Founder Komputer Jenama Dell Berhenti Belajar Perubatan, Akhirnya Menjadi Jutawan

You don’t have to be a genius or a visionary or even a college graduate to be successful. You just need a framework and a dream.

Kata-kata di atas merupakan petikan kata-kata jutawan komputer Micheal Dell, pemilik kepada syarikat Dell Computer Corp. Dan beliau sendiri telah membuktikan kebenaran kata-katanya ini.

Pada tahun 2017 ini, Forbes menganggarkan kekayaan yang dimiliki oleh Micheal Dell adalah sebanyak $22.9 billion USD. Banyakkan? Mari kita kenali serba sedikit tentang kisah jutawan ini.

Micheal Dell dilahirkan pada 23 Februari 1965 di Houston, Texas. Sebenarnya sejak dari kecil lagi, beliau telah berjinak-jinak dalam dunia perniagaan. Seawal usia 12 tahun, beliau telah menjalankan perniagaan setem dan juga koleksi kad besbol melalui pesanan pos.

Tahu berapa keuntungan yang diperolehnya? $2,000 US Dolar. Satu jumlah yang besar untuk kanak-kanak seusia itukan?

Pada usia 14 tahun, beliau telah mendapat komputer pertamanya iaitu Apple II. Kalau budak-budak lain, mesti akan leka bermain video game saja kan? Tetapi Micheal Dell ni berbeza sedikit. Dia mengkaji bagaimana komputer berfungsi dan menjadi mahir mengenainya.

Pada waktu inilah minatnya terhadap komputer bertambah. Sewaktu belajar di Memorial High School pula, beliau telah bekerja part-time sebagai Eksekutif Pemasaran untuk Houston Post. Disinilah beliau menimba pengalaman berharga dalam strategi jualan. Hebat bukan? Muda-muda lagi dah banyak pengalaman.

Dell juga bijak dalam pelajaran. Kalau nak diikutkan, ibu bapanya mahu melihat Dell menjadi seorang doktor perubatan. Walaupun Dell mempunyai rancangan lain, tetapi beliau tetap cuba meneruskan hasrat orang tuanya dengan belajar di University of Texas.

Tapi itu tak bermakna beliau meninggalkan minatnya terhadap komputer. Semasa semester satu, Dell menghabiskan masa lapangnya untuk upgrade semula komputer terpakai dan menjualkannya kembali kepada siswa-siswi universiti tersebut.

Beliau berjanji kepada ibubapanya, sekiranya perniagaannya tidak berjaya dia akan kembali menyambung pengajiannya. Dalam bulan pertama perniagaan menjual komputer itu, beliau telah mencatatkan keuntungan sebanya $180,000 US Dolar.

Satu pencapaian yang amat memberansangkan. Anda pasti dapat mengagak apa yang berlaku seterusnya bukan? Betul, beliau tidak kembali menyambung pengajian perubatannya itu.

Kredit: Addicted2Success

Pada usia 19 tahun, beliau telah membangunkan sebuah syarikat yang akhirnya menjadi salah sebuah syarikat yang paling cepat berkembang di dunia.

Bagi sesetengah orang, mungkin mereka menganggap Micheal Dell hanya salah seorang yang bernasib baik dalam bidang perniagaan. Sebenarnya, nasib baik beliau didorong dengan minatnya yang mendalam. Jika kita melakukan sesuatu yang kita minat secara bersungguh-sungguh, pasti kita juga akan berjaya.

SUMBER RUJUKAN

  1. www.entrepreneur.com
  2. www.brainprick.com
Previous ArticleNext Article

Agrobank Serah Kutipan Dana Wakaf Tunai RM206,313.45 Kepada PICOMS Bagi Inisiatif Wakaf Tunai Mesin Dialisis Agrobank & PICOMS-MAIWP

KUALA LUMPUR, 29 Julai (Bernama) — Selaras dengan matlamat untuk mempertingkatkan kesedaran masyarakat untuk beramal jariah dengan berwakaf, Agrobank, sebuah institusi perbankan Islam sepenuhnya sejak 2015, telah menggerakkan 140 cawangannya di seluruh Malaysia dengan menggunakan fasiliti perbankan internetnya, Agronet sebagai medium bagi mencapai sasaran kutipan dana wakaf tunai sebanyak RM200,000 bagi Program Wakaf Tunai Mesin Dialisis Agrobank & PICOMS-MAIWP.

Setelah lebih dua tahun sejak ia dilancarkan pada tahun 2020, Agrobank bukan sahaja telah berjaya mencapai sasaran kutipan, malah telah berjaya mengumpul kutipan dana wakaf tunai keseluruhan berjumlah RM206,313.45.

Penyerahan kutipan dana wakaf tunai terkumpul ini telah disempurnakan oleh Presiden/ Ketua Pegawai Eksekutif Agrobank, Tengku Ahmad Badli Shah Raja Hussin kepada Naib Canselor Kolej Universiti Antarabangsa PICOMS, Prof Dr Wan Mohd Azizi Wan Sulaiman dalam satu majlis yang telah berlangsung pada Rabu.

Tengku Ahmad Badli Shah berkata, “Kita sedia maklum akan kepentingan wakaf dalam pembangunan sosial dan kebajikan umat Islam dan bagaimana golongan yang berkemampuan turut dapat membantu mereka yang serba kekurangan. Agrobank amat berbesar hati dengan kolaborasi ini dalam menjadi agen kepada masyarakat untuk menyalurkan dana wakaf bagi memenuhi keperluan kesihatan dengan pembelian mesin hemodialisis ini. Fokus kesihatan merupakan salah satu fokus AgroWakaf di Agrobank, selain usaha memperkasakan ekonomi, pendidikan dan kesejahteraan komuniti.”

“Semoga usaha ini akan terus meningkatkan lagi kesedaran umat Islam mengenai kepentingan wakaf dalam pembangunan ummah,” tambah Tengku Ahmad Badli Shah.

Program Wakaf Tunai Mesin Dialisis Agrobank & PICOMS-MAIWP ini merupakan kerjasama di antara Agrobank dan PICOMS,anak syarikat Majlis Agama Islam Wilayah Persekutuan (MAIWP) yang telah dilancarkan pada tahun 2020 bagi membantu menangani masalah kekurangan mesin dialisis bagi pesakit-pesakit dari kalangan orang awam.

Program ini menyasarkan jumlah kutipan wakaf tunai sebanyak RM600,000.00 termasuklah dana berjumlah RM400,000.00 yang telah disalurkan daripada dana khairat produk Agrobank kepada PICOMS pada Disember 2020 sebagai suntikan dan pemangkin kepada program wakaf tunai ini.

Mesin-mesin dialysis tersebut akan digunakan untuk rawatan hemodialisis atau pembersihan darah oleh pesakit-pesakit buah pinggang terutamanya daripada golongan asnaf dan yang kurang berkemampuan yang dikenalpasti dan mendapat pembiayaan dari pihak MAIWP.