Industri Kimia Sumbang $5.7 Trilion kepada KDNK Global dan Sokong 120 Juta Pekerjaan

NAIROBI, Kenya, 11 Mac 2019 /PRNewswire/ — Sempena permulaan Perhimpunan Alam Sekitar Pertubuhan Bangsa-bangsa Bersatu Keempat (UNEA-4), hari ini International Council of Chemical Associations (ICCA) mengeluarkan analisis sumbangan industri kimia kepada ekonomi global: The Global Chemical Industry: Catalyzing Growth and Addressing Our World’s Sustainability Challenges. (Industri Kimia Global: Mempercepat Pertumbuhan dan Menangani Cabaran Kemampanan Dunia Kita). Menurut laporan itu, industri kimia menyentuh hampir setiap sektor penghasilan barangan, dianggarkan menyumbang kira-kira $ 5.7 trilion kepada Keluaran Dalam Negara Kasar Dunia (KDNK) menerusi impak langsung, tidak langsung dan teraruh, bersamaan dengan tujuh peratus daripada KDNK dunia, dan menyokong 120 juta pekerjaan di seluruh dunia.

“Inovasi yang dibangunkan dan dihasilkan dengan kehadiran industri kimia yang telah lama wujud di seluruh dunia telah membantu mengubah sejarah manusia. Dengan anjakan masa, pengilang kimia telah menjadi sebahagian daripada ekonomi global dan penggerak kritikal teknologi yang meningkatkan kehidupan rakyat di seluruh dunia,” kata Cal Dooley, Setiausaha Majlis ICCA dan Presiden dan Ketua Pegawai Eksekutif American Chemistry Council (ACC). “Laporan ini menjelaskan bahawa industri kimia merupakan penyumbang KDNK Global yang tidak dapat ditukar ganti, sumber peluang pekerjaan yang berkemahiran dan penggerak utama kemajuan dalam aspek alam sekitar, sosial dan ekonomi bagi pembangunan lestari seperti yang dicerminkan dalam Matlamat Pembangunan Mampan Bangsa-bangsa Bersatu. ”

Dapatan penting laporan ini termasuk:

  • Secara langsung, industri kimia menambah $1.1 trilion kepada KDNK dunia dan menggaji 15 juta orang, menjadikannya sektor perkilangan global kelima terbesar.
  • Untuk setiap $1 USD yang dijana oleh industri kimia, lebih $4.20 USD dijana di tempat lain dalam ekonomi global.
  • Syarikat dalam industri kimia membelanjakan anggaran $3 trilion USD dengan pembekal mereka pada tahun 2017, membeli barangan dan perkhidmatan yang digunakan dalam pembuatan produk mereka. Perbelanjaan rantaian bekalan ini menyumbang kira-kira $2.6 trilion USD kepada KDNK global, dan menyokong 60 juta pekerjaan.
  • Industri kimia global melaburkan $51 bilion USD dalam Penyelidikan dan Pembangunan (R&D), menyokong 1.7 juta pekerjaan dan $92 bilion USD dalam aktiviti ekonomi.
  • Penyumbang terbesar kepada KDNK dan pekerjaan ialah industri kimia Asia Pasifik, menjana 45 peratus daripada nilai keseluruhan ekonomi tahunan industri, dan 69 peratus daripada semua pekerjaan yang disokong. Eropah membuat sumbangan yang paling penting seterusnya (jumlah sumbangan KDNK sebanyak $1.3 trilion USD, 19 juta pekerjaan disokong) diikuti oleh Amerika Utara (jumlah sumbangan KDNK sebanyak $866 bilion USD, 6 juta pekerjaan disokong).

“Analisis baharu ini menekankan peranan penting yang dimainkan oleh industri kimia dalam memacu pertumbuhan ekonomi dan mewujudkan peluang bagi berjuta-juta orang di seluruh dunia, tetapi impak industri kimia melampaui nilai ekonomi,” kata Marco Mensink, Ketua Pengarah, Industri Kimia Eropah (CEFIC). “Bekerjasama dengan Alam Sekitar Bangsa-Bangsa Bersatu melalui Pendekatan Strategik untuk Pengurusan Bahan Kimia (SAICM), kami amat komited untuk membina kapasiti bagi mengurus bahan kimia dengan selamat melalui pengeluaran, pengangkutan, penggunaan dan pelupusan mereka, dan telah mengadakan lebih daripada 230 bengkel di 45 negara. ”

ICCA menugaskan Oxford Economics untuk memberikan penilaian terperinci mengenai sumbangan industri kimia kepada ekonomi global. Laporan ini bertujuan untuk meneliti sejauh mana jejak ekonomi industri kimia – di mana pengeluaran produk kimia menyokong aktiviti bukan sahaja dalam industri itu sendiri (kesan langsung), tetapi dalam pelbagai sektor lain di sepanjang rantaian bekalan (kesan tidak langsung disokong melalui pemerolehan barangan perantaraan) dan kesan yang dibiayai oleh upah (impak yang disebabkan oleh gaji yang dikekalkan melalui perbelanjaan penggunaan oleh pekerja yang digaji oleh industri dan pembekalnya).

“Produk yang dihasilkan oleh industri kimia ini mengubah kehidupan orang ramai dengan menyediakan air bersih dan menjadikan sumber tenaga boleh diperbaharui, rawatan perubatan yang canggih, bekalan makanan yang stabil dan berkhasiat, teknologi kitar semula dan banyak lagi satu kenyataan,” kata Hiroshi Watanabe, Ketua Pengarah, Persatuan Industri Kimia Jepun (JCIA). “Dengan merekod nilai ekonomi operasi, penyelidikan dan produk, kami kini melihat sejauh mana kesan positif industri kami terhadap masyarakat hari ini dan peranan penting yang sedang kami laksanakan dalam mewujudkan laluan kepada masa depan yang lebih mampan.”

Untuk mengetahui lebih lanjut dan memuat turun salinan percuma laporan ini, lawati www.icca-chem.org/EconomicAnalysis. Untuk mengetahui lebih lanjut mengenai sumbangan ICCA kepada 17 Tujuan Pembangunan Lestari (SDGs) Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu lawati www.icca-chem.org/SDGs.

Latar Belakang ICCA  
International Council of Chemical Associations (ICCA) ialah persatuan penginovasi, pemikir wawasan, penyedia penyelesaian dan pelopor pengawasan produk. Melalui inovasi berterusan dalam kimia dan penambahbaikan berterusan pengurusan bahan kimia yang selamat, industri kimia global memberi sumbangan besar kepada masyarakat yang mampan: meningkatkan kesihatan manusia, melindungi alam sekitar, dan memberikan kemakmuran di seluruh dunia. Ketahui lebih lanjut mengenai ICCA di www.icca-chem.org.

Sumber: International Council of Chemical Associations
Previous ArticleNext Article

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

UOB Malaysia Ubah Pengalaman Perbankan Digital Untuk Pelanggan Korporat Melalui UOB Infinity

Kuala Lumpur, Malaysia, 10 Ogos 2022 – Pelanggan korporat UOB Malaysia dapat mengurus keperluan perbankan mereka dengan cara yang lebih mudah dan diperibadikan tidak lama lagi.

UOB Infinity menawarkan papan pemuka dalam talian yang boleh disesuaikan, justeru membenarkan pelanggan memberi keutamaan dan memaparkan maklumat yang paling penting bagi mereka secara visual. Pelanggan korporat, dengan sepintas lalu, dapat melihat keadaan kewangan syarikat, termasuk pasaran luar negara mereka.

Pada platform digital ini, pelanggan boleh menguruskan pelbagai aktiviti perbankan domestik dan rentas sempadan, daripada menyemak akaun UOB di beberapa pasaran sehinggalah kepada melakukan pembayaran tempatan dan antarabangsa, tanpa perlu log masuk ke berbilang platform.

Untuk pelanggan dalam perjalanan, UOB Infinity juga boleh dimuat turun sebagai aplikasi mudah alih. Log masuk biometriknya melalui soft token membolehkan akses yang lebih pantas dan kebenaran transaksi yang dipermudahkan sambil mengekalkan keselamatan. Soft token aplikasi mudah alih ini dilengkapi dengan pengesahan berbilang faktor bagi membolehkan syarikat meluluskan dan menjelaskan transaksi.

Puan Ng Wei Wei, Ketua Pegawai Eksekutif, UOB Malaysia, berkata, “Pelancaran UOB Infinity hari ini merupakan satu lagi bukti komitmen UOB Malaysia dalam membantu syarikat korporat menyesuaikan diri dengan realiti baharu ekonomi digital. Kami telah membangunkan UOB Infinity untuk menangani pelbagai keperluan korporat selepas mempertimbangkan pandangan daripada pelanggan kami. Ini termasuk keperluan perdagangan dan keupayaan untuk menjejaki syarikat mereka dalam masa nyata di semua pasaran di mana mereka beroperasi. Matlamat kami adalah untuk membantu pelanggan meningkatkan kecekapan operasi mereka dan membuat keputusan perniagaan yang lebih baik melalui pendigitalan, selain membantu mereka merebut peluang serantau melalui kesalinghubungan Bank.”

Kepastian dan ketelusan yang lebih tinggi apabila membuat pembayaran rentas sempadan

UOB Infinity juga menangani kekurangan penjejakan dalam masa nyata apabila pelanggan korporat membuat pembayaran rentas sempadan. Penyelesaian digital ini menyediakan pemberitahuan masa nyata kepada perniagaan melalui SMS atau e-mel apabila pembayaran mereka berjaya dikreditkan ke dalam akaun penerima, oleh itu mereka tidak perlu bersusah payah menyemak status transaksi secara manual.

Pelanggan juga akan dimaklumkan tentang caj untuk transaksi rentas sempadan, termasuk caj daripada bank perantara. Ciri ini memberi perniagaan lebih ketelusan tentang kos yang ditanggung untuk transaksi tersebut. Ini membantu mengelakkan berlakunya pertikaian dalam jumlah akhir yang diterima oleh penerima akibat caj yang terlibat.

Encik Lucas Chew, Ketua Negara Perbankan Transaksi, UOB Malaysia berkata, “Dengan UOB Infinity, pelanggan korporat kami dapat mengurus perbankan mereka dengan cara yang lebih mudah, bijak dan diperibadikan melalui antara muka mesra pengguna dan kefungsian baharu yang lebih luas. Syarikat korporat juga dapat mengurus aliran tunai mereka dengan lebih cekap selain melihat maklumat akaun dalam masa nyata di beberapa pasaran dan juga mengakses pelbagai transaksi perbankan domestik dan rentas sempadan secara dalam talian. Melangkaui kemudahan ini, kami juga telah memastikan bahawa transaksi mereka boleh dijalankan dengan selamat melalui token digital Infinity Secure kami.”

Aplikasi mudah alih dengan rangkaian fungsi pembayaran yang komprehensif

Peningkatan dalam penggunaan pembayaran elektronik untuk transaksi perniagaan pada masa kini bermakna aplikasi UOB Infinity membolehkan pelanggan korporat mengurus semua keperluan pembayaran mereka dengan cekap melalui peranti mudah alih.

Pelanggan boleh membuat pelbagai jenis pembayaran – daripada pembayaran bil tempatan kepada pemindahan dana domestik dan rentas sempadan. Aplikasi ini menyokong perkhidmatan seperti GIRO Antara Bank, DuitNow, JomPAY, Sistem Pemindahan Dana dan Sekuriti secara Elektronik Masa Nyata (RENTAS) dan juga pemindahan bertelegraf.

UOB sentiasa menyokong pelanggannya dalam usaha mereka ke arah mengamalkan pembayaran dan kutipan secara digital. Pada separuh pertama 2022, UOB Malaysia menyaksikan peningkatan lebih lima kali ganda dalam bilangan transaksi korporat DuitNow berbanding tempoh yang sama pada tahun lepas.

Untuk terus memacu penggunaan kutipan tanpa sentuh, pelanggan juga boleh menjana kod QR melalui UOB Infinity untuk meminta bayaran DuitNow daripada pembeli mereka.

Aplikasi mudah alih UOB Infinity boleh dimuat turun daripada Google Play dan Apple App Store. Pelanggan juga boleh menyediakan log masuk biometrik mereka sendiri untuk mengakses aplikasi mudah alih ini dengan lebih mudah. Pengguna platform perbankan internet perniagaan sedia ada UOB Malaysia, UOB BIBPlus, boleh log masuk ke UOB Infinity dengan maklumat yang sama.

Untuk maklumat lanjut tentang UOB Infinity, sila layari: www.uob.com.my/infinity.