Industri Kimia Sumbang $5.7 Trilion kepada KDNK Global dan Sokong 120 Juta Pekerjaan

NAIROBI, Kenya, 11 Mac 2019 /PRNewswire/ — Sempena permulaan Perhimpunan Alam Sekitar Pertubuhan Bangsa-bangsa Bersatu Keempat (UNEA-4), hari ini International Council of Chemical Associations (ICCA) mengeluarkan analisis sumbangan industri kimia kepada ekonomi global: The Global Chemical Industry: Catalyzing Growth and Addressing Our World’s Sustainability Challenges. (Industri Kimia Global: Mempercepat Pertumbuhan dan Menangani Cabaran Kemampanan Dunia Kita). Menurut laporan itu, industri kimia menyentuh hampir setiap sektor penghasilan barangan, dianggarkan menyumbang kira-kira $ 5.7 trilion kepada Keluaran Dalam Negara Kasar Dunia (KDNK) menerusi impak langsung, tidak langsung dan teraruh, bersamaan dengan tujuh peratus daripada KDNK dunia, dan menyokong 120 juta pekerjaan di seluruh dunia.

“Inovasi yang dibangunkan dan dihasilkan dengan kehadiran industri kimia yang telah lama wujud di seluruh dunia telah membantu mengubah sejarah manusia. Dengan anjakan masa, pengilang kimia telah menjadi sebahagian daripada ekonomi global dan penggerak kritikal teknologi yang meningkatkan kehidupan rakyat di seluruh dunia,” kata Cal Dooley, Setiausaha Majlis ICCA dan Presiden dan Ketua Pegawai Eksekutif American Chemistry Council (ACC). “Laporan ini menjelaskan bahawa industri kimia merupakan penyumbang KDNK Global yang tidak dapat ditukar ganti, sumber peluang pekerjaan yang berkemahiran dan penggerak utama kemajuan dalam aspek alam sekitar, sosial dan ekonomi bagi pembangunan lestari seperti yang dicerminkan dalam Matlamat Pembangunan Mampan Bangsa-bangsa Bersatu. ”

Dapatan penting laporan ini termasuk:

  • Secara langsung, industri kimia menambah $1.1 trilion kepada KDNK dunia dan menggaji 15 juta orang, menjadikannya sektor perkilangan global kelima terbesar.
  • Untuk setiap $1 USD yang dijana oleh industri kimia, lebih $4.20 USD dijana di tempat lain dalam ekonomi global.
  • Syarikat dalam industri kimia membelanjakan anggaran $3 trilion USD dengan pembekal mereka pada tahun 2017, membeli barangan dan perkhidmatan yang digunakan dalam pembuatan produk mereka. Perbelanjaan rantaian bekalan ini menyumbang kira-kira $2.6 trilion USD kepada KDNK global, dan menyokong 60 juta pekerjaan.
  • Industri kimia global melaburkan $51 bilion USD dalam Penyelidikan dan Pembangunan (R&D), menyokong 1.7 juta pekerjaan dan $92 bilion USD dalam aktiviti ekonomi.
  • Penyumbang terbesar kepada KDNK dan pekerjaan ialah industri kimia Asia Pasifik, menjana 45 peratus daripada nilai keseluruhan ekonomi tahunan industri, dan 69 peratus daripada semua pekerjaan yang disokong. Eropah membuat sumbangan yang paling penting seterusnya (jumlah sumbangan KDNK sebanyak $1.3 trilion USD, 19 juta pekerjaan disokong) diikuti oleh Amerika Utara (jumlah sumbangan KDNK sebanyak $866 bilion USD, 6 juta pekerjaan disokong).

“Analisis baharu ini menekankan peranan penting yang dimainkan oleh industri kimia dalam memacu pertumbuhan ekonomi dan mewujudkan peluang bagi berjuta-juta orang di seluruh dunia, tetapi impak industri kimia melampaui nilai ekonomi,” kata Marco Mensink, Ketua Pengarah, Industri Kimia Eropah (CEFIC). “Bekerjasama dengan Alam Sekitar Bangsa-Bangsa Bersatu melalui Pendekatan Strategik untuk Pengurusan Bahan Kimia (SAICM), kami amat komited untuk membina kapasiti bagi mengurus bahan kimia dengan selamat melalui pengeluaran, pengangkutan, penggunaan dan pelupusan mereka, dan telah mengadakan lebih daripada 230 bengkel di 45 negara. ”

ICCA menugaskan Oxford Economics untuk memberikan penilaian terperinci mengenai sumbangan industri kimia kepada ekonomi global. Laporan ini bertujuan untuk meneliti sejauh mana jejak ekonomi industri kimia – di mana pengeluaran produk kimia menyokong aktiviti bukan sahaja dalam industri itu sendiri (kesan langsung), tetapi dalam pelbagai sektor lain di sepanjang rantaian bekalan (kesan tidak langsung disokong melalui pemerolehan barangan perantaraan) dan kesan yang dibiayai oleh upah (impak yang disebabkan oleh gaji yang dikekalkan melalui perbelanjaan penggunaan oleh pekerja yang digaji oleh industri dan pembekalnya).

“Produk yang dihasilkan oleh industri kimia ini mengubah kehidupan orang ramai dengan menyediakan air bersih dan menjadikan sumber tenaga boleh diperbaharui, rawatan perubatan yang canggih, bekalan makanan yang stabil dan berkhasiat, teknologi kitar semula dan banyak lagi satu kenyataan,” kata Hiroshi Watanabe, Ketua Pengarah, Persatuan Industri Kimia Jepun (JCIA). “Dengan merekod nilai ekonomi operasi, penyelidikan dan produk, kami kini melihat sejauh mana kesan positif industri kami terhadap masyarakat hari ini dan peranan penting yang sedang kami laksanakan dalam mewujudkan laluan kepada masa depan yang lebih mampan.”

Untuk mengetahui lebih lanjut dan memuat turun salinan percuma laporan ini, lawati www.icca-chem.org/EconomicAnalysis. Untuk mengetahui lebih lanjut mengenai sumbangan ICCA kepada 17 Tujuan Pembangunan Lestari (SDGs) Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu lawati www.icca-chem.org/SDGs.

Latar Belakang ICCA  
International Council of Chemical Associations (ICCA) ialah persatuan penginovasi, pemikir wawasan, penyedia penyelesaian dan pelopor pengawasan produk. Melalui inovasi berterusan dalam kimia dan penambahbaikan berterusan pengurusan bahan kimia yang selamat, industri kimia global memberi sumbangan besar kepada masyarakat yang mampan: meningkatkan kesihatan manusia, melindungi alam sekitar, dan memberikan kemakmuran di seluruh dunia. Ketahui lebih lanjut mengenai ICCA di www.icca-chem.org.

Sumber: International Council of Chemical Associations

Previous ArticleNext Article

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

SC Terima Sebanyak 2,873 Aduan Berkaitan Scam Setakat Suku Ketiga 2023

Suruhanjaya Sekuriti Malaysia (SC) menerima kira-kira 2,873 aduan berkaitan scam (aktiviti penipuan) setakat suku ketiga 2023 berbanding 2,461 aduan yang diterima tahun lepas.

Pengerusi SC Datuk Seri Awang Adek Hussin berkata peningkatan ketara dalam aduan berkenaan selepas penguatkuasaan dilakukan dengan memberi amaran kepada orang ramai supaya melaporkan tingkah laku yang mencurigakan mengenai penipuan.

“Ramai scammer (ahli sindiket penipuan) menggunakan platform media sosial seperti YouTube, WhatsApp, Facebook dan Instagram. SC sedang bekerjasama dengan pihak berkepentingan lain yang berkaitan seperti Suruhanjaya Komunikasi dan Multimedia Malaysia (MCMC) untuk membanteras aktiviti penipuan.

“Ini termasuk memaklumkan orang ramai melalui Senarai Makluman Pelabur SC, menyekat tapak web dan menyekat geo halaman media sosial yang menyinggung perasaan,” katanya kepada pemberita selepas pelancaran InvestSmart Fest 2023 di sini hari ini.

Terdahulu, Awang Adek dalam ucapannya berkata setakat akhir Oktober 2023, SC telah memulakan empat tindakan penguatkuasaan terhadap aktiviti tidak berlesen termasuk 274 penyertaan baharu dalam Senarai Makluman serta menyekat 128 laman web, 113 akaun Telegram, 78 akaun Facebook dan 10 akaun Instagram.

Beliau juga menggesa enjin carian dan platform media sosial untuk meningkatkan usaha mereka membantu mencegah scammer daripada menyebarkan mesej berbahaya.

SC telah memperkemas proses itu dan menempatkan semuanya bersama-sama dalam platform carian dalam talian – ‘SC Investment Checker’ (Penyemak Pelaburan SC), katanya.

“Kami menjangkakan ia akan disiarkan secara langsung pada penghujung tahun ini. Fungsi carian sehenti baharu di laman web rasmi SC ini akan membantu pelabur mengenal pasti kesahihan entiti yang menawarkan peluang pelaburan,” katanya.

Sementara itu, Timbalan Menteri Kewangan II Steven Sim Chee Keong berkata pihak berkuasa harus meningkatkan keselamatan sistem terhadap pihak penyedia perkhidmatan dan pengguna manakala bank pada umumnya telah mengambil langkah penting untuk melaksanakan ciri keselamatan yang lebih baik sepanjang tahun lalu.

Beliau berkata pihak berkuasa perlu bertindak pantas terhadap kes penipuan dan proses pengembalian pemulihan wang kepada mangsa.

Sehubungan itu, Pusat Respons Scam Kebangsaan (NSRC) telah diberi kuasa dengan peruntukan RM10 juta tahun ini dan RM20 juta dalam Belanjawan 2024 untuk memastikan tindak balas pantas dilakukan terhadap laporan penipuan.

Setakat ini, NSRC telah berjaya bertindak dan membekukan urus niaga bernilai RM60 juta sekali gus mengelakkan kerugian kepada mangsa, kata Sim.

Menjelang pertengahan tahun depan, sistem pintar Bank Negara Malaysia iaitu Portal Fraud Kebangsaan (NFP) dengan kerjasama PayNet yang berperanan mengesan pergerakan dana dan mengenal pasti akaun keldai akan disiapkan.

“Saya yakin penyedia perkhidmatan perlu memikul sedikit liabiliti apabila melibatkan insiden penipuan dan tidak meletakkan tanggungjawab sepenuhnya kepada pengguna atau pelabur.

“Ya, wujud masalah perlindungan terhadap risiko kewangan tetapi hujah ini berkesan kepada semua pihak. Jika penyedia perkhidmatan kewangan hanya boleh menolak liabiliti kepada pengguna, maka tidakkah ia akan mewujudkan risiko kewangan kepada mereka? Saya percaya risiko mesti diagihkan secara berkadar antara pihak yang terlibat dan bukan hanya dibebankan kepada satu pihak,” kata Sim dalam ucapannya pada acara berkenaan.

InvestSmart Fest 2023 yang berlangsung selama tiga hari bertemakan “10 Tahun Memperkasa Rakyat Malaysia’, memfokuskan kepada empat komponen utama; pemerkasaan pelabur, fintech, perancangan kewangan dan pencegahan penipuan pelaburan.

Acara tahun ini disertai lebih daripada 35 organisasi termasuk institusi pasaran kewangan, pengantara pasaran modal, persatuan industri, badan kawal selia dan agensi kerajaan.

— BERNAMA

TAG: SC, scam, Awang Adek Hussin, Steven Sim Chee Keong, NSRC