9 Saham Yang Kita Boleh Beli Dengan Harga PS5

Ada yang tak sabar-sabar nak main konsol terkini iaitu PlayStation 5?

Mesti ramai yang kecewa tak dapat nak pre-order hari tu kan? Belum apa-apa lagi dah sold out.

Sementara tu, boleh juga tengok saham-saham apa yang boleh dibeli dengan harga PS5 tu. Mana tahu boleh gandakan duit sambil tunggu tarikh keluarnya konsol kegilaan ramai ni nanti.

(Disclaimer : Posting ini adalah sekadar contoh dan kami tidak memberitahu anda saham mana patut beli atau tidak. Sebarang tindakan atau keputusan untuk melabur saham adalah keputusan anda)

Kredit: FB Mohd Asri

Ada yang ZERO dan tak tahu pasal pelaburan saham patuh syariah? Jika ya, sertailah webinar anjuran Asri Ahmad Academy. Yuran pun berbaloi-baloi!

Previous ArticleNext Article

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Kenapa Seminar Saham Mamat Ni Selalu Penuh?

Buang tebiat agaknya orang kita. Sana sini cerita pasal saham. Bila cerita Petron Malaysia dapat kontrak bekal minyak kereta kerajaan, terus topik pasal pemilikan syarikat menjadi trending. Baguslah kalau ramai dah tahu yang Petron Malaysia Refining & Marketing Bhd tersenarai di Bursa Malaysia dengan harga RM8. Saham mereka patuh syariah tau.

Kalau nak jadi pemegang saham Petron Malaysia perlu modal dalam RM800 sebab minima kena beli 100 unit.


Ops, kali ini kami bukan nak cerita pasal saham syarikat Petron Malaysia.

Kali ini kami nak cerita pasal seorang mamat ni. Kami pelik sebab seminar saham mamat tu selalu penuh.

Mamat yang kami maksudkan adalah Tuan Haji Mohd Asri Ahmad (THMA). Kalau dalam industri seminar pelaburan, beliaulah “guru besar”nya.

Jom kita tengok dulu biodata beliau seperti berikut:

Berusia 40 tahun dan berkelulusan dalam bidang Diploma Analisa Pelaburan dan Ijazah Sarjana Pentadbiran Perniagaan (Kewangan) dari UiTM, Ijazah Sarjana dalam bidang (Kewangan) dari Univeristi Putra, Malaysia serta Full Member of The United Kingdom Society of Technical Analysts (MSTA) dan Certified Financial Technician (CFTe).

Beliau telah melibatkan diri dalam bidang pelaburan saham di Bursa Malaysia lebih daripada 20 tahun dan merupakan pemegang Lesen Perkhidmatan Pasaran Modal selama 15 tahun.

Pada tahun 2016, beliau telah diiktiraf sebagai ikon (Social Influencer) BursaMarketPlace (sebahagian daripada Bursa Malaysia) dan segala perkongsian beliau adalah berkenaan pelaburan saham yang sah di sisi undang-undang.

Perkembangan terkini, UiTM juga serius memastikan para mahasiswa mereka juga celik pelaburan saham.

Gambar di atas adalah sesi MoA dengan UiTM Cawangan Johor. Melalui perjanjian ini pihak Asri Ahmad Academy akan berkongsi ilmu dan kaedah dalam selok belok pengurusan saham kepada para mahasiswa yang berada di dalam Program Sarjana Muda Pentadbiran Perniagaan (Kepujian) Pengurusan Pelaburan (BM 251) – UiTM News.

Laman Web: Asri Ahmad Academy
Facebook: Mohd Asri & Asri Ahmad Academy

So, Kenapa Seminar Saham THMA Selalu Penuh?

Sumber gambar : Asri Ahmad Academy

Tuuuudia, sampai bersila.

Ingatkan area KL atau Lembah Klang je penuh, seminar nun di Kota Bharu pun penuh!

Krew-krew Majalah Labur biasanya ‘dipaksa’ untuk pergi ke seminar-seminar saham anjuran pelbagai speaker untuk menambah ilmu. Tapi seminar Tuan Hj Mohd Asri ni ada beberapa krew yang pernah pergi sampai 2-3 kali.

Ini adalah berdasarkan analisa kami sendiri. Banyak sebab mengapa seminar beliau sentiasa ditunggu dan dinanti ramai. Antara sebabnya adalah:

1. Seorang Yang Trusted

Memang tak dinafikan, bila kita nak berguru ni, penting untuk kita lihat latarbelakang dan pencapaian guru tersebut. Macam THMA sendiri, dari segi bidang pengajian pun ada, dari segi sijil pun ada, dari segi pengalaman pun ada, dari segi pengiktirafan pihak berautoriti (Bursa Malaysia) pun cukup.

Pengalaman beliau dalam dunia untung rugi saham pula sudah masuk tahun ke 21.

2. Orang Pertama Buat Seminar Saham ‘Pecah Panggung’

THMA merupakan nama yang cukup gah dalam industri pelaburan saham tempatan. Ini kerana beliau merupakan speaker pertama yang membuat seminar saham dalam skala yang besar.

Dewan buat majlis kahwin yang boleh muatkan 1-2 ribu orang pun selamba je penuh.

Kali pertama seminar beliau dibuat secara besar-besaran adalah semasa di Pusat Islam pada tahun 2016. Masa tu adalah anjuran Asri Ahmad Academy, Pusat Pungutan Zakat Majlis Agama Islam Wilayah Persekutuan (PPZ-MAIWP) dengan kerjasama Bursa Malaysia, BIMB Securities dan Koperasi Remisier Bumiputra.

Artikel penuh: ‘Lubuk Emas’ Ditinggalkan Umat Islam
Baca juga pengalaman orang lain : Seminar Labur Saham Mega

Seminar Berani Melabur awal tahun 2018 tempoh hari pula dirasmikan sendiri oleh CEO Bursa Malaysia, Datuk Seri Tajuddin Atan. ‘Otai’ dalam Kewangan Islam, Datuk Dr. Mohd Daud Bakar juga turut hadir sebagai speaker.

3. Seminar Macam Konsert

Sumber gambar : Asri Ahmad Academy

Seminar beliau akan sentiasa dilengkapi dengan sistem audio visual yang canggih, lampu berwarna-warni, skrin LED yang besar gedabak, sound system yang meletup-letup; barulah semangat nak belajar.

Mereka yang duduk di depan atau belakang pastinya akan dapat limpahan ‘tenaga’ dari speaker. Kalau ada yang tertidur juga semasa seminar, tak tahulah nak cakap apa.

Iklan

4. Ajar Yang Patuh Syariah Saja

Dekat pasaran saham tu ada macam-macam jenis produk. Ada yang halal dan tak halal. Dalam mana-mana kelas atau seminar yang THMA anjurkan, pastinya beliau akan ajar yang Syariah-Compliant sahaja.

Kita bukan nak untung di atas dunia semata-mata, tetapi keberkatan yang diperolehi dapat juga kita membayar zakat dan menolong mereka yang memerlukan.

5. Ikhlas Dari Hati

Banyak pengalaman pahit yang dikongsi bersama dengan peserta seminar. Paling sadis cerita bagaimana beliau pernah rugi teruk zaman dotCom dulu. Sebab tu beliau selalu pesan, jangan jangan jangan sesekali berhutang untuk melabur. Sebaliknya gunakan duit lebihan yang sanggup kita rugi 100%.

Nasihat ini memang sangat berguna, sekurang-kurangnya kalau pelaburan tadi rugi (harga saham jatuh), kehidupan dapat diteruskan seperti biasa.

6. Marketing Yang Power

Perasan tak bila sedang skrol Facebook, mesti ternampak iklan THMA? Bila marketing berulang kali lalu kat newsfeed, akhirnya ‘tertekan’, lepas tu ‘terlike’ page, ‘terpergi’ pula seminar. Kemudian ‘terbuka mata’ dengan apa yang disampaikan oleh THMA, dan akhirnya ‘terbuka’ akaun CDS dan berjaya buat duit di pasaran saham (kami la antaranya tu).

Cuba follow Facebook beliau, posting-posting yang dikongsi di situ pun ‘premium-premium’ belaka.

7. Jadi Buah Mulut

Ribu-ribu orang kot dah pergi seminar beliau.

Kalau yang berpuas hati pasti akan buka mulut dan ‘hasut’ isteri, suami, kawan, jiran dan kawan sepejabat supaya pergi dengar juga. Itu belum kira lagi mereka yang berjaya praktikkan dan buat duit selepas pulang dari seminar. Ini pun kami rasa menjadi salah satu faktor mengapa seminar beliau sentiasa penuh.

Orang kita ni skeptikal, selalu ingat seminar-seminar ‘murah’ (RM30 tu kira murah la kan?) ni preview saja.

8. Orang Kita Muak Dengan Skim Cepat Kaya

Asyik-asyik berita di surat khabar paparkan benda-benda negatif seperti mangsa penipuan skim cepat kaya. Dah sampai masa media menonjolkan sisi pelaburan yang betul pula.

Kalau asyik tunjuk yang negatif tak boleh juga. Tunjuklah sama benda yang positif.

Ni sampai ada yang kata melabur saham di Bursa Malaysia pun skim cepat kaya. Jadi apabila masyarakat melihat ada pilihan pelaburan yang sah dan boleh buat duit seperti ini pastinya mereka tak lepaskan peluang untuk belajar dan terlibat.

Kau kata orang kita tak minat pada ilmu? Habis yang datang penuhkan seminar THMA tu bukan orang kita ke?

9. Lahirkan Ramai Protege Untuk ‘Pass’ Baton

Disebabkan usaha THMA untuk memandaikan masyarakat khususnya orang Melayu tentang betapa bagusnya pelaburan saham ni, beliau telah berjaya melahirkan ramai anak murid (protege) yang hebat-hebat. Bila kita tak kedekut ilmu ni, lagi ramai pakar dalam dunia saham akan lahir dan mengikut jejak langkah beliau.

Kesemua mereka membawa mesej yang sama, seolah-olah menyambut baton dalam usaha berdakwah tentang kelebihan dunia pasaran saham patuh syariah ni. Di antara yang anda boleh follow adalah Master Yus, Roslinah Laikoi, Jaz Jamaludin, Iqbal IliasAidil Syukri dan ramai lagi.

Tuan Haji Asri Ahmad Adalah Satu Dalam Sejuta

Dua tiga kucing berlari, mana nak sama si kucing belang.

Sekarang dah tahu kan mengapa seminar saham mamat ni asyik penuh?

Walaupun setiap kali THMA buat program dan beribu orang datang, tetapi statistik kata masih tak sampai 5% Bumiputera yang terlibat aktif dalam pelaburan saham di Bursa Malaysia. Sedih kan?

Insha Allah lain kali kami buka cerita pasal speaker saham yang lain pula.

Kalau ada duit lebihan tetapi tak berapa nak berkembang jadi 10% hingga 30% setahun atau tak sampai setahun kami syorkan untuk hadir simposium ini.

Belajarlah dari pagi sampai ke malam.
Belajar sampai lebam.
Belajar dari orang yang betul.

Simposium ini dibarisi ahli-ahli panel yang hebat-hebat, sudah pasti ianya juga bakal pecah panggung. CEO Bursa Malaysia ada, pusat zakat ada, Pengarah DNEX Bhd ada, sifu-sifu Technical Analysis ada, ustaz-ustaz terkenal pun ada juga. Fuh, ustaz pun sempat melabur saham?

Korang tak minat saham Petron? Tak apa, boleh pilih 694 saham patuh syariah yang lain. Dah peram saham Nestle? Saham F&N? Saham Tenaga Nasional?

What, belum?

Tak perlu tunggu duit dalam bank ada RM100,000 baru nak mula, ada RM1,000 pun dah boleh mula melabur. Eh, RM100 pun boleh la bro.

Kalau belum cepat rebut peluang untuk hadiri majlis ilmu yang cukup hebat ini. Kirim salam dekat mamat ni tau. Daftar sekarang di sini!

Iklan

Zhong Shanshan, Bilionaire Terkaya Di China Dalam Industri Minuman Dan Farmaseutikal

Siapa sangka dengan menjual air mineral pun boleh berjaya dan menjadi seorang bilionaire, mengatasi Jack Ma yang terkenal dengan syarikat Alibaba. Itulah yang berlaku kepada Zhong Shanshan.

Seperti yang kita sedia maklum, kebanyakan bilionaire yang mendominasi senarai manusia terkaya di dunia adalah di dalam sektor teknologi. Negara China juga tidak terkecuali yang mana kebanyakan bilionaire mereka datangnya dari sektor teknologi.

Tetapi tidak dengan Zhong Shanshan, yang kaya disebabkan perniagaan yang berasaskan produk minuman dan farmaseutikal.

Beliau terkenal di China sebagi lone wolf kerana tidak bergantung kepada sesiapa untuk berjaya. Beliau jarang untuk ditemubual oleh mana-mana stesen televisyen dan tidak menyertai mana-mana pertubuhan kelab bilionaire di China, tidak seperti bilionaire lain yang mempunyai kelab di kalangan mereka.

Asal Usul Zhong Shanshan

Zhong Shanshan dilahirkan pada tahun 1954 dan terpaksa menamatkan persekolahan ketika peringkat darjah lima disebabkan revolusi Negara China yang berlaku. Pada ketika itu, Kerajaan China bertindak ganas terhadap rakyatnya bagi menyebarkan ideologi tersebut.

Ibubapa Zhong Shanshan juga tidak terkecuali menjadi magsa keganasan kerajaan komunis pada ketika itu.

Walaupun hidup di dalam kekejaman, ia tidak melemahkan semangat Zhong Shanshan untuk belajar ke peringkat tertinggi. Ketika berusia 23 tahun, beliau telah memasuki universiti dan dalam masa yang sama bekerja sebagai seorang wartawan untuk surat khabar Zhejiang Daily.

Ketika bekerja sebagai seorang wartawan inilah, yang menyedarkan dirinya bahawa ekonomi China akan berkembang maju pada masa hadapan. Beliau mengetahui perkara tersebut melalui temuramah yang dilakukanya terhadap ramai usahawan di China sepanjang berkerja di sana.

Zhong Shanshan kemudiannya meletak jawatan dan menceburi dunia keusahawanan. Malangnya, beberapa perniagaan beliau tidak berjaya pada mulanya. Walaupun tidak berjaya, beliau tidak pernah berputus asa untuk mencari bidang yang sesuai dengan dirinya.

Akhirnya pada tahun 1993, beliau menemui perniagaan yang dapat memberi keuntungan kepadanya dengan menjadi pembekal suplemen kesihatan di China. Zhong Shanshan telah berjaya membangunkan syarikat yang menghasilkan suplemen di negara tersebut.

Iklan

Terus Melangkah Lebih Maju

Selepas itu, beliau tidak menoleh ke belakang lagi dalam mengembangkan perniagaannya. Beliau kemudiannya mula mengembangkan perniagaanya dengan menubuhkan lagi satu syarikat iaitu syarikat air minuman yang dikenali sebagai Nongfu Spring.

Syarikat Nongfu Spring ini menjadi syarikat yang terbesar dalam menyediakan air minuman terutamanya jenis air mineral. Masyarakat China yang semakin maju dan amat mementingkan kesihatan telah memilih air mineral ini sebagai air minuman.

Pada tahun 2000, syarikat ini telah mengembangkan lagi perniagaan mereka dengan memperkenalkan kepelbagaian produk minuman untuk syarikat ini.

Selain mempunyai perniagaan minuman, Zhong Shanshan juga merupakan pemegang saham terbesar di dalam syarikat Beijing Wantai Biological Pharmacy dengan pegangan sebanyak 75%. Ketika krisis pandemik masih belum reda, beliau telah melancarkan IPO untuk syarikat farmaseutikalnya itu pada bulan April yang lalu di Shanghai Stock Exchange.

Sambutan yang diterima oleh pelabur sangat menggalakkan disebabkan syarikat itu sedang membangunkan vaksin untuk Covid-19.

Pada bulan lepas pula, Zhong Shanshan turut mengapungkan saham syarikat keduanya iaitu Nongfu Spring di Hong Kong Exchange dan sambutan yang diterimanya juga turut memberangsangkan.

Syarikat minuman tersebut kini bernilai sebanyak $48 bilion dan merupakan salah sebuah syarikat minuman terbesar di dunia daripada segi market capitalization selepas Coca-Cola dan Pepsi.

Hasil kekayaan yang diperolehi oleh Zhong Shanshan selepas mengapungkan kedua syarikat miliknya itu adalah sebanyak $58.7 bilion dan menjadikannya lelaki terkaya di China pada hari ini.

Sumber Rujukan:

Iklan

Minggu Penting Pasaran Saham! Ini 5 Tumpuan Utama Pasaran Global

Minggu ini akan menjadi permulaan kepada pengumuman pendapatan syarikat pada suku keempat 2018 khususnya di Wall Street. Walaupun pendapatan dijangka kukuh, namun pasaran akan melihat kepada jangkaan syarikat-syarikat ini terhadap ekonomi pada masa hadapan.

Di antara perkara lain yang akan menjadi perhatian pasaran pada minggu ini adalah undian Brexit pada Selasa dan juga data perdagangan daripada China. Berikut adalah lima pemangkin yang berkemungkinan besar menggerakkan pasaran pada minggu ini.

#1 Undian Brexit Parlimen Britain

Hanya tinggal kurang dari tiga bulan sebelum negara Britain meninggalkan Kesatuan Eropah (EU) walaupun proses Brexit masih lagi berhadapan dengan halangan besar. Tumpuan ketika ini adalah kepada ahli-ahli parlimen UK yang akan mengundi sama ada menerima perancangan Brexit Perdana Menteri Theresa May atau sebaliknya pada hari Selasa (15 Januari 2019).

Undian ini adalah perjanjian yang telah disepakati UK bersama EU yang merupakan satu-satunya jalan kesepakatan dan tidak boleh dirundingkan semula. Namun, ia dijangka tidak mendapat sokongan majoriti di Westminster dan bakal menimbulkan banyak ketidaktentuan dalam tempoh beberapa minggu akan datang.

Dengan jangakaan ini, mata wang Pound Sterling dijangka akan berhadapan dengan volatility (turun-naik) yang bukanlah satu perkara ganjil lagi bagi mata wang ini. Sejak hampir tiga tahun lalu, Sterling bergerak tidak menentu dan ia sekali lagi dijangka berlaku pada hari Selasa.

Minggu lalu, laporan media yang mengatakan penangguhan keluar UK daripada EU telah menyebabkan Sterling melonjak naik berbanding Dolar AS. Walaubagaimanapun, tidak lama selepas itu jurucakap Theresa May menafikan sebarang penangguhan tersebut dan Sterling jatuh semula ketika itu. 

Terkini : Theresa May suffers historic defeat as Tories turn against her

#2 Pengumuman Pendapatan di Wall Street

Pasaran saham global merudum beberapa minggu yang lalu khususnya pada tempoh Oktober sehingga penghujung 2018, berikutan kebimbangan terhadap pertumbuhan ekonomi dan pendapatan syarikat yang semakin berkurangan. Pengumuman pendapatan (earnings) pada minggu ini akan menjadi bukti sama ada kebimbangan pelabur itu adalah berasas atau sebaliknya.

Beberapa syarikat berasaskan teknologi di Amerika Syarikat akan mengumumkan pendapatan mereka termasuklah Micron Technology, Netflix, dan beberapa bank besar Wall Street seperti Citi, JPMorgan, dan Wells Fargo. Komen dovish yang dilontarkan oleh Powell pada minggu lalu telah banyak memperbaiki sentimen pelabur dengan ketiga-tiga indeks Wall Street merekodkan kenaikan selepas mencapai paras terendah sejak perayaan Krismas tahun lalu.

Iklan

#3 Tekanan Harga di Amerika Syarikat

Bank pusat di Amerika Syarikat iaitu The Federal Reserve, mendakwa ekonomi Amerika Syarikat meneruskan peningkatan tetapi pasaran seakan meraguinya. Para pelabur ketika ini bimbang dengan pertumbuhan yang semakin perlahan yang menjadi punca kepada kejatuhan pasaran saham pada penghujung tahun 2018.

Walaubagaimanapun, pasaran saham kembali yakin dengan perkembangan terbaru selepas komen dovish oleh pengerusi The Fed bahawa mereka boleh “bersabar sebelum meneruskan halatuju pengetatan dasar monetari”. Powell berkata bacaan semasa inflasi di paras rendah dan berada dalam kawalan. Bank pusat menyatakan akan bersabar dalam memerhatikan perkara ini sebelum membuat sebarang keputusan dasar.

Benarkah The Fed boleh bersabar? Ya, benar pasaran buruh dalam keadaan kukuh dan kadar gaji sedang meningkat. Data purata kadar gaji bulan Disember meningkat sebanyak 3.2% sekaligus mencapai paras tertinggi hampir 10 tahun lalu. Inflasi teras (Core-CPI) pula dilihat akan melebihi sasaran 2% bank pusat dalam tempoh beberapa bulan akan datang.

Komen dovish Powell baru-baru ini telah menyebabkan jangkaan terhadap kenaikan kadar faedah di masa hadapan semakin berkurangan, tetapi indeks harga pengeluar (PPI) yang akan dikeluarkan pada 15 Januari akan menjadi kunci utama kepada tekanan harga di Amerika Syarikat khususnya dalam masa terdekat.

#4 Data Terbaru Perdagangan Ekonomi Kedua Terbesar Dunia

China dan Amerika Syarikat baru sahaja mengadakan rundingan perdagangan dengan kedua-dua negara, dan telah berjanji untuk tidak mengenakan sebarang tarif sehingga 1 Mac 2019. Rundingan yang setakat ini dilihat berjaya di antara kedua-dua negara, sedikit sebanyak telah memperbaiki sentimen pasaran global.

Namun, kebimbangan mungkin akan tercetus semula jika data Imbangan Dagangan (Trade Balance) China yang akan diumumkan pada hari Isnin menunjukkan kerosakan kepada perdagangan China yang disebabkan tarif pusingan pertama oleh Amerika Syarikat.

#5 Ucapan Oleh Ahli-Ahli Federal Reserve

Beberapa ahli The Fed yang akan berucap sepanjang minggu ini bakal menarik perhatian pasaran. Pasaran akan memberi perhatian kepada komen mereka tentang ekonomi, khususnya terhadap dasar monetari di Amerika Syarikat.

Paling menjadi perhatian adalah ucapan oleh John Williams, Presiden The Fed cawangan New York. Sebagai seorang ahli pengundi tetap dasar, John Williams akan bercakap tentang dasar monetari di satu majlis kepimpinan ekonomi di New Jersey.

Selain daripada itu, di antara yang akan diperhatikan oleh pelabur adalah ucapan oleh Presiden Fed cawangan Kansas (Esther George), Presiden cawangan Dallas (Robert Kaplan), Presiden Fed cawangan Philadelphia (Patrick Harker), dan Gabenor Fed Randal Quarles.

Ditulis oleh Rolandshah Hussin, seorang pedagang runcit dalam pasaran kewangan. Beliau adalah graduan dari Fakulti Ekonomi dan Pentadbiran, Universiti Malaya dan kini menjadi seorang penganalisis konten di sebuah syarikat yang berpangkalan di China.

Iklan

Top 10 Saham Patuh Syariah Paling Rugi September 2018

Di kala ketegangan perang perdagangan di antara Amerika Syarikat dan China semakin memuncak, begitu juga pasaran saham di Malaysia yang terasa bahangnya. Adakah krisis akan datang tak lama lagi?

Oleh itu, kita semua diminta untuk lebih berhati-hati dalam membuat pelaburan. Tengok sajalah Top 10 Saham Patuh Syariah Paling Rugi Untuk Bulan Septeber 2018 berikut, dan jadikannya sebagai iktibar:

Sumber: iSaham Screener

1. iDimension Consolidated

Sumber: Bursa Marketplace

2. Key Alliance Group

Sumber: Bursa Marketplace

3. MTD ACPI Engineering

Sumber: Bursa Marketplace

4. Tanco Holdings

Sumber: Bursa Marketplace

5. Stone Master Corporation

Iklan

Sumber: Bursa Marketplace

6. Zelan Berhad

Sumber: Bursa Marketplace

7. Tatt Giap Group

Sumber: Bursa Marketplace

8. Protasco Berhad

Sumber: Bursa Marketplace

9. Naim Holdings

Sumber: Bursa Marketplace

10. Utusan Melayu (Malaysia) Berhad

Sumber: Bursa Marketplace

Pentingnya Ada Trading Plan Dan Cut Loss

Sanggup ke nak rugi sebanyak 35% seperti yang tertera di atas? Tentunya tidak, itulah sebabnya kita disarankan untuk membuat Trading Plan setiap kali kita hendak melabur. Dan apabila telah sampai masanya untuk Cut Loss, buat cepat-cepat sebelum kerugian semakin melarat.

Senarai Top 10 Saham Patuh Syariah Paling Rugi Bulan September 2018 di atas adalah berdasarkan Screener Worst Performance (Last Month) iSaham. Mereka juga ada screener-screener lain seperti All-Time High Screener, Bollinger Band Breakout, MA7 Cross MA26, Near Support Screener, Smart Money Screener,  Value Investing Screener dan banyak lagi.

Iklan

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!