Statistik Berkenaan Tekanan (Stress) Di Tempat Kerja

Satu kaji selidik terbaru terhadap 2,843 profesional yang dilakukan oleh LinkedIn Learning telah menunjukkan hampir separuh (49%) daripada responden mengalami tekanan dalam pekerjaan mereka. Apakah punca tekanan yang mereka alami?

Majoriti (70%) profesional tanpa mengira usia, jantina dan jawatan yang dipegang, melaporkan bahawa mereka berasa tertekan dengan bebanan kerja dan sedang berjuang untuk mengekalkan keseimbangan kerja dan kehidupan peribadi. Di tempat kedua pula berkaitan dengan kebimbangan tentang masa depan, manakala hilang arah tujuan pula menduduki tempat ketiga.

Generasi Mana Yang Paling Tertekan?

Golongan yang lahir pada tahun 80’an dan 90’an adalah yang paling tertekan. Ada yang menggelarkan mereka ini sebagai generasi sandwich. Ini disebabkan bebanan untuk menyara orang tua mereka yang tidak berapa berkemampuan, dan juga menyara anak yang baru lahir yang mahukan segala-galanya dengan segera.

Golongan yang lahir pada tahun 60’an dan 70’an kurang sikit tekanan, barangkali disebabkan mereka ini sudah berumur 40 lebih tahun dan bakal pencen tidak lama lagi. Jadi tak perlu bagi mereka upgrade diri mereka dengan segalanya yang terkini, seperti menggunakan peralatan canggih dan media sosial.

Manakala golongan milenial pula yang paling kurang berasa tertekan, mungkin disebabkan yang masih muda dan cepat tangkap perkara baru. Lagipun, mereka ada lagi 30 tahun untuk menjalani kehidupan mereka, masih boleh dikira zaman muda untuk berseronok.

Lagi Tinggi Pangkat Lagi Kurang Tekanan?

Pernahkah anda berfikir seperti di atas? Jika ya, anda silap. Kaji selidik yang sama menunjukkan semakin tinggi pangkat/jawatan yang dipegang seseorang dalam sebuah organisasi, semakin tinggi tahap tekanan atau bebanan kerja yang mereka alami.

Pembuat keputusan dan pemimpin dalam organisasi akan memainkan peranan utama dalam menentukan hala tuju organisasi tersebut. Oleh itu, tekanan yang dihadapi juga biasanya lebih tinggi berbanding pekerja bawahannya.

Pekerja bawahan biasanya lebih cenderung untuk berasa tertekan kerana mereka tidak mempunyai alat untuk melakukan kerja dan persekitaran yang tidak sihat turut menyumbang kepada tekanan kerana mereka tidak merasa semangat kekitaan di tempat kerja.

Lelaki atau Wanita?

Akhir sekali, siapakah yang paling tertekan di tempat kerja? Lelaki atau wanita? Secara keseluruhan, 50% lelaki melaporkan tertekan di tempat kerja dan 48% daripada wanita turut menyatakan perkara yang sama. Wanita dan lelaki berpotensi untuk mengalami tekanan yang sama di tempat kerja kecuali wanita yang lebih cenderung untuk beremosi akan berasa lebih tertekan di tempat kerja berkaitan dengan rakan sekerja dan masalah politik kerja.

Berdasarkan kaji selidik ini jelas menunjukkan bahawa jantina tidak memainkan peranan dalam menentukan sebab utama tekanan dan bebanan kerja yang dialami kerana hampir kesemua responden memberikan jawapan yang hampir sama. Tekanan di tempat kerja adalah perkara biasa, namun jika ia tidak dikawal maka boleh menjadi lebih buruk.

Tekanan mampu memajukan diri sekiranya dapat dikawal dengan mempelajari beberapa kemahiran utama. Sekiranya terkawal, kehidupan yang lebih baik pada masa hadapan sudah pasti menanti.

Sumber Rujukan:

Iklan

Previous ArticleNext Article

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Kenapa Jualan Basikal Meningkat Dengan Mendadak Ketika Pandemik?

Aktiviti berbasikal kini menjadi trend yang sangat popular di seluruh dunia. Negara kita juga tidak terkecuali mengalami trend yang sama ketika dunia dilanda dengan pandemik Covid-19.

Kebaikan aktiviti berbasikal ini untuk kesihatan telah terbukti melalui kajian sains yang dilakukan. Di antara kelebihan yang utama bagi mereka yang berbasikal adalah ianya dapat mengurangkan penyakit yang berkaitan dengan kardiovaskular dan juga dapat menguatkan otot-otot penting di dalam badan kita.

Kredit Gambar: Gempak

Di Malaysia, kerajaan telah membuat moratorium pada awal tahun yang lalu menyebabkan ramai mempunyai lebihan simpanan duit untuk membeli basikal. Ianya menjadi semakin popular kerana ramai selebriti tempatan yang mula menggunakan media sosial mereka untuk mempromosikan aktiviti tersebut.

Di Amerika Syarikat pula, aktiviti ini menjadi popular disebabkan perintah kawalan pergerakan yang dibuat pihak kerajaan. Banyak pengangkutan awam yang terpaksa beroperasi secara terhad bagi menghalang penyebaran wabak pandemik ini.

Pengguna yang kini lebih selesa bergerak ke tempat yang dituju menggunakan basikal untuk mengurangkan risiko jangkitan.

Kredit Gambar: Sun Gazette

Jualan basikal di Amerika Syarikat telah meningkat dengan mendadak sepanjang tiga bulan pertama tahun ini. Peningkatan sebanyak 31% membawa ini berjumlah USD1.3 bilion berbanding dengan tempoh yang sama pada tahun lalu.

Ketika pandemik Covid-19 ini bermula pada awal bulan Februari, banyak kilang terutamanya dari China telah menutup operasi kerana menyambut perayaan tahun baru China. Ianya kemudian disambung pula dengan krisis pandemik yang menular di negara tersebut.

Kilang ditutup dengan lebih lama dari yang sepatutnya bagi mengurangkan penularan wabak ini dan menyebabkan permintaan terhadap basikal melebihi pengeluaran sekali gus menyebabkan stok sedia ada habis dalam tempoh masa yang singkat di Amerika Syarikat.

Kredit Gambar: FT

Harga saham-saham yang berkaitan basikal juga naik mendadak.

Dengan penutupan pusat gimnasium, permintaan terhadap basikal meningkat. Tinjauan yang dilakukan oleh syarikat Trex yang merupakan syarikat pengeluar basikal terbesar di Amerika Syarikat, 50% yang ditemubual menyatakan berminat untuk meneruskan aktiviti berbasikal walaupun krisis pandemik ini telah berakhir.

Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu (PBB) turut menggalakan orang ramai untuk berbasikal ketika musim pandemik ini bagi mengurangkan jangkitan virus terbabit. Selain itu juga, kesan rumah hijau dapat dikurangkan dengan aktiviti berbasikal yang dilakukan terutamanya di bandar-bandar besar seperti London, New York, Paris, Berlin dan Milan.

Negara-negara maju mula memberi keutamaan kepada penunggang basikal dengan menyediakan kemudahan jalan yang khusus bagi mereka. Amerika Syarikat dan Britain telah berbelanja besar dalam menyediakan infrastuktur bagi memudahkan rakyat mereka melakukan aktiviti berbasikal dengan selamat.

Bagi rakyat Malaysia pula, ramai yang mula meminati aktiviti bersukan ini sewaktu krisis pandemik ini. Walaupun aktiviti ini baik untuk kesihatan, ramai penunggang basikal yang baru masih lagi tidak mempunyai kesedaran sivik tentang keselamatan diri mereka ketika berada di atas jalan raya.

Sumber Rujukan:

Iklan

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!