Maybank Meningkatkan Kemudahan Perbankan Digital Dengan Memperkenalkan Aplikasi Baharu, MAE by Maybank2u

Maybank hari ini melancarkan MAE by Maybank2u, suatu aplikasi baharu yang dilengkapi dengan ekosistem unik untuk membantu rakyat Malaysia menguruskan hal kewangan harian, melebihi keperluan perbankan biasa mereka. Aplikasi MAE yang memperkenalkan perspektif baharu untuk aplikasi perbankan terus mengukuhkan komitmen Maybank untuk menawarkan pengalaman generasi akan datang kepada pelanggannya serta meningkatkan lagi tawaran perbankan digital.

MAE by Maybank2u merupakan hasil pengalaman digital yang diperkenalkan oleh Maybank ke pasaran selama bertahun-tahun, termasuk perbankan mudah alih, Pembayaran QR dan dompet digital MAE, serta penambahan ciri-ciri baharu yang menarik untuk membantu pelanggan menguruskan kewangan mereka dengan lebih baik.

Presiden & Ketua Pegawai Eksekutif Kumpulan Maybank, Datuk Abdul Farid Alias ​​berkata, “MAE by Maybank2u dikembangkan untuk menjadi lebih bermakna bukan sekadar aplikasi perbankan sahaja; kami mahu aplikasi ini menjadi suatu platform yang menyeluruh untuk membantu pelanggan kami menguruskan hal kewangan harian mereka. Bayangkan aplikasi ini sebagai bank digital yang mudah dibawa ke mana sahaja bersama anda tetapi dengan banyak ciri menarik untuk membantu anda mengawal urusan kewangan dengan lebih baik. Walaupun aplikasi ini mengandungi ciri-ciri sedia ada dalam Maybank2u untuk membantu mengurus keperluan harian anda seperti membayar bil dan pindahan wang; kami juga telah memperkenalkan pelbagai kemudahan baharu untuk membantu pelanggan memantau perbelanjaan sambil mendorong mereka untuk menabung.”

Aplikasi MAE by Maybank2 menyediakan banyak ciri baharu yang juga merupakan sebahagian daripada usaha Maybank untuk membantu pelanggan-pelanggannya menguruskan kewangan mereka dengan bertanggungjawab dan lebih komprehensif. Untuk membantu pelanggan memahami tabiat berbelanja mereka dengan lebih baik, Maybank telah mewujudkan satu ciri baharu “Expenses” yang memberikan pandangan menyeluruh mengenai semua perbelanjaan mereka melalui akaun, kad, dan transaksi QR Maybank. Perbelanjaan ini disusun mengikut kategori yang mudah difahami seperti Makanan, Utiliti dan Membeli-belah untuk memberi pelanggan gambaran lebih mendalam tentang perbelanjaan wang mereka. Bahkan transaksi tunai yang biasanya tidak direkod oleh aplikasi ini boleh ditambah dengan beberapa langkah mudah.

Tabung merupakan satu lagi ciri baharu yang diperkenalkan untuk membantu pelanggan Maybank menyimpan duit secara konsisten dan berkala untuk mencapai matamat mereka. Ini membolehkan amalan menabung menjadi lebih senang, progresif dan mudah dengan memadankan proses berjimat dengan gaya hidup mereka. Terdapat dua jenis Tabung yang boleh dibuka iaitu untuk Individu atau Kumpulan. Maybank merupakan bank pertama di Malaysia yang memperkenalkan ciri Tabung untuk kumpulan yang membolehkan pelanggan menabung bersama rakan-rakan atau keluarga tersayang ke arah satu matlamat tertentu seperti percutian tahunan.

Untuk membantu pelanggan mempercepatkan proses menabung, Maybank juga memperkenalkan ciri pelengkap baharu iaitu Boosters. Pada masa ini, terdapat 3 jenis Booster:

  1. Spare Change, yang membundarkan perbelanjaan dan memindahkan baki  ke dalam Tabung;
  2. Scan & Save, yang mengkreditkan simpanan yang diperoleh daripada promosi transaksi QRPay ke dalam Tabung;
  3. Guilty Pleasure, yang membolehkan pelanggan menetapkan had perbelanjaan harian dalam kategori yang dipilih dan jika perbelanjaan melebihi had tersebut, jumlah berlebihan akan dikreditkan ke dalam Tabung anda.

Bagi melengkapkan penggunaan dompet MAE untuk perbelanjaan seharian, Maybank telah memperkenalkan kad Debit MAE Visa baharu. Kad ini dilengkapi dengan pelbagai faedah termasuk kadar pertukaran asing yang kompetitif dan faedah eksklusif untuk dinikmati di dalam dan luar negara. Pelanggan boleh membuat permohonan kad debit melalui aplikasi MAE dengan mudah dan kad akan dihantar terus kepada mereka selepas mendapat kelulusan. Apabila aktiviti perjalanan luar negara kembali selamat, jumlah dalam dompet MAE akan ditukar secara automatik ke matawang negara yang diziarahi, membolehkan pelanggan mengetahui dengan tepat jumlah dana perbelanjaan yang ada.

Selain itu, MAE by Maybank2u juga mempunyai ciri baharu yang menyeronokkan iaitu roda Makan Mana yang membantu mengesyor pilihan tempat makan sambil membolehkan pelanggan Maybank menikmati promosi daripada ribuan peniaga rakannya di seluruh negara.

Datuk Farid menambah bahawa memanfaatkan teknologi untuk meningkatkan pengalaman pelanggan kami adalah teras utama bagi Maybank. “Usaha digitalisasi kami sentiasa tertumpu ke arah satu tujuan utama iaitu untuk memudahkan kehidupan pelanggan kami dan menyelesaikan masalah mereka. Kami berharap aplikasi MAE by Maybank2u akan menjadi teman dipercayai pelanggan kami yang menolong mereka meningkatkan cara berbelanja dan menabung sambil memberikan pengalaman pengguna terbaik. Kami ingin mengubah pengurusan wang mereka yang kadang-kala merumitkan, menjadikannya sebagai satu pengalaman yang menyenangkan. Secara keseluruhannya, kami berharap aplikasi ini dapat membantu mereka mencapai matlamat dan impian mereka, dan membolehkan mereka membuat keputusan kewangan yang baik dan bijak.”

Aplikasi MAE by Maybank2u boleh dimuat turun menerusi Google Play Store dan Apple AppStore. Pelanggan Maybank hanya perlu menjalani aturan keselamatan yang mudah, dan terus dapat menggunakan aplikasi ini dengan lancar. Data dari semua akaun Maybank mereka akan dimuat secara automatik ke aplikasi MAE by Maybank2u.

Untuk pelanggan bukan Maybank, mereka boleh membuka dompet MAE dengan mudah dengan melengkapkan permohonon tanpa perlu mengunjungi cawangan untuk menikmati aplikasi MAE by Maybank. Setelah permohonan diluluskan, mereka boleh terus menggunakan aplikasi dan kesemua ciri perbankan dan kewangannya.

“Memandangkan tahun ini merupakan ulang tahun ke-60 Maybank, MAE by Maybank2u melambangkan satu lagi kejayaan dalam perjalanan inovasi berterusan kami. Dengan ciri baharu yang bermakna, pengalaman pengguna intuitif dan platform selamat, kami yakin bahawa aplikasi MAE by Maybank2u akan mendapat sambutan yang baik daripada pelanggan Maybank dan juga rakyat Malaysia. Kami menjangka akan mencapai 3 juta muat turun aplikasi dalam masa 12 bulan akan datang,” kata Datuk Farid.

Maklumat lebih lanjut mengenai aplikasi ini boleh didapati di www.maybank2u.com.my/mae.

Mengenai Maybank – Menginsankan Perkhidmatan Kewangan

Maybank adalah antara kumpulan perbankan terkemuka dan aset keempat terbesar di Asia Tenggara. Kumpulan Maybank beroperasi di Malaysia, Singapura, Indonesia, Filipina, Brunei Darussalam, Vietnam, Kemboja, Thailand, SAR Hong Kong & Republik Rakyat China, Bahrain, Uzbekistan, Myanmar, Laos, Pakistan, India, Arab Saudi, Britain dan Amerika Syarikat. Kumpulan menawarkan pelbagai produk dan perkhidmatan, termasuk perbankan pengguna dan korporat, perbankan pelaburan, perbankan Islam, broker saham, insurans dan takaful dan pengurusan aset. (www.maybank.com)

Iklan

Previous ArticleNext Article

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Pendaftaran Untuk Kejohanan Esukan Laluan Sutera Dibuka, Honor Of Kings Sebagai Tema Persaingan Utama

SHANGHAI, 9 Mei 2019 /PRNewswire/ — FEG mengumumkan pelancaran rasmi Kejohanan Esukan Laluan Sutera (Silk Road Esports Tournament), sebuah acara antarabangsa bertema Honor of Kings, yang disokong oleh Persatuan Industri Budaya & Hiburan China dan bersama-sama dianjurkan oleh Tencent dan FEG. 
SRET KV

Kejohanan Esukan Laluan Sutera, diadakan mulai 1 hingga 16 Jun, menumpu secara rasminya pada Honor of Kings dan menawarkan jumlah hadiah terkumpul sebanyak 50,000 CNY. Acara ini meliputi 14 negeri dan pemain-pemain dari Singapura, MalaysiaIndonesiaMyanmarLaos, Kemboja, Filipina, BruneiBangladeshSri LankaIndiaPakistan, Arab Saudi dan Emiriah Arab Bersatu digalakkan untuk mendaftar. Kejohanan Esukan Laluan Sutera dibahagikan kepada segmen-segmen seperti pusingan kelayakan, peringkat penyingkiran dan peringkat akhir. Pusingan kelayakan dengan 16 pasukan akan dihoskan secara dalam talian.

Selanjutnya, 8 pasukan akan mara ke peringkat penyingkiran dan 2 pasukan akan mara ke peringkat akhir, yang akan dihoskan di Kuala Lumpur, Malaysia. Juara bagi Kejohanan Esukan Laluan Sutera akan bersaing dengan pasukan KRKPL (Korea King Pro League) untuk pusingan kelayakan Honor of Kings World Champion Cup. Selain itu, pasukan tersebut akan berpeluang memenangi jumlah hadiah sebanyak 16 juta CNY. Untuk maklumat lanjut, sila kunjungi: match.fegsports.com.

Honor of Kings ialah permainan mudah alih yang paling popular di Chinadan liga esukan rasmi-KPL (King Pro League) turut merangsang pasaran esukan. Pada tahun 2018, KPL meluaskan liga luar negaranya-KRKPL (Korea King Pro League). KRKPL sulung melibatkan penyertaan daripada 8 pasukan profesional Korea. Tahun ini, Musim Bunga KRKPL 2019 telah dinaik taraf kepada liga yang lebih bersifat antarabangsa dengan menarik 10 pasukan dari Korea, Hong Kong, Macau, Eropah dan juga AS.

Kejohanan Esukan Laluan Sutera akan bermula pada 1 Jun. Pendaftaran kini dibuka melalui pautan berikut: match.fegsports.com.

Latar Belakang FEG (Fighting Esports Group):

Pada bulan Julai 2018, Fighting eSports Group (FEG) ditubuhkan oleh golongan profesional Cina dan Korea yang mempunyai lebih 20 tahun pengalaman dalam eSukan. FEG ialah sebuah perbadanan yang menyediakan perkhidmatan dalam hos acara eSukan dan latihan pemain profesional. FEG dikhususkan untuk mempromosikan globalisasi eSukan mudah alih dan membangunkan liga eSukan yang menarik.

Pautan: www.fegsports.com

Sumber: FEG

Iklan

Ryanair Lepasi Piawaian Keselamatan Baharu Untuk Pengesanan Penerbangan Dengan GlobalBeacon

HOUSTON, 13 Mei 2019 /PRNewswire/ — FlightAware mengumumkan pada 13 Mei bahawa Ryanair, syarikat penerbangan tambang murah kegemaran Eropah, akan menggunakan GlobalBeacon, platform pemantauan penerbangan secara langsung yang menggabungkan keupayaan pemprosesan data dan antara muka web FlightAware dengan liputan pengesanan penerbangan global daripada AireonSM.

Jaringan Aireon mengesan pesawat melalui antena luar ADS-B (siaran-pengawasan bebas automatik) mereka yang dimandatkan di banyak pelosok dunia termasuk di seluruh Eropah. Ini membolehkan kebanyakan syarikat penerbangan dan pengendali pesawat memanfaatkan GlobalBeacon tanpa memerlukan peralatan tambahan.

Semua syarikat penerbangan yang beroperasi di Eropah kini dikehendaki oleh Agensi Keselamatan Penerbangan Kesatuan Eropah (EASA) untuk mengesan pesawat mereka pada frekuensi satu kedudukan bagi setiap 15 minit semasa operasi biasa. Dijangkakan bahawa menjelang tahun 2021, mereka perlu menerima satu kedudukan pada setiap minit jika pesawat berada dalam kecemasan. Sekiranya berlaku suatu kejadian, ini akan meningkatkan kecekapan respons dengan pembatasan semula jadi radius mencari dan menyelamat kepada kawasan berkeluasan 11 kilometer. Keperluan EASA yang baharu adalah berdasarkan Sistem Kecemasan & Keselamatan Aeronautikal Global (GADSS), yang dicipta oleh Pertubuhan Penerbangan Awam Antarabangsa (ICAO) sebahagian besarnya sebagai respons kepada kehilangan pesawat AF447 dan MH370.

With GlobalBeacon, Ryanair is able to monitor their entire fleet without installing any new equipment on their aircraft.

GlobalBeacon jauh mengatasi keperluan 15-minit semasa dan secara proaktif membolehkan Ryanair memenuhi jangkaan masa depan untuk pengesanan penerbangan kerana ia menyediakan kemas kini kedudukan minit-ke-minit sepanjang masa.

Ketua Pegawai Operasi Ryanair Peter Bellew berkata:

“Di Ryanair, keselamatan pelanggan, anak kapal dan pesawat kami menjadi keutamaan nombor satu dan perkongsian ini menambah kepada rekod keselamatan kami yang telahpun menerajui industri. Tanpa memasang sebarang peralatan baharu pada armada pesawat kami, kami berupaya memantau pesawat kami tanpa jurang dalam liputan dan akan segera dimaklumkan sekiranya salah satu pesawat kami mengalami kecemasan. FlightAware menjadikan perkhidmatan ini amat berkesan kos dan mudah digunakan.”    

Pengasas & Ketua Pegawai Eksekutif FlightAware, Daniel Baker berkata:

“GlobalBeacon menjadikannya mudah dan berkesan kos untuk syarikat-syarikat penerbangan memodenkan amalan pemantauan penerbangan mereka agar mematuhi piawaian GADSS dan amalan yang disyorkan. Sebagai peneraju industri dan syarikat penerbangan berkos rendah yang terbesar di Eropah, kami teruja apabila Ryanair turut serta bersama syarikat-syarikat penerbangan di seluruh dunia dengan memanfaatkannya untuk mencapai tahap keselamatan penumpang dan kesedaran operasi yang lebih baik. “

Sumber: FlightAware

Pautan Berkaitan:

Iklan

Pemberi Pinjaman Wang Berlesen Dapat Kemudahan Maklumat Kredit Daripada RAMCI

Kuala Lumpur, 3 April 2019: RAM Credit Information Sdn Bhd (“RAMCI”) hari ini menandatangani Memorandum Persefahaman (MoU) dengan Persatuan Pemberi Pinjaman Wang Berlesen Punjabi Malaysia Malaysia (MPLMA) untuk membolehkan Persatuan mengguna pakai kemudahan maklumat kredit RAMCI dengan tujuan meningkatkan profesionalisme dan kecekapan di dalam perniagaan pembiayaan pinjaman wang berlesen di negara ini.

Dengan kerjasama strategik ini, ahli MPLMA boleh memanfaatkan laman web carian kredit RAMCI iaitu CrediTrack, untuk melakukan pemeriksaan kredit, menilai risiko pinjaman dan memastikan jika peminjam berpotensi untuk menjadi pembayar balik yang bagus. Pada masa yang sama, Biro Perdagangan RAMCI (“Trade Bureau”), sebuah platform kolaborasi bebas yang neutral pula berfungsi sebagai saluran bagi syarikat-syarikat Pemberi Pinjaman Wang Berlesen untuk berkongsi maklumat berkenaan pembayar ingkar serta hutang lapuk.

Sementara itu, Dawn Lai, Ketua Pegawai Eksekutif RAMCI, berkata, “RAMCI yakin bahawa kerjasama ini akan memberi kesan positif kepada perniagaan  pembiayaan wang berlesen di Malaysia. Pemberi Pinjaman Wang Berlesen perlulah berhati-hati apabila meluluskan permohonan pinjaman. Justeru, dengan menawarkan mereka akses untuk kemudahan maklumat kredit kami yang terbukti dan berkesan, kami dapat membantu mereka mencegah dari berlakunya pembayar ingkar dan hutang lapuk. Di samping itu, ahli MPLMA juga akan mendapat manfaat menerusi maklumat yang lebih komprehensif mengenai sejarah pembayaran balik peminjam yang berpotensi.

Justeru berdasarkan maklumat ini, mereka boleh membuat keputusan sama ada untuk menawarkan pinjaman ataupun tidak.

Kerjasama antara RAMCI dan MPLMA ini merupakan sebuah langkah yang tepat dan strategik, serta bertepatan dengan gesaan oleh Kementerian Kesejahteraan Bandar, Perumahan dan Kerajaan Tempatan kepada syarikat Pemberi Pinjaman  Wang Berlesen agar melaksanakan penjenamaan semula bagi menambahbaik kecekapan dan persepsi terhadap industri yang dikawal dan dipantau ketat ini.

Encik Amrinderjit Singh, Naib Presiden MPLMA, berkata, “Lebih-lebih lagi dalam ekonomi yang mencabar pada hari ini, ianya sangat penting untuk melihat profil kredit pemohon kerana Pemberi Pinjaman Wang Berlesen mengambil risiko yang besar apabila memberi pinjaman, terutama kepada mereka yang mempunyai permohonan pinjaman yang telah ditolak oleh bank. Pada waktu ini, ahli kami menghadapi hutang lapuk sebanyak 30% ​​- 40% di kalangan peminjam. Oleh itu, kami yakin bahawa kerjasama bersama RAMCI ini tepat pada masanya dan boleh  memberi manfaat kepada ahli kami. Bukan itu sahaja, malah ia membantu mereka mewujudkan asas yang kukuh dalam pengurusan risiko hutang, meningkatkan lagi kredibiliti dan imej Pemberi Pinjaman Wang Berlesen di negara ini. ”

Bagi mewakili pihak Pemberi Pinjaman Wang Berlesen di Malaysia, MPLMA terus melaksanakan usahanya di seluruh negara untuk menyediakan platform bagi para ahli menerusi pelbagai seminar dan bengkel pendidikan, agar perniagaan mereka bertambah cekap dan profesional. Ia juga bertujuan untuk mendidik rakyat Malaysia supaya lebih bijak apabila mencari kredit dan memilih Pemberi Pinjaman  Wang yang sah, berlesen dan bukannya “Ah Long”.

MPLMA juga berkerjasama dengan pihak-pihak berkaitan seperti Kementerian Kesejahteraan Bandar, Perumahan & Kerajaan Tempatan, Jabatan Perlindungan Data Peribadi di bawah Suruhanjaya Komunikasi dan Multimedia Malaysia (SKMM), Bank Negara Malaysia, Pasukan Polis Diraja Malaysia (PDRM) dan kini, RAMCI , agensi pelaporan kredit untuk memberi maklum balas mengenai isu undang-undang berkaitan dengan industri kredit mikro.

“Buat masa sekarang, MPLMA mempunyai 500 ahli dan ia terbuka kepada semua Pemberi Pinjaman Wang Berlesen Malaysia. Oleh itu, kami menjemput semua Pemberi Pinjaman Wang Berlesen yang ada agar tampil untuk diwakili melalui Persatuan,” akhiri Amrinderjit.

Mengenai RAM Credit Information Sdn Bhd

RAM Credit Information Sdn Bhd (RAMCI) merupakan agensi pelaporan kredit yang terkemuka dan paling dipercayai di Malaysia dalam beberapa dekad kebelakangan ini. Ia mempunyai pangkalan data menyeluruh yang dibina sepanjang 26 tahun yang lalu. Hari ini, rakan-rakan institusi RAMCI seperti RAM Holdings Berhad dan Experian Asia Pacific telah memanfaatkan syarikat tersebut dengan pengetahuan domain yang luas bagi memenuhi keperluan perniagaan dan pengguna di Malaysia serta di peringkat global menerusi pelbagai perkhidmatan yang komprehensif. Ia turut berkolaborasi dengan persatuan dan koperasi bagi memenuhi keperluan ahli-ahli mereka. Keupayaan teras RAMCI termasuk maklumat kredit atas talian, perkhidmatan penarafan kredit dan pemarkahan kredit, perkhidmatan pemantauan dan maklumat antarabangsa dan perkhidmatan biro perdagangan (“Trade Bureau”). Untuk maklumat lanjut, layari www.ramcreditinfo.com.my. 

Mengenai Persatuan Pemberi Pinjaman Wang Berlesen Punjabi Malaysia (MPLMA)

Persatuan Pemberi Pinjaman Wang Berlesen Punjabi Malaysia, (MPLMA) ditubuhkan pada tahun 1952 (sebelum ini dikenali sebagai Persatuan Punjabi Sahukara Malaya). Dipacu oleh slogan “Tradisi Lama untuk Generasi Baharu”, MPLMA memperjuangkan amalan beretika dalam industri kredit mikro yang dikawal dan dipantau ketat. Persatuan ini juga bekerjasama erat dengan pihak berkuasa yang berkaitan untuk memberikan maklum balas mengenai undang-undang dan bertujuan untuk meningkatkan kecekapan, profesionalisme & persepsi Pemberi Pinjaman Wang Berlesen di negara ini. Untuk maklumat lanjut, sila layari www.mplma.com

Iklan

Traveloka Lancar “Xperience”, di Tujuh Negara Dalam Pasaran Asia Tenggara & Australia

JAKARTA, Indonesia, 21 Jun 2019 /PRNewswire/ — Traveloka, sebuah syarikat teknologi yang terkemuka di Asia Tenggara yang menyediakan produk-produk pengembaraan dan gaya hidup dalam talian untuk destinasi-destinasi domestik serta antarabangsa, secara rasminya mengumumkan Traveloka Xperience baharunya, platform yang ringkas dan mudah digunakan untuk menerokai dan menempah aktiviti-aktiviti pengembaraan dan gaya hidup di Traveloka. Traveloka Xperience telahpun dilancarkan dan disediakan di Indonesia, Thailand, Vietnam, Filipina, Malaysia, Singapura dan Australia.

Xperience membolehkan pengembara-pengembara domestik dan antarabangsa bahkan penduduk tempatan yang tidak pergi bercuti untuk menikmati pengalaman unik atau sekadar menikmati keseronokan keluar pada waktu malam. Dengan Xperience, mereka dapat menerokai dan menempah sesuatu yang santai dengan mudah atau memanfaatkan masa mereka melalui pengalaman yang jarang diterokai di setiap pelosok dunia menggunakan Traveloka Xperience.

Traveloka Xperience.menawarkan kategori-kategori yang lengkap termasuk Tempat Tarikan; Filem; Acara; Hiburan; Jelajah; Kecantikan & Spa; Sukan; Taman Permainan; Pengangkutan, Makanan & Minuman, Kelas & Bengkel serta Keperluan Pengembaraan. Traveloka kini menawarkan hampir 15,000 inventori menarik yang terdapat dalam lebih 60 negara. Inventori-inventori dalam lebih 10 kategori disediakan kepada pengguna Traveloka di tujuh negara termasuk Thailand, Indonesia, Filipina, Vietnam, Malaysia, Singapura dan Australia.

Semasa perarakan pelancaran, Christian Suwarna, Ketua Pegawai Eksekutif Ibu Pejabat Traveloka Experience, berkata “Di Traveloka, kami mempunyai misi untuk memperkasa pengguna kami untuk menerokai dunia di sekeliling mereka. Kami juga percaya bahawa penerokaan dunia dapat dipenuhi apabila pengguna kami berpeluang untuk menikmati pengalaman yang beraneka dan unik. Kami berasa amat gembira untuk memperkenalkan Traveloka Xperience yang serba baharu dalam pasaran Asia Tenggara & Australia yang merupakan pasaran yang penting dan terus berkembang untuk Traveloka.”

“Traveloka menyedari bahawa hanya segelintir pengembara merupakan pakar tentang destinasi-destinasi yang mereka jelajahi dan mengalu-alukan sebarang input berguna pada platform ini yang memperkenalkan kawasan-kawasan baharu dan menarik untuk diterokai, tempat untuk dikunjungi dan makanan untuk dicuba di pelbagai destinasi. Xperience mengisi kelompongan ini dengan mendidik pengguna tentang tempat yang ingin mereka kunjungi dan pengalaman yang boleh mereka pilih bagi membolehkan mereka mengalami perjalanan yang sempurna,” tambah Christian.

Pengguna-pengguna kini dapat menerokai dan menempah perkara-perkara yang mahu dilakukan dengan mudah menerusi pengesahan segera daripada pelbagai pilihan yang komprehensif, bermula dengan slot urut di kawasan kejiranan anda kepada perjalanan ke luar negara selama beberapa hari yang dipenuhi keseronokan bersama keluarga mereka. Semua tempahan akan disediakan pada harga kompetitif selain turut menyediakan kemudahan dan keselesaan kepada pelanggan memandangkan mereka boleh membayar menggunakan pelbagai pilihan bayaran dan memastikan bahawa tempahan mereka disahkan serta merta.

Latar Belakang Traveloka
Untuk maklumat lanjut, sila kunjungi https://www.traveloka.com/en/ atau press.traveloka.com 

Sumber: Traveloka

Iklan

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!