Aktiviti Beli-Belah Rancak Di Shopee 11.11 Jualan Hebat Ketika Ekonomi Malaysia Dibuka Semula

Pembukaan semula sektor ekonomi tidak memperlahankan permintaan e-dagang. Malah, Shopee baru sahaja menamatkan 11.11 Jualan Hebat yang paling berjaya, dengan lebih ramai rakyat Malaysia menikmati tawaran eksklusif, penjimatan yang lebih besar dan kepelbagaian yang hebat di platform tersebut.

Pada 11 November, pengguna Shopee di Malaysia mendapatkan stok barangan runcit seperti Milo, bijirin, mi segera, buah-buahan dan sayur-sayuran segar. Lebih daripada 1.8 juta produk pembaikan dan hiasan rumah juga dijual di Shopee.

Memandangkan rakyat Malaysia kini meneruskan aktiviti di luar rumah, barangan kesihatan dan penjagaan diri di Shopee seperti pelitup muka terus menjadi salah satu produk yang paling popular dibeli. Produk ini mencatat jualan lebih 13 juta keping, manakala kit ujian Covid-19 menyaksikan hampir 30,000 unit dijual pada 11 November. Ini disebabkan peringatan dan seruan pihak Kerajaan supaya rakyat Malaysia menjaga keselamatan mereka serta orang sekeliling.

Shopee menyaksikan sokongan padu yang serupa untuk 11.11 Jualan Hebat di seluruh rantau. Lebih 2 bilion barangan telah dibeli sepanjang tempoh festival ini, sekali gus memecahkan rekod Shopee yang dicapai pada tahun 2020 sebelum ini. Keseronokan memuncak pada 11 November, dengan kunjungan meningkat 5.5 kali ganda dalam dua jam pertama berbanding hari biasa.

Pesta membeli-belah hujung tahun di Shopee terus merapatkan jutaan rakyat Malaysia dengan jenama dan peniaga. Oleh itu, peniaga luar talian juga menikmati peningkatan pelanggan yang mengutamakan pembelian atas talian (online first) ke cawangan mereka, dengan lebih 5 juta Baucar ShopeePay dituntut melalui cirian ‘Deals Near Me’ sepanjang tempoh festival membeli-belah Shopee 11.11 Jualan Hebat.

Hiburan terus menjadi aspek utama bagi pengalaman membeli-belah atas talian. Sepanjang 11.11 Jualan Hebat, rakyat Malaysia juga meluangkan lebih banyak masa untuk berhubung dengan para penjual dan menonton selebriti kegemaran mereka melalui penstriman langsung, dengan 4.8 juta jam diluangkan secara keseluruhan untuk menonton di Shopee Live. Lebih 41 juta Tiket Emas turut diberikan apabila para pengguna bermain Tekan & Menang Kondo dan Putar & Menang untuk masing-masing merebut peluang memenangi sebuah unit kondominium bernilai lebih RM500,000 di SkyMeridien Residences @ Sentul East, dan sebuah BMW 218i Grand Coupé M Sport.

Terence Pang, Ketua Pegawai Operasi di Shopee berkata, “Kami berasa amat gembira melihat impak daripada usaha kami untuk pembeli, perniagaan dan komuniti tempatan. Ekonomi digital dan e-dagang terus membuka banyak peluang untuk berkembang. Kami ingin membolehkan lebih ramai orang mendapat manfaat daripada pertumbuhan ini dengan meningkatkan penggunaan e-dagang dan membantu lebih ramai pengguna serta para peniaga untuk membawakan perniagaan mereka ke atas talian dan menghubungkan mereka antara satu sama lain.”

11.11 Jualan Hebat telah menggalakkan lebih ramai orang mengakses dan menikmati manfaat membeli-belah atas talian, terutamanya di luar bandar di mana tahap kesedaran digital lebih rendah. Di seluruh rantau, jumlah pembeli dari luar bandar dan bandar-bandar kecil menyaksikan peningkatan sebanyak 5 kali ganda berbanding hari biasa manakala jumlah transaksi ShopeePay di luar bandar meningkat 9 kali ganda berbanding hari biasa, dengan para pengguna melakukan pembayaran untuk pesanan mereka di Shopee dengan lancar.

Bagi perniagaan-perniagaan di rantau ini, 11.11 Jualan Hebat merupakan batu loncatan untuk mendorong pertumbuhan dan pemulihan. Penjual-penjual tempatan mendapat manfaat daripada lonjakan dalam aktiviti membeli-belah, dengan mereka yang menyertai 11.11 buat kali pertama menyaksikan pesanan mereka pada 11 November melonjak 18 kali ganda berbanding hari biasa.

Previous ArticleNext Article

PMKS dan Jenama Tempatan Malaysia Mencatat Jualan Mencecah Jutaan Ringgit Sehari Pada Lazada 11.11

Jenama tempatan terkemuka Malaysia menjana 25 kali lebih banyak jualan berbanding hari biasa pada Jualan 11.11 Lazada, dengan perusahaan mikro, kecil dan sederhana (PMKS) terunggul mencatat jualan mencecah satu juta ringgit.

Sambil ekonomi tempatan pulih secara beransur-ansur, PMKS tempatan terus membangun pada kadar yang pantas, dengan hampir 1 daripada setiap 2 perniagaan baharu menerima pelanggan dalam talian pertama mereka dalam masa kurang daripada 7 hari selepas menyertai Lazada, menjelang musim beli-belah Lazada 11.11 baru-baru ini.

“Kami teruja melihat PMKS dan jenama tempatan melaksanakan pendigitalan dan menunjukkan trend pertumbuhan yang kukuh, daripada penubuhan kedai dalam talian sehingga ke jualan pertama dan seterusnya, seperti yang dilihat pada Jualan 11.11 baru-baru ini. Kami kagum dengan kecekalan yang ditunjukkan dan akan terus menyokong pertumbuhan perniagaan tempatan dengan menghubungkan mereka kepada komuniti pembeli dalam talian kami,” kata Darren Rajaratnam, Ketua Pegawai Operasi, Lazada Malaysia.

Menurut laporan Indeks Keyakinan Perdagangan Digital (DCCI) Lazada yang terkini, 76% daripada penjual dalam talian di Asia Tenggara menyatakan bahawa mereka yakin terhadap pertumbuhan masa depan walaupun menghadapi persekitaran operasi yang mencabar. Penemuan ini juga menunjukkan bahawa sebelum pesta beli-belah dalam talian hujung tahun seperti 11.11 dan 12.12, syarikat-syarikat sudah merancang untuk menambah inventori dan bilangan kakitangan.

Mereka melihat persiapan mereka membuahkan hasil apabila Lazada Malaysia menyaksikan peningkatan 24x dalam jumlah pembeli tempatan di platformnya pada 2 jam pertama Jualan 11.11 tahun ini, berbanding hari biasa dalam tempoh yang sama. Ini menunjukkan trend jelas bahawa terdapat ramai orang yang mencari tawaran hebat pada tengah malam dengan niat ikhlas untuk membeli. Perniaga-perniaga tempatan menggunakan peningkatan ini sebagai batu loncatan untuk menarik pelanggan baharu dan menggiatkan pertumbuhan digital mereka.

Johnson, pemilik The Hopz Sdn. Bhd., berkata: “Walaupun kedai kami hanya dibuka di Lazada dua bulan lepas, kami amat gembira kerana berjaya untuk menjana jualan lebih satu juta ringgit dalam masa 24 jam pada 11 November. Bukan itu sahaja, pengikut kedai kami meningkat lebih daripada 26% selepas Jualan Lazada 11.11. Kami bersyukur kerana rakyat Malaysia terus menyokong PMKS tempatan di Lazada dan kami berterima kasih kepada Lazada kerana memberi sokongan untuk usahawan tempatan membangunkan perniagaan dalam talian.”

Koo Ye Fei, pengasas jenama tilam tempatan popular, NeckPro, berkata: “Tahun ini merupakan tahun ke-5 kami menyertai Jualan 11.11 Lazada dan jenama kami terus menawarkan nilai hebat kepada pelanggan. Pada 11.11 baru-baru ini, kami bukan sekadar mencatatkan peningkatan jualan luar biasa sebanyak 25x berbanding hari biasa, tetapi juga mengukuhkan kesedaran jenama kami dengan memenangi pelanggan baharu di LazMall.”

11.11, ialah acara beli-belah yang paling dinanti-nantikan dan sering dianggap sebagai jualan terbesar dalam talian. Diperkenalkan oleh Lazada ke Asia Tenggara pada 2013, ‘Impak 11.11’ Lazada telah menjadi piawaian industri, dengan mempopularkan jualan mega dua angka dan membina komuniti beli-belah dalam talian secara meluas di seluruh negara – memacu aktiviti ekonomi dalam dunia digital. Sebagai salah satu daripada peserta eDagang utama pertama di Malaysia yang bantu membentuk ekonomi digital yang kini pesat berkembang, Lazada memainkan peranan penting untuk memacu transformasi digital bagi PMKS dan juga syarikat-syarikat besar.

Untuk maklumat lanjut mengenai Lazada, sila kunjungi: https://lzd.co/MegaSale

Untuk mendaftar sebagai penjual Lazada, sila kunjungi: http://lzd.co/SellOnLazadaMY

Untuk maklumat lanjut mengenai pakej Pintar Niaga Lazada, sila layari: http://lzd.co/SellerPPN

Mengenai Kumpulan Lazada

Diasaskan pada 2012, Kumpulan Lazada adalah peneraju platform eDagang di Asia Tenggara. Kami kini menjadi pemangkin untuk kemajuan di Indonesia, Malaysia, Filipina, Singapura, Thailand dan Vietnam melalui perdagangan dan teknologi. Dengan rangkaian pembayaran dan logistik terbesar di rantau ini Lazada kini telah menjadi sebahagian daripada keperluan seharian pengguna dan kami bertekad untuk mencapai 300 juta pelanggan pada 2030. Sejak 2016, Lazada telah menjadi platform utama Kumpulan Alibaba di Asia Tenggara disokong oleh infrastruktur teknologinya yang bertaraf dunia.

Pada tahun 2020 yang lalu, kami telah pun mengeluarkan buku sulung kami yang bertajuk ‘Malaysia Melabur: 10 Benda Kita Kena Tahu’. Sambutannya begitu menggalakkan sehingga buku Malaysia Melabur ini terpilih sebagai Top 10 di MPH dalam kategori Malay Non-Fiction bagi tahun 2020.

Alhamdulillah, tahun 2021 ini kami terbitkan pula buku ‘Malaysia Melabur Saham’.

Kenapa Perlu Baca Buku Ini?

Pastinya anda selalu terdengar atau terbaca tentang peluang menambahkan pendapatan di pasaran saham patuh syariah di Bursa Malaysia.

Jika anda benar-benar berminat untuk terlibat tetapi masih belum memulakan langkah pertama, buku ini teramat sesuai.

Ianya ringkas, padat dan sarat dengan contoh-contoh berbentuk grafik.

Kenapa Kena Beli Buku Ini?

Tak semua orang boleh belajar menerusi video, jadi boleh baca buku ini di masa lapang. Nak Google semua artikel pun memakan masa.

Anda nak mula melabur saham, tapi nak tahu dulu asasnya?

Tak dapat nak belajar secara face-to-face, jom mulakan dengan membaca buku ini.

Senang faham sebab buku ini penuh dengan gambar dan contoh-contoh.

Ditulis oleh mereka yang berpengalaman, kita sama-sama belajar sampai faham.

Miliki Buku Malaysia Melabur Saham anda sekarang. Mungkin masih ada harga istimewa -> Buku Malaysia Melabur Saham