Bitcoin Pada Waktu Covid-19

Sejak akhir bulan Februari, pasaran saham di seluruh dunia menyaksikan permulaan yang kini menjadi situasi berterusan disebabkan oleh ketidakpastian yang berpunca daripada Covid-19.

Bitcoin (BTC), secara tradisinya dianggap sebagai ‘aset selamat’ sewaktu turun naik pasaran saham, kekal stabil, tetapi pada 12 Mac ia ditutup di bawah $5,000 – paras terendah sejak April 2019.

Apabila situasi kembali tenang, BTC telah mengalami penurunan harga peratusan ketiga terbesar dalam sejarahnya dan korelasi tertinggi dengan pasaran saham. Meskipun nilai BTC menurun, pengurangan itu pada kadar yang lebih rendah berbanding dengan aset lain. Dan perlu diingat bahawa penurunan itu datang pada masa apabila beberapa pengunduran dijangka
dibuat selepas BTC mencapai paras $10,000.

BTC Sebagai Aset Selamat (Safe Haven)

Korelasi tinggi BTC dengan pasaran saham adalah satu kejutan kepada orang ramai. Ada yang cepat beranggapan BTC sebagai aset selamat, sementara yang lain menekankan ketidak-seimbangan keperluan kecairan (liquidity) yang diperlukan oleh pelabur untuk menampung kedudukan margin mereka sebagai bukti bahawa tiada aset cair yang selamat.

Jika kita tengok pada emas – sering ia dilihat sebagai analogi baik untuk BTC – dan bagaimana pergerakannya semasa pasaran saham jatuh, harga emas biasanya menurun pada mulanya apabila pedagang menjual untuk menampung kedudukan margin lain. Kemudiannya dapat dilihat kenaikan harga secara beransur-ansur apabila pelabur kembali membeli. Pada akhir bulan Februari, kita menyaksikan kemerosotan emas pada kadar paling rendah dalam tempoh enam tahun, ia kemudiannya stabil dan meningkat. Goldman Sachs mengisytiharkan emas sebagai “kebal” kepada Covid-19.

Kami menjangkakan untuk melihat trend yang sama daripada BTC, namun kami memerlukan beberapa bulan untuk melihat jika mata wang kriptoakan berkelakuan seperti emas semasa krisis. Ia bukanlah idea yang bagus untuk membuat kenyataan secara yakin di tengah-tengah panik global. Kami akan mempunyai gambaran yang lebih jelas dalam jangka masa 4-6 bulan.

Tindak Balas BTC Sejak 12 Mac

Sejak 12 Mac, pergerakan harga BTC menjadi positif, mencapai setinggi $6,700 pada masa penulisan. Jumlah dagangan telah mencapai tahap tertinggi sejak paras puncak 2019 kerana volatiliti telah merosot. Sentimen pasaran kekal rendah, memberi isyarat bahawa pelabur masih tidak begitu yakin dengan prospek BTC.

Pengumuman Rizab Persekutuan mengenai langkah-langkah yang belum pernah berlaku sebelum ini untuk meningkatkan ekonomi Amerika Syarikat telah meningkatkan keyakinan kepada pelabur. Walaupun pasaran saham menerima berita itu dengan baik pada mulanya, sentimen keseluruhannya bagaimanapun masih lemah. Mana-mana peningkatan pasaran saham berkemungkinan bersifat sementara.

Persoalan buat BTC ialah sama ada ia akan merosot dari pasaran saham dan meneruskan trend menaik atau mencerminkan pergerakan aset lain.

Masa depan BTC?

Kami melihat tiga senario yang berpotensi terjadi:

Dalam senario yang paling teruk, kadar pengambilan BTC akan terjejas sedikit, yang mana akan memberi kesan negatif kepada harga BTC dalam jangka masa pendek dan sederhana. Walau bagaimanapun, ini tidak akan memberi masalah dalam jangka masa yang panjang. BTC akan pulih daripada sebarang kehilangan yang dialami pada 12 Mac. Sementara itu, kita semua akan memberi tumpuan kepada Libra dan transaksi transaksi mata wang kripto yang lain.

Senario pertengahan adalah pelabur akan kembali beralih ke BTC untuk memanfaatkan penurunan harga. Ini boleh membawa kepada kadar pertumbuhan yang mirip dengan kenaikan yang berlaku pada 2017, apabila sentimen pasaran mencapai tahap tertinggi sepanjang masa.

Senario terbaik ialah orang ramai mengiktiraf BTC sebagai aset selamat dengan pulangan yang lebih baik daripada aset tradisional seperti saham. Jika ini berlaku, BTC akan menjadi satu daripada kelas aset terbesar di dunia dalam masa beberapa bulan sahaja.

Ketidakpastian yang tercetus oleh Covid-19 menyediakan BTC dengan ujian pertama yang sebenar. Prestasi BTC di masa yang dipenuhi oleh turun naik yang ekstrem ini akan membuktikan nilainya sebagai kelas aset yang benar-benar global. Di Luno, kami yakin dengan peranan BTC dalam menaik taraf dunia kepada sistem kewangan yang lebih baik.

Mengenai Luno

Luno merupakan syarikat mata wang kripto terkemuka global yang mempunyai misi untuk menaik taraf dunia kepada sistem kewangan yang lebih baik. Mempunyai pekerja lebih daripada 370 orang dan kini mempunyai ibu pejabatnya di London dengan hab serantau di Singapura dan Cape Town.

Dengan lebih daripada 2.5 juta pelanggan (e-wallet) yang merangkumi lebih dari 40 buah negara, perkhidmatan Luno menjadikannya platform selamat dan mudah untuk membeli, menjual, menyimpan dan belajar tentang mata wang kripto seperti Bitcoin dan Ethereum.

Boleh rujuk di sini bagaimana untuk Mulakan Pelaburan Aset Digital Yang Sah Dan Patuh Syariah Hari Ini Dengan Luno.

Bagi mereka yang telah siap akaun Luno dan belum claim bonus RM25 dalam bentuk Bitcoin secara percuma, masukkan kod FVSKG5. Klik di bahagian Rewards dan masukkan kod FVSKG5.

Bila kita deposit dan beli aset digital kita yang pertama bernilai RM250 (tak termasuk fees Luno), nanti dapat RM25 dalam bentuk Bitcoin secara percuma.

Previous ArticleNext Article

UOB Malaysia Ubah Pengalaman Perbankan Digital Untuk Pelanggan Korporat Melalui UOB Infinity

Kuala Lumpur, Malaysia, 10 Ogos 2022 – Pelanggan korporat UOB Malaysia dapat mengurus keperluan perbankan mereka dengan cara yang lebih mudah dan diperibadikan tidak lama lagi.

UOB Infinity menawarkan papan pemuka dalam talian yang boleh disesuaikan, justeru membenarkan pelanggan memberi keutamaan dan memaparkan maklumat yang paling penting bagi mereka secara visual. Pelanggan korporat, dengan sepintas lalu, dapat melihat keadaan kewangan syarikat, termasuk pasaran luar negara mereka.

Pada platform digital ini, pelanggan boleh menguruskan pelbagai aktiviti perbankan domestik dan rentas sempadan, daripada menyemak akaun UOB di beberapa pasaran sehinggalah kepada melakukan pembayaran tempatan dan antarabangsa, tanpa perlu log masuk ke berbilang platform.

Untuk pelanggan dalam perjalanan, UOB Infinity juga boleh dimuat turun sebagai aplikasi mudah alih. Log masuk biometriknya melalui soft token membolehkan akses yang lebih pantas dan kebenaran transaksi yang dipermudahkan sambil mengekalkan keselamatan. Soft token aplikasi mudah alih ini dilengkapi dengan pengesahan berbilang faktor bagi membolehkan syarikat meluluskan dan menjelaskan transaksi.

Puan Ng Wei Wei, Ketua Pegawai Eksekutif, UOB Malaysia, berkata, “Pelancaran UOB Infinity hari ini merupakan satu lagi bukti komitmen UOB Malaysia dalam membantu syarikat korporat menyesuaikan diri dengan realiti baharu ekonomi digital. Kami telah membangunkan UOB Infinity untuk menangani pelbagai keperluan korporat selepas mempertimbangkan pandangan daripada pelanggan kami. Ini termasuk keperluan perdagangan dan keupayaan untuk menjejaki syarikat mereka dalam masa nyata di semua pasaran di mana mereka beroperasi. Matlamat kami adalah untuk membantu pelanggan meningkatkan kecekapan operasi mereka dan membuat keputusan perniagaan yang lebih baik melalui pendigitalan, selain membantu mereka merebut peluang serantau melalui kesalinghubungan Bank.”

Kepastian dan ketelusan yang lebih tinggi apabila membuat pembayaran rentas sempadan

UOB Infinity juga menangani kekurangan penjejakan dalam masa nyata apabila pelanggan korporat membuat pembayaran rentas sempadan. Penyelesaian digital ini menyediakan pemberitahuan masa nyata kepada perniagaan melalui SMS atau e-mel apabila pembayaran mereka berjaya dikreditkan ke dalam akaun penerima, oleh itu mereka tidak perlu bersusah payah menyemak status transaksi secara manual.

Pelanggan juga akan dimaklumkan tentang caj untuk transaksi rentas sempadan, termasuk caj daripada bank perantara. Ciri ini memberi perniagaan lebih ketelusan tentang kos yang ditanggung untuk transaksi tersebut. Ini membantu mengelakkan berlakunya pertikaian dalam jumlah akhir yang diterima oleh penerima akibat caj yang terlibat.

Encik Lucas Chew, Ketua Negara Perbankan Transaksi, UOB Malaysia berkata, “Dengan UOB Infinity, pelanggan korporat kami dapat mengurus perbankan mereka dengan cara yang lebih mudah, bijak dan diperibadikan melalui antara muka mesra pengguna dan kefungsian baharu yang lebih luas. Syarikat korporat juga dapat mengurus aliran tunai mereka dengan lebih cekap selain melihat maklumat akaun dalam masa nyata di beberapa pasaran dan juga mengakses pelbagai transaksi perbankan domestik dan rentas sempadan secara dalam talian. Melangkaui kemudahan ini, kami juga telah memastikan bahawa transaksi mereka boleh dijalankan dengan selamat melalui token digital Infinity Secure kami.”

Aplikasi mudah alih dengan rangkaian fungsi pembayaran yang komprehensif

Peningkatan dalam penggunaan pembayaran elektronik untuk transaksi perniagaan pada masa kini bermakna aplikasi UOB Infinity membolehkan pelanggan korporat mengurus semua keperluan pembayaran mereka dengan cekap melalui peranti mudah alih.

Pelanggan boleh membuat pelbagai jenis pembayaran – daripada pembayaran bil tempatan kepada pemindahan dana domestik dan rentas sempadan. Aplikasi ini menyokong perkhidmatan seperti GIRO Antara Bank, DuitNow, JomPAY, Sistem Pemindahan Dana dan Sekuriti secara Elektronik Masa Nyata (RENTAS) dan juga pemindahan bertelegraf.

UOB sentiasa menyokong pelanggannya dalam usaha mereka ke arah mengamalkan pembayaran dan kutipan secara digital. Pada separuh pertama 2022, UOB Malaysia menyaksikan peningkatan lebih lima kali ganda dalam bilangan transaksi korporat DuitNow berbanding tempoh yang sama pada tahun lepas.

Untuk terus memacu penggunaan kutipan tanpa sentuh, pelanggan juga boleh menjana kod QR melalui UOB Infinity untuk meminta bayaran DuitNow daripada pembeli mereka.

Aplikasi mudah alih UOB Infinity boleh dimuat turun daripada Google Play dan Apple App Store. Pelanggan juga boleh menyediakan log masuk biometrik mereka sendiri untuk mengakses aplikasi mudah alih ini dengan lebih mudah. Pengguna platform perbankan internet perniagaan sedia ada UOB Malaysia, UOB BIBPlus, boleh log masuk ke UOB Infinity dengan maklumat yang sama.

Untuk maklumat lanjut tentang UOB Infinity, sila layari: www.uob.com.my/infinity.