Statistik Berkenaan Tekanan (Stress) Di Tempat Kerja

Satu kaji selidik terbaru terhadap 2,843 profesional yang dilakukan oleh LinkedIn Learning telah menunjukkan hampir separuh (49%) daripada responden mengalami tekanan dalam pekerjaan mereka. Apakah punca tekanan yang mereka alami?

Majoriti (70%) profesional tanpa mengira usia, jantina dan jawatan yang dipegang, melaporkan bahawa mereka berasa tertekan dengan bebanan kerja dan sedang berjuang untuk mengekalkan keseimbangan kerja dan kehidupan peribadi. Di tempat kedua pula berkaitan dengan kebimbangan tentang masa depan, manakala hilang arah tujuan pula menduduki tempat ketiga.

Generasi Mana Yang Paling Tertekan?

Golongan yang lahir pada tahun 80’an dan 90’an adalah yang paling tertekan. Ada yang menggelarkan mereka ini sebagai generasi sandwich. Ini disebabkan bebanan untuk menyara orang tua mereka yang tidak berapa berkemampuan, dan juga menyara anak yang baru lahir yang mahukan segala-galanya dengan segera.

Golongan yang lahir pada tahun 60’an dan 70’an kurang sikit tekanan, barangkali disebabkan mereka ini sudah berumur 40 lebih tahun dan bakal pencen tidak lama lagi. Jadi tak perlu bagi mereka upgrade diri mereka dengan segalanya yang terkini, seperti menggunakan peralatan canggih dan media sosial.

Manakala golongan milenial pula yang paling kurang berasa tertekan, mungkin disebabkan yang masih muda dan cepat tangkap perkara baru. Lagipun, mereka ada lagi 30 tahun untuk menjalani kehidupan mereka, masih boleh dikira zaman muda untuk berseronok.

Lagi Tinggi Pangkat Lagi Kurang Tekanan?

Pernahkah anda berfikir seperti di atas? Jika ya, anda silap. Kaji selidik yang sama menunjukkan semakin tinggi pangkat/jawatan yang dipegang seseorang dalam sebuah organisasi, semakin tinggi tahap tekanan atau bebanan kerja yang mereka alami.

Pembuat keputusan dan pemimpin dalam organisasi akan memainkan peranan utama dalam menentukan hala tuju organisasi tersebut. Oleh itu, tekanan yang dihadapi juga biasanya lebih tinggi berbanding pekerja bawahannya.

Pekerja bawahan biasanya lebih cenderung untuk berasa tertekan kerana mereka tidak mempunyai alat untuk melakukan kerja dan persekitaran yang tidak sihat turut menyumbang kepada tekanan kerana mereka tidak merasa semangat kekitaan di tempat kerja.

Lelaki atau Wanita?

Akhir sekali, siapakah yang paling tertekan di tempat kerja? Lelaki atau wanita? Secara keseluruhan, 50% lelaki melaporkan tertekan di tempat kerja dan 48% daripada wanita turut menyatakan perkara yang sama. Wanita dan lelaki berpotensi untuk mengalami tekanan yang sama di tempat kerja kecuali wanita yang lebih cenderung untuk beremosi akan berasa lebih tertekan di tempat kerja berkaitan dengan rakan sekerja dan masalah politik kerja.

Berdasarkan kaji selidik ini jelas menunjukkan bahawa jantina tidak memainkan peranan dalam menentukan sebab utama tekanan dan bebanan kerja yang dialami kerana hampir kesemua responden memberikan jawapan yang hampir sama. Tekanan di tempat kerja adalah perkara biasa, namun jika ia tidak dikawal maka boleh menjadi lebih buruk.

Tekanan mampu memajukan diri sekiranya dapat dikawal dengan mempelajari beberapa kemahiran utama. Sekiranya terkawal, kehidupan yang lebih baik pada masa hadapan sudah pasti menanti.

Sumber Rujukan:

Previous ArticleNext Article

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Trend Perbelanjaan Gen Z Dijangka Cecah $12 Trilion Menjelang Tahun 2030

NIQ Dan World Data Lab Perkenal Laporan ‘Spend Z’ (Perbelanjaan Z)

CHICAGO, 19 Jun — NielsenIQ (“NIQ”) bekerjasama dengan World Data Lab ( WDL) untuk mengeluarkan laporan perbelanjaan generasi secara menyeluruh. Laporan ini yang pertama seumpamanya dan memberikan tumpuan semata-mata kepada Gen Z.

Gen Z, ditakrifkan sebagai sesiapa yang dilahirkan antara tahun 1997 dan 2012. Golongan ini membentuk 25% (2 bilion) daripada keseluruhan penduduk dunia.

Laporan tersebut mendedahkan pelbagai perkara berkaitan Generasi Z; termasuk pilihan mereka, tabiat berbelanja, nilai murni, keutamaan, cara dan tempat mereka membeli-belah, item yang mereka beli dan cara mereka mempengaruhi corak pembelian generasi lain.

Antara ringkasan Laporan ‘Spend Z’:

 • Generasi Z dijangka menjadi generasi terbesar dan terkaya dalam sejarah.
 • “Gen Z ialah generasi terbesar, terkaya dan paling global yang pernah ada” kata Wolfgang Fengler, Ketua Pegawai Eksekutif, WDL*.
 • Gen Z mempunyai kekuatan seramai 2 bilion orang dan perniagaan perlu bijak memenuhi keperluan mereka.
 • Laporan “Spend Z” mengenal pasti trend perbelanjaan pasaran Gen Z yang dijangka boleh mencecah $12 trilion menjelang tahun 2030 (US$1=RM4.70).
 • Menjelang tahun 2034, Gen Z akan menambah lebih daripada $9 trilion dolar dalam perbelanjaan global lebih berbanding mana-mana generasi lain.
 • 77% Gen Z mengatakan mereka tidak akan membeli dari negara yang mempunyai standard alam sekitar yang lemah, menggambarkan pasti corak perbelanjaan generasi akan datang.
 • ·Gen Z lebih berminat dalam hubungan yang tulen dengan pempengaruh dan jenama. “Bersikap jujur ​​kepada diri sendiri” ialah kejayaan nombor satu untuk Gen Z di seluruh dunia.
 • Pembelian di kedai mewakili hampir 50% daripada trend perbelanjaan mereka
 • Ulasan dalam talian daripada pembeli lain merupakan faktor paling penting semasa mereka membeli-belah dan pembelian mereka banyak dipengaruhi oleh media sosial
 • 53% populasi Gen Z berkemungkinan membuat pembelian di media sosial atau platform penstriman secara langsung.
 • Gen Z akan membentuk 30% daripada jumlah tenaga kerja global pada tahun 2030.
 • Pertumbuhan permintaan yang paling dinamik dalam kalangan pengguna Gen Z ialah dalam kategori kesihatan, serta dalam alkohol / minuman.
 • 81% jualan TikTok USD dijangka datang daripada kesihatan dan kecantikan, menunjukkan impak yang luar biasa.
 • Lebih 50% Gen Z telah menggunakan aplikasi kecergasan atau senaman

Maklumat Tentang NIQ

*NielsenIQ (NIQ) ialah syarikat risikan pengguna yang terkemuka di dunia, menyampaikan pemahaman paling lengkap tentang tabiat membeli pengguna dan mendedahkan laluan baharu kepada pertumbuhan. NIQ bergabung dengan GfK pada tahun 2023, menemukan dua peneraju industri dengan jangkauan global yang tiada bandingannya. Pada hari ini NIQ beroperasi di lebih daripada 95 negara meliputi 97% KDNK. Dengan laporan runcit holistik dan cerapan pengguna paling menyeluruh—disampaikan dengan analisis lanjutan melalui platform yang canggih—NIQ menyampaikan Full View™.

*World Data Lab (WDL) mencipta data proprietari pandangan ke hadapan untuk mengukur dan meramalkan trend pengguna, perbelanjaan pengguna, peralihan demografi dan kemajuan ke arah SDG sehingga 2034. Pendekatan sains data lanjutan kami, yang telah disemak semula dan diterbitkan dalam Nature, memberikan ketepatan, kesegaran dan ketekalan yang tiada tandingannya merentasi semua kumpulan demografi di 180 negara dan lebih 6,000 bandar.

Metodologi penyelidikan

Laporan “Spend Z” meramalkan perbelanjaan pengguna dengan menggabungkan data perbelanjaan isi rumah yang diperoleh daripada agensi statistik negara dengan data penduduk daripada Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu dan IIASA, menggabungkan 2,065 tinjauan meliputi 160 negara dalam pangkalan data NIQ. Sekiranya terdapat negara yang tiada data tinjauan, perbelanjaan dikira dengan mengenal pasti ciri negara lain dengan struktur yang serupa, dipilih secara optimum menggunakan teknik statistik. Data tinjauan dilaraskan supaya tekal dengan perbelanjaan isi rumah yang disediakan dalam akaun negara bagi setiap negara. Keadaan semasa dan ramalan adalah berdasarkan unjuran IMF untuk jangka sederhana dan Laluan Sosioekonomi Bersama yang dibangunkan untuk UNFCCC bagi jangka panjang. Proses menyeluruh ini membolehkan NIQ dan WDL menghasilkan ramalan tingkah laku pengguna yang terperinci dan boleh dipercayai di 183 negara dari tahun 2016 hingga 2034, dipecahkan mengikut umur, jantina dan kelas pendapatan. Selanjutnya, kami mengasingkan jumlah perbelanjaan kepada lebih 100 kategori produk yang berbeza menggunakan klasifikasi COICOP. Kaedah teras kami telah disemak semula oleh rakan dalam industri di Nature https://www.nature.com/articles/s41599-018-0083-y

Teks bahasa sumber asal pengumuman ini adalah versi rasmi yang sahih. Terjemahan yang disediakan hanya sebagai penyesuaian sahaja, dan hendaklah di silang-rujuk dengan teks bahasa sumber, yang satu-satunya versi teks dengan kesan undang-undang.

Sumber rujukan: Bernama