Apakah Produk Yang Banyak Dibeli Rakyat Malaysia Semasa PKP?

Perintah Kawalan Pergerakan (PKP) yang bermula sejak 18 Mac 2020 yang lalu, kini sudah memasuki fasa ke-3 dan dijangka berakhir pada 28 April 2020.

Nak tahu tak rakyat Malaysia ni suka beli apa sepanjang PKP yang sudah hampir masuk sebulan?

Jom kita dengarkan ulasan dari Ian Ho yang merupakan Pengarah Urusan Serantau, Shopee.

 • Pada umumnya, kami melihat jumlah trafik dan urus niaga yang rancak semasa tempoh PKP.
 • Kami juga mendapati permintaan meningkat untuk produk kesihatan dan kebersihan diri seperti disinfektan, bahan pencuci tangan, topeng muka dan banyak lagi seperti barangan keperluan harian seperti hasil segar (ayam, makanan laut, sayur-sayuran), beras, minyak masak, pasta, biskut, tepung,  lampin, susu formula dan banyak lagi.
 • Selain daripada produk kebersihan dan keperluan harian, rakyat Malaysia juga membeli peralatan elektronik seperti komputer riba, desktop, webcam dan fon kepala bluetooth serta meja komputer riba, meja kerja dan kerusi ergonomik untuk meningkatkan produktiviti semasa bekerja di rumah.

 • Oleh sebab rakyat Malaysia terpaksa berada di dalam rumah, pembeli juga didapati mencari sistem hiburan rumah dan peralatan hiburan mampu milik seperti PlayStation 4, Nintendo Switch, Chromecast dongle, congkak, kolam renang kembung, kad Uno, permainan papan dan banyak lagi.

 • Rakyat Malaysia juga membeli peralatan sukan seperti dumbell, tikar yoga dan tali lompat untuk kekal aktif dan cergas semasa PKP.

 • Peralatan dapur seperti penggoreng udara, pengisar jus, pembuat roti, periuk nasi, ketuhar elektrik dan periuk tekanan juga semakin popular kerana kini lebih ramai rakyat Malaysia memasak di rumah.

Ada Maklumat Tambahan Untuk Dikongsi?

1. Raya Bersama Shopee

Musim Raya kian menjelang, dan dengan situasi yang kita sedang alami, ia akan mengambil masa sebelum keadaan kembali seperti biasa.

Walau bagaimanapun, kami ingin rakyat Malaysia, terutama sekali rakan-rakan Muslim kita, masih dapat menyambut Hari Raya dengan orang yang tersayang tanpa berbelanja secara berlebihan.

 • Berlangsung dari 13 April hingga 26 Mei, kempen Raya Bersama Shopee, yang direka khas berdasarkan permintaan semasa tempoh PKP, akan menawarkan pelbagai keperluan harian pada RM10.
 • Bersama dengan tawaran dan diskaun kami serta elemen hiburan melalui Shopee Live dan permainan menarik, kami ingin memberitahu semua orang bahawa Shopee berada di sisi mereka untuk Raya ini dan kami akan cuba sedaya upaya untuk memenuhi keperluan dan keinginan mereka supaya mereka masih dapat menyambut Hari Raya walaupun hanya dengan sambutan yang kecil.

2. Tabung Shopee MMA COVID-19

 • Sejak penularan wabak Covid-19, petugas barisan hadapan telah menjadi salah satu kumpulan risiko tertinggi, yang bekerja lebih masa dan mengorbankan nyawa mereka untuk memastikan semua orang selamat.
 • Untuk memberikan sokongan dan membantu menjaga keperluan dan kebajikan petugas barisan hadapan semasa mereka memerangi virus ini, Shopee telah bekerjasama dengan Persatuan Perubatan Malaysia (MMA) dan Yayasan Persatuan Perubatan Malaysia (MMAF) untuk mengumpul dana melalui tabung Shopee MMA COVID-19.
 • Para petugas barisan hadapan ini bekerja di luar waktu kerja yang ditetapkan dan pengorbanan mereka amatlah besar. Ada juga sukarelawan yang dipanggil kembali untuk bekerja tanpa pendapatan, manakala yang lain juga terdedah dan terjangkit dengan penyakit ini.
 • Walaupun segelintir daripada mereka menerima bantuan kecil, ia tidak dapat mengganti kehilangan yang dihadapi oleh mereka dan keluarga mereka.
 • Shopee juga berikrar untuk menderma dengan jumlah sumbangan yang sama dengan orang ramai – untuk setiap sumbangan RM1, Shopee akan menderma RM1.
 • Apa yang perlu dilakukan ialah mengunjungi app atau laman web Shopee untuk menderma jumlah yang diingini daripada RM5 dan RM10 hingga RM50 dan RM100.
 • Sumbangan telah banyak diterima dan ia amat menggalakkan untuk melihat rakyat Malaysia berganding bahu demi menunjukkan sokongan mereka dengan ramai yang menderma hingga RM500 dalam satu transaksi. Bagi mereka yang ingin menderma, layari https://shopee.com.my/m/shopeemmacovid19fund

Previous ArticleNext Article

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Pakej PEMERKASA Perkenal Pembiayaan Pengukuhan PKS Untuk Membantu PKS Mengharungi Tempoh Sukar

SME Corporation Malaysia, sebuah agensi di bawah Kementerian Pembangunan Usahawan dan Koperasi (MEDAC) bekerjasama dengan  Malaysian Industrial Development Finance Berhad (MIDF) telah meningkatkan usaha berterusan mereka dengan menawarkan bantuan kewangan kepada PKS yang  menghadapi masalah kewangan serta sektor yang terpinggir melalui kemudahan  pembiayaan baharu iaitu Pembiayaan Pengukuhan PKS (SMERF). 

Berikutan peningkatan jumlah kes COVID-19 dan pelaksanaan perintah kawalan  pergerakan dan yang terkini penutupan seluruh negara, ekonomi negara dan kehidupan  rakyat Malaysia telah teruk terjejas.

Kerjasama ini adalah konsisten dalam menyokong  PKS sejak dari awal pandemik dan skim pembiayaan baharu ini bertujuan membantu  PKS menguruskan aliran tunai dengan lebih baik sekali gus memastikan kelangsungan perniagaan mereka. 

SMERF, skim pembiayaan di bawah Program Strategik Memperkasa Rakyat dan  Ekonomi (PEMERKASA) oleh Kerajaan yang disalurkan melalui SME Corp. Malaysia dan dilaksanakan oleh MIDF, telah dibangunkan untuk memudah cara PKS yang berdaya  maju yang mempunyai kekangan kewangan dan sektor yang terpinggir untuk kekal  berdaya tahan dan terus berusaha melalui peningkatan kebolehpasaran produk mereka,  kemampanan perniagaan serta penerapan teknologi dan modenisasi.

Dengan kaedah  pembiayaan yang cepat dan fleksibel, produk ini dijangka dapat membantu  memperkukuhkan perniagaan teras mereka, meningkatkan produktiviti dan membantu mengekalkan pekerjaan.

Skim ini menawarkan pembiayaan sehingga RM250,000 atau sehingga 90% daripada jumlah kos yang layak dengan kadar faedah serendah 3%. 

“Dengan wujudnya SMERF diharap dapat memberi ruang bernafas kepada PKS  termasuk perusahaan mikro dalam menghadapi kesukaran ekonomi yang dihadapi.  Pembiayaan ini akan mengurangkan kekangan aliran tunai yang dihadapi oleh PKS yang  berdaya maju dalam mengukuhkan & mencapai matlamat perniagaan, di samping  memperteguhkan teras perniagaan serta membina keupayaan dan kemampuan.”

Ketua Pegawai Eksekutif SME Corp Malaysia, Rizal Nainy. 

Sementara itu, Azizi Hj. Mustafa, Ketua Divisyen Kewangan Pembangunan MIDF berkata:

“Kami memuji langkah yang diambil Kerajaan untuk membantu PKS dan kami  menyokong penuh inisiatif ini dengan memberikan sebanyak mungkin bantuan kepada  mereka yang terkesan ketika mengharungi tempoh sukar ini. Terima kasih juga kepada  Kementerian Pembangunan Usahawan dan Koperasi dan SME Corp. Malaysia yang  menyediakan dana untuk SMERF. MIDF dengan besar hati memainkan peranan kami  dalam menyokong pemulihan ekonomi negara dan membantu PKS sebagai enjin  pertumbuhan. “

Permohonan untuk SMERF akan dibuka kepada PKS mulai 26 Julai 2021. Untuk  maklumat lebih lanjut mengenai skim pembiayaan baharu ini atau mengenai  pengurangan kadar pembiayaan, orang ramai boleh menghubungi MIDF melalui Unit  Penasihat Perniagaan di 1-300-88-6433 atau e-mel [email protected].

Majalah Labur