TAG Sasar Pertumbuhan Dua Digit Di Pasaran Asia

KUALA LUMPUR, 24 Ogos (Bernama) — The Arnott’s Group (TAG), pengeluar makanan jenama tempatan dan Australia yang digemari ramai seperti Arnott’s, Prego dan Kimball menyasarkan pertumbuhan dua digit untuk tempoh lima tahun akan datang di Asia selaku pasaran yang menempatkan kira-kira 60 peratus daripada penduduk dunia.

Bagi merancakkan pelan pengembangannya sebagai kuasa serantau susulan hab di Asia yang baru dilancarkan di sini, Pengarah Urusan TAG Asia, May Lim berkata rantau ini dijangka menggandakan perbelanjaan makanan tahunannya daripada US$4 trilion (US$1=RM4.485) kepada US$8 trilion menjelang 2030.

“Hab ini mempunyai pasukan kepimpinan terpusat di Kuala Lumpur yang bertanggung jawab untuk menyepadukan operasi di seluruh Asia bagi meneruskan rancangan pertumbuhan kami.

“Kami memilih Kuala Lumpur sebagai hab memandangkan ia terletak pada kedudukan strategik serta sebagai platform yang menjadi kebiasaan untuk ke pasaran Asia, mempunyai bakat berkemahiran serta dasar kerajaan yang menyokong,” katanya kepada pemberita selepas pelancaran hab itu di sini hari ini.

Lim berkata pada masa ini perniagaan di Asia menyumbang perolehan melebihi RM1 bilion bersamaan satu perempat daripada jumlah perolehan tahunan TAG, manakala perolehan tahunan TAG diunjurkan mencecah RM2.5 bilion dalam tempoh 10 tahun.

“Hab Asia penting untuk kejayaan TAG pada masa depan. Kami menyasarkan rancangan pertumbuhan tiga peringkat, dan Kuala Lumpur dalam kedudukan teratas untuk disenarai pendek sebagai pusat pengembangan.

“Malaysia ialah hab halal terkemuka di dunia dan kami berhasrat untuk memacu pensijilan halal bagi jenama kami di hab pembuatan baharu ini serta akan dieksport ke seluruh dunia,” katanya.

Rancangan pengembangan tiga peringkat TAG yang dijangka bermula sebelum akhir tahun ini akan melibatkan pelaburan $50 juta dolar Australia dalam hab pembuatan dan pengambilan lebih 200 pekerja bagi pekerjaan bernilai tinggi dan berteknologi tinggi; hab rantaian bekalan untuk menggabungkan semua perolehan, logistik, kejuruteraan dan pengurusan kawasan; hab penyelidikan dan pembangunan yang menyatukan kilang rintis, pembangunan produk autonomi serta inovasi dan sensori.

Sementara itu, Menteri Kanan Perdagangan Antarabangsa dan Industri Datuk Seri Mohamed Azmin Ali dalam ucapannya berkata pelaburan signifikan daripada TAG serta penubuhan habnya di Asia mengukuhkan lagi kedudukan Malaysia sebagai destinasi pelaburan pilihan, disokong oleh kemudahan untuk menjalankan perniagaan, infrastruktur yang teguh, ekosistem perniagaan yang rancak dan pekerja dinamik.

“Saya gembira dengan rancangan pengembangan kumpulan ini dalam aktiviti berteknologi tinggi dan bernilai tinggi yang akan mencipta peluang ekonomi yang positif kepada komuniti perniagaan, ekosistem dan rakyat Malaysia, seiring dengan inisiatif Aspirasi Pelaburan Nasional yang mengutamakan teknologi terkini, termaju dan piawaian alam sekitar, sosial dan tadbir urus.

“Australia dan Malaysia menikmati hubungan ekonomi dan komersial yang mantap dan berpanjangan dan kami tetap komited untuk membina daya tahan dan menjadi hab global untuk pelaburan yang memberikan impak,” katanya.

Mengulas selanjutnya, Lim berkata, ketika ini TAG sedang giat berbincang dengan kerajaan mengenai peluang untuk merancakkan rancangan pengembangannya di ibu negara Malaysia.

“Kuala Lumpur adalah pusat kepada hab serantau kami. Ia merupakan pangkalan pemunggahan utama dan menawarkan akses mudah kepada rangkaian pembekal tempatan yang lebih luas dan terhubung erat dengan pengeluar makanan di seluruh Asia.

“Oleh itu, Kuala Lumpur bersesuaian untuk kami menghasilkan makanan berkualiti, enak dan mencipta detik-detik manis untuk pelanggan di seluruh Asia,” katanya.

Lim berkata kumpulan itu turut berhasrat memainkan peranan penting dalam pembangunan Malaysia untuk mendorong automasi dan operasi berteknologi tinggi, seiring dengan Industri 4.0 melalui pemindahan teknologi, meningkatkan kemahiran kakitangan tempatan dan rakan niaga. 

“Kami juga boleh memacu hasil ekonomi yang kukuh menerusi kerjasama dengan pembekal dan pengeluar makanan tempatan. Kami turut berhasrat mewujudkan lebih banyak pekerjaan berteknologi tinggi melalui pemindahan teknologi, latihan amali dan program latihan kemahiran dengan universiti-universiti tempatan,” katanya.

— BERNAMA

Artikel asal: https://thekapital.my/tag-sasar-pertumbuhan-dua-digit-di-pasaran-asia/

Previous ArticleNext Article

Petronas Mungkin Kehilangan Sebahagian Pendapatan Kerana Tidak Menjadi Agregator Gas Tunggal Di Sarawak

KUALA LUMPUR, 22 Julai (Bernama)– Petroliam Nasional Bhd (Petronas) dijangka kehilangan sebahagian daripada pendapatannya kerana tidak lagi menjadi pengagregat gas tunggal di Sarawak, kata RHB Investment Bank Bhd (RHB IB).

Dalam nota penyelidikan hari ini, bank itu berkata terdapat banyak perbincangan mengenai Petronas yang dijangka memotong perbelanjaan modal (capex) berikutan berita Petroleum Sarawak Bhd (Petros) akan mengambil alih pembelian dan penjualan gas asli Sarawak daripada Petronas.

Pengambilalihan itu akan bermula pada separuh kedua 2024.

“Kami mungkin menyaksikan beberapa potensi dalam gangguan operasi bagi tempoh terdekat sebelum banyak kejelasan atau penyelesaian jelas dicapai antara Petros dan Petronas.

“Bagaimanapun, kami percaya bahawa pada akhirnya kedua-dua pihak mahu memaksimumkan pengeluaran, terutamanya apabila harga minyak dijangka kekal stabil,” tambahnya.

Selain itu, RHB IB berpendapat pemotongan capex domestik yang drastik oleh satu pihak adalah tidak mampan dalam jangka panjang kerana ia akhirnya akan menjejaskan kedudukan minyak dan gas (O&G) Malaysia di rantau ini.

Sebelum ini Petronas memperuntukkan capex sebanyak RM300 bilion antara 2023 dan 2027 (RM50 bilion setahun) yang merangkumi perbelanjaan modal purata domestik RM22.6 bilion setahun (capex lima tahun RM113 bilion).

Bank pelaburan itu berkata Petronas memperuntukkan capex sebanyak RM52.8 bilion pada tahun kewangan 2023, dengan pembahagian yang hampir sama untuk portfolio domestik dan antarabangsanya.

“Segmen huluan dan gas masing-masing menyumbang 52 peratus dan 22 peratus daripada capex domestik, dan pemindahan peranan pengumpul gas tunggal kepada Petros mungkin membawa kepada pemotongan capex yang lebih ketara dalam segmen gas.

“Walaupun kami mungkin melihat beberapa gangguan operasi yang berpotensi dalam tempoh terdekat, kami masih menganggap resolusi yang perlu dicapai antara kedua-dua pihak terbabit tanpa menjejaskan pengeluaran sedia ada dan pelaburan domestik masa depan untuk memperoleh permintaan gas global yang semakin meningkat,” katanya.

Bank pelaburan itu berkata impak pendapatan terhadap Petronas juga kekal tidak menentu, tetapi langkah itu mungkin menjejaskan keupayaannya untuk berbelanja.

Secara keseluruhannya, walaupun terdapat ketidaktentuan yang semakin meningkat terhadap hala tuju dan strategi Petronas, RHB IB masih mengekalkan saranan ‘overweight’ terhadap sektor O&G.

Buat masa ini, bank pelaburan itu terus memihak kepada pemain perkhidmatan huluan dengan pendedahan yang lebih besar dalam bidang berkaitan penyelenggaraan, kerana ia memberikan daya tahan dalam pendapatan yang lebih besar, ditambah pula dengan syarikat yang memiliki kepelbagaian antarabangsa seperti Yinson, MISC dan Bumi Armada.

–BERNAMA