Rasa Susah Nak Menyimpan? Ikuti Tips Hebat Ini

Orang kata bila bergaji kecil, nak tunggu gaji besar dulu baru nak mula menyimpan. 2-3 tahun lepas tu, gaji dah naik sekali ganda, ada pula alasan lain untuk tidak menyimpan.

Kalau macam inilah gayanya, memang takkan dapat simpan sampai bila-bila punyalah. Biasa dengar pepatah ada menyebut, “Besar periuk, besarlah keraknya”?

Bila gaji besar, perbelanjaan pun ikut naik sama dengan gaji. Kalau takde tabiat menyimpan, memang kosonglah tabung simpanan sampai ke tua.

Nak harap duit KWSP untuk bersara? Baca artikel Harapkan Duit Simpanan KWSP Tidak Cukup Untuk Bersara – Data KWSP. Secara ringkasnya:

  1. 68% daripada pencarum KWSP berumur 54 tahun dan ke bawah hanya mempunyai kurang daripada RM50,000.
  2. Kelompok 20% terbawah pencarum KWSP mempunyai simpanan purata sebanyak RM6,909
  3. Daripada 32 juta rakyat Malaysia, 69% tergolong dalam ‘umur bekerja’ iaitu di antara 15-65 tahun. Hanya 48% daripada golongan ini mempunyai akaun KWSP yang aktif.
  4. 70% pencarum yang mengeluarkan simpanan pada umur 55 tahun, menghabiskannya dalam masa kurang daripada 10 tahun.

Jom kita ikuti perkongsian daripada Nur Aliah Mohd Nor, seorang anak muda yang menjadi ikutan ramai.

Kalau Tak Menabung Dari Dulu, Mungkin Tak Dapat RM11,700 Sekarang Ni.

Lia nak kongsikan kepada anda, tips yang sangat best dan mudah je nak buat, dengan izin Allah anda mampu hasilkan duit simpanan lebih dari RM10,000 dalam masa setahun.

1. Ada niat yang betul, fokus dan konsisten menabung setiap masa demi mencapai matlamat yang diinginkan.

2. Sediakan balang saiz besar, boleh hias cantik-cantik aslong balang tu boleh bagi anda motivasi untuk menyimpan duit selalu. Contoh letak gambar travel, rumah atau gambar kaabah.

3. Jumpa duit RM20 dan RM5 asingkan terus ke tepi. Tutup mata setiap kali nampak dua warna ini, kuning dan hijau.

4. Kalau terguna anda wajib untuk menggantikan semula duit itu dengan 2 kali ganda supaya rasa takut nak guna lagi dan dapat ajar diri untuk disiplin.

5. Letakkan target berapa lama nak menabung, yang terbaik adalah set kan terus tabung untuk 1 tahun sebab akan dapat hasil yang sangat memuaskan.

6. Oh ya. Kenapa kena pilih warna kuning dan hijau? Warna kuning ni warna kekayaan, kesenangan dan keceriaan. Manakala warna hijau ni warna ketenangan dan kebahagiaan.

7. Nak tahu, bila anda ada sifat suka menyimpan duit RM20 dan RM5 ni, akan selalu berlaku situasi begini, contoh makcik jual karipap asalnya nak bagi baki rm4.00, sebab tak ada duit kecil dia akan cakap “ambil la rm5 ni takpe makcik halalkan”. Bestkan.

8. Menabung ni anda perlu istiqamah setiap hari, bukan menabung sebulan RM100 sekali. Buat je hari-hari nanti akan timbul sifat suka sangat nak menabung.

9. Setiap awal bulan, kira dalam tabung tu ada berapa jumlah duit yang terkumpul. Dari jumlah tu, asingkan 2.5% dengan tujuan niat untuk berzakat.

10. Selain zakat, asingkan juga 10% dengan tujuan niat untuk bersedekah. Nak bagi lebih tak apa, cuma syaratnya minima 10% untuk sedekah.

11. Lagi 30% ni penting, wajib bagi reward atau hadiah pada diri sendiri. Sebab bila kita reward diri kita, semakin bertambah self-motivation kita untuk rajin menabung ni.

12. Balance duit tu, anda simpan dalam balang tadi tu. Nasihat dari Lia sendiri, Lia galakkan anda tukar duit itu menjadi EMAS 999.9 (Emas Goldbar) bukan lagi dah dalam bentuk wang ringgit.

13. Lia bagi contoh yang sangat mudah, katakan setiap bulan duit yang terkumpul berjaya mendapat RM1,000. Untuk zakat asingkan duit RM25 (2.5%), untuk sedekah asingkan duit RM100 (10%) dan untuk reward diri sendiri asingkan duit RM300 (30%).

14. Lia suggestkan, untuk sedekah kalau tak tahu nak bagi siapa, bagilah pada anak yatim piatu, ibu tunggal yang susah atau bagi pada pelajar-pelajar di Universiti kerana mereka juga layak diterima sedekah.

15. Bayangkan, dengan bersedekah ni, anda telah menghasilkan 7 tangkai dan setiap tangkai itu mengandungi 100 buahnya. Jadi, RM100 x 7 tangkai x 100 buah = RM70,000!! Wow! Banyak tu.

16. Inilah formula calculator dalam kiraan Islam. Konsep yang sangat mudah, “the more you give, the more you will get.”

17. RM70,000 tu kadang-kadang bukan dalam bentuk duit, mungkin nilai suami cium isteri RM10,000, nilai orang bagi 10 botol Dexandra Perfume RM750, tiba-tiba ada orang nak belanja makan di hotel mewah 5 bintang.

18. Lia yakin dan sangat percaya, macam-macam lagi keajaiban yang berlaku dalam hidup anda yang anda sendiri tak sangka-sangka, sebab rezeki Allah itu Maha Kaya dan Maha Luas.

19. Itu la menariknya menabung ni, anda akan rasa sangat best, tenang je dan duit tu sentiasa ada bersama anda. Law of Attraction.

Syukur Alhamdulillah, bermulanya bulan February 2017, simpanan yang tak sampai setahun itu telah menghasilkan jumlah wang lebih dari RM10,000. Insha-Allah, usaha ini akan diteruskan pada tahun 2018 pula.

Ajarkan pada anak-anak anda menabung dari sekarang. Bila dah besar, duit untuk tanggung kos belajar di Universiti semua dah ada. Bestkan.

Kesimpulannya. Menabunglah dari sekarang sebab menabung ni sangat penting untuk masa depan yang gemilang.

Jom beraya dengan bahagia sambil ajar anak dan pasangan kita ilmu kewangan!

Sumber: FB Nur Aliah Mohd Nor

Apa Lagi Alasan Anda?

Nak seribu daya, taknak satu alasan pun dah cukup. Nak lagi inspirasi untuk berubah? Rajin-rajinlah baca:

Previous ArticleNext Article

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Private Equity, Instrumen Pelaburan Yang Kurang Dikenali Yang Pernah Mengegarkan Wall Street

Gambar: Financial Times

Di Amerika Syarikat terdapat pelbagai jenis instrumen pelaburan. Kebiasaanya, kita sering mendengar instrumen pelaburan seperti hedge fund dan index fund yang sering digunakan oleh para pelabur di sana untuk menggandakan duit simpanan mereka selain melabur sendiri di Wall Street. Selain daripada instrumen pelaburan tersebut, terdapat sebuah lagi instrumen yang jarang didengar oleh pelabur tetapi mendapat tempat di Wall Street pada era 1980-an. Pada ketika itu ia merupakan puncak kejayaan yang dimiliki oleh teknik pelaburan instrumen terbabit.

Instrumen yang dimaksudkan dikenali sebagai Private Equity. Instrumen pelaburan ini juga memainkan peranan yang penting kepada ekonomi Amerika Syarikat. Private Equity adalah salah satu instrumen yang mana pengurus dana mengumpul dana para pelabur untuk melabur dalam sesebuah syarikat.

Perbezaan Dan Persamaan Antara Private Equity Dengan Instrumen Pelaburan Lain

Private Equity ini hampir sama dengan syarikat konglomerat di mana mereka membeli sesebuah syarikat pelaburan yang membuat keuntungan yang stabil kemudian menjual atau menyimpan syarikat itu dalam tempoh yang lama. Apa yang membezakan Private Equity ini adalah kesemua syarikat yang menjalankan perniagaan private equity ini adalah sebuah syarikat yang berstatus persendirian (private) manakala syarikat konglomerat adalah berstatus awam (public).

Private Equity juga berlainan daripada konsep Hedge Fund. Kedua-dua instrumen pelaburan ini mempunyai cara yang berbeza dalam memasuki pasaran. Hedge Fund menggunakan hampir semua teknik yang mereka rasakan sesuai untuk menjana keuntungan maksimum dalam pasaran saham.

Persamaan antara Private Equity dan Hedge Fund pula adalah pengguna yang menggunakan perkhidmatan mereka memerlukan modal permulaan yang besar dan kebanyakannya mempuyai sumber kewangan sebanyak $200,000 dan ke atas.

Teknik Popular Digunakan Private Equity Dalam Pelaburan

Teknik yang paling popular yang sering digunakan oleh Private Equity dikenali sebagai Leverage Buyout. Teknik ini pernah menggemparkan Wall Street pada era 1980-an. Teknik ini popular dalam kalangan Private Equity. Pengasas kepada teknik ini dipelopori oleh Kohlberg Kravis Roberts & Co yang diketuai oleh Henry Kravis, George R. Robert dan Jerome Kohlberg Jr. Mereka merupakan pencetus kepada teknik ini.

Gambar: Carousell

Leverage Buyout bermaksud membeli sesebuah syarikat yang dipercayai boleh membawa keuntungan pada masa hadapan dengan menggunakan pinjaman duit para pelabur. Kelebihan teknik ini adalah pelabur akan dapat menguasai sesuatu pasaran jika syarikat yang dibeli itu berada pada landasan perniagaan yang betul .

Gambar: FinanceScp

Walaupun teknik ini sangat popular dalam kalangan Private Equity, tidak semua pelabur gemar akan teknik ini. Antara pelabur terkenal yang tidak gemar dengan kaedah ini adalah Warren Buffett. Beliau mengkritik dengan mengatakan ia akan membuatkan harga sesebuah syarikat itu meningkat dengan mendadak dan boleh menyebabkan perang harga antara mana-mana pelabur di Wall Street.

Kisah Bagaimana Private Equity Menggegarkan Wall Street

Antara peristiwa Leverage Buyout paling popular yang pernah berlaku di Wall Street adalah kisah bagaimana Kohlberg Kravis Roberts & Co membeli sebuah syarikat RJR Nabisco. Syarikat ini merupakan gabungan antara dua buah syarikat yang berlainan iaitu sebuah syarikat makanan dan juga syarikat tembakau(menghasilkan rokok). Ketika Kohlberg Kravis Roberts & Co menggunakan teknik Leverage Buyout pada tahun 1988, harga syarikat ini naik dan bernilai sebanyak $25 bilion. Pada ketika itu, nilai $25 billion merupakan satu nilai yang sangat besar.

Gambar: Financial Times

Peristiwa ini telah menyebabkan Wall Street bergegar. Satu dekad kemudian, RJR Nabisco ini terpaksa dibubarkan dan akhirnya syrikat ini terpaksa berpecah akibat perniagaan yang semakin teruk. Syarikat yang terlibat dengan tembakau pada dekad 1990-an mengalami tekanan daripada kerajaan persekutuan yang mengadakan kempen menyedarkan rakyat tentang bahayanya kesan merokok terhadap kesihatan.

Akhirnya Kohlberg Kravis Roberts & Co mengalami kerugian yang sangat besar. Kisah ini turut dikenali dengan jolokan ‘Barbarians at the gate’. Walaupun begitu, Kohlberg Kravis Roberts & Co merupakan salah satu Private Equity yang  terbesar di dunia dengan jumlah aset pelaburan sebanyak $400 bilion. Kini, Private Equity terus berkembang dengan pesat walaupun di  Amerika Syarikat walaupun ia tidak sepopular dengan instrumen yang lain.

Sumber Rujukan:  Financial Times, Investopedia

E-book Leaders & Laggards Edisi Bursa Malaysia yang dilancarkan sebelum ini mendapat permintaan yang sangat luar biasa dan dengan itu kami tergerak untuk menulis E-book Leaders & Laggards Wall Street.

Kami telah kenal pasti beberapa golongan yang memerlukan E-book Leaders & Laggards Wall Street ini. Sekiranya anda merupakan salah seorang daripada golongan di bawah, e-book ini adalah sangat sesuai.

  1. Baru nak mula melabur di Wall Street.
  2. Pelabur yang mencari senarai leader & laggard di Wall Street.
  3. Pengamal ilmu CANSLIM.

Sudah tentu anda ingin tahu apa yang anda akan pelajari dari e-book ini, betul tak?

Dalam e-book ini, anda akan belajar:

1. Apa Itu Leader & Laggard

2. Mengapa Perlu Mengenal Pasti Leader & Laggard

3. Cara Mengenal Pasti Kaunter Leader & Laggard

4. Contoh Perbandingan Leader & Laggard Saham Wall Street

5. Senarai 10 Sektor Saham di Wall Street

6. 100 Contoh Saham Leader & Laggard Wall Street

Miliki e-book Leaders and Laggards Wall Street sekarang -> https://thekapital.my/leaderslaggards-wallstreet