Khazanah Nasional Melabur Dalam Syarikat Teknologi

Syarikat pelaburan kerajaan, Khazanah Nasional Berhad telah pun melabur sebanyak $1 billion US Dolar (RM4.22 billion) ke dalam 25 syarikat teknologi global selepas melihat potensi besar di dalam melabur ke dalam syarikat e-dagang gergasi daripada China, Alibaba.

Menurut Pengarah Urusannya, Tan Sri Dato’ Azman Mokhtar yang berkata, sebagai agensi pelaburan strategik kerajaan, Khazanah telah membuat pelaburan secara aktif dalam syarikat teknologi.

Sumber: Khazanah Research Institute

“Kami telah membuat pelaburan yang baik dalam Alibaba dan mempunyai keuntungan belum direalisasi berjumlah AS$1.4 bilion (RM5.92 bilion),” katanya kepada pemberita pada majlis Forum Megatrend Khazanah 2017 (KMF 2017) di sini hari ini.

Azman berkata, Khazanah akan terus menyeimbangkan portfolio pelaburan bagi faedah negara bukan sahaja dari segi kewangan.

“Pada masa sama, kami bercakap mengenai usaha membina melalui nilai kerana kita membantu membangunkan negara sejajar dengan peranan kami sebagai agen strategik yang mana nilai bukan sahaja kewangan tetapi juga dari segi ekonomi, strategik dan masyarakat,” katanya.

Secara purata kata beliau, Khazanah melabur dalam tidak lebih daripada 20 syarikat setahun.

Bagi setiap keputusan pelaburan katanya, Khazanah akan menilai antara 30 dan 50 potensi pelaburan.

Menurutnya, beliau menjangka Bajet 2018 akan mempunyai beberapa inisiatif bagi merangsang pembangunan teknologi.

Katanya, ia seiring dengan aspirasi kerajaan untuk rancangan Transformasi Nasional 2050 (TN50) yang berusaha keras untuk mengoptimumkan penggunaan teknologi bagi pembangunan masa depan.

“TN50 adalah sesuatu yang sedang dilaksana kerajaan. Khazanah juga menyumbang kepada proses ini untuk masa depan, yang mana kami mahu menggunakan teknologi terbaik bagi menghasilkan pembangunan lebih baik kepada setiap orang,” katanya.

KMF 2017 yang bertemakan ‘Serebrum vs Algoritma: Membina Nilai Sebenar Dalam Dunia Pasca Kebenaran’, meneroka hubungan antara kecerdasan buatan (algoritma) dan kecerdasan manusia (serebrum) dan cara-cara menggunakan hubungan yang dapat memberi manfaat kepada ekonomi dan rakyat.

Bajet 2018 Dan Tempiasnya Kepada Sektor Teknologi

Bajet 2018 yang dijangka akan dibentangkan pada 27 Oktober 2017 ini, diharapkan ia akan memberi lebih banyak impak positif kepada sektor teknologi khususnya dan negara Malaysia pada keseluruhannya.

Kebanyakan daripada responden inginkan internet yang laju dengan kadar yang lebih murah, serta peningkatan daripada segi sistem telekomunikasi.

Sumber: NajibRazak.com

Dengan adanya internet yang semakin meluas, laju dan berpatutan – sudah semestinya lebih ramai akan beralih arah kepada ekonomi digital. Dan akhirnya syarikat-syarikat teknologi tempatan juga yang dapat merasai kebaikannya.

Digital Free Trade Zone (DFTZ) Juga Akan Hangatkan Lagi Sektor Teknologi

Baru saja diumumkan kerjasama di antara Jack Ma dan kumpulan Alibaba beliau, bersama-sama dengan kejaraan Malaysia; banyak harga saham syarikat teknologi tempatan telah melonjak naik. Sila rujuk artikel Kedatangan Jack Ma Dan Kesannya Kepada Malaysia.

Nanti dah siap makin meriahlah sektor teknologi di Malaysia.

Sumber: Utusan Online

Previous ArticleNext Article

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Edisi Ketiga Persidangan Perbankan Malaysia: Potensi Transformatif GenAI dalam Membentuk Masa Depan Perbankan Malaysia

Asian Institute of Chartered Bankers (AICB) dan Persatuan Bank-Bank dalam Malaysia (ABM) Anjur Edisi Ketiga Persidangan Perbankan Malaysia: Potensi Transformatif GenAI dalam Membentuk Masa Depan Perbankan Malaysia

Kuala Lumpur (11 Julai 2024): Industri perbankan Malaysia berada di barisan hadapan dalam transformasi berskala besar kerana ia menerima kuasa kecerdasan buatan generatif (GenAI) dalam mentakrifkan semula operasi perbankan, pengurusan risiko, pengalaman pelanggan dan pembinaan kapasiti. Menurut laporan Perbankan dalam AI 2024 oleh Accenture, bank berkemungkinan meraih lebih banyak manfaat daripada GenAI berbanding dengan industri lain. Penggunaan dan peluasan GenAI yang berkesan boleh membawa kepada peningkatan 30% dalam produktiviti pekerja dan berpotensi meningkatkan hasil sehingga 6% dalam tempoh tiga tahun. Memandangkan bank-bank Malaysia menerima keupayaan termaju GenAI dalam analisis data, pemodelan ramalan, pemprosesan bahasa semula jadi dan banyak lagi, bank-bank boleh terus membuka peluang baharu untuk inovasi, kecekapan dan kepuasan pelanggan untuk kekal berdaya saing dan memacu inovasi yang belum pernah disaksikan sebelumnya di seluruh sektor kewangan.

Edisi ketiga Persidangan Perbankan Malaysia (MBC) bertemakan “Perbankan dalam Era GenAI — Membentuk Semula Perbankan, Menginovasi untuk Ekonomi Baharu & Mempercepatkan Kemampanan”, anjuran AICB dan ABM di Hotel Shangri-La, Kuala Lumpur pada 10–11 Julai 2024, berusaha untuk memudahkan perbincangan yang lebih mendalam mengenai potensi transformatif GenAI dalam membentuk masa depan perbankan.

Persidangan itu mengumpulkan para pemikir, pengasas, pemimpin berwawasan, pakar industri dan teknologi, serta peminat AI untuk meneroka trend utama, isu dan peluang dalam membentuk semula operasi perbankan dengan GenAI, mengubah model perniagaan dan strategi manusia, kepentingan inovasi dalam ekonomi baharu, dan bagaimana teknologi yang berubah dengan pantas boleh memudahkan peningkatan kemampanan dan kewangan peralihan (transition finance) sambil merevolusikan amalan perbankan.

YB Tuan Gobind Singh Deo, Menteri Digital, Malaysia, yang menyampaikan ucapan khas menteri, berkata, “Infrastruktur digital merupakan tulang belakang ekonomi digital. Memandangkan ledakan AI meningkatkan permintaan global terhadap kuasa pengkomputeran, terutamanya dalam sektor yang kaya dengan data seperti perkhidmatan perbankan dan kewangan, keperluan untuk pusat data generasi akan datang semakin meningkat. Malaysia berada pada kedudukan yang kukuh untuk memenuhi keperluan ini dan muncul sebagai hab pusat data utama ASEAN, dengan ketersediaan kuasa, sambungan kepada rangkaian kabel dasar laut dan lokasi geografi yang strategik untuk pelabur.”

Dalam ucapan alu-aluannya, Pengerusi AICB Tan Sri Azman Hashim berkata, “Ketika industri perbankan bergerak pantas menuju masa depan yang dipacu oleh GenAI, pelaburan berterusan dalam pembangunan bakat adalah penting untuk membina tenaga kerja berkelayakan tinggi yang dilengkapi kemahiran yang sesuai untuk masa hadapan bagi mempromosikan budaya inovasi serta mengharungi cabaran dan peluang untuk kekal berdaya saing dan kekal berada di hadapan. Pembinaan kapasiti adalah kritikal dalam persekitaran yang pesat berubah ini, dan AICB terus komited untuk membina kemahiran kalis masa hadapan dan memupuk budaya pembelajaran berterusan dan profesionalisme untuk memastikan tenaga kerja bersedia untuk masa depan perbankan.”

Pengerusi ABM, Dato’ Khairussaleh Ramli, berkata, “Perbincangan dinamik dan pembentangan bermaklumat memberikan pandangan berharga kepada para delegasi tentang bagaimana institusi kewangan boleh menerima dan memperluas GenAI secara bertanggungjawab, sekali gus memanfaatkan kuasa GenAI untuk mencipta nilai bagi institusi, meningkatkan pengalaman pelanggan, menambah baik produktiviti dan meningkatkan kecekapan operasi. Oleh itu, GenAI harus menjadi sebahagian daripada strategi perniagaan teras institusi kewangan, dan tidak dianggap sebagai teknologi atau inisiatif digital yang berasingan.”

Barisan penceramah antarabangsa dan tempatan yang terkenal pada Persidangan itu merangkumi pakar AI dan teknologi, dan pemimpin perbankan daripada institusi perbankan dan kewangan yang terkenal, termasuk, antara lain, Accenture Singapore, AEON Bank, AmBank, Asia School of Business, Bank Negara Malaysia, Boston Consulting Kumpulan, CIMB, Ecosystm, Equinix, EY, F5, GoGet, Google, Hong Leong Bank, HSBC, Huacomm Malaysia, International Finance Corporation, Kyndryl, LedgerBrains AI Consortium, Maybank, Pantas Software, PwC, RHB Banking Group, SAP, Suruhanjaya Sekuriti Malaysia, Silverlake Axis, SME Bank, Standard Chartered Saadiq Malaysia, TalentCorp Malaysia, Twimbit dan Wizpresso. Perbincangan dinamik dan pembentangan bermaklumat memberikan pandangan yang berharga kepada para delegasi tentang cara memanfaatkan kuasa GenAI untuk memacu inovasi dan meningkatkan pengalaman pelanggan, dan bagaimana institusi kewangan boleh menerima dan memperluas GenAI secara bertanggungjawab, mengambilnya daripada percubaan kepada usaha menghasilkan transformasi digital yang bermakna bagi proses perbankan dan menyokong pecutan ke arah peralihan yang adil.

Di samping MBC 2024, sebuah bengkel dan meja bulat media telah diadakan untuk memudahkan perbincangan yang lebih mendalam mengenai trend, risiko dan peluang dalam memanfaatkan kuasa GenAI dalam perbankan serta kepentingan menyediakan pengamal perbankan Malaysia yang kalis masa depan dalam era digital ini.

MBC 2024 telah menarik lebih 600 delegasi daripada institusi kewangan tempatan dan antarabangsa.

Untuk memupuk tenaga kerja yang sangat mudah menyesuaikan diri, unggul dan kekal relevan dalam landskap yang sentiasa berubah, AICB juga menerajui pembangunan Rangka Kerja Kemahiran Masa Depan (Future Skills Framework, FSF) untuk sektor kewangan Malaysia bersama-sama dengan Institut Perbankan dan Kewangan Islam Malaysia (IBFIM) dan Institut Insurans Malaysia (MII), yang akan dilancarkan pada 22 Julai 2024. FSF, rangka kerja yang diterajui industri, merupakan komponen penting Pelan Sektor Kewangan 2022-2026 Bank Negara Malaysia. Berasaskan keperluan untuk mendorong penguasaan kemahiran dan pembelajaran berterusan merentas ekosistem bakat sektor kewangan, FSF menandakan inisiatif bersepadu untuk memupuk tenaga kerja yang lebih bersedia untuk masa hadapan, meningkatkan tahap kecemerlangan profesional dan memajukan pertumbuhan industri kewangan di Malaysia.

Ketahui lebih lanjut mengenai acara akan datang yang dianjurkan oleh AICB di  www.aicb.org.my/events/upcoming