Kisah Kejayaan Jenama Terkenal Louis Vuitton

Selebriti dan artis terkenal dunia kebanyakannya memilih jenama terkenal Louis Vuitton kerana jenama ini sesuai digunakan oleh kaum bangsawan. Kualiti juga sangat terbaik dan buatannya dikatakan menepati kehendak dan kemahuan pelanggannya. 

Pernahkah anda terfikir, bagaimanakah jenama ini ditubuhkan? Apakah kisah kejayaan di sebalik jenama ini? Jom kenali jenama terkenal Louis Vuitton dan lihat perkara yang perlu anda tahu mengenainya.

  1.  Menghasilkan Produk Untuk Kerabat Diraja

Untuk pengetahuan anda, Louis Vuitton sering memberi tumpuan kepada pasaran mewah dan terkenal dengan reka bentuk yang hebat sejak tahun 1854 lagi. Oleh itu, Louis Vuitton sering diminta untuk menghasilkan beg khas untuk isteri maharaja Perancis pada zaman pemerintahan Napoleon III iaitu Eugénie de Montijo.

  1. Memperkenalkan Keunikan Monogramnya Yang Tersendiri

Pada tahun 1896, Louis Vuitton telah memperkenalkan monogramnya yang tersendiri iaitu LV. Monogram LV merupakan monogram yang terkemuka di dunia dan reka bentuknya sangat popular pada hari ini. Jadi, bila kita lihat barangan pakaian yang memaparkan monogram LV, kita sudah tahu bahawa ia adalah keluaran daripada Louis Vuitton.

​​

Kredit: WWD

  1. Mengeluarkan Produk Mew​​ah

Setelah satu abad memperkenalkan beberapa beg yang paling terkenal di dunia, Louis Vuitton telah mula mengeluarkan jenama pakaian wanita dan juga pakaian lelaki. Kini, Louis Vuitton tidak hanya menjual beg tetapi juga pakaian, kasut, jam tangan, perhiasan, aksesori dan juga minyak wangi.

  1. Kualiti Produknya Sering Terjaga

Kualiti produk Louis Vuitton sentiasa menjadi teras dalam kejayaan jenamanya. Biasanya mereka tidak melakukan pemasaran tetapi menghasilkan produk yang luar biasa dari segi reka bentuk dan cara pembuatannya yang sememangnya penuh teliti. Selain itu, pengeluaran produknya dijaga dan dikeluarkan dalam skala yang tidak terlampau banyak.

Kredit: Seconds Boutique

  1. Sering Melakukan Inovasi Terhadap Pengeluaran Produknya

Louis Vuitton terus mencipta kejayaan kerana tahu cara untuk mencipta pembaharuan dan mengikut peredaran semasa tetapi masih mengekalkan imej klasik mereka. Dalam inovasi produk Louis Vuitton, mereka telah melakukan kerjasama dengan  selebriti dan pereka fesyen yang terkenal.

Kesimpulannya, kejayaan Louis Vuitton ini adalah disebabkan oleh kebijaksanaan pemiliknya dalam mengambil peluang yang ada dan berani dalam mengambil risiko yang ada. 

Sebagai seorang usahawan atau pengeluar produk (founder), kita juga harus mengikuti sistem perniagaan yang dilakukan oleh Louis Vuitton iaitu mempunyai visi yang jelas. Semoga dengan entri ini, ianya dapat membantu kita semua dalam mencapai kejayaan perniagaan masing-masing.

Rujukan: https://kumparan.com/profil-orang-sukses/kisah-louis-vuitton-gembel-pengembara-yang-sukses-bangun-brand-fashion-elit-1wJInQZ2P8s

Previous ArticleNext Article

Mr. D.I.Y, Avis, Digi, Farm Fresh, Dave’s Deli Dan Maybank Antara Pemenang Di Anugerah Jenama Terbaik Tahun 2022-2023

LONDON, 10 Nov (Bernama) — World Branding Awards edisi ke-15 yang menyaksikan lebih 3,500 jenama daripada lebih 45 buah negara dinamakan sebagai “Jenama Terbaik Tahun ini”. Daripada jumlah ini, kurang daripada 250 jenama diisytiharkan sebagai Pemenang. Majlis anugerah ini telah mengalu-alukan lebih 100 orang tetamu daripada seluruh dunia untuk meraikan kejayaan dan pencapaian beberapa Jenama Terbaik Dunia, di pusat anugerah dunia, Kensington Palace.

Lurpak, Club Med, Yakult, Spotify, CoCo, Amazon, Netflix, Neutrogena, Lego, Cadbury, adalah beberapa jenama yang diumumkan sebagai Pemenang Global di majlis anugerah berprestij ini.

Pemenang Malaysia termasuk Astro, Farm Fresh, Maybank, Munchy’s, Spritzer, Unifi, Avis, Dave’s Deli, Digi, Inside Scoop, AEON, Al-Ikhsan Sports, dan AirAsia. Pemenang Peringkat Nasional lain termasuk Nongfu Spring (China), Hang Seng Bank (Hong Kong), Janji Jiwa (Indonesia), Toast Box (Singapura) dan banyak lagi.

MR. D.I.Y, menggegarkan Asia Tenggara apabila mereka diisytiharkan sebagai jenama ‘Peruncit Pembaikan Rumah’ teratas di Malaysia, Thailand, Indonesia dan Filipina dan meraih anugerah Peringkat Serantau dalam kategori Peruncit Pembaikan Rumah.

Pemenang Peringkat Serantau lain termasuk; Bosch, Sennheiser, SoundCloud, Huawei, Optical 88, Elkjøp, BreadTalk, Walrus Pumps, Gems Pavilion. Jenama-jenama ini mendapat undi sebagai jenama kegemaran pengguna di 4 buah negara atau lebih merentasi 3 kawasan atau lebih di rantau geografi tertentu.

“Majlis ini meraikan beberapa jenama terbaik di seluruh dunia. Anugerah ini mengiktiraf usaha berterusan pasukan jenama yang membina dan mengekalkan keberadaan mereka dalam pasaran yang sentiasa berubah,” kata Danny Pek, Pengarah Eksekutif, World Branding Forum.

“Pada tahun ini, lebih 150,000 orang pengguna telah mengambil bahagian dalam proses pencalonan. Secara purata, hanya ada 5 pemenang bagi setiap negara, dan ini membuktikan bahawa memenangi World Branding Awards adalah pencapaian yang luar biasa,” En. Richard Rowles, Pengerusi, World Branding Forum.

Acara ini telah dianjurkan oleh penyampai televisyen, Jemma Forte dan menampilkan wawasan eksklusif tentang pengguna masa hadapan yang disediakan oleh Chris Sanderson, Pengasas Bersama, ‘The Future Laboratory’, perunding ramalan wawasan dan trend pengguna yang terkenal.

Untuk mendapatkan maklumat lanjut dan senarai penuh pemenang, lawati awards.brandingforum.org

Perihal World Branding Awards

World Branding Awards adalah anugerah utama World Branding Forum, sebuah organisasi bukan untung yang berdaftar. Anugerah ini mengiktiraf pencapaian beberapa jenama terbaik dunia. Untuk mendapatkan maklumat lanjut, lawati https://awards.brandingforum.org 

Sumber: World Branding Awards

–BERNAMA

Artikel asal: https://thekapital.my/mr-d-i-y-avis-digi-farm-fresh-daves-deli-dan-maybank-antara-pemenang-di-anugerah-jenama-terbaik-tahun-2022-2023/