Genggam Masa Depan Transit Massa di Rail+Metro China 2019

SHANGHAI, 8 Mei 2019 /PRNewswire/ — Pameran Antarabangsa China ke-14 untuk Transit Massa Antara Bandar dan Bandar, yang turut dikenali sebagai Rail+Metro China 2019 dan dianjurkan oleh Shanghai Intex Exhibition Co., Ltd., akan berlangsung mulai 12-14 November 2019 di Pusat Ekspo Antarabangsa Baharu Shanghai. Tema tahun ini akan menumpu pada Memacu Kereta Api Pintar menuju Masa Depan PintarLebih 200 pempamer dan 20,000 pengunjung dijangka mengambil bahagian dalam pameran ini.

Rail+Metro China dilancarkan pada tahun 2002 di Shanghai, dengan sokongan Kementerian Pengangkutan China, Suruhanjaya Reformasi & Pembangunan Kebangsaan serta Kerajaan Perbandaran Shanghai. Tujuh belas tahun kemudian, ia menjadi salah satu platform komunikasi yang paling berwibawa dan kukuh untuk industri-industri kereta api bandar dan antara bandar China, menikmati reputasi kukuh di seluruh rantau Asia Pasifik.

Kadar pembangunan di China sejak beberapa tahun kebelakangan ini benar-benar mengejutkan dan berada di landasan untuk diteruskan tatkala Abad Asia berkembang maju. Menjelang tahun 2020, landasan kereta api China yang sedang beroperasi akan melangkaui jarak 150,000 kilometer. Landasan kereta api berkelajuan tinggi juga akan melangkaui 30,000 kilometer menjelang tahun hadapan, menghubungkan lebih 80% daripada bandar-bandar China dengan penduduk seramai lebih 200,000 orang.

Dalam bandar-bandar China, menjelang penghujung tahun lalu, 5,800 kilometer landasan transit kereta api bandar yang meliputi berpuluh-puluh bandar di seluruh China telah siap dibina. Pada tahun 2018, banyak bandar memperkenalkan landasan kereta api bawah tanah baharu, dengan 22 landasan baharu menambah beratus-ratus kilometer trek bawah tanah yang diletakkan di bawah metropolis yang paling sibuk di negara ini. Selain itu, menjelang akhir tahun 2019, perbatuan operasi bagi kereta api metropolitan China akan mencecah 7,700 kilometer.

Persidangan Kereta Api Antarabangsa China untuk Transit Bandar & Antara Bandar atau CIRC, ialah persidangan berbilang platform yang berpengaruh, diadakan bersama-sama Rail+Metro China dengan sokongan APEC dan sokongan firma Kementerian Pengangkutan China serta Akademi Sains Cina. CIRC 2018 membawakan barisan 120 pemimpin industri, pakar dan individu berpengaruh sebagai penceramah, dengan lebih 1,500 delegasi hadir dari serata dunia.

Pada November 2019, CIRC 2019 akan menganjurkan beberapa forum, seminar dan bengkel yang meliputi segala-galanya daripada pelaburan & pembinaan kereta api kepada operasi dan penyelenggaraan kereta api bandar, trem moden kepada teknologi kereta api pintar dan banyak lagi.

Acara tahun ini akan meraih pencapaian baharu, menghimpunkan industri kereta api dalam perayaan penerokaan wawasan dan potensi.

Hubungi:
Shanghai Intex Exhibition Co., Ltd.
www.railmetrochina.com
+86-2162951060
Jessie Hu[email protected]

Sumber: Shanghai Intex Exhibition Co., Ltd.

Previous ArticleNext Article

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

AS Pulangkan RM721.4 Juta Berkaitan 1MDB Kepada Malaysia – Kedutaan

KUALA LUMPUR, 13 Jun (Bernama) — Amerika Syarikat (AS) telah memulangkan kira-kira US$156 juta (RM721.4 juta) kepada kerajaan Malaysia yang juga transaksi keempat dana yang diperoleh semula hasil rampasan aset berkaitan 1Malaysia Development Bhd (1MDB).

Perkara itu disahkan oleh Duta Besar AS ke Malaysia Edgard D. Kagan dalam pertemuan dengan Perdana Menteri Datuk Seri Anwar Ibrahim pada 11 Jun, 2024, dan dana itu telah dipulangkan susulan petisyen dikemukakan oleh kerajaan dan diluluskan oleh Jabatan Kehakiman AS.

Dalam satu kenyataan, kedutaan itu menyatakan menerusi pindahan dana itu, AS telah mendapatkan, dan membantu memperoleh semula serta memulangkan kira-kira US$1.4 bilion (RM6.6 bilion) dana yang diselewengkan dari Malaysia, setakat ini.  

“Kami gembira kerana tranche aset keempat daripada siasatan Jabatan Kehakiman ini dalam proses dipulangkan kepada Malaysia.

“Jumlah wang yang besar ini akan dikembalikan kepada rakyat Malaysia yang merupakan penerima sepatutnya dan akhirnya dapat dimanfaatkan bagi tujuan asal – demi meningkatkan kehidupan seharian rakyat Malaysia,” kata Edgard.

Menurut kedutaan AS, sebagaimana didakwa dalam aduan, pihak yang terbabit dalam penyelewengan itu yang turut merangkumi pegawai di 1MDB, saudara mara mereka serta rakan lain, telah menyeleweng dana 1MDB berjumlah melebihi US$4.5 bilion.

Perbuatan itu dilakukan menerusi beberapa siri transaksi yang kompleks dan penglibatan syarikat ‘shell’ mencurigakan atau hanya wujud di atas kertas dengan akaun bank di AS dan luar negara menggunakan dokumen serta representasi palsu.

“Kesemua transaksi ini didakwa bertujuan menyembunyikan sumber, asal serta pemilikan dana yang akhirnya melalui institusi kewangan AS dan kemudian diselewengkan bagi memperoleh selain melabur dalam aset di AS dan di luar negara,” katanya.

Kedutaan AS turut menegaskan bahawa kerajaan negara itu kekal komited dalam usaha mendapatkan semula dan memulangkan dana yang dicuri daripada 1MDB demi manfaat rakyat Malaysia.

— BERNAMA