Khazanah Nasional Melabur Dalam Syarikat Teknologi

Syarikat pelaburan kerajaan, Khazanah Nasional Berhad telah pun melabur sebanyak $1 billion US Dolar (RM4.22 billion) ke dalam 25 syarikat teknologi global selepas melihat potensi besar di dalam melabur ke dalam syarikat e-dagang gergasi daripada China, Alibaba.

Menurut Pengarah Urusannya, Tan Sri Dato’ Azman Mokhtar yang berkata, sebagai agensi pelaburan strategik kerajaan, Khazanah telah membuat pelaburan secara aktif dalam syarikat teknologi.

Sumber: Khazanah Research Institute

“Kami telah membuat pelaburan yang baik dalam Alibaba dan mempunyai keuntungan belum direalisasi berjumlah AS$1.4 bilion (RM5.92 bilion),” katanya kepada pemberita pada majlis Forum Megatrend Khazanah 2017 (KMF 2017) di sini hari ini.

Azman berkata, Khazanah akan terus menyeimbangkan portfolio pelaburan bagi faedah negara bukan sahaja dari segi kewangan.

“Pada masa sama, kami bercakap mengenai usaha membina melalui nilai kerana kita membantu membangunkan negara sejajar dengan peranan kami sebagai agen strategik yang mana nilai bukan sahaja kewangan tetapi juga dari segi ekonomi, strategik dan masyarakat,” katanya.

Secara purata kata beliau, Khazanah melabur dalam tidak lebih daripada 20 syarikat setahun.

Bagi setiap keputusan pelaburan katanya, Khazanah akan menilai antara 30 dan 50 potensi pelaburan.

Menurutnya, beliau menjangka Bajet 2018 akan mempunyai beberapa inisiatif bagi merangsang pembangunan teknologi.

Katanya, ia seiring dengan aspirasi kerajaan untuk rancangan Transformasi Nasional 2050 (TN50) yang berusaha keras untuk mengoptimumkan penggunaan teknologi bagi pembangunan masa depan.

“TN50 adalah sesuatu yang sedang dilaksana kerajaan. Khazanah juga menyumbang kepada proses ini untuk masa depan, yang mana kami mahu menggunakan teknologi terbaik bagi menghasilkan pembangunan lebih baik kepada setiap orang,” katanya.

KMF 2017 yang bertemakan ‘Serebrum vs Algoritma: Membina Nilai Sebenar Dalam Dunia Pasca Kebenaran’, meneroka hubungan antara kecerdasan buatan (algoritma) dan kecerdasan manusia (serebrum) dan cara-cara menggunakan hubungan yang dapat memberi manfaat kepada ekonomi dan rakyat.

Bajet 2018 Dan Tempiasnya Kepada Sektor Teknologi

Bajet 2018 yang dijangka akan dibentangkan pada 27 Oktober 2017 ini, diharapkan ia akan memberi lebih banyak impak positif kepada sektor teknologi khususnya dan negara Malaysia pada keseluruhannya.

Kebanyakan daripada responden inginkan internet yang laju dengan kadar yang lebih murah, serta peningkatan daripada segi sistem telekomunikasi.

Sumber: NajibRazak.com

Dengan adanya internet yang semakin meluas, laju dan berpatutan – sudah semestinya lebih ramai akan beralih arah kepada ekonomi digital. Dan akhirnya syarikat-syarikat teknologi tempatan juga yang dapat merasai kebaikannya.

Digital Free Trade Zone (DFTZ) Juga Akan Hangatkan Lagi Sektor Teknologi

Baru saja diumumkan kerjasama di antara Jack Ma dan kumpulan Alibaba beliau, bersama-sama dengan kejaraan Malaysia; banyak harga saham syarikat teknologi tempatan telah melonjak naik. Sila rujuk artikel Kedatangan Jack Ma Dan Kesannya Kepada Malaysia.

Nanti dah siap makin meriahlah sektor teknologi di Malaysia.

Sumber: Utusan Online

Iklan

Iklan

Previous ArticleNext Article

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!