Labuan Boleh Jadi Singapura Kedua : CEO LC

LABUAN, 15 Jan (Bernama) — Pulau bebas cukai, Labuan berpotensi menjadi Singapura kedua melalui perniagaan antarabangsa dengan sektor kewangan, industri minyak dan gas serta maritim yang berkembang pesat. 

Ketua Pegawai Eksekutif Perbadanan Labuan (LC) Rithuan Ismail berkata kedudukan geografi Labuan yang menghubungkan Sabah, Sarawak, Brunei dan negara Asean lain akan menjadi kelebihan bagi pulau tersebut memberikan perkhidmatan sebagai destinasi ekonomi berdaya maju serantau pada masa hadapan.

“Perusahaan asing boleh menggunakan Labuan sebagai hab untuk menembusi pasaran antarabangsa dan mengembangkan perniagaan mereka memandangkan lokasinya yang strategik dalam Kawasan Pertumbuhan ASEAN Timur Brunei Darussalam–Indonesia–Malaysia–Filipina (BIMP-EAGA),” katanya pada majlis pelancaran Kempen Kibar Bendera Wilayah Persekutuan peringkat Labuan di sini hari ini.

Labuan, sebagai pelabuhan bebas, mempunyai dasar mesra perniagaan untuk melonjakkan pertumbuhan ekonominya.

Rithuan berkata Malaysia menyedari transformasi Labuan daripada hanya sebagai pulau bebas cukai, yang mana, kini menjadi syurga cukai, sebagai pusat perniagaan dan kewangan antarabangsa Malaysia (IBFC) serta  sektor minyak dan gas, selepas dinaikkan menjadi wilayah persekutuan bersama Kuala Lumpur dan Putrajaya pada 1984.

“Tetapi sebelum ia menjadi Singapura seterusnya, sebaiknya perlu diperhatikan ciri-ciri yang menyokong kejayaan negara kota itu,” katanya. 

Perniagaan Labuan perlu bekerjasama dengan pihak berkuasa tempatan untuk menjadikan wilayah itu sebagai destinasi ekonomi yang menarik bagi pelaburan domestik dan asing. 

“Untuk memajukan Labuan ke hadapan, kita semua mesti mengubah pemikiran kita… Ini kerana pemikiran adalah penting dalam semua usaha bagi membangunkan pulau Labuan kerana ia memberi kita arah bagaimana untuk mendekati isu-isu dan cabaran.

“Faktor paling penting untuk menjadi Singapura kedua adalah kemampuan memiliki sistem pemerintahan yang sangat cekap, dinamik dan telus serta mampu memberi tumpuan kepada pertumbuhan ekonomi dan kesejahteraan rakyat,” katanya. 

Rithuan berkata Labuan akan menyelesaikan pelbagai isu yang menghalangnya daripada menjadi wilayah persekutuan yang maju. 

Sementara itu, beliau berkata fokus sambutan Hari Wilayah Persekutuan tahun ini adalah ke arah mementingkan kesejahteraan dan kebajikan warga Wilayah Persekutuan itu.

–BERNAMA

Previous ArticleNext Article

Pembaharuan Subsidi, Kadar Cukai Tinggi Mungkin Tidak Popular, Tetapi Malaysia Memerlukannnya – Ahli Ekonomi

KUALA LUMPUR, 12 Julai (Bernama) — Tindakan berani yang diambil oleh Perdana Menteri Datuk Seri Anwar Ibrahim untuk memulihkan ekonomi Malaysia walaupun melibatkan langkah-langkah yang tidak popular, tetapi penting untuk kemajuan negara, kata Ketua Ahli Ekonomi Bank Muamalat Malaysia Bhd Mohd Afzanizam Abdul Rashid.

Beliau berkata langkah melaksanakan pembaharuan subsidi diesel dan kadar cukai perkhidmatan yang lebih tinggi akan membolehkan Malaysia menghadapi sebarang cabaran ekonomi yang mungkin timbul pada masa hadapan.

“Apa yang lebih penting, ia adalah untuk membolehkan lebih ruang fiskal bagi kerajaan untuk berbelanja lebih dalam bidang yang boleh membawa lebih produktiviti untuk negara, terutamanya dalam bidang yang berkaitan dengan pendidikan, penjagaan kesihatan dan infrastruktur,” katanya dalam program televisyen Bernama World hari ini.

Mohd Afzanizam menyatakan langkah-langkah pembaharuan itu telah mendapat sambutan yang baik daripada pelbagai pihak berkepentingan, terutamanya daripada pasaran kewangan, yang diterjemahkan kepada prestasi yang lebih baik bagi ringgit dan pasaran ekuiti.

Menjelaskan lebih lanjut, beliau berkata Malaysia telah berdepan dengan isu defisit belanjawan selama beberapa dekad dan defisit tersebut telah wujud tanpa mengira kitaran ekonomi.

“Secara idealnya, belanjawan seimbang seharusnya dicapai apabila ekonomi telah pulih sepenuhnya daripada sebarang bentuk kejutan, tetapi saya fikir ia lebih daripada itu, apa yang kita lihat adalah defisit tersebut berterusan dan telah menjadi struktur.

“Jadi saya rasa pentadbiran semasa ini sedang membuat langkah berani untuk memastikan kedudukan fiskal kita, terutamanya berkaitan dengan defisit dan tahap hutang, yang akan dikembalikan ke tahap yang lebih mampan,” katanya lagi.

Mohd Afzanizam berpendapat strategi pentadbiran semasa juga akan menarik minat pelabur asing, terutamanya kerana kedudukan kewangan yang lebih kukuh akan menghasilkan skor kredit yang lebih tinggi.

“Defisit fiskal atau hutang kerajaan ini sangat berkait rapat dengan risiko kredit dan risiko kredit sentiasa dinilai oleh agensi penarafan kredit seperti S&P dan Fitch Ratings.

“Agensi penarafan telah memberi ulasan positif terhadap pasaran Malaysia dan ini akan menjadi fokus jualan bagi pasaran Malaysia kita, yang akhirnya akan menarik lebih banyak dana asing ke Malaysia dan mungkin akan menyumbang kepada peningkatan nilai ringgit,” tambahnya.

Bagaimanapun, Mohd Afzanizam mengakui bahawa langkah-langkah yang tidak popular ini memerlukan komunikasi yang lebih baik dan kerajaan perlu jelas dalam menyampaikan mesej supaya rakyat dapat memahami objektif tindakan tersebut.

“Orang ramai perlu tahu apakah hasil yang akan mereka peroleh pada masa akan datang,” katanya.

— BERNAMA