Mednefits Menyudahkan Pendanaan Siri A Dengan RM24 Juta; Bakal Tingkatkan Manfaat Pekerja Di Malaysia

Mednefits, sebuah platform manfaat kesihatan pekerja, hari ini mengumumkan pendanaan sebanyak RM24 juta (SGD8 juta) melalui pusingan pendanaan Siri A yang diterajui oleh BLoyalty Sdn Bhd, sebuah syarikat pemilik dan operator B Infinite, sebuah platform penglibatan digital yang menjana kesetiaan untuk perdagangan dari pelbagai industri dan sektor perniagaan. B Infinite juga akan bekerjasama dengan Mednefits untuk meningkatkan dan mengautomasi proses manfaat kesihatan kakitangan pelanggan mereka di seluruh Malaysia, berjumlah RM55 juta menjelang 2021.

Mednefits menghubungkan syarikat dan kakitangan mereka secara terus kepada pembekal perkhidmatan kesihatan melalui platform yang menjejak dan memproses tuntutan kakitangan dalam masa nyata. Proses ini membolehkan akses kepada penjagaan kesihatan dengan kadar mampu milik dan secara automatik. Sehingga kini, Mednefits telah menghubungkan lebih 50,000 kakitangan dari 500 syarikat di Singapura dan Malaysia  dengan lebih 2,000 pembekal perkhidmatan kesihatan, termasuklah 7-Eleven, Fish & Co, dan ViewQwest.

Buat sekian lama, majikan di seluruh Asia Pasifik  menghadapi cabaran dengan peningkatan kos manfaat kesihatan pekerja, dengan 69 peratus mengatakan bahawa ia adalah cabaran mereka yang utama. Secara khususnya, insurans pekerja konvensional yang sering merangkumkan insurans pesakit dalam dan pesakit luar bersama, lantas meningkatkan kos kepada majikan.  Malahan, pentadbir penjagaan kesihatan, majikan dan kakitangan sering mengemukakan tuntutan dalam bentuk kertas, lalu meningkatkan kos pentadbiran dalam rantaian nilai perkhidmatan penjagaan kesihatan.

Chris Teo, Ketua Pegawai Eksekutif Mednefits

Chris Teo, Ketua Pegawai Eksekutif Mednefits berkata, “Teknologi digital dapat membantu syarikat menangani beberapa cabaran perniagaan dan operasi. Dengan meletakkan perniagaan pelbagai saiz pada platform Mednefits yang bersandarkan pengkomputeran awam, dan rangkaian klinik panel yang semakin berkembang, kami mampu menawarkan plan penjagaan kesihatan korporat yang berdaya saing dan fleksibel, sekaligus memudahkan dan mengautomasikan proses bayaran semula.”

Kerajaan Malaysia mengumumkan sokongan kepada pengautomasian dan pendigitalan operasi perniagaan dalam pembentangan Belanjawan 2021, dengan matlamat untuk meningkatkan produktiviti jangka panjang. Langkah-langkah yang diumumkan termasuklah penambahan Geran Pendigitalan PKS dan Geran Automasi sehingga RM150 juta, serta lanjutan Skim Transformasi Pendigitalan Industri dengan nilai RM1 bilion sehingga 2023.

“Selaras dengan usaha Malaysia dalam proses transformasi ke ekonomi digital, Mednefits akan bekerjasama dengan perniagaan tempatan untuk menambah baik dan memperkemaskan manfaat pekerja mereka, berserta insurans perubatan korporat mereka. Kami akan menggunakan pelaburan ini untuk mengembangkan operasi di Malaysia dan Singapura, disamping meningkatkan tahap keupayaan layan diri produk kami dengan meningkatkan kepakaran teknologi kami.” tambah Teo.

Mednefits

Diasaskan pada 2014, Mednefits membantu perniagaan melindungi kakitangan mereka dengan platform manfaat pekerja yang mampu milik, mudah akses dan secara automatik. Dengan usaha untuk membina infrastruktur manfaat pekerja berciri masa depan, platform Mednefits telah berkembang dari hanya menawarkan manfaat kesihatan pekerja kepada rangkaian kesihatan dan kesejahteraan yang lengkap di Singapura dan Malaysia. Sehingga Julai 2020, Mednefits telah menjana pendanaan sebanyak SGD12 juta dan telah berkerjasama dengan lebih 2,000 rakan kesihatan dan kesejahteraan demi meningkatkan, mengoptimumkan dan menampilkan inovasi disruptif dalam pasaran manfaat pekerja. Untuk maklumat lanjut, sila layari  https://www.mednefits.com/.

Kredit Gambar: Mednefits

Previous ArticleNext Article

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Aqila Afindi Dinobat Sebagai “Ikon Wanita Melayu” – Pencarian Wanita Melayu 2022 Plaza Shah Alam

Shah Alam, 13 Ogos 2022 – Pentas utama Plaza Shah Alam menyaksikan kemenangan berpihak pada gadis bernama Aqila Afindi (21) yang membawa gelaran Ikon Wanita Melayu 2022 – Pencarian Wanita Melayu anjuran Plaza Shah Alam.

Aqila menewaskan sembilan lagi saingan terdekatnya dengan membawa pulang hadiah berupa wang tunai bernilai RM10,000 daripada pihak Plaza Shah Alam serta hadiah iringan sumbangan penaja-penaja.

Berada rapat sebagai pesaingnya ialah Nur Athiya Hazirah (26) yang mengungguli tempat kedua dengan membawa pulang wang tunai sebanyak RM5,000 berserta hadiah daripada para penaja dan Siti Aisyah (26) mendapat tempat ketiga dengan membawa wang tunai RM3,000 daripada Plaza Shah Alam berserta hadiah sumbangan penaja-penaja lain.

Miss Personality menjadi milik Sabrina Nizam (24) dan Miss Photogenic diberikan kepada Nur Diana Sri Tunteja (21). Kedua-duanya membawa pulang wang tunai RM1,000 daripada Plaza Shah Alam berserta hadiah tajaan.

Majlis yang diacarakan oleh Fahrin Ahmad (Aktor) bersama bekas Ikon Wanita Melayu 2018, Amy Nurtinie ini diadili lima juru profesional iaitu Vanidah Imran (Aktres), Encik Faizal Hamid (Pensyarah Fesyen UiTM), Kiffy Razak (Pengarang Urusan majalah NONA), Puan Azura Mokhtar (Pengurus Kanan Plaza Shah Alam) dan Mas Idayu (Selebriti).

Menyorot kembali perjalanan program PWM 2022, Seramai lebih 200 peserta hadir bagi sesi uji bakat yang diadakan selama dua hari pada 23 & 24 Julai lalu diikuti sesi separuh akhir yang berlangsung 6 Ogos menyaksikan 25 peserta bertanding untuk layak ke peringkat akhir.

Aqila menumpaskan harapan sembilan finalis lain iaitu Siti Aisyah (26), Puteri Ermisha Qistina (19), Nur Yasmin (24), Nur Izzatul Aqma (20), Nur Shalia (26), Yaserah Ali (25), Sabrina Nizam (24), Nur Diana Sri Tunteja (21) dan Nur Athiyah Hazirah (26) untuk bergelar Ikon Wanita Melayu Tahun ini.