Founder Komputer Jenama Dell Berhenti Belajar Perubatan, Akhirnya Menjadi Jutawan

You don’t have to be a genius or a visionary or even a college graduate to be successful. You just need a framework and a dream.

Kata-kata di atas merupakan petikan kata-kata jutawan komputer Micheal Dell, pemilik kepada syarikat Dell Computer Corp. Dan beliau sendiri telah membuktikan kebenaran kata-katanya ini.

Pada tahun 2017 ini, Forbes menganggarkan kekayaan yang dimiliki oleh Micheal Dell adalah sebanyak $22.9 billion USD. Banyakkan? Mari kita kenali serba sedikit tentang kisah jutawan ini.

Micheal Dell dilahirkan pada 23 Februari 1965 di Houston, Texas. Sebenarnya sejak dari kecil lagi, beliau telah berjinak-jinak dalam dunia perniagaan. Seawal usia 12 tahun, beliau telah menjalankan perniagaan setem dan juga koleksi kad besbol melalui pesanan pos.

Tahu berapa keuntungan yang diperolehnya? $2,000 US Dolar. Satu jumlah yang besar untuk kanak-kanak seusia itukan?

Pada usia 14 tahun, beliau telah mendapat komputer pertamanya iaitu Apple II. Kalau budak-budak lain, mesti akan leka bermain video game saja kan? Tetapi Micheal Dell ni berbeza sedikit. Dia mengkaji bagaimana komputer berfungsi dan menjadi mahir mengenainya.

Pada waktu inilah minatnya terhadap komputer bertambah. Sewaktu belajar di Memorial High School pula, beliau telah bekerja part-time sebagai Eksekutif Pemasaran untuk Houston Post. Disinilah beliau menimba pengalaman berharga dalam strategi jualan. Hebat bukan? Muda-muda lagi dah banyak pengalaman.

Dell juga bijak dalam pelajaran. Kalau nak diikutkan, ibu bapanya mahu melihat Dell menjadi seorang doktor perubatan. Walaupun Dell mempunyai rancangan lain, tetapi beliau tetap cuba meneruskan hasrat orang tuanya dengan belajar di University of Texas.

Tapi itu tak bermakna beliau meninggalkan minatnya terhadap komputer. Semasa semester satu, Dell menghabiskan masa lapangnya untuk upgrade semula komputer terpakai dan menjualkannya kembali kepada siswa-siswi universiti tersebut.

Beliau berjanji kepada ibubapanya, sekiranya perniagaannya tidak berjaya dia akan kembali menyambung pengajiannya. Dalam bulan pertama perniagaan menjual komputer itu, beliau telah mencatatkan keuntungan sebanya $180,000 US Dolar.

Satu pencapaian yang amat memberansangkan. Anda pasti dapat mengagak apa yang berlaku seterusnya bukan? Betul, beliau tidak kembali menyambung pengajian perubatannya itu.

Kredit: Addicted2Success

Pada usia 19 tahun, beliau telah membangunkan sebuah syarikat yang akhirnya menjadi salah sebuah syarikat yang paling cepat berkembang di dunia.

Bagi sesetengah orang, mungkin mereka menganggap Micheal Dell hanya salah seorang yang bernasib baik dalam bidang perniagaan. Sebenarnya, nasib baik beliau didorong dengan minatnya yang mendalam. Jika kita melakukan sesuatu yang kita minat secara bersungguh-sungguh, pasti kita juga akan berjaya.

SUMBER RUJUKAN

  1. www.entrepreneur.com
  2. www.brainprick.com
Previous ArticleNext Article

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!