Rasa Susah Nak Menyimpan? Ikuti Tips Hebat Ini

Orang kata bila bergaji kecil, nak tunggu gaji besar dulu baru nak mula menyimpan. 2-3 tahun lepas tu, gaji dah naik sekali ganda, ada pula alasan lain untuk tidak menyimpan.

Kalau macam inilah gayanya, memang takkan dapat simpan sampai bila-bila punyalah. Biasa dengar pepatah ada menyebut, “Besar periuk, besarlah keraknya”?

Bila gaji besar, perbelanjaan pun ikut naik sama dengan gaji. Kalau takde tabiat menyimpan, memang kosonglah tabung simpanan sampai ke tua.

Nak harap duit KWSP untuk bersara? Baca artikel Harapkan Duit Simpanan KWSP Tidak Cukup Untuk Bersara – Data KWSP. Secara ringkasnya:

  1. 68% daripada pencarum KWSP berumur 54 tahun dan ke bawah hanya mempunyai kurang daripada RM50,000.
  2. Kelompok 20% terbawah pencarum KWSP mempunyai simpanan purata sebanyak RM6,909
  3. Daripada 32 juta rakyat Malaysia, 69% tergolong dalam ‘umur bekerja’ iaitu di antara 15-65 tahun. Hanya 48% daripada golongan ini mempunyai akaun KWSP yang aktif.
  4. 70% pencarum yang mengeluarkan simpanan pada umur 55 tahun, menghabiskannya dalam masa kurang daripada 10 tahun.

Jom kita ikuti perkongsian daripada Nur Aliah Mohd Nor, seorang anak muda yang menjadi ikutan ramai.

Kalau Tak Menabung Dari Dulu, Mungkin Tak Dapat RM11,700 Sekarang Ni.

Lia nak kongsikan kepada anda, tips yang sangat best dan mudah je nak buat, dengan izin Allah anda mampu hasilkan duit simpanan lebih dari RM10,000 dalam masa setahun.

1. Ada niat yang betul, fokus dan konsisten menabung setiap masa demi mencapai matlamat yang diinginkan.

2. Sediakan balang saiz besar, boleh hias cantik-cantik aslong balang tu boleh bagi anda motivasi untuk menyimpan duit selalu. Contoh letak gambar travel, rumah atau gambar kaabah.

3. Jumpa duit RM20 dan RM5 asingkan terus ke tepi. Tutup mata setiap kali nampak dua warna ini, kuning dan hijau.

4. Kalau terguna anda wajib untuk menggantikan semula duit itu dengan 2 kali ganda supaya rasa takut nak guna lagi dan dapat ajar diri untuk disiplin.

5. Letakkan target berapa lama nak menabung, yang terbaik adalah set kan terus tabung untuk 1 tahun sebab akan dapat hasil yang sangat memuaskan.

6. Oh ya. Kenapa kena pilih warna kuning dan hijau? Warna kuning ni warna kekayaan, kesenangan dan keceriaan. Manakala warna hijau ni warna ketenangan dan kebahagiaan.

7. Nak tahu, bila anda ada sifat suka menyimpan duit RM20 dan RM5 ni, akan selalu berlaku situasi begini, contoh makcik jual karipap asalnya nak bagi baki rm4.00, sebab tak ada duit kecil dia akan cakap “ambil la rm5 ni takpe makcik halalkan”. Bestkan.

8. Menabung ni anda perlu istiqamah setiap hari, bukan menabung sebulan RM100 sekali. Buat je hari-hari nanti akan timbul sifat suka sangat nak menabung.

9. Setiap awal bulan, kira dalam tabung tu ada berapa jumlah duit yang terkumpul. Dari jumlah tu, asingkan 2.5% dengan tujuan niat untuk berzakat.

10. Selain zakat, asingkan juga 10% dengan tujuan niat untuk bersedekah. Nak bagi lebih tak apa, cuma syaratnya minima 10% untuk sedekah.

11. Lagi 30% ni penting, wajib bagi reward atau hadiah pada diri sendiri. Sebab bila kita reward diri kita, semakin bertambah self-motivation kita untuk rajin menabung ni.

12. Balance duit tu, anda simpan dalam balang tadi tu. Nasihat dari Lia sendiri, Lia galakkan anda tukar duit itu menjadi EMAS 999.9 (Emas Goldbar) bukan lagi dah dalam bentuk wang ringgit.

13. Lia bagi contoh yang sangat mudah, katakan setiap bulan duit yang terkumpul berjaya mendapat RM1,000. Untuk zakat asingkan duit RM25 (2.5%), untuk sedekah asingkan duit RM100 (10%) dan untuk reward diri sendiri asingkan duit RM300 (30%).

14. Lia suggestkan, untuk sedekah kalau tak tahu nak bagi siapa, bagilah pada anak yatim piatu, ibu tunggal yang susah atau bagi pada pelajar-pelajar di Universiti kerana mereka juga layak diterima sedekah.

15. Bayangkan, dengan bersedekah ni, anda telah menghasilkan 7 tangkai dan setiap tangkai itu mengandungi 100 buahnya. Jadi, RM100 x 7 tangkai x 100 buah = RM70,000!! Wow! Banyak tu.

16. Inilah formula calculator dalam kiraan Islam. Konsep yang sangat mudah, “the more you give, the more you will get.”

17. RM70,000 tu kadang-kadang bukan dalam bentuk duit, mungkin nilai suami cium isteri RM10,000, nilai orang bagi 10 botol Dexandra Perfume RM750, tiba-tiba ada orang nak belanja makan di hotel mewah 5 bintang.

18. Lia yakin dan sangat percaya, macam-macam lagi keajaiban yang berlaku dalam hidup anda yang anda sendiri tak sangka-sangka, sebab rezeki Allah itu Maha Kaya dan Maha Luas.

19. Itu la menariknya menabung ni, anda akan rasa sangat best, tenang je dan duit tu sentiasa ada bersama anda. Law of Attraction.

Syukur Alhamdulillah, bermulanya bulan February 2017, simpanan yang tak sampai setahun itu telah menghasilkan jumlah wang lebih dari RM10,000. Insha-Allah, usaha ini akan diteruskan pada tahun 2018 pula.

Ajarkan pada anak-anak anda menabung dari sekarang. Bila dah besar, duit untuk tanggung kos belajar di Universiti semua dah ada. Bestkan.

Kesimpulannya. Menabunglah dari sekarang sebab menabung ni sangat penting untuk masa depan yang gemilang.

Jom beraya dengan bahagia sambil ajar anak dan pasangan kita ilmu kewangan!

Sumber: FB Nur Aliah Mohd Nor

Apa Lagi Alasan Anda?

Nak seribu daya, taknak satu alasan pun dah cukup. Nak lagi inspirasi untuk berubah? Rajin-rajinlah baca:

Previous ArticleNext Article

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

8 Tips Untuk Sentiasa Bermotivasi

Motivasi adalah apa yang membuat kita terus berusaha apabila segala-galanya kelihatan rumit. Ia adalah dorongan yang membawa kita ke hadapan untuk mencapai matlamat kita. Motivasi adalah penting kerana ia membolehkan kita menangani halangan dan ujian. Apabila kita bermotivasi, kita lebih cenderung mempunyai etika kerja yang positif, menjadi produktif, dan mempunyai sikap positif yang membawa kepada kejayaan.

Untuk kekal bermotivasi sepanjang masa adalah sedikit sukar. Kita tidak dapat mengawal mood atau perasaan kita dan kadang-kadang ia berubah dengan cepat tanpa disedari. Artikel ini akan membimbing anda melalui 8 tindakan yang akan membantu anda kekal bermotivasi sepanjang masa.

1. Tetapkan Sasaran

Apabila anda menetapkan sasaran, anda memutuskan untuk bertindak melakukan perkara-perkara yang akan membantu anda mencapai hasil yang anda inginkan. Sasaran membimbing perhatian anda ke arah tertentu yang boleh diukur dan mempunyai matlamat akhir. Ini akan membantu anda kekal bermotivasi. Kajian telah menunjukkan bahawa apabila jurujual menetapkan sasaran, mereka mampu membuat lebih banyak jualan dan apabila seseorang membuat komitmen untuk kuruskan badan (sebanyak 30 kilogram sebagai contoh), mereka akan lebih cenderung untuk meningkatkan tahap kecergasan mereka setiap hari.

2. Pilih Sasaran/Matlamat Yang Menarik Minat Anda

Anda lebih cenderung untuk kekal bermotivasi jika anda melakukan sesuatu yang anda minat daripada melakukan sesuatu yang orang lain inginkan untuk anda. Orang lain boleh memberikan kita matlamat atau objektif yang kita dapati tidak menarik untuk dilaksanakan. Oleh itu, dalam mencapai matlamat, cuba cari sesuatu yang menarik minat anda untuk capai.

3. Jadikan Matlamat Anda Diketahui Umum

Anda harus nyatakn matlamat anda secara terbuka. Jika anda memberitahu semua orang tentang matlamat dan sasaran anda, mereka akan terus mengingatkan anda tentang matlamat anda. Anda akan berasa malu jika anda tidak mencapai matlamat tersebut dan ini akan meningkatkan motivasi anda untuk bekerja keras ke arah mencapai matlamat tersebut. Kebanyakan orang disekeliling anda mempunytai sikap ingin membantu orang lain. Apabila anda nyatakan matlamat anda, mereka akan membantu anda apabila anda menghadapi kesukaran.

4. Merangka Strategi Untuk Mencapai Matlamat Anda

Merangka strategi adalah langkah seterusnya ke arah mencapai matlamat anda. Anda perlu menetapkan visi dan misi yang jelas tentang apa yang anda mahukan dan memikirkan bagaimana ia akan dilaksanakan. Pecahkan matlamat anda kepada aktiviti-aktiviti kecil yang boleh diurus dan tetapkan tempoh masa yang sesuai untuk setiap aktiviti tersebut. Gariskan pelan tindakan terperinci  untuk mencapai objektif anda.

5. Semak Matlamat Dan Kemajuan Anda Secara Berkala

Memantau kemajuan sendiri adalah penting untuk mencapai matlamat. Kita harus bertanya kepada diri sendiri sama ada kita berada di landasan yang betul atau tidak. Sekiranya tidak, bagaimana kita boleh memperbaiki keadaan? Kita perlu sedar apa yang sedang berlaku terhadap rancangan kita, apa yang salah, di mana kita terpesong dan bagaimana kita boleh membetulkannya. Jadikan amalan menyemak pencapaian matlamat kita sebagai sebahagian daripada rutin harian dengan menyimpan jurnal atau menggunakan aplikasi dalam telefon pintar.

6. Mengekalkan Momentum

Mulakan pelaksanaan matlamat anda dengan langkah-langkah mudah dan kecil. Anda mesti sentiasa bermula dengan langkah-langkah kecil dan mudah supaya anda senang mendapatkan momentum. Raikan diri sendiri atas pencapaian anda. Senaraikan perkara-perkara yang “telah siap”. Ini akan mendorong anda untuk bekerja lebih kuat dan bersungguh-sungguh.

7. Dapatkan Mentor

Perbincangan dengan mentor boleh membantu anda mengenal pasti peluang baru, membuka minda anda kepada idea-idea baru, menasihati anda tentang cara menavigasi objektif, dan menjadi komponen penting dalam proses mencapai matlamat anda. Seorang mentor boleh membantu anda memahami apa yang diperlukan berdasarkan kedudukan dan persekitaran anda, mengenal pasti kemahiran yang anda perlukan dan menetapkan objektif bersama-sama. Apabila anda mempunyai visi yang jelas tentang ke mana anda mahu pergi, anda akan lebih didorong untuk mencapai objektif tersebut.

8. Kelilingi Diri Anda dengan Individu Positif

Mengekalkan fokus pada matlamat akhir anda adalah lebih mudah apabila anda mengelilingi diri anda dengan pengaruh yang baik. Anda akan berasa lebih yakin dengan diri sendir apabila dikelilingi individu-individu yang positif. Apabila anda menghabiskan masa dengan individu yang positif, anda akan berasa bertenaga dan bersemangat. Orang yang gembira, sihat, dan optimis dalam pandangan mereka terhadap kehidupan adalah seorang yang berjaya.

Artikel ini ditulis oleh Dr. Ahmad Monir bin Abdullah. Beliau kini bertugas di Universiti Kebangsaan Malaysia (UKM) sebagai Pensyarah Kanan di Pusat Kajian Keutuhan Tadbir Urus & Akauntabiliti (Grace). Beliau mempunyai pengalaman luas sebagai ahli akademik dan juga pengamal perakaunan dalam industri. Penulis boleh dihubungi di [email protected]

Baca juga:

Ramai sangat give up dalam saham. Kawan-kawan kami pun ramai dah give up.

Tapi kenapa give up?

Sebab kita sibuk mencari rahsia, teknik, indikator dan terlalu cepat nak kaya.

Bila dah rugi, mulalah salahkan cikgu, mentor, sifu yang ajar kita.

Tak perlu complicated sangat.
Dan tak perlu pun trade saham hari-hari. Cukup sebulan sekali. Yang penting kita tahu caranya dan aplikasikan dengan betul.

Kami suka kongsikan kaedah Swing ini sebab:

  • Kita tak perlu melekat di screen
  • Kita boleh bekerja seperti biasa
  • Kurang risiko untuk rugi
  • Set siap-siap bila nak jual saham tu
  • Kurang stress

Kami akan kongsikan tips-tips guna strategi Swing dalam saham.

• 24 September 2022 ATAU 15 Oktober 2022 (SABTU)
• 9.30 pagi – 1 tengah hari
• Melalui ZOOM

Yuran PERCUMA jika anda daftar berdua! Jadi cepat ajak kawan atau ahli keluarga join sekali.

Klik link:https://thekapital.my/swing