Founder Komputer Jenama Dell Berhenti Belajar Perubatan, Akhirnya Menjadi Jutawan

You don’t have to be a genius or a visionary or even a college graduate to be successful. You just need a framework and a dream.

Kata-kata di atas merupakan petikan kata-kata jutawan komputer Micheal Dell, pemilik kepada syarikat Dell Computer Corp. Dan beliau sendiri telah membuktikan kebenaran kata-katanya ini.

Pada tahun 2017 ini, Forbes menganggarkan kekayaan yang dimiliki oleh Micheal Dell adalah sebanyak $22.9 billion USD. Banyakkan? Mari kita kenali serba sedikit tentang kisah jutawan ini.

Micheal Dell dilahirkan pada 23 Februari 1965 di Houston, Texas. Sebenarnya sejak dari kecil lagi, beliau telah berjinak-jinak dalam dunia perniagaan. Seawal usia 12 tahun, beliau telah menjalankan perniagaan setem dan juga koleksi kad besbol melalui pesanan pos.

Tahu berapa keuntungan yang diperolehnya? $2,000 US Dolar. Satu jumlah yang besar untuk kanak-kanak seusia itukan?

Pada usia 14 tahun, beliau telah mendapat komputer pertamanya iaitu Apple II. Kalau budak-budak lain, mesti akan leka bermain video game saja kan? Tetapi Micheal Dell ni berbeza sedikit. Dia mengkaji bagaimana komputer berfungsi dan menjadi mahir mengenainya.

Pada waktu inilah minatnya terhadap komputer bertambah. Sewaktu belajar di Memorial High School pula, beliau telah bekerja part-time sebagai Eksekutif Pemasaran untuk Houston Post. Disinilah beliau menimba pengalaman berharga dalam strategi jualan. Hebat bukan? Muda-muda lagi dah banyak pengalaman.

Dell juga bijak dalam pelajaran. Kalau nak diikutkan, ibu bapanya mahu melihat Dell menjadi seorang doktor perubatan. Walaupun Dell mempunyai rancangan lain, tetapi beliau tetap cuba meneruskan hasrat orang tuanya dengan belajar di University of Texas.

Tapi itu tak bermakna beliau meninggalkan minatnya terhadap komputer. Semasa semester satu, Dell menghabiskan masa lapangnya untuk upgrade semula komputer terpakai dan menjualkannya kembali kepada siswa-siswi universiti tersebut.

Beliau berjanji kepada ibubapanya, sekiranya perniagaannya tidak berjaya dia akan kembali menyambung pengajiannya. Dalam bulan pertama perniagaan menjual komputer itu, beliau telah mencatatkan keuntungan sebanya $180,000 US Dolar.

Satu pencapaian yang amat memberansangkan. Anda pasti dapat mengagak apa yang berlaku seterusnya bukan? Betul, beliau tidak kembali menyambung pengajian perubatannya itu.

Kredit: Addicted2Success

Pada usia 19 tahun, beliau telah membangunkan sebuah syarikat yang akhirnya menjadi salah sebuah syarikat yang paling cepat berkembang di dunia.

Bagi sesetengah orang, mungkin mereka menganggap Micheal Dell hanya salah seorang yang bernasib baik dalam bidang perniagaan. Sebenarnya, nasib baik beliau didorong dengan minatnya yang mendalam. Jika kita melakukan sesuatu yang kita minat secara bersungguh-sungguh, pasti kita juga akan berjaya.

SUMBER RUJUKAN

  1. www.entrepreneur.com
  2. www.brainprick.com

Previous ArticleNext Article

Kenali Bisnes Lain Berkaitan Lee Thiam Wah, Pengasas 99 Speedmart

Lee Thiam Wah dikenali sebagai ‘Raja Mini Mart’ dan dilahirkan pada tahun 1964 di Klang. Beliau mengalami polio semasa bayi, sehingga menyebabkan kehilangan fungsi kedua-dua belah kaki dan terpaksa menggunakan kerusi roda. Lee hanya mendapat pendidikan sekolah rendah. Namun, perkara tersebut tidak menghalang beliau untuk menjadi seorang usahawan yang berjaya.

Lee mula berjinak-jinak dalam perniagaan dengan menjual snek di tepi jalan sebelum akhirnya berjaya mengumpulkan wang yang mencukupi untuk membuka sebuah kedai runcit pada usia 23 tahun. Perkara ini kemudiannya membuka jalan kepada kerjayanya dalam industri runcit sehingga lahirnya 99 Speemart yang kita kenali hari ini. Pada 25 November 2021, 99 Speedmart telah melancarkan cawangannya yang ke-2,000, menurut laman webnya.

Kini, Lee Thiam Wah meerupakan seorang usahawan yang berpengaruh dalam industri peruncitan Malaysia serta memiliki pelbagai kepentingan perniagaan di pelbagai sektor di dalam dan luar negara. Berikut adalah beberapa contoh pegangan bisnes Lee Thiam Wah:

99 Speedmart

Penglibatan: Pengasas dan pemegang saham

99 Speedmart pertama kali dibuka pada tahun 1987 di Taman Sentosa, Klang, Selangor. Ia adalah hasil usaha Lee Thiam Wah yang memulakan perniagaan ini dengan kedai runcit kecil sebelum berkembang dan membuka banyak cawangan di seluruh Malaysia, menjadikannya salah satu rangkaian pasar mini yang paling popular di negara ini.

Burger King (Malaysia dan Singapura)

Penglibatan: Pengarah (dilantik pada 18 Ogos 2015) dengan pegangan saham sebanyak 70% (tidak langsung) dalam Cosmo Restaurants Sdn Bhd.

Pada tahun 2015, Lee membeli rangkaian restoran makanan segera Burger King di Malaysia dan Singapura daripada Ekuiti Nasional Bhd dengan harga RM74.6 juta. Tahun 2022, syarikat melaporkan jualan sebanyak RM248 juta dan kerugian sebanyak RM1 juta.

Alliance Bank

Penglibatan: Pegangan saham sebanyak 5.076%

Lee Thiam Wah muncul sebagai antara pemegang saham besar dalam Alliance Bank Malaysia Bhd, menerusi Global Success Network Sdn Bhd.

Careon Pharmacy

Gambar: depkes.org

Penglibatan: Pengarah (dilantik pada 15 September 2020) dan pemegang saham yang besar (langsung)

Careon Pharmacy Sdn Bhd adalah rangkaian farmasi runcit yang dimiliki sepenuhnya oleh Lee Thiam Wah. Ditubuhkan pada tahun 2020, Careon Pharmacy bertujuan untuk menyediakan produk farmaseutikal dan perkhidmatan kesihatan kepada masyarakat. Tahun 2022, syarikat ini melaporkan jualan sebanyak RM20 juta dan kerugian dalam RM7 juta.

Selain Careon Pharmacy, satu lagi jenama farmasi di bawah Lee Thiam Wah adalah Medsense Pharmacy di bawah syarikat Subang Excel Healthcare Sdn Bhd. Saham syarikat ini dipegang sepenuhnya oleh Careon Pharmacy Sdn Bhd.

Ali, Muthu dan Ah Hock

Penglibatan: Pengarah (dilantik pada 1 Mac 2019) dan dengan pegangan saham terbesar dalam syarikat Nasi Lemak Gempak Sdn Bhd.

Lee Thiam Wah memiliki pegangan saham terbesar dalam kopitiam Ali, Muthu dan Ah Hock. Rangkaian restoran ini terkenal dengan suasana kopitiamnya dan menawarkan pelbagai masakan tempatan Malaysia dalam suasana santai. Not bad, tahun 2022 syarikat melaporkan jualan sebanyak RM30 juta dan keuntungan dalam RM1 juta.

Radiant Globaltech (disenaraikan di Pasaran Utama Bursa Malaysia)

Penglibatan: Pegangan saham sebanyak 15.40% dalam Radiant Globaltech Bhd

Lee Thiam Wah muncul sebagai pemegang saham ketiga terbesar dalam pembekal penyelesaian teknologi runcit (perkakasan dan perisian), Radiant Globaltech Bhd (RGTech). Lee memegang saham sebanyak 15.40% melalui syarikatnya iaitu Global Success Network Sdn. Bhd. Tahun 2022 syarikat melaporkan jualan sebanyak RM137 juta dan keuntungan RM9 juta.

Sumber : BursaMarketPlace

U Stars Supermarket (Singapura)

Penglibatan: Pengarah (dilantik pada 3 April 2023) dan pemegang saham yang besar (tidak langsung)

The Bakery Depot Pte Ltd (Singapura)

Penglibatan: Pemegang saham yang besar (tidak langsung)

Cleanwave

Penglibatan: Pengarah (dilantik pada 5 Julai 2018) dan pemegang saham yang besar (tidak langsung)

Syarikat ini terlibat dalam pengangkutan, logistik, perdagangan, pengilangan, pengedaran, import dan eksport, penyimpanan, penjualan dan pemasaran pelbagai produk penjagaan rumah dan kebersihan, produk pembersihan, kosmetik dan produk penjagaan diri.

Untuk makluman juga, 99 Speedmart ingin apungkan 17% sahamnya melalui IPO dengan anggaran RM1.5 billion. Akan tetapi IPO 99 Speed Mart yang akan dilancarkan nanti nampaknya macam tidak patuh syariah.

Sumber: Prospektus IPO 99 Speedmart

Alhamdulillah, terkini kami telah terbitkan buku ‘Malaysia Melabur Saham’.

BUKU INI WAJAR DIMILIKI OLEH MEREKA YANG BERANI BERIMPIAN !

Pastinya anda selalu terdengar atau terbaca tentang peluang menggandakan pendapatan dalam pasaran saham patuh syariah di Bursa Malaysia. Ramai yang masih berkira-kira sebab belum berani dan tak pasti.

Jika anda benar-benar berminat untuk terlibat tetapi masih belum memulakan langkah pertama, buku ini teramat sesuai.

Ianya ringkas, padat dan sarat dengan contoh-contoh berbentuk grafik.

Kenapa Kena Miliki Buku Ini?

Tak semua orang boleh belajar menerusi video, jadi boleh baca buku ini di masa lapang. Nak Google semua artikel pun memakan masa.

Anda nak mula melabur saham, tapi nak tahu dulu asasnya?

Tak dapat nak belajar secara face-to-face, jom mulakan dengan membaca buku ini.

Senang faham sebab buku ini penuh dengan gambar dan contoh-contoh.

Ditulis oleh mereka yang berpengalaman, kita sama-sama belajar sampai faham.

Miliki Buku Ini Sekarang!!

Tak semua orang boleh belajar menerusi video, jadi boleh baca buku ini di masa lapang. Nak Google semua artikel pun memakan masa. Sebab itu buku ini telah terjual lebih daripada 2,000 naskah!

Kami faham ramai nak mula melabur saham, tapi nak tahu dulu asasnya?

Tak sempat nak belajar secara face-to-face, jom mulakan dengan membaca buku ini.

Senang faham sebab buku ini penuh dengan gambar dan contoh-contoh.

Ditulis oleh mereka yang berpengalaman, kita sama-sama belajar sampai faham.

TERKINI: Miliki Buku Malaysia Melabur Saham di Shopee