Saidina Umar Al-Khattab Galak Kita Semua Melabur

Tahukah anda melabur itu sangat digalakkan dalam Shariah?

Dalam sirah, terdapat satu kisah di mana Saidina Umar pernah mengarahkan para sahabat yang memegang amanah harta anak yatim supaya melaburkan atau dalam konteks dahulu memperdagangkan harta itu untuk mendapatkan keuntungan.

Kata Saidina Umar:

اتجروا في أموال اليتامى لا تأكله الزكاة

“Dagangkanlah (laburkanlah) harta anak yatim supaya tidak dimakan zakat”.

Konteks kata-kata Saidina Umar ini adalah sekiranya harta anak yatim tadi dibiarkan sebagai simpanan dan simpanan andainya melebihi nisab (tanda aras wajib Zakat) maka Zakat perlu dikeluarkan sebanyak 2.5%. Maka berkuranglah 2.5% simpanan harta itu setiap tahun.

Bayangkan andai harta itu disimpan selama 10 tahun sehingga anak-anak yatim tadi dapat diserahkan harta mereka? 25% penyusutan atau ¼ atau dalam angka bayangkan nilai 1,000,000 diwariskan tetapi akhirnya hanya 750,000 yang diserahkan kepada anaknya.

Maka melihat kepada risiko tersebut, Saidina Umar meminta penjaga harta anak yatim tadi untuk melaburkannya supaya hasil pelaburan itu dapat menyelamatkan atau mencambahkan lagi simpanan tadi seterusnya memberi kebaikan kepada anak yatim.

Banyak yang kita dapat pelajari daripada kisah ringkas ini. Dalam konteks hari ini, harta kita bukan hanya ‘dimakan’ oleh Zakat malah turut menyusut akibat daripada Inflasi.

Inflasi dalam istilah ekonomi merujuk kepada kenaikan harga barang atau penurunan nilai mata wang.

Setiap tahun barangan pelbagai sektor diukur kadar inflasinya. Secara purata kadar inflasi Malaysia adalah pada kasar 3% manakala sektor paling tinggi kadar inflasinya adalah sektor perubatan pada kadar 13.6% pada tahun 2019.

Disebabkan ini kita digalakkan melabur. Dalam pengurusan kewangan, simpanan kita haruslah diletakkan dalam instrumen yang dapat mendatangkan pulangan.

Hari ini banyak instrumen patuh Shariah yang tersedia, paling mudah dan menjadi pilihan ramai adalah menyimpan dalam Tabung Haji atau ASB atau Deposit Tetap Islamik atau yang berpengetahuan akan menyimpan simpanan mereka dalam Unit Amanah seperti Islamic Cash Fund atau Sukuk.

Selain itu, tahukah anda berdasarkan Akta KWSP 1991, KWSP bertanggungjawab memberikan pulangan kepada pencarum paling minima 2.5% setahun supaya ianya kalis inflasi?

Namun bagi KWSP Simpanan Shariah, kadar dividen mestilah berdasarkan prestasi keuntungan sebenar, walaubagaimanapun pengurusan KWSP memberi jaminan pelaburan Shariah akan setanding pelaburan Konvensional. Maka kita yakin dengan pihak pengurusan KWSP dalam menjaga simpanan persaraan kita secara profesional dan patuh Shariah. 

Selain itu, kos-kos lain juga tertakluk kepada inflasi. Contohnya kos pendidikan, secara purata kos pendidikan sekarang bagi 4 tahun sarjanan pengajian muda adalah dalam lingkungan RM18,000 – RM40,000 bergantung kepada bidang pengajian.

Apabila dicampur inflasi, kos pendidikan bagi anak kita nanti dalam masa 20 tahun akan datang bakal mencecah RM48,000- RM100,000.

Disebabkan itu, sebagai umat Islam, kita bukan hanya dituntut untk menyimpan, malah dituntut untuk melaburkan simpanan tersebut.

Maka melaburlah dan yang paling penting kita memahami asas instrumen pelaburan kita, melabur di tempat yang sah dan patuh Shariah untuk kebaikan kita dunia dan akhirat.

Ditulis oleh Arham Merican, pegawai Shariah di salah sebuah bank Islam antarabangsa dan sedang melanjutkan pengajian peringkat Sarjana dalam bidang Pengajian Pembangunan. Meminati bidang ekonomi dan Shariah dengan fokus pada pemberdayaan modal insan.

Iklan

Previous ArticleNext Article

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Nick Molnar, Bilionaire Muda Yang Bangunkan Afterpay

Sebelum ini, kita telah mengetahui bagaimana Austin Russell telah berjaya menjadi bilionaire pada usia 25 tahun. Beliau telah berjaya mengapungkan syarikatnya Luminar, sebuah syarikat yang menyediakan teknologi pemanduan automatik kenderaan.

Baca: Austin Russell, Pengasas Luminar Yang Menjadi Bilionaire Pada Usia 25 Tahun

Jom kita tengok pula bagaimana seorang warganegara Australia yang turut menjadi bilionaire pada usia muda iaitu 30 tahun, melalui syarikat teknologi yang dibangunkannya yang dikenali sebagai Afterpay, sebuah syarikat Fintech.

Siapa Nick Molnar Dan Bagaimana Afterpay Bermula?

Kredit Gambar: Asia Yokkao

Nick Molnar merupakan seorang rakyat Australia yang dilahirkan pada tahun 1990. Beliau merupakan seorang graduan dari Universiti Sydney yang mengambil jurusan E-commerce.

Minat terhadap bidang keusahawanan ini bermula ketika beliau masih lagi bergelar graduan. Beliau mengambil peluang dengan menjalankan perniagaan E-commerce melalui platform E-bay.

Beliau menjual barangan perhiasan wanita di dalam platform tersebut.

Kenapa Afterpay Ditubuhkan?

Selepas tamat pengajian di dalam jurusan E-commerce, Nick Molnar bekerja sebagai seorang penganalisis pasaran saham di M.H. Carnegie & Co di Sydney. Di sini, beliau mendapat galakan daripada majikanya untuk melaksanakan impianya iaitu membina syarikatnya sendiri.

Beliau menyahut cabaran tersebut dan menubuhkan laman web Ice Online untuk menjual barang kemas wanita secara online. Walau bagaimanapun, laman web ini tidak seperti yang beliau diharapkan.

Kredit Gambar: The Market Herald

Nick Molnar kemudiannya menubuhkan Afterpay bersama dengan jirannya Anthony Eisen, yang merupakan seorang yang berpengalaman di dalam industri kewangan di Australia pada tahun 2015. Beliau menubuhkan Afterpay selepas melihat berubahnya trend golongan millennial berbelanja selepas krisis ekonomi pada tahun 2008.

Pada ketika itu, Nick Molnar turut merasai kesan krisis kewangan yang berlaku apabila golongan millennial merupakan yang paling terkesan dengan krisis tersebut disebabkan oleh tabiat perbelanjaan yang tidak betul.

Punca utama adalah dengan menggunakan kad kredit secara tidak berhemah. Melalui peristiwa tersebut, beliau mendapat ilham untuk menubuhkan Afterpay bagi membantu golongan millennial di dalam pengurusan kewangan mereka.

Perbezaan Di Antara Afterpay Dengan Kad Kredit

Afterpay menyediakan kemudahan pembelian yang membolehkan pelanggan membeli di mana-mana kedai yang bekerjasama dengan Afterpay.

Pelanggan yang menggunakan aplikasi Afterpay boleh membeli barangan di kedai tersebut dengan membayar 25% daripada harga barangan. Baki 75% lagi mereka boleh bayar dalam masa dua minggu dengan tiga kali bayaran.

Pelanggan diberi tempoh selama dua minggu untuk membayar semua wang tersebut kepada Afterpay. Berbanding dengan kredit kad, Afterpay tidak mengenakan sebarang faedah (interest) jika pelanggan lambat membayar hutang. Sebaliknya mereka hanya akan dikenakan denda sahaja.

Konsep Afterpay ini telah menarik ramai pengguna terutamanya gologan millennial menggunakan aplikasi tersebut untuk membuat pembelian. Pada tahun 2016, syarikat ini telah mengapungkan saham mereka ke bursa saham Australia.

Perkembangan Afterpay Ketika Musim Pandemik

Ketika musim pandemik Covid-19 melanda dunia, syarikat ini telah berjaya menarik lebih ramai pengguna menggunakan perkhidmatan yang disediakan mereka. Bilangan pengguna aplikasi ini meningkat sebanyak dua kali ganda dan saham syarikat juga telah meningkat sebanyak 1,300% yang telah menjadikan Nick Molnar bersama dengan sahabatnya menjadi bilionaire.

Kredit Gambar: CNBC

Kini, Afterpay merancang untuk mengembangkan lagi operasi syarikat ke Amerika Syarikat dan United Kingdom kerana dijangkakan sambutan yang bakal diterima adalah sangat menggalakkan di sana.

Sumber Rujukan:

Dah lama terlibat dalam pelaburan saham di Bursa Malaysia dan ingin belajar melabur di Wall Street pula?

Sedap buat duit dalam USD. Saham-saham gergasi dunia seperti Microsoft, Google, Twitter dan Zoom semua ada di Wall Street.

Kejap, tahu tak berapa pulangan saham ini pada 2020?

Zoom – 390.86%
AMD – 86.78%
Twitter – 67.65%
Microsoft – 38.48%
Google (Alphabet) – 28.05%

Dan yang bestnya, minimum unit untuk memiliki saham ini semua hanya satuuuuu unit je.

Teringin nak explore pasaran saham Wall Street yang patuh shariah? Pendaftaran SAHAM WALL STREET 2.0 kini dibuka..!!!

Ini adalah kelas intensif.

Bila tu?

Tarikh: 6-7 Februari 2021 (Sabtu-Ahad)
Masa: 9 pagi – 5 petang
Belajar secara Live melalui aplikasi ZOOM

Menampilkan Tuan Mukhriz Mangsor (ACSI, CFTe, MSTA) sebagai coach utama.

ILMU MAHAL YANG BAKAL ANDA BELAJAR DARI WEBINAR SAHAM WALL STREET

1. LEARN A WINNING SYSTEM

• Cara mula dengan modal kecil dan cara untuk gandakannya – “roll profits”

2. PROVEN FUNDAMENTAL

3. READ CHART LIKE A PRO

4. PLATFORM

• Cara guna Platform global untuk melabur dan berdagang di pasaran saham US

5. SCREENER

6. PORTFOLIO MANAGEMENT

7. SENTIMEN

8. SAHAM KAJIAN

9. SAHAM-SAHAM WATCHLIST

Alhamdulillah, antara feedback yang kami dapat dari webinar yang lalu…

“Pengajaran Tuan Mukhriz straight to the point. Strategi & trading mekanikal boleh difahami dan dipraktiskan.”

“Dapat lebih info dari pengalaman seorang pelabur sebenar bagi saham USA..”

“Silibus tersusun, cara pemilihan saham dan market structure..”

Speaker dah power, modul pun power.

InshaAllah kita jadikan 2021 tahun untuk kita tambah skill baru agar dapat memberi kesenangan kepada keluarga.

Seperti biasa ada harga istimewa menanti kepada early bird, cepat klik:

➡️ https://thekapital.my/wallstreet

Iklan

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!