Revenue Monster Mengumumkan Kerjasama Dengan Sarawak Pay – E-Dompet Milik Kerajaan Sarawak

Ketika pandemik Covid-19, kerajaan Malaysia telah meningkatkan kesedaran mengenai kebersihan dan juga penjarakan fizikal dalam kalangan masyarakat sementara menggalakkan amalan pembayaran tanpa sentuhan. Oleh itu, trend pembayaran tanpa sentuhan yang menaik sedang mempercepatkan peralihan daripada tunai ke pilihan digital. Dalam usaha untuk mendorong pembayaran tanpa tunai dalam negara, Revenue Monster mengumumkan kerjasama dengan Sarawak Pay – platform teknologi kewangan yang dimiliki Kerajaan Negeri Sarawak. Revenue Monster, syarikat teknologi kewangan Malaysia yang berfokus dalam mempelopori pendigitalan perniagaan, akan menyenaraikan Sarawak Pay e-dompet dalam pilihan pembayarannya.

Kini, lebih daripada setengah juta pengguna Sarawak Pay e-dompet akan dapat melakukan transaksi dengan peniaga Revenue Monster yang telah mendapat manfaat daripada penyelesaian pembayaran bersatu Revenue Monster yang menampilkan penerimaan pembayaran daripada 14 e-dompet, MasterCard, Visa dan FPX untuk perbankan dalam talian.

Dalam situasi pandemik Covid-19, Ken Lim, Ketua Pegawai Komersial, Revenue Monster berkongsi bahawa kerjasama ini akan mendorong pembayaran tanpa tunai yang selamat dan mudah di antara perniagaan dan pengguna. “Inilah masa yang tepat untuk mengumumkan kerjasama ini pada ketika rakyat Malaysia bergantung pada pembayaran tanpa tunai lebih dari sebelumnya.”

 “Perniagaan dan pelanggan banyak bergantung pada penyelesaian pembayaran digital semudah membeli-belah barangan runcit pada masa ini. Kini, perniagaan yang berpusat di Sarawak dapat menggunakan tawaran unik Revenue Monster untuk mencapai lebih banyak pelanggan secara lancar. Oleh yang demikian, kami amat berbangga dapat bekerjasama dengan Sarawak Pay untuk memperkenalkan penyelesaian pembayaran tanpa tunai yang lancar kepada pemilik perniagaan dan juga pengguna di Sarawak,” sambung Ken.

 “Sebagai ekosistem e-dompet milik Kerajaan Negeri di Malaysia, kami memandang serius akan komitmen kami dalam menyediakan kemudahan transaksi tanpa tunai kepada para pengguna,” kata Lucy Wong, Ketua Bahagian Perniagaan di SiliconNet Technologies Sdn Bhd, syarikat yang dilantik untuk mengoperasikan Sarawak Pay.

 “Pembayaran tanpa tunai adalah alat penting bagi setiap rakyat Malaysia pada waktu ini ketika kami terus berjuang melawan Covid-19. Kerjasama dengan Revenue Monster akan mempelbagaikan capaian Sarawak Pay e-dompet ke rangkaian peniaga-peniaga yang lebih luas. Kami berharap agar dapat menyediakan kumpulan perniagaan yang lebih besar di mana pengguna Sarawak Pay dapat melakukan transaksi pembayaran yang selamat dan lancar.”

-Tamat-

Peniaga yang berminat boleh mendaftar dengan Revenue Monster sekarang untuk menggunakan Sarawak Pay dengan layari www.revenuemonster.my

Tentang Revenue Monster

Ditubuhkan pada 2018, Revenue Monster adalah sebuah syarikat teknologi kewangan yang berpangkalan di Malaysia. Revenue Monster memperkenalkan penyelesaian untuk membantu pendigitalan perniagaan melalui ekosistem digital sepenuhnya.

Revenue Monster menggunakan gabungan unik kaedah pembayaran, program kesetiaan dan baucar, pemasaran media sosial dan teknologi perdagangan mudah alih bagi mencipta penyelesaian yang memberikan kawalan lebih kepada peniaga yang membawa kepada peningkatan nilai perniagaan jangka panjang.

Untuk mengetahui lebih lanjut mengenai Revenue Monster sila layari www.revenuemonster.my atau ikuti @RevenueMonster di media sosial.

Previous ArticleNext Article

Maybank Investment Bank & UOB Malaysia Menaja Jamin Bersama Kemudahan Islam Berjumlah RM2 Bilion Bagi Pengambilalihan Malayan Cement Berhad

Maybank Investment Bank dan UOB Malaysia hari ini mengumumkan pelantikan mereka sebagai penaja jamin dan bookrunner,  secara bersama, untuk kemudahan Islam bernilai RM2.0 bilion yang disediakan kepada Malayan Cement Berhad (MCB).

Kemudahan ini akan digunakan untuk membiayai pengambilalihan 10 syarikat dalam sektor simen dan konkrit siap campur di Malaysia oleh MCB dari syarikat induk, YTL Cement Berhad (YTL Cement). Kemudahan pembiayaan  berjangka bersindiket Islam ini adalah berdasarkan prinsip Syariah Komoditi Murabahah

MCB akan menggunakan kemudahan Islam ini untuk membiayai pertimbangan tunai bagi pengambilalihan keseluruhan kepentingan ekuiti 10 syarikat dan anak syarikat masing-masing  (syarikat yang diambilalih) dari YTL Cement untuk jumlah pertimbangan yang dianggarkan pada RM5.2 bilion. 

Encik Fad’l Mohamed, Ketua Pegawai Eksekutif, Maybank Investment Bank, berkata, “Kami  ingin mengucapkan terima kasih kepada MCB atas kepercayaan yang diberikan kepada  Maybank untuk mengambil bahagian dalam transaksi mercu tanda ini sebagai Pengatur Utama Dimandatkan, ‘Bookrunner’ dan Penaja Jamin untuk penyelesaian pembiayaan Islam serta Penasihat Utama Tunggal untuk pelaksanaan pengambilalihan dan juga Penasihat  Syariah untuk kemudahan Islam. Kami berharap untuk bekerjasama lebih lanjut dengan MCB  apabila syarikat meneruskan perjalanan transformatif sebagai salah satu daripada perintis industri dalam bahan binaan tempatan. 

Puan Ng Wei Wei, Timbalan Ketua Pegawai Eksekutif, UOB Malaysia berkata, “Kami berbesar hati menyokong keperluan pembiayaan MCB bagi transaksi yang amat penting ini. Sebagai Pengatur Utama Dimandatkan, ‘Bookrunner’ dan Penaja Jamin untuk transaksi ini, kami menggunakan keupayaan pembiayaan Islam kami dalam membantu MCB memenuhi aspirasi  perkembangannya. Perjanjian ini juga dimeterai berikutan penerimaan anugerah Sukuk  Baharu Terbaik (Korporat) dan Sekuritisasi Terbaik di Malaysia di Anugerah Kewangan Islam The Asset Triple A pada Ogos 2021, satu lagi bukti komitmen kami dalam memenuhi  keperluan kewangan pelanggan kami.”

Dato’ Sri Michael Yeoh Sock Siong, Pengarah Urusan YTL Cement and MCB berkata, “Usaha  pengambilalihan oleh MCB ini akan membolehkan kami memperkemas dan meningkatkan kecekapan operasi dalam memanfaatkan sumber, kepakaran dan pengalaman masing masing. Penggabungan ini akan membantu kami mencapai skala ekonomi, meningkatkan  kehadiran pasaran, mengurangkan fungsi pendua, dan akhirnya memberikan penyelesaian  yang lancar kepada pelanggan kami. Kami merasa sukacita atas suatu pencapaian utama  yang akan membawa kami maju selangkah kehadapan dalam merealisasikan rancangan  pertumbuhan bagi MCB. Kami juga mengucapkan terima kasih kepada Maybank Investment  Bank dan UOB Malaysia atas kerjasama mereka ketika kami menempuhi fasa baru dalam  perjalanan korporat kami.” 

MCB (dahulu dikenali sebagai Lafarge Malaysia Berhad) disenaraikan di Pasaran Utama Bursa Malaysia. Kegiatan utama MCB adalah sebagai syarikat pegangan pelaburan. Melalui  anak syarikatnya, MCB terlibat dalam pengeluaran, pembuatan dan perdagangan simen, klinker, konkrit siap campur dan bahan binaan lain serta produk berkaitan.