Mednefits Menyudahkan Pendanaan Siri A Dengan RM24 Juta; Bakal Tingkatkan Manfaat Pekerja Di Malaysia

Mednefits, sebuah platform manfaat kesihatan pekerja, hari ini mengumumkan pendanaan sebanyak RM24 juta (SGD8 juta) melalui pusingan pendanaan Siri A yang diterajui oleh BLoyalty Sdn Bhd, sebuah syarikat pemilik dan operator B Infinite, sebuah platform penglibatan digital yang menjana kesetiaan untuk perdagangan dari pelbagai industri dan sektor perniagaan. B Infinite juga akan bekerjasama dengan Mednefits untuk meningkatkan dan mengautomasi proses manfaat kesihatan kakitangan pelanggan mereka di seluruh Malaysia, berjumlah RM55 juta menjelang 2021.

Mednefits menghubungkan syarikat dan kakitangan mereka secara terus kepada pembekal perkhidmatan kesihatan melalui platform yang menjejak dan memproses tuntutan kakitangan dalam masa nyata. Proses ini membolehkan akses kepada penjagaan kesihatan dengan kadar mampu milik dan secara automatik. Sehingga kini, Mednefits telah menghubungkan lebih 50,000 kakitangan dari 500 syarikat di Singapura dan Malaysia  dengan lebih 2,000 pembekal perkhidmatan kesihatan, termasuklah 7-Eleven, Fish & Co, dan ViewQwest.

Buat sekian lama, majikan di seluruh Asia Pasifik  menghadapi cabaran dengan peningkatan kos manfaat kesihatan pekerja, dengan 69 peratus mengatakan bahawa ia adalah cabaran mereka yang utama. Secara khususnya, insurans pekerja konvensional yang sering merangkumkan insurans pesakit dalam dan pesakit luar bersama, lantas meningkatkan kos kepada majikan.  Malahan, pentadbir penjagaan kesihatan, majikan dan kakitangan sering mengemukakan tuntutan dalam bentuk kertas, lalu meningkatkan kos pentadbiran dalam rantaian nilai perkhidmatan penjagaan kesihatan.

Chris Teo, Ketua Pegawai Eksekutif Mednefits

Chris Teo, Ketua Pegawai Eksekutif Mednefits berkata, “Teknologi digital dapat membantu syarikat menangani beberapa cabaran perniagaan dan operasi. Dengan meletakkan perniagaan pelbagai saiz pada platform Mednefits yang bersandarkan pengkomputeran awam, dan rangkaian klinik panel yang semakin berkembang, kami mampu menawarkan plan penjagaan kesihatan korporat yang berdaya saing dan fleksibel, sekaligus memudahkan dan mengautomasikan proses bayaran semula.”

Kerajaan Malaysia mengumumkan sokongan kepada pengautomasian dan pendigitalan operasi perniagaan dalam pembentangan Belanjawan 2021, dengan matlamat untuk meningkatkan produktiviti jangka panjang. Langkah-langkah yang diumumkan termasuklah penambahan Geran Pendigitalan PKS dan Geran Automasi sehingga RM150 juta, serta lanjutan Skim Transformasi Pendigitalan Industri dengan nilai RM1 bilion sehingga 2023.

“Selaras dengan usaha Malaysia dalam proses transformasi ke ekonomi digital, Mednefits akan bekerjasama dengan perniagaan tempatan untuk menambah baik dan memperkemaskan manfaat pekerja mereka, berserta insurans perubatan korporat mereka. Kami akan menggunakan pelaburan ini untuk mengembangkan operasi di Malaysia dan Singapura, disamping meningkatkan tahap keupayaan layan diri produk kami dengan meningkatkan kepakaran teknologi kami.” tambah Teo.

Mednefits

Diasaskan pada 2014, Mednefits membantu perniagaan melindungi kakitangan mereka dengan platform manfaat pekerja yang mampu milik, mudah akses dan secara automatik. Dengan usaha untuk membina infrastruktur manfaat pekerja berciri masa depan, platform Mednefits telah berkembang dari hanya menawarkan manfaat kesihatan pekerja kepada rangkaian kesihatan dan kesejahteraan yang lengkap di Singapura dan Malaysia. Sehingga Julai 2020, Mednefits telah menjana pendanaan sebanyak SGD12 juta dan telah berkerjasama dengan lebih 2,000 rakan kesihatan dan kesejahteraan demi meningkatkan, mengoptimumkan dan menampilkan inovasi disruptif dalam pasaran manfaat pekerja. Untuk maklumat lanjut, sila layari  https://www.mednefits.com/.

Kredit Gambar: Mednefits

Iklan

Previous ArticleNext Article

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Pfizer Dan DoctorOnCall Bekerjasama Untuk Memperkasakan Literasi Kesihatan Dan Penjagaan Pesakit Di Malaysia

Pfizer pada hari ini telah mengumumkan kerjasama dengan DoctorOnCall untuk melancarkan platform terapeutiks digital yang memberi tumpuan kepada tiga sasaran terapeutik utama; berhenti merokok, vaksinasi, dan kesihatan jantung. Bagi mendepani dunia dan masyarakat yang semakin cakna teknologi dan mudah alih, platform terapi digital ini memberi peluang kepada rakyat Malaysia untuk mengurus kesihatan mereka, membantu dalam pengurusan penyakit dan meningkatkan kualiti hidup sambil memberikan panduan dan maklumat lain untuk memudahkan komunikasi antara pesakit dan penyedia penjagaan kesihatan mereka.

Platform terapeutiks digital ini merangkumi tiga “pusat kesihatan” di laman web DoctorOnCall yang mengandungi maklumat untuk tiga sasaran terapeutik berikut dalam Bahasa Malaysia dan Inggeris:

  • Health Centre – Smoking Cessation / Pusat Kesihatan – Berhenti Merokok
  • Health Centre – Vaccination / Pusat Kesihatan – Vaksinasi
  • Health Centre – Heart Health / Pusat Kesihatan – Kesihatan Jantung

Merapatkan jurang antara pesakit, doktor, dan sistem penjagaan kesihatan melalui dunia kesihatan digital

Sepanjang tahun yang lalu, laporan media dan juga laporan pengamal perubatan mengetengahkan kisah-kisah pesakit yang menghadapi gangguan rawatan akibat daripada COVID-19 dan penguatkuasaan perintah kawalan pergerakan di seluruh negara. Tahun lalu, Persatuan Hospital Swasta Malaysia (APHM) mengesahkan bahawa terdapat pesakit yang mengalami serangan jantung dan strok yang menjauhkan diri dari hospital disebabkan COVID-19. Oleh itu, platform kesihatan digital seperti DoctorOnCall memberikan kemudahan kepada pesakit yang memerlukan nasihat kesihatan segera tetapi tidak dapat berjumpa doktor pada masa kritikal ini kerana ia membolehkan pesakit untuk segera menghubungi doktor untuk mendapatkan bantuan.

“Walaupun COVID-19 memberikan kesan dan impak yang sangat besar terhadap pelbagai aspek penyediaan penjagaan kesihatan, ia juga memberikan ruang bagi kita untuk mengatur norma yang baharu. Penerapan kesihatan digital dan penjagaan maya akan memainkan peranan yang lebih besar dalam dunia penjagaan kesihatan pada masa depan,” kata Cik Luksanawan Thangpaibool, Pengurus Negara Pfizer Malaysia & Brunei. 

“Sebagai syarikat yang mementingkan pesakit, Pfizer memberikan komitmen untuk membantu masyarakat menjalani kehidupan dengan sihat melalui pemberian rawatan tepat ketika ia diperlukan. Melalui perkongsian dengan DoctorOnCall, kami berharap untuk memberikan pesakit dan penyedia perkhidmatan kesihatan di Malaysia peluang untuk terus berhubung dan membuat keputusan yang tepat, baik semasa wabak ini mahupun di masa depan,” tambah Cik Luksanawan Thangpaibool.

Sumber digital untuk berhenti merokok, vaksinasi, dan kesihatan jantung

Tiga pusat kesihatan ini menawarkan kandungan menarik di mana pengguna mendapat akses terhadap pelbagai petua dan artikel kesihatan, video pendidikan dan alat-alat seperti kuiz dan permainan. Ini termasuk kalkulator penjimatan merokok, kuiz faktor risiko hipertensi dan permainan vaksinasi.

  • Berhenti merokok: Pertubuhan Kesihatan Sedunia (WHO) mendakwa bahawa wabak tembakau adalah salah satu ancaman kesihatan awam terbesar di dunia. Ia membunuh lebih daripada lapan juta orang setahun di seluruh dunia dan merupakan beban ekonomi yang besar seperti melalui kos penjagaan kesihatan besar untuk penyakit yang berkaitan dengan merokok[1]. Di Malaysia, 1017 dalam setiap 100,000 kematian yang dilaporkan adalah disebabkan penyakit yang berkaitan dengan merokok, menjadikannya penyebab utama kematian di Malaysia sejak tahun 1980-an[2]. Disebabkan itu, pusat kesihatan berhenti merokok di laman web DoctorOnCall memberikan petua untuk berhenti merokok. Melalui platform ini, pesakit juga dapat mengira jumlah penjimatan yang mereka boleh peroleh jika mereka berhenti merokok sekarang dan seberapa cepat paru-paru mereka dapat menghitam berdasarkan tingkah laku merokok mereka.
Alat bagi membantu dan menggalakkan pesakit untuk berhenti merokok
  • Vaksinasi: Pandemik COVID-19 telah menunjukkan kepentingan vaksin untuk melindungi diri kita dari penyakit yang dicegah oleh vaksin. Menurut WHO, vaksin berjaya mencegah 2 hingga 3 juta kematian daripada penyakit seperti tetanus, difteria, campak, pneumokokus dan influenza[3]. Di Malaysia, penyakit pneumokokus merupakan salah satu penyakit yang dicegah oleh vaksin yang paling lazim. Penyakit pneumokokus boleh membawa kesan serius dan berpotensi membawa maut, oleh itu langkah pencegahan seperti vaksinasi adalah cara terbaik untuk mencegah penyakit pneumokokus[4]. Untuk membantu orang ramai lebih memahami vaksin dan imunisasi serta menghilangkan salah faham mengenai topik ini, pusat kesihatan vaksinasi di laman web DoctorOnCall mengandungi artikel dan video yang berguna serta inisiatif perundingan doktor percuma. Pesakit juga dapat lihat jumlah penjimatan yang boleh diperolehi jika tidak perlu membayar kos pembiayaan kemasukan ke hospital dan rawatan dengan mendapatkan vaksin untuk penyakit pneumokokus.
  • Kesihatan jantung: Penyakit kardiovaskular merupakan penyebab utama kematian di Malaysia sejak awal 1980-an[5]. Daftar NCVD-ACS (Pangkalan Data Penyakit Kardiovaskular Kebangsaan – Sindrom Koronari Akut) tahun 2014-2015 menunjukkan bahawa rakyat Malaysia mengalami serangan jantung pada usia yang lebih muda berbanding dengan di negara maju6. Fibrilasi atrium (AF) adalah aritmia berterusan yang paling lazim dihadapi dalam amalan klinikal7. Kadar prevalens AF di peringkat global adalah pada angka kira-kira 33.5 juta pada tahun 2010, dan akan terus meningkat seiring dengan peningkatan usia, meningkatkan kesedaran penjagaan kesihatan dan menambah baik alat diagnostik7. Oleh kerana AF berkait rapat dengan penyakit kardiovaskular seperti penyakit arteri koronari, penyakit jantung valvular, kegagalan jantung dan hipertensi, ia pasti akan menambahkan beban besar terhadap kos penjagaan kesihatan masa depan7. Dalam usaha untuk membantu rakyat Malaysia belajar mengenai anatomi jantung, gangguan dan petua untuk  menguruskan kesihatan jantung, pusat kesihatan di laman web DoctorOnCall membolehkan pesakit memeriksa risiko hipertensi mereka dengan Kalkulator Risiko Hipertensi. Pesakit juga dapat mengetahui risiko strok mereka dengan mengambil kuiz penilaian kendiri di platform ini.
Alat bagi membantu pesakit memahami hipertensi dan risiko strok

“Dalam era digital di mana pendidikan kesihatan cuba untuk memupuk perubahan tingkah laku yang berpanjangan yang akan menghasilkan persekitaran kesihatan yang lebih baik, kita mempunyai tanggungjawab untuk mendorong inovasi yang menjamin kesihatan dalam masyarakat kita. Dengan mengorak langkah dalam alam maya yang sentiasa berubah, kami berharap kerjasama kami dengan Pfizer akan menimbulkan minat terhadap maklumat yang dikongsi dan boleh membentuk masyarakat yang diperkasakan,” kata En Chiak Tang, Ketua Pegawai Operasi DoctorOnCall.

Untuk maklumat lanjut mengenai tiga pusat kesihatan yang dilancarkan oleh Pfizer dan DoctorOnCall, sila layari https://www.doctoroncall.com.my/


[1] World Health Organization. Health Topics, Tobacco. Accessed from: https://www.who.int/health-topics/tobacco#tab=tab_1

[2] International Journal of Collaborative Research on Internal Medicine & Public Health. Smoking and Burden of Ill Health: A Review of the Malaysian Context. Accessed from: https://internalmedicine.imedpub.com/smoking-and-burden-of-ill-health-a-review-of-themalaysian-context.php?aid=6423

[3] World Health Organization. Health Topics, Tobacco. Accessed from: https://www.who.int/health-topics/vaccines-and-immunization#tab=tab_1

[4] MyHealth. Ministry of Health Malaysia. Pneumococcal Vaccine. Accessed from: http://www.myhealth.gov.my/en/pneumococcal-vaccine/

[5] Primary & Secondary Prevention of Cardiovascular Disease 2017. Accessed from: https://www.moh.gov.my/moh/resources/Penerbitan/CPG/CARDIOVASCULAR/3.pdf

6 Dr. Nandakumar A/L Ramakrishnan, Consultant Cardiologist. Columbia Asia. More Malaysians Are Suffering Heart Attacks at a Younger Age Accessed from: https://www.columbiaasia.com/malaysia/health-articles/more-malaysians-are-suffering-heart-attacks-younger-age

7 US National Library of Medicine National Institutes of Health. Heart Asia 2016. Prevalence of atrial fibrillation in the Malaysian communities. Accessed from: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5133392/

Iklan

Majalah Labur