Permintaan Jalur Lebar Internet Di Malaysia Catat Paras Tertinggi – MyIX

KUALA LUMPUR, 17 Jan (Bernama) — Permintaan jalur lebar internet di Malaysia terus meningkat dengan Malaysia Internet Exchange (MyIX) mencatat paras tertinggi 1.9 terabait sesaat (Tbps) pada Disember 2022 iaitu lonjakan lebih tiga kali ganda berbanding 588 gigabait sesaat pada Mei 2022.

Pengerusi MyIX, Chiew Kok Hin dalam kenyataan berkata rekod tertinggi di MyIX menunjukkan bahawa internet dan ekonomi digital sangat penting dalam gaya hidup dan budaya kerja rakyat Malaysia terutamanya dari segi hibrid.

Beliau berkata permintaan tersebut akan terus meningkat berikutan strategi Digital Malaysia terus memacu penerimagunaan dan peluang dalam ekonomi digital bagi menyokong pelan pemulihan negara.

“Selain itu, berikutan pertumbuhan pesat persidangan video dan trafik serta teknologi paparan berskala besar yang menyebabkan trafik video memerlukan jalur lebar tinggi, kami meramalkan permintaan terhadap jalur lebar internet akan meningkat dalam tempoh beberapa bulan dan tahun akan datang.

“Pendigitalan sememangnya semakin pantas di Malaysia sekali gus satu petanda baik berikutan kajian mendapati kemampuan sesebuah negara untuk bersaing dan berkembang pada abad ke-21 semakin bergantung kepada penggunaan teknologi maklumat dan komunikasi yang efisien,” katanya.

Chiew turut memuji usaha kerajaan untuk menjadikan ekonomi digital sebagai enjin pertumbuhan strategik kepada negara.

Menurut Perbadanan Ekonomi Digital Malaysia, ekonomi digital menyumbang 22.6 peratus kepada keluaran dalam negara kasar negara dan ia dijangka menokok kepada 25.5 peratus pada 2025.

Setakat ini, MyIX yang ditubuhkan sebagai inisiatif di bawah Suruhanjaya Komunikasi dan Multimedia Malaysia mempunyai 132 sistem autonomi dengan 210 ‘port’ atau hujung saluran penghantaran.

Menurut Chiew, MyIX menjangkakan lebih banyak dasar mesra pelabur untuk mengukuhkan lagi kedudukan Malaysia sebagai hab teknologi serantau.

Cadangan itu termasuk melaksanakan semula dasar pengecualian kabotaj kepada kapal asing untuk menjalankan kerja pembaikan kabel dasar laut berikutan pelbagai syarikat multinasional asing telah banyak melabur bagi kabel dasar laut yang menghubungkan Malaysia dengan negara lain di dunia.

Setakat ini, semakin banyak pengendali pusat data telah berpindah atau sedang berpindah ke Malaysia untuk menambah baik kelajuan data bagi memenuhi keperluan bandar yang padat di rantau Asia Tenggara, katanya.

“Ini termasuk pusat data hiperskala yang menawarkan aplikasi yang kukuh, boleh skala dan portfolio perkhidmatan penyimpanan kepada individu atau perniagaan.

“Oleh itu, pelaksanaan semula dasar ini akan membolehkan Malaysia untuk menarik lebih banyak pelaburan kabel dasar laut ke Malaysia,” katanya.

Beliau berkata, turut disarankan adalah pengecualian kepada syarikat telekomunikasi dan pusat data mengenai potensi kenaikan tarif elektrik untuk menarik lebih banyak pelaburan langsung asing ke negara ini.

MyIX mengurangkan harga ‘port’ sebanyak 33 peratus pada tahun lepas untuk memberi manfaat kepada negara termasuk untuk ahli dan pengguna akhir serta mendorong pertumbuhan ekonomi digital Malaysia.

“MyIX kini adalah antara yang termurah di rantau ini. Kami akan terus memperjuangkan usaha untuk mengekalkan trafik internet tempatan tanpa perlu menggunakan laluan antarabangsa tidak langsung,” kata Chiew.

— BERNAMA

Artikel asal: https://thekapital.my/permintaan-jalur-lebar-internet-di-malaysia-catat-paras-tertinggi-myix/

Previous ArticleNext Article

Dunia Saksikan Pemberhentian Pekerja Terbesar Dalam Sejarah

Pada waktu pandemik tengah memuncak, syarikat-syarikat teknologi besar seperti Amazon, Oracle, Microsoft, Salesforce dan Facebook telah mengambil pekerja dengan begitu aktif, tindakan pada masa itu adalah untuk menampung permintaan yang sangat tinggi ketika ramai pengguna memerlukan sokongan teknologi untuk bekerja dari rumah.

Namun begitu, selepas pembukaan sempadan dan ramai pekerja kembali ke pejabat masing-masing, permintaan pada syarikat teknologi ini semakin menurun dan merudum. Pekerja-pekerja yang diambil semasa pandemik kini menjadi beban kepada syarikat.

Masalah lebih merumitkan apabila terdapat gangguan rantaian bekalan yang berterusan, inflasi dan pertempuran di Ukraine menjejaskan kebanyakan syarikat komersial dan penurunan perbelanjaan pengguna disebabkan kebimbangan berlakunya kemelesetan ekonomi. 

Menurut maklumat yang dikumpul oleh Layoffs.fyi, majikan dalam sektor teknologi secara kolektif telah memberhentikan lebih daripada 150,000 pekerjaan pada 2022. Lebih mengejutkan dalam masa tiga minggu pertama 2023, pemberhentian pekerja meningkat kepada lebih 30% daripada jumlah itu.

Syarikat GOOGLE ALPHABET

CEO GOOGLE Sundar Pichai telah mengumumkan pemberhentian 6% pekerja dari jumlah keseluruhan pekerja yang ada iaitu 12,000 pekerja dari syarikat itu. Hal ini kerana syarikat merekodkan penurunan pertumbuhan pendapatan pada suku ketiga pada tahun lalu.

Syarikat bersetuju untuk membayar pampasan setidak-tidaknya 16 minggu gaji hingga 6 bulan gaji pada mereka yang terkesan dengan pembuangan kerja tersebut.

Gambar: Channel News Asia

Syarikat MICROSOFT

Gambar: headquartersoffice.com

CEO Microsoft Satya Nadella telah umumkan perancangan untuk mengurangkan tenaga kerja sebanyak 5% iaitu 10,000 pekerja. Keputusan ini diambil untuk menyusun semula struktur organisasi syarikat dan menyelaraskan struktur kewangan syarikat. Dalam masa yang sama, untuk meningkatkan pelaburan di medium yang lebih menguntungkan pada jangka masa panjang.

Microsoft melaporkan pertumbuhan perlahan dalam lima tahun terakhir kebelakangan ini. Sebahagian besar penurunan ini disebabkan peningkatan kekuatan dollar AS dan penurunan penjualan komputer peribadi terus berlaku sehingga menyebabkan pendapatan bersih menurun 14% menjadi $17.56 juta berbanding tahun yang lalu.

Syarikat Perbankan Goldman Sachs

Sektor perbankan juga tidak terkecuali dalam pemberhentian pekerja. Syarikat Goldman Sachs mengumumkan lebih 3,000 orang pekerja akan dikurangkan dari pejabat mereka. Ini merupakan pemberhentian pekerja terbesar sejak krisis kewangan 14 tahun yang lalu. Bahagian pelaburan mengalami pembuangan pekerja paling ramai. Usaha ini adalah untuk memastikan Goldman Sachs kekal relevan untuk mengharungi masa-masa sukar pada tahun ini. 

Bukan saja Goldman Sachs, malah bank-bank besar lain juga mengumumkan keputusan yang sama. HSBC akan memberhentikan sekurang-kurangnya 200 orang manakala Morgan Stanley akan mengurangkan 2% jumlah pekerja yang ada iaitu lebih kurang 1600 orang pekerja.

Syarikat Start-Up

Syarikat start-up media sosial yang disokong oleh Google dan berpangkalan di India, ShareChat mengatakan mereka juga akan memberhentikan 20% dari tenaga kerjanya untuk mempersiapkan diri menghadapi rintangan ekonomi yang akan datang. Langkah ini akan memberi kesan pada lebih dari 400 orang pekerja. 

Syarikat Informatica juga akan memberhentikan 7% tenaga kerjanya untuk mengurang kos perbelanjaan bulanan. Syarikat yang menjalankan perniagaan pengurusan data ini telah merencanakan pemberhentian pekerja sehingga suku pertama tahun 2023.

Syarikat Informatica, yang berpusat di Redwood City, California, akan membayar pampasan sekitar $25 juta hingga $35 juta dalam bentuk pengeluaran tunai untuk semua pekerja yang terjejas dengan langkah pengurangan tersebut.

Syarikat Mengambil Langkah Berhati-Hati

Banyak sektor industri yang mengambil langkah berhati-hati apabila masuk tahun 2023. Hal ini kerana pada suku akhir 2022, mereka menyaksikan keperlahanan dalam aktiviti ekonomi dan seterusnya menjejaskan pendapatan syarikat mereka. Oleh itu, langkah pengurangan pekerja adalah usaha awal untuk memastikan syarikat terus maju dan kekal relevan.

Alhamdulillah, terkini kami telah terbitkan buku ‘Malaysia Melabur Saham’.

BUKU INI WAJAR DIMILIKI OLEH MEREKA YANG BERANI BERIMPIAN !

Pastinya anda selalu terdengar atau terbaca tentang peluang menggandakan pendapatan dalam pasaran saham patuh syariah di Bursa Malaysia. Ramai yang masih berkira-kira sebab belum berani dan tak pasti.

Jika anda benar-benar berminat untuk terlibat tetapi masih belum memulakan langkah pertama, buku ini teramat sesuai.

Ianya ringkas, padat dan sarat dengan contoh-contoh berbentuk grafik.

Kenapa Kena Miliki Buku Ini?

Tak semua orang boleh belajar menerusi video, jadi boleh baca buku ini di masa lapang. Nak Google semua artikel pun memakan masa.

Anda nak mula melabur saham, tapi nak tahu dulu asasnya?

Tak dapat nak belajar secara face-to-face, jom mulakan dengan membaca buku ini.

Senang faham sebab buku ini penuh dengan gambar dan contoh-contoh.

Ditulis oleh mereka yang berpengalaman, kita sama-sama belajar sampai faham.

Miliki Buku Ini Sekarang!!

Tak semua orang boleh belajar menerusi video, jadi boleh baca buku ini di masa lapang. Nak Google semua artikel pun memakan masa. Sebab itu buku ini telah terjual lebih daripada 2,000 naskah!

Kami faham ramai nak mula melabur saham, tapi nak tahu dulu asasnya?

Tak sempat nak belajar secara face-to-face, jom mulakan dengan membaca buku ini.

Senang faham sebab buku ini penuh dengan gambar dan contoh-contoh.

Ditulis oleh mereka yang berpengalaman, kita sama-sama belajar sampai faham.

TERKINI: Miliki Buku Malaysia Melabur Saham di Shopee