Langkah Simpanan Online Di Tabung Haji

Ada antara kita yang gagal untuk membuat simpanan di tabung haji disebabkan oleh masa bekerja. Namun kini anda tidak perlu khuatir lagi jika anda berhadapan dengan masalah masa untuk membuat simpanan di Tabung Haji. Ini kerana simpanan Tabung Haji telah menyediakan pkatform simpanan secara online.

Jom ikuti langkah mudah untuk menyimpan secara online di Tabung Haji hasil perkongsian daripada Syafieqah A’lya:

Kebanyakan orang kita suka simpan dalam akaun bank saja. Bagi mereka mudah tak perlu fikir nak simpan kat mana tapi bila tahu kadar dividen di situ rendah, maka jom lah kita masuk akaun Tabung Haji pula. Terbaru dividen diumumkan adalah 4.5% + 1.75% hibah haji.

Ikuti langkah-langkah mudah di bawah:

1. Buat korang yang belum bukak akaun tabung haji, boleh lah bukak di branch tabung haji sendiri terlebih dahulu dengan deposit yang rendah saja.

2. Bila dah dapat no akaun tabung haji tu, mula lah mendaftar di atm machine maybank.

Masuk kad atm seperti biasa di machine atm maybank -> tekan kat tabung haji -> daftar akaun tabung haji secara online -> masuk akaun no tabung haji dan ic no -> settle

3. Baru lah korang boleh view by online. Log in ke website maybank seperti biasa, masuk di ‘account and banking’. Korang akan nampak bahagian ‘tabung gaji’

4. Bila dah tekan tabung haji tu akan keluar page macam ni pula. Jadi korang boleh buat transfer semudah abc. Nak transfer dari maybank ke th pun boleh, nak transfer masuk balik dalam akaun bank pun boleh. Pastinya ada charge RM1.06 untuk setiap transaksi ini.

5. Sebagai orang islam moh le kita register haji serendah RM1,300. Tapi duit ni kena lock tak boleh bawa keluar semula.

6. Jadi korang mula lah disiplin kan diri menyimpan tiap-tiap bulan. Tidak beerti duit ni ‘mudah’ di transfer keluar dan masuk korang tak boleh menyimpan. Tukar mindset, duit yang di simpan dilupakan seketika. Tiba masa baru lah kita gunakan untuk urusan yang lebih penting.

7. Bagi mereka yang bekerja sendiri pula takda epf macam saya. Maka tiap-tiap bulan ringankan jari jemari transfer duit dalam akaun epf.

8. Setakat ni Alhamdulillah saya belum pernah lagi skip simpan bulan-bulan dalam epf. Mungkin sekarang kita kuat bekerja dan rasa tak penting menyimpan untuk hari tua. Sebenarnya terbalik, waktu ni lah paling terbaik untuk kita simpan. Simpan sikit-sikit lama-lama berbukit simpanan hari tua kita.

9. Okay, korang mula log in website maybank2u seperti biasa. Masuk dalam column ‘Investment’. Tekan kat ‘EPF’

10. Orait korang perasan tak kat atas tu ada tulis summary, epf open payment, dan epf regitered payment?

11. Korang kena register dulu dalam website ni agar mudah untuk korang buat transfer selepas ni. Jadi lepas register akan keluar page macam ni.

12. Korang tekan kat epf registered payment terlebih dahulu, tekan kat ‘self contribution’ iaitu maksudnya bayaran caruman diri sendiri.

13. Tekan continue

14. Lepas tu korang terus masuk kan amount berapa banyak korang nak masuk. Kalau tak silap serendah RM50, (maaf tegur saya kalau silap part ni)

15. Style saya, saya masukkan ikut total income saya darab kan dengan 11%. Jadi mudah untuk saya tahu berapa income pada bulan tersebut memandang kan saya bekerja sendiri kan.

16. Untuk pengetahuan korang, lepas dah transfer ni epf akan ambil masa 1 hari untuk mereka update dalam website epf mereka. Jadi korang chill dulu lepas transfer tu, yang penting simpan rekod bayaran ok.

17. Okay yang ni pula melalui cimb clicks, mudah juga. Tekan kat column investment. Tekan kat epf bawak sekali tu k.

18. Korang save as favourite untuk no ahli kwsp, nama dan ic korang juga. Mudah lepas ni terus tekan favourite dan transfer. Masukkan amount dan terus submit.

19. Okay yang ni pula website epf. Ramai lagi tak tahu rupanya cara nak register website ni. Tak perlu susah-susah pergi cari machine epf, korang print sendiri je di rumah atau di office ok.

20. Tekan je kat mr google cari ‘kwsp i’

21. Tekan kat log in ahli bagi korang yang memang pernah ada kwsp sebelum ni okay

22. Untuk korang yang first time, tekan kat first time dan call kwsp. Beritahu yang korang first time dan nak register untuk kwsp i online. Diorang akan hantar msg kat telefon no korang.

23. Terus register tekan kat first time log in, masukkan details korang. Lepas tu tekan request tac no. Settle. Korang boleh view statement epf korang melalui website ni saja.

Sumber: FB Syafieqah A’lya

Tak Cukup RM1,300 Nak Daftar Haji?

Umum tahu bahawa kalau nak daftar haji dengan Lembaga Tabung Haji, kita perlu mendepositkan RM1,300 ke dalam akaun Tabung Haji kita. Tapi bagaimana pula dengan mereka yang belum cukup wang sebanyak itu?

Apa susah, follow je tips Cara Nak Daftar Haji Tanpa Mengeluarkan Duit. Dah, pergi daftar haji cepat-cepat. Semoga dapat pergi sewaktu muda, ketika badan masih kuat.

Iklan

Previous ArticleNext Article

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Penunjuk i-DTC Menampakkan Pembayaran kepada Pemiutang Semakin Pulih pada Suku Ketiga (Q3) & Suku Keempat (Q4) 2020

Platform Biro Perdagangan (‘Trade Bureau’) Experian Information Services (Malaysia) hari ini mengumumkan Penunjuk ‘Hutang Bertukar Tunai Untuk Industri’ (i-DTC) untuk tahun 2019 dan 2020 yang mengukur data pembayaran antara suku pertama (Q1) 2019 sehingga suku keempat (Q4) 2020.

i-DTC RAMCI mengukur purata hari yang diambil syarikat-syarikat untuk membayar para pemiutang mereka selepas tarikh invois dikeluarkan. Ia adalah berdasarkan lebih 500,000 rekod pembayaran oleh perniagaan korporat dalam pelbagai industri bagi memaparkan gambaran lebih jelas akan kepantasan syarikat-syarikat dalam membayar pemiutang mereka. Dalam kajian ini, tujuh industri iaitu pembinaan, perhotelan dan makanan / minuman, pembuatan, peruncitan, perkhidmatan, pengangkutan dan penyimpanan, dan pemborongan telah dikaji.

Walaupun rata-rata perniagaan terus terkesan oleh COVID-19, trend bayaran balik pada tahun 2020 telah menunjukkan tanda-tanda pemulihan daripada kesan pandemik ini.

Rajah 1: i-DTC Bulanan Keseluruhan (April 2020 – Disember 2020)

Secara keseluruhan, purata i-DTC untuk ketujuh-tujuh industri meningkat sebanyak 10 hari dari 78 hari pada bulan April 2020 kepada rekod tinggi 88 hari pada bulan Jun 2020.

Ini mungkin disebabkan oleh syarikat yang cuba mengekalkan aliran tunai akibat penurunan mendadak aktiviti perniagaan sewaktu tempoh Perintah Kawalan Pergerakan (PKP), yang belum pernah dialami sebelum ini. Kekangan operasi, khususnya, dari kalangan Perusahaan Mikro, Kecil, dan Sederhana (PMKS) yang belum bersedia atau tiada kemudahan untuk menjalankan Kerja Dari Rumah (Work From Home), juga dapat melewatkan lagi pembayaran.

Malaysia memasuki fasa pemulihan PKP bermula 10 Jun 2020. Berikutan kenaikan tempoh sebanyak 88 hari pada bulan Jun 2020, trend bayaran balik berkurang kepada 74 hari pada bulan November 2020, yang setara dengan tempoh sebelum COVID-19. Bulan ke bulan, tempoh berkurang sebanyak satu hari, mencerminkan kestabilan relatif dalam aliran pembayaran.

Manakala data Disember 2020 terkini menunjukkan peningkatan tempoh selama 2 hari, mencatatkan 76 hari secara keseluruhan apabila Malaysia mengumumkan pemanjangan tempoh Perintah Kawalan Pergerakan Pemulihan (PKPP) sehingga akhir Mac 2021. Semua industri secara amnya, masih dapat mengekalkan kadar bayaran balik terkini terutamanya disebabkan oleh usaha kerajaan. Namun, kenaikan untuk 2 hari pada bulan Disember 2020 mungkin menandakan bahawa syarikat akan kembali mengekalkan aliran wang tunai sebagai strategi perniagaan mereka apabila beberapa kawasan di Malaysia dikenakan kawalan pergerakan yang lebih ketat.

Menurut Dawn Lai, Ketua Pegawai Eksekutif Experian Information Services (Malaysia), “Kami mengesan kadar pemulihan yang ketara pada suku ketiga (Q3) dan suku keempat (Q4) pada tahun 2020 dalam sektor eknomi Malaysia secara amnya. Besar kemungkinan, trend positif ini disebabkan oleh pembukaan kembali kebanyakan sektor ekonomi Malaysia selepas PKP, ditambah dengan aktiviti perniagaan yang kembali normal sejak Jun 2020. Hal ini, di samping pakej rangsangan ekonomi Prihatin dan Penjana yang sedang dilaksanakan kerajaan, telah menyumbang kepada peningkatan aktiviti perniagaan yang telah membantu menguatkan keyakinan pasaran.

Rajah 2: i-DTC bulanan dalam 7 industri (April 2020 – Disember 2020)

Bandingan data dari bulan Julai hingga Disember 2020, berdasarkan perbandingan bulan ke bulan, Lai menyatakan bahawa ketujuh-tujuh industri memperlihatkan tempoh i-DTC yang bertambah baik, lebih-lebih lagi dalam tiga industri berikut – industri perhotelan dan makanan / minuman (18 hari , peruncitan (16 hari) dan pembinaan (15 hari).

Menurut Lai, industri perhotelan dan makanan / minuman menampakkan tanda-tanda pemulihan pada bulan September dan Oktober 2020 sewaktu fasa Perintah Kawalan Pergerakan Pemulihan (PKPP) yang mendorong lebih banyak aktiviti perniagaan. Banyak projek pembinaan juga telah kembali beroperasi dalam tempoh tersebut.

Tetapi selepas itu, peningkatan kes COVID-19 telah membawa kepada Perintah Kawalan Pergerakan Bersyarat (PKPB) yang berkuatkuasa di banyak kawasan seluruh Malaysia. Kerajaan mengisyaratkan bahawa ia menjangkakan PKPB akan membantutkan pertumbuhan Keluaran Dalam Negara Kasar (KDNK) pada suku keempat (Q4) 2020 akibat permintaan pasaran yang terkesan terutama dalam sektor peruncitan, makanan dan minuman, perhotelan dan juga pengangkutan. Oleh itu, ia sesuatu yang menggalakkan apabila data mencatatkan trend bayaran balik yang bertambah baik meskipun memasuki suku keempat (Q4). Tambahan lagi, moratorium automatik telah tamat pada bulan September.

Hal ini dapat dikaitkan dengan inisiatif Bank Negara Malaysia (BNM) dan industri kewangan yang melaksanakan langkah-langkah untuk menangani impak COVID-19 dan menyokong pemulihan ekonomi. Namun, dengan berkuatkuasanya semula PKPB ke atas kebanyakan negeri di Malaysia, ini boleh memberi kesan pada aliran bayaran balik perniagaan.

Data Disember 2020 yang terkini menunjukkan bahawa dalam kebanyakan industri, trend tempoh bayaran balik telah meningkat. Dari bulan ke bulan, 6 industri mengalami peningkatan tempoh dengan  industri Pembuatan (bertambah 5 hari) dan Pemorongan (bertambah 4 hari) mencatatkan kenaikan tertinggi. Ini mungkin disebabkan faktor PKPB yang mempengaruhi kedua-dua sektor ini, lantas memanjangkan jangka masa penghantaran dan melewatkan tempoh bayaran balik.

Melangkah ke tahun 2021 pula, terdapat banyak risiko yang mungkin boleh memberi kesan buruk terhadap trend ini. Antaranya adalah ketidakpastian dalam arus politik semasa, kenaikan semula kes COVID-19 yang semakin meningkat, kelewatan pengedaran vaksin, pengumuman terbaharu mengenai pelaksanaan PKP dan PKPB di negeri-negeri yang berkenaan, serta yang terkini, pengisytiharan darurat oleh Yang Di-Pertuan Agong, yang mungkin akan terus mengurangkan kebarangkalian syarikat untuk membuat bayaran balik yang tepat pada masanya.

Rajah 3: i-DTC suku tahun keseluruhan (Q12019 – Q12020)

Menganalisis data pra-COVID-19, Lai berkata, “Apabila melihat purata data suku tahun i-DTC 2019 tentang industri yang sama, ia menunjukkan purata tempoh bayaran balik yang stabil sekitar 73 hari pada suku kedua, ketiga dan keempat (Q2, Q3 dan Q4) bahkan pada suku pertama 2020 (IQ20), sebuah penurunan dari purata 75 hari pada 1Q19. Kemudian, akibat wabak yang melanda, trend pembayaran mencatatkan peningkatan dalam tempoh pembayaran sehingga Jun 2020 dan kemudian bertambah baik selepas itu.

“Walaupun begitu, masih wujud risiko yang boleh memberi kesan pada ekonomi akibat COVID-19. Antaranya termasuklah peningkatan semula kes COVID-19 dan pengedaran vaksin yang berkemungkinan lewat. Sekiranya ini terjadi, syarikat-syarikat akan kembali menyimpan aliran wang tunai untuk memastikan perniagaan mereka dapat terus beroperasi,” katanya lagi, memberi peringatan buat semua.  

Dalam mengharungi cabaran baharu dalam ekonomi hari ini, Lai menasihatkan syarikat perniagaan terutamanya PMKS untuk peka akan pembayaran mereka di samping menggunakan kemudahan pengurusan kredit online yang sedia ada, supaya perniagaan mereka kekal mapan.

Experian, syarikat perkhidmatan maklumat global terkemuka di dunia, mempunyai portfolio produk yang meluas seperti perkhidmatan CrediTrack dan Biro Perdagangan (‘Trade Bureau’) di Malaysia untuk membantu organisasi melindungi diri mereka dan pelanggan mereka daripada risiko kredit.

Demi menggalakkan syarikat perniagaan, khususnya PKS untuk menggunakan kemudahan pengurusan kredit online, Experian akan terus menawarkan tempoh percubaan percuma selama satu bulan untuk CrediTrack. Lai menekankan bahawa inisiatif ini tepat pada masanya dalam ekonomi yang tidak menentu pada hari ini. Ini kerana ia membolehkan perniagaan mencari penyelesaian yang terbukti berkesan untuk menguruskan risiko kredit mereka dengan lebih baik, memantau kelayakan kredit pelanggan dan rakan kongsi mereka, serta menerima makluman setiap hari untuk menambah baik usaha pemulihan mereka.

Mengenai Experian

Experian adalah syarikat perkhidmatan maklumat global terkemuka di dunia. Saat-saat terpenting dalam kehidupan – dari membeli rumah atau kereta, menghantar anak melanjutkan pelajaran, sehinggalah mendapatkan pelanggan baharu untuk mengembangkan perniagaan – kami meletakkan kuasa di tangan pengguna dan pelanggan kami untuk menguruskan data mereka dengan yakin. Antaranya, kami membantu individu untuk mengawal kewangan mereka dan mengakses perkhidmatan kewangan. Kami turut membantu perniagaan untuk membuat keputusan yang lebih bijak supaya mereka dapat berkembang lebih maju. Selain itu, kami membantu pemberi pinjaman untuk memberi pinjaman dengan lebih bertanggungjawab, di samping membantu organisasi untuk mencegah penipuan dan jenayah identiti.

Kami mempunyai 17,800 pekerja yang beroperasi di 45 negara dan saban hari, kami melabur ke arah teknologi baharu, bakat baharu dan inovasi untuk membantu semua pelanggan kami memaksimumkan setiap peluang yang tiba. Kami disenaraikan di Bursa Saham London (EXPN) dan tersenarai dalam FTSE 100 Index.

Ketahui lebih lanjut di www.experianplc.com atau lawati laman kandungan global kami untuk mendapatkan berita dan pandangan terkini dari Kumpulan Syarikat kami.

Iklan

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!