antara Measat Global Bhd dan Space Exploration Technologies Corp (SpaceX) membuka peluang untuk ketersambungan yang lebih baik dalam kalangan komuniti yang kurang mendapat tumpuan serta meningkatkan produktiviti tenaga kerja dan ekonomi negara, kata seorang pakar teknologi.

Sebelum ini, Measat dilaporkan telah menandatangani perkongsian secara rasmi dengan SpaceX untuk menjadi penjual semula sah rasmi untuk perkakasan dan perkhidmatan Starlink.

Kerjasama itu membolehkan Measat mengukuhkan kedudukannya sebagai penyedia sehenti untuk pelanggan dalam perkhidmatan dan penyelesaian satelit manakala Starlink akan dapat mendapat manfaat daripada kehadiran pasaran Measat yang mantap dan perkhidmatan pelanggan serta sokongan teknikal kukuh di lapangan.

Ketua Pegawai Eksekutif Kartel Digital Sdn Bhd Hafiz Azman berkata manfaat utama perkongsian itu adalah lebih kepada kualiti dan kebolehpercayaan sambungan Internet yang melengkapkan kepakaran setiap entiti.

“Measat tidak menyediakan sambungan satelit jenis ‘low earth orbit’ (LEO) seperti Starlink yang memberikan sambungan Internet lebih stabil dan lebih pantas bagaimanapun mereka mempunyai kepakaran dan infrastruktur sokongan teknologi untuk memberi perkhidmatan kepada pelanggan tempatan.

“Selain itu, Measat sudah mempunyai ramai pelanggan dalam industri berbeza, justeru ia adalah jenis perkongsian simbiotik yang sudah pasti secara keseluruhannya akan meningkatkan produktiviti tenaga kerja dan ekonomi negara kita dalam tempoh jangka panjang,” katanya kepada Bernama.

Hafiz berkata perkongsian itu pastinya akan mempercepatkan aspirasi negara untuk menjadi sebuah negara berpendapatan tinggi yang menumpukan kepada teknologi digital dan ekonomi kerana kerajaan secara agresif memacu inisiatif Malaysia Digital.

Beliau berkata perkhidmatan sambungan Internet yang lebih baik dan boleh dipercayai boleh menggalakkan produktiviti dalam perniagaan, menggalakkan keusahawanan dan juga membantu mewujudkan lebih ramai pekerja berkemahiran tinggi pada masa depan.

Menurutnya, perusahaan kecil dan sederhana (PKS) juga boleh memanfaatkan peralatan digital untuk membantu mereka memulakan dan mengembangkan perniagaan mereka.

“Menerusi perkongsian antara Measat dan SpaceX ini, saya percaya lebih ramai usahawan tempatan yang akan berjaya bukan sahaja di peringkat tempatan tetapi di peringkat antarabangsa,” kata Hafiz.

— BERNAMA

Previous ArticleNext Article

Pembaharuan Subsidi, Kadar Cukai Tinggi Mungkin Tidak Popular, Tetapi Malaysia Memerlukannnya – Ahli Ekonomi

KUALA LUMPUR, 12 Julai (Bernama) — Tindakan berani yang diambil oleh Perdana Menteri Datuk Seri Anwar Ibrahim untuk memulihkan ekonomi Malaysia walaupun melibatkan langkah-langkah yang tidak popular, tetapi penting untuk kemajuan negara, kata Ketua Ahli Ekonomi Bank Muamalat Malaysia Bhd Mohd Afzanizam Abdul Rashid.

Beliau berkata langkah melaksanakan pembaharuan subsidi diesel dan kadar cukai perkhidmatan yang lebih tinggi akan membolehkan Malaysia menghadapi sebarang cabaran ekonomi yang mungkin timbul pada masa hadapan.

“Apa yang lebih penting, ia adalah untuk membolehkan lebih ruang fiskal bagi kerajaan untuk berbelanja lebih dalam bidang yang boleh membawa lebih produktiviti untuk negara, terutamanya dalam bidang yang berkaitan dengan pendidikan, penjagaan kesihatan dan infrastruktur,” katanya dalam program televisyen Bernama World hari ini.

Mohd Afzanizam menyatakan langkah-langkah pembaharuan itu telah mendapat sambutan yang baik daripada pelbagai pihak berkepentingan, terutamanya daripada pasaran kewangan, yang diterjemahkan kepada prestasi yang lebih baik bagi ringgit dan pasaran ekuiti.

Menjelaskan lebih lanjut, beliau berkata Malaysia telah berdepan dengan isu defisit belanjawan selama beberapa dekad dan defisit tersebut telah wujud tanpa mengira kitaran ekonomi.

“Secara idealnya, belanjawan seimbang seharusnya dicapai apabila ekonomi telah pulih sepenuhnya daripada sebarang bentuk kejutan, tetapi saya fikir ia lebih daripada itu, apa yang kita lihat adalah defisit tersebut berterusan dan telah menjadi struktur.

“Jadi saya rasa pentadbiran semasa ini sedang membuat langkah berani untuk memastikan kedudukan fiskal kita, terutamanya berkaitan dengan defisit dan tahap hutang, yang akan dikembalikan ke tahap yang lebih mampan,” katanya lagi.

Mohd Afzanizam berpendapat strategi pentadbiran semasa juga akan menarik minat pelabur asing, terutamanya kerana kedudukan kewangan yang lebih kukuh akan menghasilkan skor kredit yang lebih tinggi.

“Defisit fiskal atau hutang kerajaan ini sangat berkait rapat dengan risiko kredit dan risiko kredit sentiasa dinilai oleh agensi penarafan kredit seperti S&P dan Fitch Ratings.

“Agensi penarafan telah memberi ulasan positif terhadap pasaran Malaysia dan ini akan menjadi fokus jualan bagi pasaran Malaysia kita, yang akhirnya akan menarik lebih banyak dana asing ke Malaysia dan mungkin akan menyumbang kepada peningkatan nilai ringgit,” tambahnya.

Bagaimanapun, Mohd Afzanizam mengakui bahawa langkah-langkah yang tidak popular ini memerlukan komunikasi yang lebih baik dan kerajaan perlu jelas dalam menyampaikan mesej supaya rakyat dapat memahami objektif tindakan tersebut.

“Orang ramai perlu tahu apakah hasil yang akan mereka peroleh pada masa akan datang,” katanya.

— BERNAMA