Beberapa Sistem Operasi AKPK Dinyahaktif Buat Sementara Waktu Bagi Cegah Risiko Selanjutnya

KUALA LUMPUR, 30 Mac (Bernama) — Agensi Kaunseling dan Pengurusan Kredit (AKPK) memutuskan untuk menyahaktifkan beberapa sistem operasinya buat sementara waktu untuk mencegah risiko selanjutnya selepas pencerobohan terhadap sistem teknologi maklumatnya (IT) baru-baru ini.

Baru-baru ini, pelayan AKPK yang mengandungi data pelanggan mungkin telah diakses secara haram. 

“AKPK memohon maaf atas kejadian ini. Kami akan mengembalikan operasi sistem secara beransur-ansur sebaik sahaja selamat untuk berbuat demikian,” katanya dalam kenyataan hari ini.

AKPK berkata pada masa ini, pihaknya telah melaksanakan pengaturan operasi yang sesuai supaya pelanggan masih boleh mendapatkan perkhidmatan daripada kami selancar yang mungkin.

AKPK memberi keutamaan yang tinggi untuk menangani situasi tersebut dan bekerjasama dengan pihak berkuasa yang berkaitan secara berterusan. 

“Berikutan pencerobohan terhadap sistem IT kami yang berniat jahat dan bersifat jenayah, kami telah memaklumkan kepada pihak berkuasa, mengambil langkah-langkah untuk melindungi pelayan kami dan memulakan penyiasatan dengan pakar keselamatan siber pihak ketiga yang terkemuka,” katanya.

AKPK berkata pihaknya menerima dan menolak permintaan tebusan, tindakan yang dipersetujui oleh pihak berkuasa berkaitan dan para pakar.

AKPK akan terus berusaha untuk mengurangkan kesan pencerobohan ini demi melindungi data para pelanggan.

Untuk maklumat lanjut, pelanggan AKPK boleh menghubungi pusat panggilan khusus AKPK di talian 03-2616 7766 atau klik  untuk mencari cawangan AKPK yang terdekat.

— BERNAMA

Previous ArticleNext Article

Bursa Malaysia Sahkan Perbincangan Pindah Ke TRX

KUALA LUMPUR, 18 Jun (Bernama) –Bursa Malaysia Bhd mengesahkan bahawa perbincangan dengan Mulia Property Development Sdn Bhd mengenai perpindahan ke Tun Razak Exchange (TRX) sedang berjalan, dengan butiran terperinci masih belum dimuktamadkan.

“Pengumuman selanjutnya hanya akan dibuat apabila terdapat perkembangan penting mengenai perkara itu,” kata pengendali bursa saham itu dalam makluman kepada Bursa hari ini.

Bursa Malaysia berkata demikian sebagai mengulas dua artikel bertajuk “Bursa Malaysia mulling move to TRX” and “In final negotiation stage, Bursa Malaysia’s headquarters to be moved to TRX,” (Bursa Malaysia timbang pindah TRX” dan “Rundingan di peringkat akhir, ibu pejabat Bursa Malaysia akan dipindahkan ke TRX)  yang dikeluarkan baru-baru ini.

Menurut artikel itu Bursa Malaysia dan Mulia Property sedang di peringkat akhir rundingan untuk memindahkan ibu pejabat bursa ke TRX. Sekiranya langkah itu menjadi kenyataan, Bursa Malaysia berkemungkinan akan menduduki dua tingkat bangunan Exchange 106.

Mulia Property adalah pemaju bangunan Exchange 106 setinggi 106 tingkat di TRX.

Ketika ini Bursa Malaysia beroperasi di Exchange Square, kompleks pejabat 16 tingkat yang terletak di Bukit Kewangan, di sini.

–BERNAMA