Cara Nak Daftar Haji Tanpa Mengeluarkan Duit

Siapa yang tidak mahu menjejakkan kaki ke kota suci Mekah kan? Jika ada rezeki untuk ke sana menunaikan umrah ataupun haji, pastinya ramai akan berebut-rebut untuk ke sana.

Namun, untuk ke sana bukanlah semudah yang dikata. Ianya memerlukan kos perbelanjaan ribuan ringgit. Ada di antara kita yang telah sedar akan pentingnya simpanan di Tabung Haji, namun yang menjadi permasalahannya adalah jumlah simpanan masih belum mencukupi untuk melayakkan diri untuk mendaftar haji.

Perlu RM1,300 Dalam Akaun Tabung Haji

Berpakah jumlah yang diperlukan untuk mendaftarkan haji? Kita perlu mendepositkan sekurang-kurangnya RM1,300 ke dalam akaun Tabung Haji. Tetapi ternyata, jumlah tersebut bukanlah satu jumlah yang sedikit. Ianya mungkin mengambil masa berbulan atau bertahun-tahun untuk mencapai jumlah tersebut.

Adakah anda berminat sekiranya anda berepeluang untuk mendaftar haji tanpa mengeluarkan sesen pun duit anda itu.

Bagaimanakah Caranya?

Ini adalah daripada pengalaman saya sendiri yang telah berjaya mendaftar haji tanpa mengeluarkan duit simpanan.

Dan tahukah anda, pendaftaran haji boleh dilakukan melalui akaun KWSP. Bagi anda yang mempunyai akaun KWSP dan masih belum mendaftar haji, anda sebenarnya boleh menggunakan akaun KWSP.

Langkah yang anda perlu lakukan adalah mudah. Hanya perlu bawa MyKad dan Penyata Ahli KWSP*, dan serahkannya kepada pegawai yang bertugas di Tabung Haji. Proses pendaftaran haji adalah mengikut prosedur semasa Lembaga Tabung Haji.

Kemudian pegawai bertugas akan key in maklumat nombor akaun KWSP kita tadi dan selesai. Pada masa itu juga kita dapat tarikh peruntukan haji kita.

Untuk pengetahuan semua juga, duit daripada akun KWSP kita tidak akan ditolak masuk ke dalam akaun Tabung Haji. Ianya hanyalah satu syarat dan bukti yang menyatakan kita mempunyai jumlah yang mencukupi untuk membuat pendaftaran haji.

Pada awalnya, saya menjangka duit dari akaun KWSP akan ditolak masuk ke dalam akaun Tabung Haji. Rupanya, bila saya buat pemeriksaan akaun Tabung Haji semula, ianya tiada pun dalam akaun Tabung Haji.

Pada pandangan saya, dengan cara kerjasama antara KWSP dengan Tabung Haji dalam memudahkan pendaftaran haji ini adalah sangat bagus. Ia dapat membantu mereka yang ingin mendaftra haji meskipun simpanan mereka masih belum cukup ataupun pada ketika itu mereka masih baru membuka akaun Tabung Haji.

Boleh baca lebih lanjut berkenaan Pendaftaran Haji Ahli KWSP di laman web KWSP.

Nota: Penyata KWSP boleh diperolehi melalui i-Akaun, kios, kaunter atau penyata tahunan yang dihantar melalui mel.

Previous ArticleNext Article

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!