Cara Nak Daftar Haji Tanpa Mengeluarkan Duit

Siapa yang tidak mahu menjejakkan kaki ke kota suci Mekah kan? Jika ada rezeki untuk ke sana menunaikan umrah ataupun haji, pastinya ramai akan berebut-rebut untuk ke sana.

Namun, untuk ke sana bukanlah semudah yang dikata. Ianya memerlukan kos perbelanjaan ribuan ringgit. Ada di antara kita yang telah sedar akan pentingnya simpanan di Tabung Haji, namun yang menjadi permasalahannya adalah jumlah simpanan masih belum mencukupi untuk melayakkan diri untuk mendaftar haji.

Perlu RM1,300 Dalam Akaun Tabung Haji

Berpakah jumlah yang diperlukan untuk mendaftarkan haji? Kita perlu mendepositkan sekurang-kurangnya RM1,300 ke dalam akaun Tabung Haji. Tetapi ternyata, jumlah tersebut bukanlah satu jumlah yang sedikit. Ianya mungkin mengambil masa berbulan atau bertahun-tahun untuk mencapai jumlah tersebut.

Adakah anda berminat sekiranya anda berepeluang untuk mendaftar haji tanpa mengeluarkan sesen pun duit anda itu.

Bagaimanakah Caranya?

Ini adalah daripada pengalaman saya sendiri yang telah berjaya mendaftar haji tanpa mengeluarkan duit simpanan.

Dan tahukah anda, pendaftaran haji boleh dilakukan melalui akaun KWSP. Bagi anda yang mempunyai akaun KWSP dan masih belum mendaftar haji, anda sebenarnya boleh menggunakan akaun KWSP.

Langkah yang anda perlu lakukan adalah mudah. Hanya perlu bawa MyKad dan Penyata Ahli KWSP*, dan serahkannya kepada pegawai yang bertugas di Tabung Haji. Proses pendaftaran haji adalah mengikut prosedur semasa Lembaga Tabung Haji.

Kemudian pegawai bertugas akan key in maklumat nombor akaun KWSP kita tadi dan selesai. Pada masa itu juga kita dapat tarikh peruntukan haji kita.

Untuk pengetahuan semua juga, duit daripada akun KWSP kita tidak akan ditolak masuk ke dalam akaun Tabung Haji. Ianya hanyalah satu syarat dan bukti yang menyatakan kita mempunyai jumlah yang mencukupi untuk membuat pendaftaran haji.

Pada awalnya, saya menjangka duit dari akaun KWSP akan ditolak masuk ke dalam akaun Tabung Haji. Rupanya, bila saya buat pemeriksaan akaun Tabung Haji semula, ianya tiada pun dalam akaun Tabung Haji.

Pada pandangan saya, dengan cara kerjasama antara KWSP dengan Tabung Haji dalam memudahkan pendaftaran haji ini adalah sangat bagus. Ia dapat membantu mereka yang ingin mendaftra haji meskipun simpanan mereka masih belum cukup ataupun pada ketika itu mereka masih baru membuka akaun Tabung Haji.

Boleh baca lebih lanjut berkenaan Pendaftaran Haji Ahli KWSP di laman web KWSP.

Nota: Penyata KWSP boleh diperolehi melalui i-Akaun, kios, kaunter atau penyata tahunan yang dihantar melalui mel.

Previous ArticleNext Article

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

SC Keluarkan Panduan untuk Pempengaruh Kewangan 

Suruhanjaya Sekuriti Malaysia (SC) telah mengemas kini Nota Panduan Penyediaan Nasihat Pelaburan (Nota Panduan). Ini berikutan peningkatan populariti pempengaruh kewangan (finfluencer) yang mempromosikan produk dan perkhidmatan pasaran modal  di media sosial, di samping mewujudkan kesedaran awam yang lebih besar. 

Kemas kini itu menjelaskan jangkaan kawal selia SC mengenai perkongsian finfluencer tentang pandangan kewangan dan cadangan mereka di media sosial. Matlamat SC adalah  untuk menegakkan keseimbangan pengawalseliaan terhadap aktiviti finfluencer kerana  khidmat nasihat pelaburan merupakan aktiviti terkawal di bawah undang-undang sekuriti. 

Khususnya, Nota Panduan menjelaskan bahawa aktiviti mempromosi produk pasaran  modal di platform media sosial mungkin memerlukan lesen daripada SC dalam keadaan  tertentu. Contohnya, perkongsian cerapan kewangan atau pengesyoran dalam mempromosikan produk pasaran modal tertentu kepada pengikut (followers) dengan jangkaan komisen atau ganjaran lain akan memerlukan lesen. 

Finfluencers harus mengambil perhatian bahawa penglibatan diri dalam aktiviti terkawal  tanpa lesen merupakan satu kesalahan yang boleh dihukum di bawah Akta Pasaran Modal  dan Perkhidmatan 2007 (CMSA). Mana-mana individu yang didapati bersalah boleh  didenda tidak melebihi RM10 juta atau penjara tidak melebihi sepuluh tahun atau kedua-duanya sekali. 

Untuk membimbing finfluencer dalam mematuhi CMSA, SC juga telah menerbitkan  maklumat grafik (infographic) dengan soalan lazim dan senarai semak. 

Finfluencer harus mengesahkan bahawa syarikat yang mereka promosi adalah dilesenkan  atau diluluskan oleh SC dengan menggunakan portal Semak Sebelum Labur SC. 

SC, dalam melaksanakan fungsi kawal selianya, memantau pasaran modal secara aktif  dan akan terus menangani sebarang perkembangan dan trend dengan, antara lain,  mengeluarkan panduan kepada orang ramai. SC akan mengambil tindakan, jika perlu, ke  arah memastikan pasaran yang adil dan teratur. 

Nota Panduan boleh dimuat turun di https://www.sc.com.my/regulation/guidance-notes and-guiding-principles dan maklumat grafik boleh didapati di  https://www.sc.com.my/investor-empowerment/info-on-finfluencer.