Langkah-Langkah Yang Boleh Diambil Untuk Elak Daripada Ditipu Peniaga

Selepas berlakunya peralihan kuasa pemerintahan pada 2018, kerajaan Pakatan Harapan ketika itu telah mengumumkan untuk memansuhkan GST sebagai satu pelaksanaan dalam salah satu manifesto mereka. Ternyata pengumuman pemansuhan ini mendapat sokongan kebanyakan rakyat Malaysia. Namun, ada juga di antara rakyat Malaysia yang menolak pemansuhan GST ini.

Apa yang lebih mengharukan keadaan lagi apabila ada sesetengah pihak peniaga yang menaikkan harga barang jualan meskipun GST telah dimansuhkan dan kadar cukai telah berubah kepada sifar.

Ramai netizen telah menyuarakan ketidakpuasan hati melalui media sosial mereka berkenaan isu yang berlaku ini. Bukan sahaja pada ketika itu, namun sehingga ke hari ini, isu ini masih wujud dan membelenggu pengguna.

Namun, apakah cara terbaik yang boleh anda lakukan bagi mengelakkan daripada terus tertindas dengan keadaan ini? Apakah langkah-langkah yang boleh diambil bagi mengelakkan anda ditipu oleh peniaga yang sama sekali tidak bertanggungjawab ini?

1. Buat Perbandingan Harga Barang

Tangkap layar di Hargapedia

Anda boleh memuat turun aplikasi Hargapedia, di mana aplikasi ini membantu anda untuk membuat semakan harga dengan lebih cepat. Lebih memudahkan lagi apabila aplikasi ini terus menunjukkan tempat-tempat bagi mendapatkan barang-barang yang anda cari dengan harga yang murah.

Penggunaan aplikasi ini sangat mudah. Caranya, anda masuk sahaja ke laman web Hargapedia tanpa perlu sebarang pendaftaran kemudian pilih sahaja carian item mengikut kepada pengkelasan yang telah disenaraikan.

Contohnya, jika anda ingin melihat harga bagi sabun basuh baju, anda boleh terus sahaja klik kepada ‘household’. Mudah bukan?

2. Buat Semakan Pada Resit

Sewaktu membeli barang, anda boleh lihat harga barang yang tertera masih belum ditukar kepada harga yang baru. Semestinya, peniaga memerlukan masa untuk mengemaskini setiap harga barang di pasaraya ataupun di kedai mereka.

Meskipun begitu, harga barang yang sebenar boleh anda lihat pada resit pembelian. Ada barangan yang harganya berada dalam kawalan kerajaan. Justeru, amat penting untuk anda buat semakan ke atas resit pembelian. Sekiranya terdapat kesalahan yang dilakukan peniaga, perkara ini dapat diadukan kepada KPDNHEP. Bukti jelas untuk digunakan sebagai lampiran adalah melalui resit.

Dengan ini, KPDNHEP dengan bantuan Jabatan Kastam Malaysia dapat menjalankan pemantauan terperinci bagi memastikan harga barang sentiasa terkawal dan peniaga tidak sewenang-wenangnya menaikkan harga dan menindas pengguna.

Alhamdulillah, terkini kami terbitkan buku ‘Malaysia Melabur Saham’.

Kenapa Perlu Baca Buku Ini?

Pastinya anda selalu terdengar atau terbaca tentang peluang menambahkan pendapatan di pasaran saham patuh syariah di Bursa Malaysia.

Jika anda benar-benar berminat untuk terlibat tetapi masih belum memulakan langkah pertama, buku ini teramat sesuai.

Ianya ringkas, padat dan sarat dengan contoh-contoh berbentuk grafik.

Kenapa Kena Miliki Buku Ini?

Tak semua orang boleh belajar menerusi video, jadi boleh baca buku ini di masa lapang. Nak Google semua artikel pun memakan masa.

Anda nak mula melabur saham, tapi nak tahu dulu asasnya?

Tak dapat nak belajar secara face-to-face, jom mulakan dengan membaca buku ini.

Senang faham sebab buku ini penuh dengan gambar dan contoh-contoh.

Ditulis oleh mereka yang berpengalaman, kita sama-sama belajar sampai faham.

Miliki Buku Ini Sekarang!!

Tak semua orang boleh belajar menerusi video, jadi boleh baca buku ini di masa lapang. Nak Google semua artikel pun memakan masa. Sebab itu buku ini telah terjual lebih daripada 2,000 naskah!

Kami faham ramai nak mula melabur saham, tapi nak tahu dulu asasnya?

Tak sempat nak belajar secara face-to-face, jom mulakan dengan membaca buku ini.

Senang faham sebab buku ini penuh dengan gambar dan contoh-contoh.

Ditulis oleh mereka yang berpengalaman, kita sama-sama belajar sampai faham.

TERKINI: Miliki Buku Malaysia Melabur Saham di Shopee

Previous ArticleNext Article

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

ASNB Tangguh Sementara Urus Niaga Dan Perkhidmatan Bermula 4 Hingga 7 Jun

KUALA LUMPUR, 25 Mei (Bernama) — Semua urus niaga unit amanah dan perkhidmatan lain Amanah Saham Nasional Berhad (ASNB) akan ditangguhkan sementara bermula pada 4 hingga 7 Jun 2022.

Syarikat tersebut dalam satu kenyataan hari ini berkata penangguhan sementara itu disebabkan oleh pemindahan sistem operasinya ke sistem baharu, selaras dengan objektifnya untuk meningkatkan pengalaman pelaburan kepada para pelabur.

ASNB, syarikat pengurusan unit amanah milik penuh Permodalan Nasional Berhad (PNB), menambah tarikh urus niaga terakhir bagi semua unit amanah adalah pada 3 Jun, 2022.

Bagaimanapun, urus niaga bagi ASN Equity 5, ASN Equity Global, ASN Imbang 3 Global dan ASN Sara 2 akan berakhir lebih awal iaitu pada 2 Jun 2022.

Syarikat tersebut juga memaklumkan penangguhan urus niaga itu melibatkan semua unit amanah ASNB di semua saluran ASNB iaitu kaunter cawangan ASNB dan ejen-ejen seluruh negara serta saluran elektronik dan dalam talian.

Ia termasuk portal dan aplikasi myASNB, ejeb perbankan internet iaitu Maybank2u, CIMB Clicks, RHBNow, Affinonline, AmOnline dan HLB Connect, mesin kiosk di cawangan ASNB serta Mesin Juruwang Automatik (ATM) di Maybank dan CIMB Bank.

“Urus niaga di semua saluran iaitu kaunter dan platform dalam talian akan dibuka semula pada 8 Jun 2022,” katanya.

Ketua Pegawai Eksekutif dan Pengarah Eksekutif ASNB, Mohammad Hussin berkata langkah strategik untuk beralih ke sistem baharu perlu dilaksanakan bagi menyediakan sokongan teknologi yang lebih mudah dan moden agar ASNB dapat memperkenalkan produk dan perkhidmatan yang lebih terkini.

“Inisiatif ini diharapkan dapat meningkatkan pengalaman pelaburan kepada pelabur kami di semua saluran pada masa hadapan.

“Pelabur ASNB perlu merancang keperluan tunai lebih awal dan membuat transaksi pelaburan atau pengeluaran sebelum tarikh penangguhan untuk mengelakkan sebarang kesulitan ketika penangguhan ini berlangsung,” katanya.

Menurutnya, bagi mereka yang ingin membuat pengeluaran dalam talian, boleh membuat urus niaga seawal yang mungkin agar wang tersebut dapat dikreditkan sebelum tarikh penangguhan.

ASNB berkata pengeluaran secara dalam talian hanya boleh dilakukan menerusi portal www.myasnb.com.my dan aplikasi myASNB dengan had maksimum sebanyak RM2,000 atau pengeluaran tiga tiga kali dalam sebulan.

“Urus niaga pengeluaran dalam talian yang berjaya dilaksanakan akan dikreditkan ke dalam akaun bank pelabur yang didaftarkan dengan ASNB pada hari bekerja berikutnya,” katanya.

— BERNAMA

Berita asal: https://thekapital.my/asnb-tangguh-sementara-urus-niaga-dan-perkhidmatan-bermula-4-hingga-7-jun/