Luno Bangga Melancarkan Semula Platformnya Di Malaysia

Kuala Lumpur, 27 hb November 2019 – Luno adalah sebuah platform pertukaran mata wang kripto yang pertama mendapat kelulusan penuh daripada Suruhanjaya Sekuriti (SC) Malaysia. Dengan suka cita kami maklumkan bahawa kami secara rasmi menawarkan akses kepada warga Malaysia ke pertukaran digital untuk membolehkan pengguna menguruskan aset mata wang kripto melalui platform yang diluluskan.

Luno telah mendapat kelulusan penuh untuk beroperasi di Malaysia oleh SC bulan lepas dan syarikat itu mempunyai sejarah yang panjang di Malaysia. Luno mula menubuhkan operasi di Malaysia pada tahun 2015. Menjelang tahun 2017, ia telah menjadi pertukaran aset digital terbesar di negara ini dan telahpun terlibat dalam kerjasama dan membantu pengawal selia dalam membentuk rangka undang undang peraturan mata wang kripto di Malaysia. Selepas pelancaran semula di Malaysia pada akhir Oktober, lebih daripada RM 2.5 juta aset digital telah didagangkan dalam tempoh 10 hari pertama.

Pada majlis pelancaran sulung yang dihadiri oleh para pelabur, pengawal selia dan tokoh utama dari sektor perkhidmatan kewangan Malaysia, Marcus Swanepoel, pengasas dan Ketua Pegawai Eksekutif Luno, berkata: “Kini, kami sedang memerhatikan sebuah revolusi dalam perkhidmatan kewangan global dengan penggunaan mata wang kripto tetapi perubahan ini tidak akan berlaku dalam masa yang singkat. Badan pengawal selia seperti Suruhanjaya Sekuriti Malaysia telah menunjukkan kepimpinan dalam sektor ini yang telah mula mengadaptasikan aset digital baru dan teknologi blockchain. Mereka telah memberi peluang kepada pelabur, peniaga dan individu di negara ini untuk memaksimumkan faedah sistem kewangan baru ini. “

Kelebihan sebuah pertukaran aset yang dikawal selia dan dihormati adalah sangat jelas, ketelusan perniagaan dan perlindungan pengguna serta pelan tindakan untuk berkerjasama dalam mengalakkan inovasi yang lebih lanjut dengan badan-badan pengawal selia di mana Malaysia berfungsi sebagai sebuah kajian kes perintis.

“Malaysia sebagai pasaran sentiasa berada di barisan hadapan dalam penggunaan mata wang kripto dan telah lama mengetahui pentingnya aset digital dalam ekonomi global baru hari ini. Dengan bekerjasama dengan pelanggan kami, kami berhasrat untuk memastikan mereka boleh membeli, menjual dan menyimpan Bitcoin dan Ethereum dengan selamat, dan juga apa-apa aset digital yang akan diluluskan oleh SC pada masa hadapan. Pada masa ini, banyak aset digital digunakan untuk spekulasi tetapi apabila nilai aset digital ini kian berkembang, ia akan memankain peranan penting dalam dunia perniagaan, “kata Encik Swanepoel.

Platform Luno kini aktif untuk semua warga Malaysia dan boleh diakses melalui: www.luno.com

Mengenai Luno

Luno merupakan syarikat mata wang kripto terkemuka global yang mempunyai misi untuk menaik taraf dunia kepada sistem kewangan yang lebih baik. Mempunyai pekerja lebih daripada 370 orang dan kini mempunyai ibu pejabatnya di London dengan hab serantau di Singapura dan Cape Town.

Dengan lebih daripada 2.5 juta pelanggan (e-wallet) yang merangkumi lebih dari 40 buah negara, perkhidmatan Luno menjadikannya platform selamat dan mudah untuk membeli, menjual, menyimpan dan belajar tentang mata wang kripto seperti Bitcoin dan Ethereum.

Luno berbangga kerana berada di peringkat teratas dalam Benchmark Exchange CryptoCompare yang diterbitkan pada 19 November, 2019.

Boleh rujuk di sini bagaimana untuk Mulakan Pelaburan Aset Digital Yang Sah Dan Patuh Syariah Hari Ini Dengan Luno.

Bagi mereka yang telah siap akaun Luno dan belum claim bonus RM25 dalam bentuk Bitcoin secara percuma, masukkan kod FVSKG5. Klik di bahagian Rewards dan masukkan kod FVSKG5.

Bila kita deposit dan beli aset digital kita yang pertama bernilai RM250 (tak termasuk fees Luno), nanti dapat RM25 dalam bentuk Bitcoin secara percuma.

Previous ArticleNext Article

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

UOB Malaysia Ubah Pengalaman Perbankan Digital Untuk Pelanggan Korporat Melalui UOB Infinity

Kuala Lumpur, Malaysia, 10 Ogos 2022 – Pelanggan korporat UOB Malaysia dapat mengurus keperluan perbankan mereka dengan cara yang lebih mudah dan diperibadikan tidak lama lagi.

UOB Infinity menawarkan papan pemuka dalam talian yang boleh disesuaikan, justeru membenarkan pelanggan memberi keutamaan dan memaparkan maklumat yang paling penting bagi mereka secara visual. Pelanggan korporat, dengan sepintas lalu, dapat melihat keadaan kewangan syarikat, termasuk pasaran luar negara mereka.

Pada platform digital ini, pelanggan boleh menguruskan pelbagai aktiviti perbankan domestik dan rentas sempadan, daripada menyemak akaun UOB di beberapa pasaran sehinggalah kepada melakukan pembayaran tempatan dan antarabangsa, tanpa perlu log masuk ke berbilang platform.

Untuk pelanggan dalam perjalanan, UOB Infinity juga boleh dimuat turun sebagai aplikasi mudah alih. Log masuk biometriknya melalui soft token membolehkan akses yang lebih pantas dan kebenaran transaksi yang dipermudahkan sambil mengekalkan keselamatan. Soft token aplikasi mudah alih ini dilengkapi dengan pengesahan berbilang faktor bagi membolehkan syarikat meluluskan dan menjelaskan transaksi.

Puan Ng Wei Wei, Ketua Pegawai Eksekutif, UOB Malaysia, berkata, “Pelancaran UOB Infinity hari ini merupakan satu lagi bukti komitmen UOB Malaysia dalam membantu syarikat korporat menyesuaikan diri dengan realiti baharu ekonomi digital. Kami telah membangunkan UOB Infinity untuk menangani pelbagai keperluan korporat selepas mempertimbangkan pandangan daripada pelanggan kami. Ini termasuk keperluan perdagangan dan keupayaan untuk menjejaki syarikat mereka dalam masa nyata di semua pasaran di mana mereka beroperasi. Matlamat kami adalah untuk membantu pelanggan meningkatkan kecekapan operasi mereka dan membuat keputusan perniagaan yang lebih baik melalui pendigitalan, selain membantu mereka merebut peluang serantau melalui kesalinghubungan Bank.”

Kepastian dan ketelusan yang lebih tinggi apabila membuat pembayaran rentas sempadan

UOB Infinity juga menangani kekurangan penjejakan dalam masa nyata apabila pelanggan korporat membuat pembayaran rentas sempadan. Penyelesaian digital ini menyediakan pemberitahuan masa nyata kepada perniagaan melalui SMS atau e-mel apabila pembayaran mereka berjaya dikreditkan ke dalam akaun penerima, oleh itu mereka tidak perlu bersusah payah menyemak status transaksi secara manual.

Pelanggan juga akan dimaklumkan tentang caj untuk transaksi rentas sempadan, termasuk caj daripada bank perantara. Ciri ini memberi perniagaan lebih ketelusan tentang kos yang ditanggung untuk transaksi tersebut. Ini membantu mengelakkan berlakunya pertikaian dalam jumlah akhir yang diterima oleh penerima akibat caj yang terlibat.

Encik Lucas Chew, Ketua Negara Perbankan Transaksi, UOB Malaysia berkata, “Dengan UOB Infinity, pelanggan korporat kami dapat mengurus perbankan mereka dengan cara yang lebih mudah, bijak dan diperibadikan melalui antara muka mesra pengguna dan kefungsian baharu yang lebih luas. Syarikat korporat juga dapat mengurus aliran tunai mereka dengan lebih cekap selain melihat maklumat akaun dalam masa nyata di beberapa pasaran dan juga mengakses pelbagai transaksi perbankan domestik dan rentas sempadan secara dalam talian. Melangkaui kemudahan ini, kami juga telah memastikan bahawa transaksi mereka boleh dijalankan dengan selamat melalui token digital Infinity Secure kami.”

Aplikasi mudah alih dengan rangkaian fungsi pembayaran yang komprehensif

Peningkatan dalam penggunaan pembayaran elektronik untuk transaksi perniagaan pada masa kini bermakna aplikasi UOB Infinity membolehkan pelanggan korporat mengurus semua keperluan pembayaran mereka dengan cekap melalui peranti mudah alih.

Pelanggan boleh membuat pelbagai jenis pembayaran – daripada pembayaran bil tempatan kepada pemindahan dana domestik dan rentas sempadan. Aplikasi ini menyokong perkhidmatan seperti GIRO Antara Bank, DuitNow, JomPAY, Sistem Pemindahan Dana dan Sekuriti secara Elektronik Masa Nyata (RENTAS) dan juga pemindahan bertelegraf.

UOB sentiasa menyokong pelanggannya dalam usaha mereka ke arah mengamalkan pembayaran dan kutipan secara digital. Pada separuh pertama 2022, UOB Malaysia menyaksikan peningkatan lebih lima kali ganda dalam bilangan transaksi korporat DuitNow berbanding tempoh yang sama pada tahun lepas.

Untuk terus memacu penggunaan kutipan tanpa sentuh, pelanggan juga boleh menjana kod QR melalui UOB Infinity untuk meminta bayaran DuitNow daripada pembeli mereka.

Aplikasi mudah alih UOB Infinity boleh dimuat turun daripada Google Play dan Apple App Store. Pelanggan juga boleh menyediakan log masuk biometrik mereka sendiri untuk mengakses aplikasi mudah alih ini dengan lebih mudah. Pengguna platform perbankan internet perniagaan sedia ada UOB Malaysia, UOB BIBPlus, boleh log masuk ke UOB Infinity dengan maklumat yang sama.

Untuk maklumat lanjut tentang UOB Infinity, sila layari: www.uob.com.my/infinity.