Bertuahnya Penjawat Awam, Senang-Senang Boleh Beli Rumah

Cemburu rasa dengan penjawat awam senang-senang je boleh beli rumah kan… tapi rasanya masih ramai lagi penjawat awam yang kurang jelas tentang kelebihan ini, Ataupun ramai yang telah berasa selesa kerana selama ini dapat berteduh dengan selamat di kuarters yang disediakan oleh kerajaan.

Tapi, sampai bila nak tinggal di kuarters? Masa tua nanti nak tinggal dekat mana pula? Kalau dah pencen, baru nak cari rumah sendiri, alamatnya sudah terlambat. 

Terleka di facebook, terbaca satu perkongsian daripada Harith Faisal bertajuk “PENJAWAT AWAM SENANG-SENANG BOLEH BELI 6 BUAH RUMAH”. Beliau kongsikan points yang menarik dan bermanfaat. Jom kita baca!!!!

  1. Penjawat awam ada unfair advantage untuk beli rumah banyak-banyak berbanding pekerja swasta. Unfair advantage dari segi kelulusan bank dan kemudahan yang disediakan kerajaan untuk semua penjawat awam.
  1. Kerajaan bagi pembiayaan rumah sampai 100% tau melalui Lembaga Pembiayaan Perumahan Sektor Awam (LPPSA). Maksudnya, kalau nak beli rumah RM500,000 boleh dapat RM500,000 penuh, kalau layak. Bank bagi 90% je biasanya.
  1. Penjawat awam bergaji RM3,000 lebih mudah nak beli rumah dibandingkan dengan pekerja swasta yang gaji sama, komitmen yang sama, rekod CCRIS yang sama, harga rumah yang sama, dengan bank yang sama.
  1. Tapi, mesti yang ramai penjawat awam tak tahu pasal semua ni. Sebab tu ada berita, 60% penjawat awam masih menyewa dan takde rumah sendiri.
  1. Ini berlaku sebab, bank juga lebih mudah bagi kelulusan pembiayaan peribadi dekat penjawat awam ni. Jadi, buat apa beli rumah cepat-cepat sedangkan ada kuarters?
  1. Ramai follower saya yang mengaku pasal benda ni, client 1-on-1 saya datang jumpa dengan saya cerita benda yang sama. Jadi, bagi saya benda ni memang valid dan banyak berlaku dalam kalangan penjawat awam.
  1. Berbalik pada cerita penjawat awam boleh senang-senang beli 6 buah rumah. Secara asasnya lebih senanglah berbanding orang kerja swasta. Senang tu bukan maknanya setahun boleh beli 6 buah rumah terus.
  1. Kalau tak dapat beli 2-3 buah rumah dalam masa setahun pun tak mengapa. Dapat sebiji setahun pun dah okay sangat. Jangan nak ikut orang lain kalau rezab tunai baru seciput. Yang penting, kena ada perancangan untuk membeli rumah lagi dan lagi.
  1. Setiap orang layak untuk dapat Margin of Financing (MOF) sampai 90% – 100% untuk rumah pertama dan 90% untuk rumah ke-2 daripada bank. Bermaksud bank berikan pembiayaan sebanyak 90% daripada harga rumah. Baki lagi 10%, perlu disediakan oleh pembeli sendiri.
  1. Tapi, bergantung kat kekuatan kewangan. Kalau banyak yang tak okay, mungkin dapat 80% je. Bank pun tak berani nak bagi banyak dekat korang. Antara sebab tak dapat MOF tinggi :
  • Komitmen tinggi,
  • Gaji kecil,
  • Takde simpanan,
  • CCRIS tak cun,
  • CTOS ada rekod buruk,
  • Takde rekod CCRIS,
  • Penggunaan kad kredit tinggi,
  • Rumah Master Title.
  1. Kalau dah teruk sangat, bukan setakat korang tak dapat MOF tinggi. Malah, permohonan korang terus direject, kalau banker proses pun, memang takkan lulus, tak kira la korang penjawat awam ataupun pekerja swasta.
  1. Katakan suami isteri adalah pekerja swasta, korang boleh beli rumah pertama dan ke-2 dengan mudah sebab dapat MOF yang tinggi iaitu sampai 90% – 100%, macam yang saya sebut kat perenggan sebelum ni.
  1. Bila dah selesai 4 kuota rumah dengan MOF hingga 90% – 100%, boleh dah rasa lega. 2 rumah pembiayaan nama suami, 2 rumah pembiayaan nama isteri. Jadi, selepas tu kena kerja kuat lagilah untuk beli rumah lain lagi sebab MOF dah jadi 70% untuk rumah ke-3 dan seterusnya. Secara asasnya, korang perlu sediakan baki 30% daripada harga rumah dengan duit sendiri.
  1. Contoh rumah RM300,000. Korang kena sediakan :
  • RM300,00 x 30% = RM90,000

itu baru baki harga rumah. Tak masuk lagi legal fee, valuation fee sekitar 5% kalau benda tu tak capitalized dalam pembiayaan rumah korang.

  1. Untungnya kakitangan kerajaan, boleh dapat lagi MOF hingga 100% untuk rumah ke-3 dan seterusnya, guna manfaat pembiayaan penuh LPPSA. Kalau suami dan isteri kakitangan awam, boleh dapat 6 buah rumah dengan MOF hingga 90%-100%.
  1. Maksimumkan kuota MOF 90% – 100% .

A) Suami isteri kerja swasta:

Suami

  • Rumah Pertama : 90% bank,
  • Rumah Ke-2 : 90% bank,
  • Rumah Ke-3 : 70% bank. 

Isteri

  • Rumah Pertama : 90% bank,
  • Rumah Ke-2 : 90% bank,
  • Rumah Ke-3 : 70% bank.

B) Salah seorang penjawat awam:

Suami

  • Rumah Pertama : 90% bank,
  • Rumah Ke-2 :90% bank,
  • Rumah Ke-3 :70% bank. 

Isteri

  • Rumah Pertama : 90% bank,
  • Rumah Ke-2 :90% bank,
  • Rumah Ke-3 :100% LPPSA,
  • Rumah Ke-4 :70% bank.

C) Suami isteri penjawat awam :

Suami

  • Rumah Pertama : 90% bank,
  • Rumah Ke-2 :90% bank,
  • Rumah Ke-3 :100% LPPSA,
  • Rumah Ke-4 :70% bank. 

Isteri

  • Rumah Pertama : 90% bank,
  • Rumah Ke-2 :90% bank,
  • Rumah Ke-3 :100% LPPSA,
  • Rumah Ke-4 :70% bank.
  1. Malangnya ramai kakitangan kerajaan tak terdedah dengan perkara ini. Ramai yang saya jumpa dah terguna LPPSA untuk membeli rumah pertama. Yang joint loan LPPSA pun ada juga. Tapi kalau plan memang nak sebiji rumah tu saja sampai pencen, panduan saya ni tak berguna pun untuk korang.
  1. Kalau suami isteri penjawat awam, tapi dah terbeli rumah pertama pakai loan LPPSA suami, rumah ke-2 pakai loan LPPSA isteri, dapat 4 buah rumah saja la MOF 90% – 100%. Tak dapat 6 buah rumah. 

Suami

  • Rumah Pertama : 100% LPPSA,
  • Rumah Ke-2 :90% bank,
  • Rumah Ke-3 :70% bank. 

Isteri

  • Rumah Pertama : 100% LPPSA,
  • Rumah Ke-2 :90% bank,
  • Rumah Ke-3 :70% bank.
  1. Cari la ilmu kewangan dan hartanah sebelum membeli rumah pertama. Nak kumpul deposit rumah dengan cara yang cepat pun kena ada ilmunya. Nak tetapkan matlamat pelaburan dan cari rumah yang sesuai pun, perlu belajar. Nak uruskan rumah untuk disewakan lagi. Kalau takde ilmu, memang kelam kabut.
  1. Memang untung bekerja sebagai penjawat awam. CEUPACS selalu back up, untuk mudahkan beli rumah. Tapi kalau tak pandai ambil peluang, takde beza dengan pekerja swasta.

Sumber: FB Harith Faisal

Anda Nak Beli Rumah, Tapi Adakah Anda Tahu Tahap Kewangan Anda?

Takut-takut ianya kurang memuaskan, nanti nak apply pinjaman tak lepas pula.

  • Bagaimana pula dengan hutang kad kredit, bayar tepat pada masanya atau tidak?
  • Pernahkah anda terlibat dengan sebarang masalah undang-undang atau muflis?
  • Berapa pula Debt to service ratio (DSR) anda?

Dengan TechRevo, kini anda boleh dapatkan laporan kewangan dengan cepat dan mudah.

Bukan itu sahaja, semua pengiraan berkenaan dengan permohonan pinjaman akan dilakukan berdasarkan apa yang bank mahu.

Yang lagi bestnya, di penghujung laporan nanti ada pilihan bank dengan tawaran terbaik khusus untuk anda.

Dengan harga promosi RM14.90, anda akan dapat:

✅ Ketepatan 99% pengiraan DSR + kelayakan pinjaman perumahan
✅ Laporan CCRIS untuk 12 bulan
✅ Kes undang-undang, muflis

Dapatkan laporan TechRevo hari ini juga -> https://tinyurl.com/techrevo

Previous ArticleNext Article

1 Comment

  1. Kerajaan bagi pembiayaan rumah sampai 100% tau melalui Lembaga Pembiayaan Perumahan Sektor Awam (LPPSA). Maksudnya, kalau nak beli rumah RM500,000 boleh dapat RM500,000 penuh, kalau layak. (Bank bagi 90% je biasanya.)

    Krg jelas knp 90% jer? Kata dpt penuh???

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Sime Darby Property: Strategi Pemilikan Aset Rendah Untuk Kembangkan Portfolio Aset

Saranan BELI dan harga sasar (TP) sebanyak MYR2.15 dikekalkan, harga saham berpotensi menaik 51% dengan kadar hasil dividen kira-kira 3% untuk FY26F

Kami memandang baik akan pelancaran New Economy Venture Fund (NEVF) oleh Sime Darby Property yang bernilai MYR1.25bn. Dengan adanya dana ini, SDPR akan mempunyai platform lebih besar untuk mempercepat usaha-usaha pembangunan pusat data (DC) dan aset-aset industri dan logistik yang lain tanpa membebankan kunci kira-kiranya. Dengan jangka hayat dana selama lima tahun, kami ramalkan SDPR akan mencapai pulangan lebih besar selepas penutupan dana tersebut, dan mungkin dengan menyuntik aset-aset yang dipegang dalam dana tersebut ke dalam aset REIT-nya yang akan datang.

Melonjakkan keyakinan

Dibangunkan dengan struktur patuh syariah secara menyeluruh, platform pelaburan bukan keperluan utama, NEVF mempunyai dana sehingga MYR1.25bn (dana utama: MYR1bn, dana sampingan: MYR250j). Dana ini menyaksikan pelibatan menggalakkan daripada Kumpulan Wang Simpanan Pekerja (KWSP), Lembaga Tabung Angkatan Tentera (LTAT), dan Great Eastern Life Assurance (Malaysia) (GELM).

Makluman: GELM juga pernah terlibat dalam Dana Pembangunan Perindustrian (IDF) milik SDPR pada tahun 2022. SDPR selaku rakan kongsi dan penaja am kepada NEVF, telahpun mengesahkan pelaburan bernilai MYR500.1j sebagai pelabur bersama pada penutupan pertama. Komitmen modal lain masing-masing ialah MYR100j + MYR250j (dana sampingan) daripada KWSP, MYR200j daripada LTAT, dan MYR199.9j daripada GELM.

Tumpuan pada aset-aset DC dan industri

Penubuhan NEVF dirangkakan dengan penuh strategik dan ia akan membuat pelaburan dalam bangunan DC yang dibina mengikut kehendak pelanggan untuk tujuan pajakan, dan juga pembangunan industri dan logistik dalam projek-projek SDPR. Pada pandangan kami, dana ini merupakan satu pencapaian penting lebih-lebih lagi apabila Taman Perniagaan Elmina (EBP) semakin mendapat keuntungan sementara pihak pengurusan mengutamakan model pembinaan yang sesuai dengan kehendak penyewa untuk tujuan pajakan bagi pembangunan-pembangunan industri yang akan datang untuk mengembangkan portfolio pendapatan berulangnya.

SDPR juga giat membangunkan taman-taman perindustrian lain seperti Bandar Bukit Raja, Vision Business Park, Bandar Universiti Pagoh, maka ada banyak peluang untuk ia mengembangkan portfolio asetnya. Semakin banyak pemain dan syarikat multinasional dilihat membina fasiliti penyimpanan di taman-taman perindustrian milik SDPR. Selain DC2, kami fikir pusat pengedaran automatik milik Mydin yang bernilai MYR450j (kawasan binaan: 786,000kps) di EBP mungkin akan dimasukkan dalam NEVP ini.

Lebih banyak suntikan aset akan dilaksanakan

Walaupun NEVP bernilai MYR1.25bn ini akan membentuk bahagian “ekuiti” dalam pelaburan aset, berdasarkan nisbah hutang berbanding ekuiti sebanyak 70:30, NEVP mungkin akan membuat hutang berjumlah MYR2.9-3bn. Hal ini sekali gus menjadikan jumlah saiz dana selepas hutang (atau modal) mencecah sekitar MYR4.25bn. Dengan ini, ia akan berupaya menyerap lebih banyak aset industri (yang akan dibangunkan) kelak. IRR untuk dana ini adalah sekitar 10-15%.

Kesan minimum pada perolehan jangka dekat

Kami meramalkan SDPR akan mengiktiraf keuntungan penjualan aset sebaik sahaja aset-aset berkaitan disuntikkan ke dalam dana ini. Pendapatan berasaskan bayaran semasa jangka hayat NEVP sepatutnya agak rendah.

Asas Penilaian

Penilaian SOP kami melibatkan:
i. Diskaun 30% pada RNAV untuk segmen hartanah
ii. DCF untuk pelaburan pusat datanya.

Faktor Pemacu Utama

Pemilikan bank tanah yang besar

Risiko Utama

Keadaan pasaran lebih lemah daripada jangkaan

Profil Syarikat

Sime Darby Property ialah pemilik tanah tebesar antara semua pemaju yang tersenarai, dengan pelbagai perbandaran, dan juga pembangunan komersial dan bersepadu.

Carta Saranan

Penganalisis
Loong Kok Wen, CFA +603 2302 8116 ([email protected])

Penafian :
Laporan penyelidikan ini disediakan oleh pasukan Penyelidikan RHB (RHB Research Team) dari RHB Investment Bank Bhd.