Strategi Perangi Lobi Antiminyak Sawit Bersama Indonesia Boleh Beri Tekanan Kepada EU

BANGI, 14 Jan (Bernama) — Strategi kerjasama dengan Indonesia untuk memerangi lobi antiminyak sawit dilihat mampu memberi tekanan kepada Kesatuan Eropah (EU), kata Ketua Pengarah Lembaga Minyak Sawit Malaysia (MPOB), Datuk Dr Ahmad Parveez Ghulam Kadir.

Beliau berkata tindakan itu mungkin satu pilihan yang boleh dilakukan oleh Malaysia dan Indonesia — negara pengeluar  minyak sawit terbesar dunia — dalam usaha menentang diskriminasi EU terhadap minyak sawit susulan peraturan penebangan hutan baharu yang ditetapkan oleh blok perdagangan tersebut.

Kedua-dua negara melalui Majlis Negara-negara Pengeluar Minyak Sawit (CPOPC) akan cuba mencari cara untuk memberi tekanan kepada EU supaya Indonesia dan Malaysia tidak dibuli sewenang-wenangnya, katanya.

“Sekiranya kita merasakan ia satu pendekatan yang strategik dan boleh membantu, saya rasa kita patut teruskan bersama-sama Indonesia supaya kita tidak sewenang-wenangnya ditekan dengan undang-undang baharu yang sentiasa menyisihkan dan membelakangkan sawit.

“Apabila kita bersatu dan membuat keputusan untuk tidak membekalkan minyak sawit kepada mereka, jadi ia akan memberi kesan dan tekanan sedikit sebanyak kepada mereka supaya mereka lebih rasional dan berlaku adil,” katanya kepada pemberita selepas ditemui pada majlis CEO [email protected] di sini, pada Sabtu.

Baru-baru ini, Timbalan Perdana Menteri yang juga Menteri Perladangan dan Komoditi, Datuk Seri Fadillah Yusof berkata Malaysia mungkin menghentikan eksport minyak sawit ke EU dan mahu menumpukan eksport ke negara lain.

Justeru, Fadillah akan berlepas ke Indonesia pada Februari untuk bertemu rakan sejawatannya dan pihak berkepentingan lain bagi menyusun strategi dan memperkukuh usaha memerangi kesan negatif yang menyelubungi komoditi itu.

Kunjungan tersebut mungkin dilihat sebagai susulan daripada pertemuan Perdana Menteri Datuk Seri Anwar Ibrahim dengan Presiden Indonesia Joko Widodo baru-baru ini.

Kedua-duanya telah bersetuju untuk bekerjasama memerangi diskriminasi terhadap komoditi tersebut. 

Indonesia dan Malaysia menyumbang hampir 80 peratus kepada pengeluaran minyak sawit global.

Eropah ialah pengimport ketiga terbesar minyak sawit Malaysia yang menyumbang sembilan peratus daripada jumlah eksport.

Menurut peraturan penebangan hutan yang dicadangkan, komoditi seperti sawit yang ditanam atau diternak di atas tanah yang melalui penebangan hutan atau degradasi hutan akan diharamkan daripada memasuki pasaran EU selepas peraturan diluluskan di Parlimen Eropah.

— BERNAMA

Previous ArticleNext Article

Pasaran Modal Boleh Bantu Malaysia Capai Agenda Keterjaminan Makanan – SC

KUALA LUMPUR, 31 Mei (Bernama) — Pasaran modal mampu menjadi pemboleh dan pemecut yang berkuasa untuk membantu Malaysia mencapai agenda keterjaminan makanan negara, kata Suruhanjaya Sekuriti Malaysia (SC).

Pengerusi Datuk Seri Dr Awang Adek Hussin berkata akses kepada kewangan adalah kunci kepada masa depan yang lebih cerah untuk pertanian, terutamanya bagi pekebun kecil dan usahawan pertanian yang ingin memodenkan pertanian dan mengukuhkan penyelidikan dan pembangunan (R&D).

“Cara pembiayaan alternatif seperti pembiayaan platform pendanaan ramai berasaskan ekuiti (ECF) dan pembiayaan antara rakan setara (P2P) membolehkan pelabur yang mempunyai selera risiko yang lebih besar untuk menggerakkan modal terus kepada usahawan tani.

“Ini menyediakan lebih banyak pilihan untuk syarikat baharu dan pertumbuhan tinggi untuk mengakses modal yang berkaitan dengan profil risiko perniagaan mereka,” katanya dalam ucapan perasmian di Persidangan Fintech SCxSC (SCxSC) Fostering Innovative Finance (Memupuk Kewangan Inovatif) hari ini.

Awang Adek berkata kedua-dua ECF dan P2P telah menyokong lebih 7,000 perusahaan mikro, kecil dan sederhana (PMKS) dan mengumpul lebih RM4.40 bilion sejak diperkenalkan pada 2015.

Selain itu, beliau menambah Dana Pelaburan Bersama Malaysia (MyCIF) turut berkesan dalam membantu usahawan tani untuk mendapatkan pembiayaan melalui ECF dan P2P.

MyCIF telah ditubuhkan oleh kerajaan pada 2019  untuk melabur bersama-sama pelabur swasta dalam PMKS dan perusahaan sosial melalui platform ECF dan P2P, dan Malaysia merupakan negara pertama di rantau ini yang mengguna pakai model pelaburan bersama khusus untuk platform kewangan alternatif .

“Jumlah yang diperoleh melalui platform ECF dan P2P meningkat lebih daripada 300 peratus antara 2019 dan 2021.

“Pada 2022, MyCIF memperkenalkan nisbah peruntukan khas 1:2 untuk sektor pertanian. Kami telah melihat daya tarikan untuk inisiatif ini, empat kali lebih banyak perniagaan tani mengumpul dana melalui platform ECF dan P2P,” kata Awang Adek.

Beliau berkata ini termasuk perniagaan tani yang terlibat dalam rantaian nilai ternakan menyeluruh seperti Hellas Technology Farm, ladang ikan laut dalaman berasaskan teknologi dan Agroprenuer Farms, platform teknologi untuk menghubungkan petani kecil dengan pembeli akhir.

Untuk meningkatkan pertumbuhan dalam sektor strategik dan kurang mendapat perkhidmatan, SC telah melancarkan program kerjasama baharunya di bawah payung SCxSC, GROW, yang akan menjadi platform untuk pembiayaan alternatif.

“Ia bertujuan untuk memudahkan perbincangan berasaskan tindakan bagi meningkatkan keberkesanan dasar serta mengemudi sasaran pembangunan teknologi kewangan (fintech) dengan lebih baik.

“GROW akan mengutamakan pertanian. Kami mahu membina kesedaran mengenai pembiayaan alternatif untuk sektor pertanian, meningkatkan akses pembiayaan untuk PMKS berasaskan pertanian; dan menggalakkan pelaburan dalam usahawan tani,” katanya

Awang Adek berkata sektor pertanian mewakili kira-kira 10 peratus daripada tenaga kerja negara dan menyumbang enam peratus daripada eksport keseluruhan Malaysia namun sumbangannya kepada Keluaran Dalam Negara Kasar (KDNK) secara relatifnya telah menurun. 

Pada tahun 2022, sumbangan sektor pertanian kepada KDNK adalah 6.6 peratus berbanding 7.1 peratus pada 2021 disebabkan oleh peralihan struktur ekonomi negara kepada aktiviti yang berasaskan perindustrian dan perkhidmatan.

Tambahnya, kedudukan Malaysia juga menurun dalam Indeks Keselamatan Makanan Global (GFSI) 2022. 

“Ini menunjukkan jaminan makanan negara berada pada tahap sederhana sahaja. Jadi, kita perlu berusaha lagi untuk mengukuhkan lagi kedudukan negara dalam GFSI selain memastikan sistem makanan kekal berdaya tahan dalam pelbagai keadaaan,” katanya.

— BERNAMA