Kenali 4 Falsafah Pelaburan Yang Terkenal, Cuba Tengok Anda Yang Mana

Apakah itu falsafah pelaburan atau ‘investment philosophy‘? Yang ada pengalaman menggunakan pengurus aset seperti Eastspring Asset Management atau pun Affin Hwang Asset Management mungkin dah tahu maksud falsafah pelaburan.

Tak kiralah kita melabur untuk diri sendiri atau menggunakan khidmat pengurus aset, benda pertama yang kita kena tahu adalah falsafah pelaburan.

Falsafah Pelaburan Adalah Asas

Falsafah pelaburan ialah kepercayaan dan prinsip yang menjadi panduan dalam membuat setiap keputusan pelaburan. Falsafah pelaburan adalah seperti strategi pelaburan, cumanya falsafah pelaburan membentangkan skop yang lebih besar manakala strategi pelaburan bersifat lebih spesifik.

Sebab itulah, di bawah satu falsafah pelaburan boleh terlahirnya beberapa jenis strategi yang berbeza.

Apabila wujudnya sesebuah falsafah pelaburan, ia merupakan satu kewajipan untuk setiap pengurus dana di bawah syarikat tersebut untuk mengikuti falsafah itu; kerana ia adalah sebuah prinsip dan kepercayaan yang tidak boleh dilanggar.

Kalau falsafah pelaburan syarikat X ialah long term value investing, kita tidak boleh melakukan short term trading kerana itu telah melanggar falsafah pelaburan syarikat X. Pada masa yang sama, ianya telah mengkhianati kepercayaan klien anda yang inginkan long term value investing.

Secara ringkasnya, falsafah pelaburan berperanan untuk memberikan gambaran terhadap prinsip pelaburan syarikat kepada klien dan juga menjadi panduan kepada pengurus dana yang bekerja di syarikat tersebut supaya mereka lebih berdisiplin.

Namun, tidak pelik juga kita jumpa sebuah syarikat besar yang mempunyai banyak dana dan mempunyai falsafah pelaburan yang berbeza-beza. Ini adalah kerana mereka target pelbagai jenis klien.

Formulasi Falsafah Pelaburan Sendiri

Setakat ini, tiada peraturan yang jelas untuk membangunkan falsafah pelaburan. Hanya beberapa contoh “ramuan” yang diperlukan untuk membentuk sebuah falsafah pelaburan anda sendiri.

Ia perlu menjawab satu soalan yang paling penting iaitu “bagaimana”. Ia boleh terdiri daripada satu atau semua elemen-elemen di bawah:

1. Objektif

Menjana pertumbuhan dana secara konsisten dalam jangkamasa panjang…

2. Pengurusan risiko

…tanpa mengambil risiko berlebihan…

3. Metodologi atau “bagaimana”

…melalui pelaburan ke dalam syarikat yang mempunyai pertumbuhan keuntungan yang konsisten.

Apabila kita gabungkan ayat-ayat di atas, kita akan memperolehi sebuah falsafah pelaburan yang ringkas tetapi jelas! Setelah kita tetapkan falsafah pelaburan, barulah kita boleh merangka strategi untuk dana kita.

Strategi tersebut mestilah bertepatan dengan falsafah pelaburan kita.

4 Falsafah Pelaburan Pelabur Terkenal

Secara dasarnya, falsafah yang mereka pegang tidaklah terlalu formal seperti contoh di atas. Namun, ianya mengandungi elemen yang paling penting iaitu “bagaimanakah memilih pelaburan yang menguntungkan”.

1. Warren Buffet (dan Benjamin Graham)

Boleh dikatakan bahawa sebahagian besar falsafah Warren Buffett berasal dari Benjamin Graham, yang merupakan cikgunya. Falsafah pelaburan mereka berasal daripada konsep value investing, iaitu mencari saham yang harganya jauh dibawah nilai intrinsik tanpa sebab yang munasabah.

Ini boleh dicapai melalui kaedah fundamental analysis. Warren Buffett tidak terlalu hiraukan kenaikan harga saham yang dipegang. Bagi beliau, yang penting adalah syarikat tersebut hebat dalam menjana keuntungan secara konsisten.

2. Peter Lynch

Peter Lynch adalah pemegang kaedah ‘bottom-up approach‘ iaitu menganalisa saham satu demi satu untuk mencari saham yang baik daripada segi pertumbuhan dan peluang menjana keuntungan. Menurutnya, “invest in what you know” adalah elemen paling penting dalam sesebuah pelaburan yang berjaya.

Lebih banyak seseorang pelabur itu tahu tentang syarikat tersebut, lebih tinggi peluang untuk menjumpai ciri-ciri yang menjadikan saham syarikat tersebut melonjak naik.

3. Carl Icahn

Carl Icahn melabur melalui syarikatnya iaitu Icahn Enterprises. Carl Icahn percaya kepada falsafah ‘contrarian investing’ iaitu membeli saham yang tidak diinginkan oleh sesiapa. Caranya adalah dengan membeli syarikat yang murah daripada segi PE ratio dan book value yang lebih tinggi dari market cap (PB ratio kurang dari 1).

Lalu beliau menjadi pemegang saham terbesar dalam syarikat tersebut dan menjalankan penstrukturan semula untuk unlock nilai intrinsik syarikat tersebut.

4. John Templeton

John Templeton boleh dikatakan sebagai gabungan Carl Icahn dan Warren Buffett kerana beliau adalah seorang contrarian dan pada masa yang sama juga menggunakan teknik fundamental analysis.

Di Antara transaksi yang paling popular pernah dilakukan John Templeton ialah pembelian 100 unit saham setiap syarikat yang berharga kurang daripada satu dolar setiap unit.

Beliau membelanjakan sebanyak lebih $10,000 USD pada masa itu dan kemudiannya menjual portfolio tersebut dengan nilai lebih kurang $40,000 USD, memberikannya keuntungan 4 kali ganda.

Ditulis oleh Azam, seorang pengurus dana saham antarabangsa di sebuah institusi kewangan di Malaysia.

Penafian: Artikel ini merupakan pendapat dan pandangan peribadi penulis dan tidak mewakili pandangan rasmi mana-mana individu/organisasi. Penulis tidak menerima sebarang bayaran pengiklanan dari mana-mana individu/organisasi yang disebutkan di dalam artikel ini.

Iklan

Previous ArticleNext Article

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Apa Itu Pelaburan Menerusi Private Mandate?

Sejak Perintah Kawalan Pergerakan (PKP) dilaksanakan pada Mac 2020, mesti ramai di antara kita mengisi masa yang ada untuk meningkatkan ilmu pengetahuan dengan menyertai seminar atau kelas online yang diadakan. Di antara kelas yang popular adalah kelas bahasa, seminar hartanah, seminar business online dan bermacam-macam lagi.

Tidak kurang juga mesti ramai yang menyertai seminar pelaburan saham dengan niat nak buat duit lebih setiap bulan. Lagi-lagi lepas kena bakar dengan tagline “Tak hensem takpe janji kaya” yang selalu dimainkan di corong-corong radio.

Selepas dah belajar pelaburan saham, baru tahu bukan mudah rupanya nak mahir dalam pelaburan saham ni. Lagi-lagi jika kita ade kerja hakiki yang memerlukan kita memberikan komitmen yang lebih.

Ilmu dah mahal, tapi tengok orang lain beli kaunter viral kita pun ikut tanpa kajian dan akhirnya tersangkut di puncak bahagia. Dah buat kajian dan susun strategi rapi, tiba-tiba ade yang buat sidang media menyatakan “I have the numbers”.

Terus berdarah portfolio sampai tak sempat nak cut loss. Alang-alang dah rugi tu, maka bertukarlah daripada seorang trader kepada seorang investor.

Kita yakin pelaburan saham ini instrumen yang boleh menjana kekayaan tetapi kita masih takut-takut nak melabur sebab takut emosi koyak bila lihat portfolio banyak merah daripada hijau. Atas sebab inilah wujudnya perkhidmatan ‘private mandate’ yang selalu diceritakan oleh perancang kewangan dan Marketing Representative yang ada di media sosial.

Apa Itu Private Mandate?

Private mandate atau pelaburan mandat ini adalah sejenis intrumen pelaburan untuk melabur secara terus di pasaran saham melalui bantuan daripada pengurus dana yang berlesen. Kira macam kita upah orang untuk uruskan pelaburan bagi pihak kita.

Kebiasaanya, dana pelaburan kita akan dilaburkan mengikut selera kita atau ‘customised’ oleh pengurus dana. Ada juga pelaburan yang dah tetapkan jenis pelaburan yang akan dilaburkan dan kita hanya tinggal ikut saja.

Sebelum kita melabur, biasanya kita akan mengisi borang ‘ Investment Risk Profile’ dan pengurus dana akan menentukan tahap penerimaan risiko kita saham ada tinggi, sederhana atau rendah.

Dengan maklumat ini, pengurus dana tadi akan membantu kita membuat pelaburan dan memilih saham-saham yang berpotensi dan sesuai dengan tahap penerimaan risiko kita.

Perbezaan Private Mandate Dengan Unit Trust?

Salah satu berbezaan ketara adalah dengan pelaburan private mandate, saham-saham yang dibeli oleh pengurus dana adalah di atas nama kita. Jadi kita mempunyai hak untuk menyertai AGM dan mendapat dividen daripada syarikat.

Pelaburan menerusi unit trust pula, saham-saham yang dilaburkan itu tidak akan dimiliki secara terus oleh kita sebaliknya dimilki oleh syarikat yang menguruskan unit trust tersebut.

Dalam pelaburan private mandate, kemungkinan akan ada sejumlah dana yang dilaburkan ke dalam unit trust yang dipilih oleh pengurus dana yang dirasakan sesuai dengan penerimaan risiko pelabur. Segala aktiviti pertukaran dana, penjualan untuk mengambil keuntungan dan pengimbangan semula portfolio akan diuruskan oleh pengurus dana yang dilantik.

Berbeza dengan melabur secara terus ke dalam unit trust, di mana semua aktiviti tadi perlu dibuat sendiri oleh pelabur di atas nasihat ejen atau dilakukan sendiri.

Yang paling menarik dalam pelaburan private mandate ini adalah, saham-saham di dalam portfolio kita akan diuruskan oleh pengurus dana yang profesional. Kita tidak perlu susah hati memikirkan bila nak jual, bila nak beli, boleh hold lagi ke tak dan gangguan emosi apabila melihat portfolio hijau menjadi merah.

Berapa Modal Minima Private Mandate?

Modal pelaburan untuk private mandate kebiasaan dalam lingkungan RM30,000 ke RM50,000 atau lebih. Wang kita akan diuruskan oleh orang hebat, maka modalnya pun perlu hebat juga.

Ada yang boleh gunakan wang simpanan daripada KWSP ada juga yang hanya boleh menggunakan wang tunai sahaja.

Dalam pelaburan private mandate ini, ada perkhidmatan pelaburan yang fokus kepada pasaran saham tempatan sahaja dan ada juga yang hanya fokus kepada pelaburan global terutamanya di Wall Street.

Untuk pelaburan di Wall Street, selalunya pulangannya lebih tinggi sedikit berbanding pelaburan tempatan, sesuai dengan risiko yang dihadapi.

Apa Kos Yang Terlibat?

Semestinya kita akan dikenakan bayaran tertentu di dalam pelaburan private mandate ini, biasanya dalam bentuk tahunan. Kebiasaanya syarikat yang menawarkan perkhidmatan private mandate ini akan mengenakan bayaran dalam lingkungan 5% setahun untuk jumlah keseluruhan dana yang kita miliki.

Ada juga yang mengenakan performance fee dalam lingkungan 20% untuk nilai keuntungan bersih yang kita perolehi.

Contohnya jika kita melabur sebanyak RM50,000 dan kita berjaya memperolehi keuntungan sebanyak 50% dalam setahun, maka untung kita adalah sebanyak RM25,000.

Daripada keuntungan RM25,000 ini, sebanyak 20% atau RM5,000 akan dikenakan sebagai performance fee.

Performance fee ini biasanya akan menjadi petanda aras high watermark. High watermark ini bermaksud performance fee untuk tahun berikutnya hanya boleh dikenakan sekiranya pulangan pelaburan kita melebihi pulangan pelaburan tahun sebelumnya.

Sebagai contoh, keuntungan kita adalah 50% dan dikenakan performance fee sebanyak 20% pada tahun pertama. Untuk tahun berikutnya, pengurus dana perlu membuat pelaburan yang memberikan pulangan lebih daripada 50% untuk dikenakan performance fee sebanyak 20% tadi.

Jika tahun berikutnya pulangan tidak melebihi pulangan tahun sebelumnya, pengurus dana tidak layak mendapatkan performance fee daripada pulangan pelaburan kita.

Di sinilah pengurus dana perlu berusaha sedaya upaya untuk menjana pulangan yang tinggi setiap tahun.

Contoh Portfolio Pelaburan Private Mandate

Pelaburan yang dimulakan dengan USD29,971 ini telah meningkat menjadi USD49,750 dalam masa kurang setahun. Tinggi juga pulangan sebanyak 65%, tanpa perlu kita aktif jual dan beli saham.

Jika berminat dan nak tahu lebih mengenai Private Mandate ini, isi di sini -> Pelaburan Private Mandate.

*Semua pelaburan melibatkan risiko, termasuk kemungkinan kerugian wang yang anda laburkan dan prestasi lalu tidak menjamin prestasi masa akan datang. Sejarah pulangan, pulangan dijangka dan unjuran kebarangkalian disediakan untuk tujuan maklumat dan ilustrasi sahaja dan tidak menunjukkan prestasi masa akan datang yang sebenar.

Iklan

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!