Tips Mudah Cari Penyewa Rumah

Rumah dah ada untuk disewakan tapi masih belum jumpa penyewa. Nak sewakan rumah pun bukan senang – senang terus bagi pada sebarangan penyewa. Takut nanti dapat penyewa yang kepala hantu, habis satu rumah kucar kacir.

Iklan dah buat, post di semua group yang berkaitan di Facebook pun dah buat, iklan di Mudah.my pun dah buat, tapi masih lagi tiada penyewa yang sudi nk menyewa. Ke kedudukan rumah yang tidak strategik? Apa cara terbaik yang boleh anda buat sebenarnya?

1. Iklan Mesti Berkesan

Contoh iklan di Mudah.my

Sebaiknya, dalam iklan yang anda buat itu nanti, pastikan anda letak semua spesifikasi yang seorang penyewa mahukan tanpa memerlukan bakal penyewa untuk ‘PM’ anda dengan soalan-soalan yang melecehkan seperti berapa kadar sewa rumah setiap bulan, berapa deposit yang diperlukan dan sebagainya.

Sebagai tuan rumah yang mencari penyewa, tidak salah untuk anda berlaku jujur dan memudahkan kerja penyewa. Anda senang, penyewa juga senang berurusan dengan anda.

2. Tapis Bakal Penyewa

Sebaiknya jika ada yang bersetuju untuk menyewa rumah dengan anda, eloklah anda minta lampiran salinan kad pengenalan penyewa dan pasangan mereka serta lakukan sesi soal jawab dengan mereka.

Antara soalan yang boleh anda ajukan dalam sesi soal jawab itu nanti, cuba soal mereka mengapa mereka berpindah daripada rumah sewa yang lama, berapa lama mereka tinggal di rumah sewa yang lama, kerjaya dan sebagainya. Dari sesi soal jawab ini, ia akan banyak membantu anda untuk mengenal pasti bakal penyewa anda itu seorang yang bermasalah atupun tidak.

3. Lawatan Rumah

Ini penting untuk anda dan bakal penyewa sama – sama melihat keadaan rumah meskipun rumah tersebut milik anda.

Jika terdapat sebarang keroskan pada rumah, anda dan penyewa sama-sama sedia maklum dan tahu. Anda sebagai tuan rumah juga tahu apa tindakan yang perlu anda lakukan jika keadaan itu berlaku.

Lawatan rumah antara kedua- dua belah pihak iaitu tuan rumah dan penyewa adalah untuk mengelakkan sebarang masalah yang tidak diingini berlaku selepas penyerahan kunci dan bayaran duit deposit kelak.

Memiliki rekod CCRIS yang bersih sangat penting untuk kita semua. Kalau rekod CCRIS kita tak cantik, maka selepas ini susahlah untuk kita mendapatkan apa sahaja pinjaman daripada pihak bank.

  • Bagaimana pula dengan hutang kad kredit, bayar tepat pada masanya atau tidak?
  • Pernahkah anda terlibat dengan sebarang masalah undang-undang atau muflis?
  • Berapa pula Debt to service ratio (DSR) anda?

Dengan TechRevo, kini anda boleh dapatkan laporan kewangan dengan cepat dan mudah.

Bukan itu sahaja, semua pengiraan berkenaan dengan permohonan pinjaman akan dilakukan berdasarkan apa yang bank mahu.

Yang lagi bestnya, di penghujung laporan nanti ada pilihan bank dengan tawaran terbaik khusus untuk anda.

Dengan harga promosi RM14.90, anda akan dapat:

✅ Ketepatan 99% pengiraan DSR + kelayakan pinjaman perumahan
✅ Laporan CCRIS untuk 12 bulan
✅ Kes undang-undang, muflis

Dapatkan laporan TechRevo hari ini juga -> https://tinyurl.com/techrevo

Previous ArticleNext Article

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Pasaran Hartanah Kekal Kukuh Walaupun OPR Naik – Rehda Malaysia

PETALING JAYA, 13 Mei (Bernama) — Pasaran hartanah Malaysia kekal kukuh walaupun kadar dasar semalaman (OPR) dinaikkan sebanyak 25 mata asas kepada 3.0 peratus, kata Persatuan Pemaju Hartanah dan Perumahan Malaysia (Rehda) Malaysia. 

Presiden Rehda Datuk NK Tong berkata keadaan kesan dorongan di tengah-tengah persekitaran inflasi terutamanya selepas sektor hartanah dibuka selepas tiga tahun pandemik. 

“Bagaimanapun, saya fikir orang ramai menyedari hartanah adalah cara terbaik bagi melindungi mereka daripada inflasi. Jadi saya rasa pelaburan dalam hartanah masih lagi menguntungkan. 

“Kami melakukan tinjauan setiap enam bulan dan keputusan yang keluar pada Februari untuk akhir 2022 menunjukkan kebanyakan pemaju lebih optimistik mengenai separuh kedua 2023,” katanya kepada pemberita pada Majlis Rumah Terbuka Aidilfitri Rehda di Wisma Rehda hari ini. 

Tong ketika mengulas mengenai harga simen bersubsidi berkata langkah kerajaan mengurangkan harga simen bagi pemaju yang membina rumah mampu milik berharga RM300,000 dan ke bawah merupakan inisiatif terpuji dalam menggalakkan pembeli memiliki rumah pertama mereka. 

Pemaju telah giat membina rumah mampu milik selama hampir 50 tahun dengan majoriti daripada perumahan itu dibina oleh ahli-ahli Rehda. 

Rehda Malaysia berpandangan sudah tiba masanya untuk pemain industri berkaitan menawarkan inisiatif dalam usaha menjadikan perumahan lebih mampu milik. 

“Mekanisme itu masih perlu diusahakan. Pemaju ingin tahu berapa banyak yang sebenarnya dapat kita jimat daripada diskaun yang diberikan kepada simen?. 

“Adakah ia berbeza-beza bergantung kepada sama ada iabya adalah hartanah strata disebabkan terdapat lebih banyak konkrit dan simen yang terlibat berbanding harta tanah,” katanya lagi. 

Pada 18 April lepas, Perdana Menteri Datuk Seri Anwar Ibrahim ketika mengumumkan inisiatif itu berkata langkah itu akan memberi manfaat kepada kumpulan berpendapatan 40 peratus terendah (B40) serta kumpulan berpendapatan 40 pertengahan (M40) kerana ia akan menyaksikan pengurangan maksimum RM5,000 dalam harga rumah bergantung kepada jenis dan harga rumah tersebut.

— BERNAMA