Saidina Umar Al-Khattab Galak Kita Semua Melabur

Tahukah anda melabur itu sangat digalakkan dalam Shariah?

Dalam sirah, terdapat satu kisah di mana Saidina Umar pernah mengarahkan para sahabat yang memegang amanah harta anak yatim supaya melaburkan atau dalam konteks dahulu memperdagangkan harta itu untuk mendapatkan keuntungan.

Kata Saidina Umar:

اتجروا في أموال اليتامى لا تأكله الزكاة

“Dagangkanlah (laburkanlah) harta anak yatim supaya tidak dimakan zakat”.

Konteks kata-kata Saidina Umar ini adalah sekiranya harta anak yatim tadi dibiarkan sebagai simpanan dan simpanan andainya melebihi nisab (tanda aras wajib Zakat) maka Zakat perlu dikeluarkan sebanyak 2.5%. Maka berkuranglah 2.5% simpanan harta itu setiap tahun.

Bayangkan andai harta itu disimpan selama 10 tahun sehingga anak-anak yatim tadi dapat diserahkan harta mereka? 25% penyusutan atau ¼ atau dalam angka bayangkan nilai 1,000,000 diwariskan tetapi akhirnya hanya 750,000 yang diserahkan kepada anaknya.

Maka melihat kepada risiko tersebut, Saidina Umar meminta penjaga harta anak yatim tadi untuk melaburkannya supaya hasil pelaburan itu dapat menyelamatkan atau mencambahkan lagi simpanan tadi seterusnya memberi kebaikan kepada anak yatim.

Banyak yang kita dapat pelajari daripada kisah ringkas ini. Dalam konteks hari ini, harta kita bukan hanya ‘dimakan’ oleh Zakat malah turut menyusut akibat daripada Inflasi.

Inflasi dalam istilah ekonomi merujuk kepada kenaikan harga barang atau penurunan nilai mata wang.

Setiap tahun barangan pelbagai sektor diukur kadar inflasinya. Secara purata kadar inflasi Malaysia adalah pada kasar 3% manakala sektor paling tinggi kadar inflasinya adalah sektor perubatan pada kadar 13.6% pada tahun 2019.

Disebabkan ini kita digalakkan melabur. Dalam pengurusan kewangan, simpanan kita haruslah diletakkan dalam instrumen yang dapat mendatangkan pulangan.

Hari ini banyak instrumen patuh Shariah yang tersedia, paling mudah dan menjadi pilihan ramai adalah menyimpan dalam Tabung Haji atau ASB atau Deposit Tetap Islamik atau yang berpengetahuan akan menyimpan simpanan mereka dalam Unit Amanah seperti Islamic Cash Fund atau Sukuk.

Selain itu, tahukah anda berdasarkan Akta KWSP 1991, KWSP bertanggungjawab memberikan pulangan kepada pencarum paling minima 2.5% setahun supaya ianya kalis inflasi?

Namun bagi KWSP Simpanan Shariah, kadar dividen mestilah berdasarkan prestasi keuntungan sebenar, walaubagaimanapun pengurusan KWSP memberi jaminan pelaburan Shariah akan setanding pelaburan Konvensional. Maka kita yakin dengan pihak pengurusan KWSP dalam menjaga simpanan persaraan kita secara profesional dan patuh Shariah. 

Selain itu, kos-kos lain juga tertakluk kepada inflasi. Contohnya kos pendidikan, secara purata kos pendidikan sekarang bagi 4 tahun sarjanan pengajian muda adalah dalam lingkungan RM18,000 – RM40,000 bergantung kepada bidang pengajian.

Apabila dicampur inflasi, kos pendidikan bagi anak kita nanti dalam masa 20 tahun akan datang bakal mencecah RM48,000- RM100,000.

Disebabkan itu, sebagai umat Islam, kita bukan hanya dituntut untk menyimpan, malah dituntut untuk melaburkan simpanan tersebut.

Maka melaburlah dan yang paling penting kita memahami asas instrumen pelaburan kita, melabur di tempat yang sah dan patuh Shariah untuk kebaikan kita dunia dan akhirat.

Ditulis oleh Arham Merican, pegawai Shariah di salah sebuah bank Islam antarabangsa dan sedang melanjutkan pengajian peringkat Sarjana dalam bidang Pengajian Pembangunan. Meminati bidang ekonomi dan Shariah dengan fokus pada pemberdayaan modal insan.

Iklan

Previous ArticleNext Article

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Andrew Krieger, Pelabur Yang Membuat Keuntungan Sebanyak $300 Juta Ketika Peristiwa Black Monday 1987

Kegawatan ekonomi telah tiba akibat daripada penularan virus COVID-19. Keadaan yang genting ini telah menyebabkan ekonomi dunia ‘crash’ dan tidak ada negara yang tidak terkesan dengan wabak ini.

Kegawatan ekonomi bukanlah perkara yang asing, kerana ianya merupakan kitaran yang berlaku setiap 10-12 tahun. Yang terakhir kita dapat merasai Krisis Kewangan Asia pada tahun 1998 dan Krisis Subprime pada tahun 2008.

Pad tahun 1987 pula, ekonomi meleset dipercayai disebabkan oleh sistem trading saham yang dikawal oleh komputer telah melakukan transaksi tanpa kawalan. Ini menyebabkan sesetengah saham dijual dengan jumlah yang banyak dan mengejut, sehingga menimbulkan panik dikalangan pelabur terutamanya pelabur jangka pendek.

Peristiwa ini dikenali sebagai Black Monday yang berlaku pada hari Isnin 19 Oktober 1987.

This image has an empty alt attribute; its file name is Andrew-Krieger-Pelabur-Yang-Membuat-Keuntungan-Sebanyak-300-Juta-Ketika-Peristiwa-Black-Monday-1987-2-700x399.jpg

Walaupun ramai pelabur telah kehilangan duit pelaburan mereka pada Black Monday ini, seorang pelabur yang kurang dikenali berjaya membuat keuntungan luarbiasa. Beliau telah membuat short-selling terhadap mata wang New Zealand yang pada ketika itu mata wang tersebut saja baru didagangkan di dalam dunia Forex (Menggunakan dollar sebagai tambatan pada 4 Mac 1985).

Seorang pelabur yang dikenali sebagai Andrew Krieger telah melakukan pertaruhan terhadap mata wang New Zealand dan berjaya mendapat keuntungan sebanyak $300 juta.

Siapa Andrew Krieger Ni?

Andrew Krieger merupakan graduan Universiti Wharton School of Business yang terletak di Pennsylvania. Beliau mempunyi ijazah di dalam bidang Bahasa Sankrit dan juga Falsafah. Sesuatu yang pelik bagi seorang trader bertaraf dunia yang tidak mempunyai ijazah khusus di dalam bidang ekonomi.

Beliau kemudianya bekerja sebagai seorang trader di sebuah bank terkenal pada era tersebut iaitu Salomon Brothers yang merupakan sebuah bank pelaburan yang penting berpengkalan di New York pada ketika itu.

Nak baca pasal Wharton School of Business??…klik di sini

Setelah beberapa lama bekerja di Salomon Brothers, Andrew Krieger telah berpindah ke bank yang lebih kecil iaitu Bankers Trust. Ketika di sini, beliau telah menununjukan prestasi yang begitu baik dengan menggunakan cara trading yang agresif.

Hanya 6 bulan di sana, beliau telah diberi peluang untuk menggunakan modal yang besar bagi menjalankan trading bagi pihak bank. Beliau menggunakan teknik trading yang agresif di dalam setiap trading yang dilakukanya. Dengan kepakaran yang dimilikinya itu, ianya telah memberi keyakinan yang tinggi kepadanya.

Pada era 1980-an, kebanyakan trader yang menjalankan trading untuk institusi kewangan diberi had limit sebanyak $50 juta setiap seorang.

Berlainan dengan Andrew Krieger yang mana pihak Bankers Trust telah memberi kepercayaan yang tinggi kepada beliau yang mana pihak bank telah memberi had limit sebanyak $700 juta.

Pada peristiwa Black Monday 1987 di mana kebanyakan pelabur Wall Street mengalami panik akibat Indeks Dow Jones telah jatuh lebih daripada 20% dalam masa sehari, iaitu jatuh sebanyak 508 mata.

Ramai pelabur yang panik telah menjual hampir kesemua saham mereka tetapi bagi Andrew Krieger, ia adalah peluang keemasan yang telah memberinya keuntungan yang besar.

Beliau melakukan pertaruhan terhadap mata wang New Zealand yang pada pendapatnya, mata wang tersebut mempunyai nilai yang lebih kukuh berbanding Dolar Amerika Syarikat pada ketika itu.

Disebabkan tindakan beliau itu, ianya telah memberi pulangan yang sangat memberangsakan dengan mengaut keuntungan sebanyak $300 juta.

Semua yang dilakukan oleh Andrew Krieger bukanlah merupakan tindakan yang tidak berilmu, sebaliknya ianya merupakan strategi yang telah lama beliau kaji dan menunggu masa yang sesuai. Selain daripada itu, kawalan emosi juga sangat penting di dalam melakukan trading pada skala yang besar.

Trading yang dilakukan oleh Andrew Krieger ini berjaya kerana beliau mempunyai ilmu Fundamental Analysis yang cukup kuat. Kebanyakan trader pada hari ini kurang peka mengenai ilmu Fundamental Analysis dan hanya fokus kepada ilmu Technical Analysis.

Setahun selepas peristiwa tersebut iaitu pada tahun 1988, beliau telah berhenti kerja daripada Bankers Trust dan membina kerjaya yang cemerlang dengan lagenda yang terkenal, iaitu George Soros.

Nak baca kisah hidup George Soros …klik di sini

Sumber Rujukan:

Bukan nak suruh kita trade forex ya, sebab ianya adalah haram. Tak percaya, jemput baca Garis Panduan Syariah dalam Perdagangan Forex dan FOREX Trading Online – Fatwa Mana Yang Kata Harus?

Pengarajan yang boleh diambil adalah memastikan kita mempunyai ilmu yang secukupnya sebelum membuat sebarang tindakan untuk melabur. Kita juga mesti berpegang dengan pepatah, ‘High risk high return’. Kalau tak mampu nak menanggung kerugian yang besar, jangan mengambil risiko yang tinggi.

Iklan

3 Sebab Kenapa Kita Perlu Melabur

Sebelum ini, kami ada kongsikan Perkara Yang Anda Perlu Tahu Sebelum Nak Mula Melabur. Perkara-perkara seperti apakah itu pelaburan, jenis-jenis pelaburan, bagaimana pilih pelaburan terbaik dan skim-skim cepat kaya ada diceritakan secara detail.

Sekarang dah tahu apa itu pelaburan, kita tengok pula 3 sebab kenapa kita perlu melabur.

1. Untuk Tangani Kenaikan Inflasi

Tahukah anda apakah inflasi ini? Inflasi merujuk kepada nilai duit yang semakin berkurangan saban tahun.

Saya bagi anda satu contoh. Lebih kurang 10 tahun yang lepas, sekeping roti canai di kedai makan adalah berharga 50 sen. Sekarang dapat lagi ke nak beli roti canai dengan harga 50 sen? TAK!!!

Disebabkan inflasi, nilai duit yang kita pegang akan semakin mengecil.

Anda bayangkan, kalau anda ada RM10,000 sekarang dan anda simpan bawah bantal. Lagi 10 tahun, duit yang anda ada jumlahnya masih RM10,000 .Tapi sebenarnya tanpa anda sedari nilai RM10,000 itu semakin mengecil setelah 10 tahun.

Sebaliknya jika anda melabur duit RM10,000 anda tu dalam pelaburan yang memberikan pulangan tahunan sebanyak 10%, setelah 10 tahun duit anda akan berkembang kepada RM25,937.00.

2. Beri Kadar Pulangan Yang Lebih Baik

Jika simpan di akaun bank biasa, anda tak berpeluang untuk menggandakan wang. Kalau simpan dalam instrumen Simpanan Tetap (Fixed Deposit) pula, ia hanya memberikan pulangan purata pada sekitar 4% setahun.

Melalui pelaburan, walaupun ia mempunyai risiko tersendiri dan tidak menjamin pulangan yang tetap ia dapat memberikan kadar pulangan yang lebih baik. Biasa dengar kan “Higher risk equals higher return”?

Jangan jadikan risiko sebagai penghalang untuk anda mula melabur. “Risk comes from not knowing what you’re doing”.

Jadi untuk mengurangkan risiko dari rugi dalam pelaburan, tuntutlah ilmu terlebih dahulu. Bila dah ada simpanan dan ilmu yang cukup, barulah mula melabur supaya wang anda tak melebur.

3. Sebagai Sumber Pendapatan

Selama ini anda bekerja untuk dapatkan wang betul tak Kalau tak kerja, tak dapat gaji, tak ada pendapatan. Pendapatan yang jenis ‘anda buat, anda dapat ni’ dipanggil sebagai pendapatan aktif.

Dengan adanya pelaburan, anda dapat tambahkan side-income anda melalui pendapatan pasif. Sebagai contoh, kalau anda ada RM50,000 dan laburkan duit itu dalam instrumen pelaburan yang dapat memberikan pulangan 10% setahun, anda dengan mudah dapat RM5,000 setahun tanpa perlu melakukan sebarang kerja. Simpan dan lupa.

Jika anda merasakan yang gaji tak naik-naik walaupun dah lama bekerja di tempat sedia ada, daripada merungut lebih baik anda mula melabur untuk menambahkan pendapatan. Kadang-kadang tak semua orang minat berniaga atau ada masa untuk buat 2-3 kerja memandangkan sudah berkeluarga.

Ada ke pelaburan yang boleh untung 10% setahun? Tabung Haji beri 6.25% manakala KWSP pula beri pulangan sebanyak 6.4% untuk simpanan syariah pada tahun 2017.

Tengok saja:

Yang penting, anda kena bijak cari peluang dan bukan cari alasan.

Kini ada cara yang lebih mudah untuk melabur hanya dengan aplikasi telefon pintar, tanpa perlu isi borang, tanpa melalui ejen dan mempunyai yuran yang rendah. Jemput baca 7 Langkah Mudah Nak Melabur Dengan Wahed Invest Modal Serendah RM100, Guna Smartphone Saja (Bonus RM40 Jika Anda Daftar Sekarang).

Iklan

6 Tips Pelaburan Jangka Masa Pendek Dari Michael Steinhardt

Tidak ramai yang kenal nama Michael Steinhardt, tetapi beliau merupakan seoang lagenda pelaburan. Dana miliknya, Steinhardt Partners mempunyai rekod prestasi yang mengagumkan di mana ia telah mencatatkan pulangan tahunan sekitar 24% bagi tempoh 28 tahun.

Beliau telah menumpukan strategi dengan fokus kepada aset makro yang merangkumi saham, bon, opsyen, dan mata wang.

Berikut merupakan 6 tips pelaburan jangka masa pendek dari Michael Steinhardt.

1. Lakukan Semua Kesalahan Di Awal Kehidupan

Michael Steinhardt mengatakan bahawa semakin sukar pelajaran yang kita pelajari pada awalnya, semakin sedikit kesilapan yang kita mungkin akan lakukan di kemudian hari.

Kesalahan umum kebanyakan pelabur muda adalah terlalu percaya dengan broker, penganalisis dan mereka yang berusaha untuk menjual saham buruk mereka.

2. Melakukan Sesuatu Yang Kita Gemari

Dengan cara ini, kita dapat menumpukan sepenuh tenaga kepada perkara yang penting. Malah, lebih mudah untuk kita kecapi kejayaan dalam jangka masa panjang.

Ianya dapat memupuk sikap pandai menguruskan masa dalam melakukan perkara yang lebih berfaedah.

3. Bersaing Secara Intelektual

Terapkan sikap bersaing secara intelektual dalam urusan pelaburan kita. Buat kajian berterusan mengenai sesuatu yang boleh mendatangkan wang kepada kita.

Caranya adalah dengan sentiasa mencari ilmu bagi meningkatkan tahap kewangan peribadi. Kita akan rasa perubahan besar berlaku dalam kehidupan.

4. Buat Keputusan Bijak Walaupun Maklumat Tidak Lengkap

Michael Steinhardt pernah mengatakan bahawa pelabur tidak memiliki semua data yang diperlukan sebelum mereka meletakkan risiko terhadap wang milik mereka. Kemungkinan maklumat yang kita terima adalah tidak lengkap tetapi kita harus gunakan apa yang kita ada.

Pastikan kita benar-benar fokus kepada fakta dan maklumat yang paling penting dalam membuat sesuatu pelaburan.

5. Sentiasa Percaya Gerak Hati

Bagi Michael Steinhardt, gerak hati atau intuisi lebih daripada sekadar firasat. Gerrak hati ibarat supercomputer yang tersembunyi di dalam minda bahkan kita sendiri tidak menyedarinya. Ini dapat membantu kita melakukan perkara yang betul pada waktu yang tepat.

Sebenarnya, kita akan merasai pengalaman perdagangan serta berpeluang mengasah gerak hati ini dari semasa ke semasa sehinggakan segala masalah dapat dielakkan. Oleh itu, percayalah gerak hati kita dalam membuat keputusan.

6. Elakkan Melakukan Pelaburan Kecil

Sebenarnya, kita mempunyai banyak masa dan tenaga. Jadi sekiranya kita melakukan pelaburan kecil, pastinya ia akan merugikan masa kita.

Apabila kita ingin membuat pelaburan, pastikan ganjaran dan pulangannya adalah tinggi dan berbaloi kepada masa, tenaga dan wang yang akan kita habiskan terhadapnya.

Belajar sesuatu daripada tips pelaburan jangka masa pendek yang dikongsikan oleh Michael Steinhardt ini? Seorang pelabur yang bijak akan selalu belajar daripada kesilapan dan memperbaiki kelemahan mereka untuk menjadi lebih berjaya.

Sumber Rujukan:

  1. https://investor.my/6-pelabur-dunia-disegani-dalam-dunia-pelaburan/
  2. https://www.pragcap.com/6-rules-by-michael-steinhardt/
  3. https://acquirersmultiple.com/2017/10/michael-steinhardt-being-contrarian-is-not-enough-you-have-to-be-right/

Iklan

Yamaha: Bermula Dari Sebuah Syarikat Muzik Yang Berkembang Menjadi Gergasi Permotoran

Sebut sahaja motor Y Suku, mesti ramai di kalangan rakyat Malaysia mengenali atau mengidam motor tersebut. Jenama Yamaha ini sinonim di dalam dunia permotoran tanah air yang bersaing dengan jenama Honda.

Motor yang dikeluarkan oleh syarikat ini berjaya menambat hati golongan muda sejak dari dulu lagi. Di antara jentera yang berjaya di Malaysia ini adalah RXZ dan juga 125Z yang menjadi raja di atas jalanraya.

This image has an empty alt attribute; its file name is Yamaha-Bermula-Dari-Sebuah-Syarikat-Muzik-Yang-Berkembang-Menjadi-Gergasi-Permotoran6-700x489.jpg

Orang yang bertanggungjawab membangunkan syarikat tersebut adalah Torakusu Yamaha yang mana seorang usahawan yang berjaya pada awal abad ke-20. Kisah mengenai Torakusu Yamaha ini sangat menarik dan boleh dijadikan inspirasi kepada usahawan di luar sana.

Torakusu Yamaha dilahirkan pada tahun 1851 dan merupakan keluarga dari samurai kelas bawah. Bapanya merupakan seorang ahli astronomi. Dari kecil lagi, beliau minat membaca buku tentang astronomi dan berputiklah minatnya di dalam bidang teknologi.

Ketika awal kariernya, beliau merupakan seorang tukang jam dan kemudian menukar kerjaya sebagai juruteknik membaiki peralatan perubatan. Apa yang menarik di dalam diri Torakusu Yamaha ini adalah, beliau merupakan seorangan yang sanggup belajar perkara yang baru walaupun benda itu terlalu sukar.

Organ merupakan sejenis alat muzik yang menjadi perintis kepada piano

Semuanya bermula dengan peristiwa di mana pengetua sekolah rendah meminta bantuannya untuk membaiki sebuah organ yang telah rosak. Torakusu Yamaha bersedia untuk membaikinya kerana sukar untuk sekolah berkenaan mencari orang yang sanggup membaiki organ disebabkan faktor sekolah tersebut yang terletak di kawasan pedalaman.

Walaupun tidak mempunyai sebarang asas di dalam bidang muzik, beliau mempunyai semangat yang membara untuk belajar benda baru yang di luar bidang kepakaranya. Beliau sanggup mengambil tugas membaiki organ dan mempelajari ilmu muzik bagi mendapatkan bunyi yang tepat yang sepatutnya dihasilkan oleh organ tersebut.

Beliau dipercayai mempelajari nota muzik selama 4 bulan untuk mendapatkan bunyi yang tepat bagi membaiki organ tersebut. Akhirnya beliau berjaya membaiki organ berkenaan dan dalam masa yang sama, telah mempelajari ilmu baru dalam menghasilkan organ.

Torakusu Yamaha yang kemudiannya membina organnya sendiri melalui pengalaman dan bertukar kepada seorang usahawan yang mengeluarkan alat muzik di bawah Syarikat Nippon Gakki yang ditubuhkannya pada tahun 1887.

Pada tahun 1900, syarikatnya ini menghasilkan upright piano yang pertama dan dua tahun kemudian, telah menghasilkan grand piano pertama di Jepun.

Dari setahun ke setahun, syarikat Nippon Gakki mula dikenali di seluruh Jepun dan mula diterima oleh masyarakat luar. Dengan kejayaan yang begitu luar biasa, Torakusu Yamaha telah menjadi contoh dan ikon kepda penduduk Hamamatsu.

Beliau yang meninggal dunia pada tahun 1916 dan legasi yang ditinggalkannya terus berkembang sehinggalah Perang Dunia Kedua tercetus. Syarikat ini mula membuat peralatan yang berkaitan dengan keperluan ketenteraan.

Selepas tamat Perang Dunia Kedua, syarikat Nippon Gakki telah menubuhkan sebuah perusahaan permotoran yang dikenali sebagai Yamaha Motor Company. Di samping mengembangkan perniagaan alat muzik yang sekian lama, syarikat ini juga turut menguasai dunia dengan produk motor yang berkualiti yang terdiri dariada motosikal, bot motor dan enjin kereta.

Sehingga hari ini, jenama Yamaha masih lagi popular di kalangan peminat samada dikenali sebagai syarikat pembuatan alat muzik atau syarikat yang menghasilkan motor berkualiti.

Sumber Rujukan:

Iklan

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!