Tips Mudah Cari Penyewa Rumah

Rumah dah ada untuk disewakan tapi masih belum jumpa penyewa. Nak sewakan rumah pun bukan senang – senang terus bagi pada sebarangan penyewa. Takut nanti dapat penyewa yang kepala hantu, habis satu rumah kucar kacir.

Iklan dah buat, post di semua group yang berkaitan di Facebook pun dah buat, iklan di Mudah.my pun dah buat, tapi masih lagi tiada penyewa yang sudi nk menyewa. Ke kedudukan rumah yang tidak strategik? Apa cara terbaik yang boleh anda buat sebenarnya?

1. Iklan Mesti Berkesan

Contoh iklan di Mudah.my

Sebaiknya, dalam iklan yang anda buat itu nanti, pastikan anda letak semua spesifikasi yang seorang penyewa mahukan tanpa memerlukan bakal penyewa untuk ‘PM’ anda dengan soalan-soalan yang melecehkan seperti berapa kadar sewa rumah setiap bulan, berapa deposit yang diperlukan dan sebagainya.

Sebagai tuan rumah yang mencari penyewa, tidak salah untuk anda berlaku jujur dan memudahkan kerja penyewa. Anda senang, penyewa juga senang berurusan dengan anda.

2. Tapis Bakal Penyewa

Sebaiknya jika ada yang bersetuju untuk menyewa rumah dengan anda, eloklah anda minta lampiran salinan kad pengenalan penyewa dan pasangan mereka serta lakukan sesi soal jawab dengan mereka.

Antara soalan yang boleh anda ajukan dalam sesi soal jawab itu nanti, cuba soal mereka mengapa mereka berpindah daripada rumah sewa yang lama, berapa lama mereka tinggal di rumah sewa yang lama, kerjaya dan sebagainya. Dari sesi soal jawab ini, ia akan banyak membantu anda untuk mengenal pasti bakal penyewa anda itu seorang yang bermasalah atupun tidak.

3. Lawatan Rumah

Ini penting untuk anda dan bakal penyewa sama – sama melihat keadaan rumah meskipun rumah tersebut milik anda.

Jika terdapat sebarang keroskan pada rumah, anda dan penyewa sama-sama sedia maklum dan tahu. Anda sebagai tuan rumah juga tahu apa tindakan yang perlu anda lakukan jika keadaan itu berlaku.

Lawatan rumah antara kedua- dua belah pihak iaitu tuan rumah dan penyewa adalah untuk mengelakkan sebarang masalah yang tidak diingini berlaku selepas penyerahan kunci dan bayaran duit deposit kelak.

Memiliki rekod CCRIS yang bersih sangat penting untuk kita semua. Kalau rekod CCRIS kita tak cantik, maka selepas ini susahlah untuk kita mendapatkan apa sahaja pinjaman daripada pihak bank.

  • Bagaimana pula dengan hutang kad kredit, bayar tepat pada masanya atau tidak?
  • Pernahkah anda terlibat dengan sebarang masalah undang-undang atau muflis?
  • Berapa pula Debt to service ratio (DSR) anda?

Dengan TechRevo, kini anda boleh dapatkan laporan kewangan dengan cepat dan mudah.

Bukan itu sahaja, semua pengiraan berkenaan dengan permohonan pinjaman akan dilakukan berdasarkan apa yang bank mahu.

Yang lagi bestnya, di penghujung laporan nanti ada pilihan bank dengan tawaran terbaik khusus untuk anda.

Dengan harga promosi RM14.90, anda akan dapat:

✅ Ketepatan 99% pengiraan DSR + kelayakan pinjaman perumahan
✅ Laporan CCRIS untuk 12 bulan
✅ Kes undang-undang, muflis

Dapatkan laporan TechRevo hari ini juga -> https://tinyurl.com/techrevo

Previous ArticleNext Article

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Purata Sewa Di Seluruh Malaysia Meningkat 1.8 Peratus Kepada RM1,920 Bagi Suku Pertama 2024

KUALA LUMPUR, 9 Julai (Bernama) — Purata sewa di seluruh Malaysia meningkat 1.8 peratus kepada RM1,920 bagi suku pertama 2024 daripada angka pada suku pertama 2023, dengan trend ke arah peningkatan kemampuan memandangkan kadar kenaikan menurun, menurut Indeks Sewa Rumah Malaysia suku pertama 2024 oleh IQI.

Pengasas Persama dan Ketua Pegawai Eksekutif Kumpulan IQI Kashif Ansari berkata prestasi Indeks Sewa Rumah Malaysia bagi tempoh itu menunjukkan pertumbuhan permintaan terhadap hartanah sewa semakin perlahan namun masih pada tahap lebih tinggi yang ditetapkan dalam beberapa tahun kebelakangan ini.

“Purata harga sewa di Malaysia sejak dua tahun lepas ialah RM1,895, lebih rendah daripada harga purata suku pertama RM1,920,” katanya dalam kenyataan pada Selasa.

Menurut IQI Indeks Sewa Rumah Malaysia berubah berdasarkan keseimbangan antara bekalan hartanah sewa dan bilangan orang yang ingin menyewa, trend bermusim, perubahan bilangan penuntut antarabangsa di negara ini, dan perubahan aktiviti pelabur yang membeli hartanah untuk disewakan.

IQI menjelaskan kadar sewa untuk 12 bulan akan datang diunjur meningkat agak sederhana dan naik di antara sifar peratus dengan tiga peratus daripada paras pada suku pertama 2024.

“Susulan perjalanan antarabangsa dan ketibaan pelancong terus kembali meningkat, Malaysia mungkin mencatatkan kemasukan penduduk jangka masa panjang baharu dalam jumlah yang besar, penghuni sewa jangka masa pendek serta penuntut antarabangsa.

“Ini juga mungkin menyumbang kepada permintaan lebih tinggi untuk hartanah sewa dan memberi peluang kepada pelabur,” tambahnya.

IQI memaklumkan di Kuala Lumpur, sewa meningkat 7.6 peratus berbanding setahun lepas, dengan purata sewa RM2,735 iaitu dua peratus lebih tinggi daripada purata dua tahun (lapan suku) lepas.

“Sewa di Kuala Lumpur masih pada sekitar harga berpatutan semasa COVID-19 kerana kadar sewa masih belum pulih sepenuhnya daripada penurunan semasa era pandemik.

“Purata sewa pada suku pertama 2024 adalah 27 peratus lebih rendah berbanding suku yang sama 2020, sebelum pandemik,” menurutnya.

— BERNAMA