H3C dan MyKRIS Berganding Bahu Bantu Kebangkitan Semula Industri Hotel Malaysia

H3C, syarikat peneraju penyelesaian digital, menandatangani satu memorandum persefahaman (MoU) dengan MyKRIS Asia Sdn Bhd untuk membantu pengendali hotel Malaysia mengurangkan kos operasi IT mereka sementara industri ini pulih daripada impak pandemik COVID-19. Kerjasama tersebut akan menyaksikan H3C sebagai rakan kongsi utama MyKRIS menyediakan pelanggan industri perhotelan dengan penyelesaian rangkaian dan tanpa wayar terbaik. H3C akan menyediakan infrastruktur yang diperlukan untuk meningkatkan perkhidmatan internet MyKRIS bagi memberi manfaat kepada industri perhotelan tempatan.

Majlis penandatanganan MoU tersebut berlangsung bersama pelancaran bundel Perkhidmatan Internet Tanpa Wayar MyKRIS, MyKRIS 360, yang dipilih dengan teliti khususnya untuk ahli-ahli hotel di bawah Persatuan Hotel Malaysia (MAH). Bundel perkhidmatan ini bertujuan untuk memberi manfaat kepada semua ahli MAH dengan menggunakan penyelesaian internet tanpa wayar yang paling komprehensif untuk memulihkan industri perhotelan tempatan. MoU tersebut ditandatangani oleh Rockies Ma, Pengurus Besar Negara H3C Malaysia dan Chew Choo Soon, Pengarah Urusan Kumpulan MyKRIS dan disaksikan oleh Yap Lip Seng, Ketua Pegawai Eksekutif MAH.

Industri pelancongan dan perhotelan menyumbang dengan ketara kepada ekonomi Malaysia. H3C dan MyKRIS akan berganding bahu dengan MAH untuk menyediakan penyelesaian rangkaian tanpa wayar terbaik kepada kumpulan pelanggan hotel sasaran. Objektif mereka adalah untuk mengurangkan sekurang-kurangnya 50% daripada kos operasi IT setelah pasaran hospitaliti dibuka semula.

Mengulas mengenai kerjasama tersebut, Rockies Ma berkata, “Saat ini lebih penting daripada sebelum ini untuk menyediakan industri perhotelan dengan penyelesaian digital terbaik bagi membantu industri ini pulih daripada impak pandemik. Sebagai sebahagian daripada industri hospitaliti yang lebih besar, pemulihannya akan menjadi sangat bermanfaat untuk meningkatkan ekonomi keseluruhan. Kami berbesar hati untuk menjadi rakan kongsi utama MyKRIS bagi menyediakan ahli-ahli hotel di bawah MAH dengan penyelesaian tanpa wayar dan rangkaian yang komprehensif dan berpatutan. Kami percaya ia akan dapat membantu dalam operasi harian mereka tatkala industri perhotelan beransur pulih.”

Memandangkan jumlah penduduk yang diberi vaksin penuh terus meningkat di Malaysia dan negara tersebut beransur-ansur melangkah ke arah imuniti kelompok, industri perhotelan juga berusaha untuk pulih pada tahun akan datang. Sektor perjalanan dan pelancongan bersifat berdaya tahan. Sebaik sahaja perjalanan domestik dibenarkan, keinginan terpendam rakyat Malaysia untuk melancong akan bertindak sebagai daya penggerak bagi pemulihan industri perhotelan. Hasilnya, purata kadar penghunian hotel meningkat daripada 14% pada bulan Jun kepada 28% menjelang suku keempat tahun ini menurut MAH.[1]

Mason Lee, Pengarah Jualan MyKRIS menyambut rakan-rakan Hospitality Malaysia, “Kini, kami dapat menyaksikan pemulihan secara beransur-ansur industri pelancongan dan perhotelan tempatan. Keperluan terhadap sistem daftar masuk tanpa sentuh yang disokong oleh sistem WIFI yang mantap lagi menjimatkan kos di hotel-hotel kini menjadi lebih penting berbanding sebelum ini. Justeru itu, MyKRIS bekerjasama dengan H3C untuk menawarkan penyelesaian yang stabil, cekap dan menjimatkan kos kepada pemilik-pemilik hotel bagi memulakan kebangkitan semula industri pelancongan dan perhotelan.”

Chew Choo Soon, Pengarah Urusan Kumpulan MyKRIS berkata, “Kami dapat melihat peluang untuk memulihkan industri perhotelan dengan bantuan pendigitan. Dengan H3C mula terlibat sebagai sokongan utama kami, kami yakin dapat menyediakan penyelesaian yang terbaik untuk membantu industri perhotelan, dengan bantuan pengalaman penyelesaian digital selama lebih daripada 20 tahun yang kami peroleh.”

Majlis penandatanganan MoU merupakan batu loncatan untuk perkongsian antara H3C dan MyKRIS. MoU tersebut melibatkan perjanjian oleh kedua-dua pihak untuk meningkatkan lagi hubungan perniagaan mereka sekali gus melonjakkan ekonomi digital Malaysia ke hadapan. Kerjasama tersebut bertujuan untuk mewujudkan dan mengekalkan ekosistem digital yang rancak dengan mengukuhkan perkongsian antara MyKRIS dan jaringan rakan kongsi ekosistem H3C.

Latar Belakang H3C

H3C ialah peneraju industri bagi penyediaan Penyelesaian Digital dan komited untuk menjadi rakan kongsi pelanggan kami yang paling dipercayai dalam usaha mereka ke arah inovasi perniagaan dan transformasi digital. H3C menawarkan portfolio penuh produk Infrastruktur Digital, mencakupi pengkomputeran, penyimpanan, perangkaian, sekuriti dan domain berkaitan serta menyediakan platform digital sehenti yang komprehensif termasuk pengkomputeran awan, data raya, kesalinghubungan, sekuriti maklumat, keselamatan baharu, Internet Pelbagai Benda (IoT), pengkomputeran pinggir, kecerdasan buatan (AI) dan penyelesaian 5G, selain perkhidmatan teknikal hujung-ke-hujung.

Untuk maklumat lanjut mengenai H3C, sila kunjungi http://www.h3c.com/en/


[1] https://www.thestar.com.my/business/business-news/2021/07/03/towards-a-better-2022

Previous ArticleNext Article

Maybank Investment Bank & UOB Malaysia Menaja Jamin Bersama Kemudahan Islam Berjumlah RM2 Bilion Bagi Pengambilalihan Malayan Cement Berhad

Maybank Investment Bank dan UOB Malaysia hari ini mengumumkan pelantikan mereka sebagai penaja jamin dan bookrunner,  secara bersama, untuk kemudahan Islam bernilai RM2.0 bilion yang disediakan kepada Malayan Cement Berhad (MCB).

Kemudahan ini akan digunakan untuk membiayai pengambilalihan 10 syarikat dalam sektor simen dan konkrit siap campur di Malaysia oleh MCB dari syarikat induk, YTL Cement Berhad (YTL Cement). Kemudahan pembiayaan  berjangka bersindiket Islam ini adalah berdasarkan prinsip Syariah Komoditi Murabahah

MCB akan menggunakan kemudahan Islam ini untuk membiayai pertimbangan tunai bagi pengambilalihan keseluruhan kepentingan ekuiti 10 syarikat dan anak syarikat masing-masing  (syarikat yang diambilalih) dari YTL Cement untuk jumlah pertimbangan yang dianggarkan pada RM5.2 bilion. 

Encik Fad’l Mohamed, Ketua Pegawai Eksekutif, Maybank Investment Bank, berkata, “Kami  ingin mengucapkan terima kasih kepada MCB atas kepercayaan yang diberikan kepada  Maybank untuk mengambil bahagian dalam transaksi mercu tanda ini sebagai Pengatur Utama Dimandatkan, ‘Bookrunner’ dan Penaja Jamin untuk penyelesaian pembiayaan Islam serta Penasihat Utama Tunggal untuk pelaksanaan pengambilalihan dan juga Penasihat  Syariah untuk kemudahan Islam. Kami berharap untuk bekerjasama lebih lanjut dengan MCB  apabila syarikat meneruskan perjalanan transformatif sebagai salah satu daripada perintis industri dalam bahan binaan tempatan. 

Puan Ng Wei Wei, Timbalan Ketua Pegawai Eksekutif, UOB Malaysia berkata, “Kami berbesar hati menyokong keperluan pembiayaan MCB bagi transaksi yang amat penting ini. Sebagai Pengatur Utama Dimandatkan, ‘Bookrunner’ dan Penaja Jamin untuk transaksi ini, kami menggunakan keupayaan pembiayaan Islam kami dalam membantu MCB memenuhi aspirasi  perkembangannya. Perjanjian ini juga dimeterai berikutan penerimaan anugerah Sukuk  Baharu Terbaik (Korporat) dan Sekuritisasi Terbaik di Malaysia di Anugerah Kewangan Islam The Asset Triple A pada Ogos 2021, satu lagi bukti komitmen kami dalam memenuhi  keperluan kewangan pelanggan kami.”

Dato’ Sri Michael Yeoh Sock Siong, Pengarah Urusan YTL Cement and MCB berkata, “Usaha  pengambilalihan oleh MCB ini akan membolehkan kami memperkemas dan meningkatkan kecekapan operasi dalam memanfaatkan sumber, kepakaran dan pengalaman masing masing. Penggabungan ini akan membantu kami mencapai skala ekonomi, meningkatkan  kehadiran pasaran, mengurangkan fungsi pendua, dan akhirnya memberikan penyelesaian  yang lancar kepada pelanggan kami. Kami merasa sukacita atas suatu pencapaian utama  yang akan membawa kami maju selangkah kehadapan dalam merealisasikan rancangan  pertumbuhan bagi MCB. Kami juga mengucapkan terima kasih kepada Maybank Investment  Bank dan UOB Malaysia atas kerjasama mereka ketika kami menempuhi fasa baru dalam  perjalanan korporat kami.” 

MCB (dahulu dikenali sebagai Lafarge Malaysia Berhad) disenaraikan di Pasaran Utama Bursa Malaysia. Kegiatan utama MCB adalah sebagai syarikat pegangan pelaburan. Melalui  anak syarikatnya, MCB terlibat dalam pengeluaran, pembuatan dan perdagangan simen, klinker, konkrit siap campur dan bahan binaan lain serta produk berkaitan.