Tingkatkan Jumlah Jualan Kedai Atas Talian Dengan Shopee Live

Mendirikan sebuah kedai atas talian di platform seperti Shopee boleh dilakukan dalam masa 30 saat sahaja. Bagi mengekal dan memastikan terdapat jualan dan aliran pelanggan yang berterusan ke kedai memerlukan pelbagai taktik.

Walaupun ramai penjual yang telah menyelidik dan mencuba pelbagai kaedah untuk meningkatkan pendedahan serta jumlah jualan atas talian melalui pelbagai kemudahan pemasaran seperti kredit iklan telah berjaya, Shopee Live merupakan ciri yang semakin popular di aplikasi Shopee untuk penjual menjana jualan.

Shopee Live menawarkan peluang kepada para penjual untuk mengendalikan sesi penstriman langsung yang interaktif bagi meningkatkan pendedahan serta pengikut kedai atas talian dan jumlah jualan mereka.

Noor Hanisah Abu Bakar, 24, menjual pakaian Muslimah seperti baju kurung, skirt, kaftan, blaus dan banyak lagi melalui kedainya Laysa RTW di Shopee mengendalikan tiga sesi penstriman langsung di Shopee Live dalam satu hari.

Menurut beliau, Shopee Live merupakan komponen penting untuk perniagaan atas taliannya kerana ia menarik pelanggan-pelanggan baharu ke kedainya.

Hanisah menubuhkan kedai Shopeenya tiga tahun lalu dan ia menjana jualan secara purata sebanyak RM20,000 sebulan. Sesi penstriman langsung Shopee Live beliau menyumbang sekurang-kurangnya 20% kepada hasil jualan bulanan kedainya.

“Saya menstrim kira-kira tiga kali sehari di Shopee Live kerana objektif saya adalah untuk menghabiskan stok saya.

“Dengan ini, produk saya laris dijual apabila saya mengendalikan auction melalui Shopee Live berbanding dengan menggunakan Shopeee Ads untuk meningkatkan trafik ke kedai saya apabila saya baru memulakan kedai Shopee saya.”

Fungsi Auction di Shopee Live adalah satu ciri yang membolehkan para penjual memberi hadiah percuma atau menawarkan harga istimewa untuk masa terhad semasa sesi penstriman langsung kepada jumlah penonton yang ditetapkan. Para penjual boleh menetapkan tempoh masa serta syarat auction, dan menjadikannya eksklusif untuk pengikut mereka juga.

Selain menggunakan ciri ini, Hanisah berkongsi bahawa beliau memberikan Syiling Shopee serta menawarkan tawaran menarik untuk menarik perhatian orang ramai untuk menonton sesi penstriman langsungnya.

“Ini telah berjaya membantu saya mendapatkan jualan semasa sesi penstriman langsung saya.”

“Selain itu, saya memastikan saya membuat persedian secukupnya dan latar belakang yang digunakan semasa sesi penstriman nampak menarik. Ini adalah untuk memberikan tanggapan pertama yang baik kepada penonton saya. Ini adalah beberapa strategi yang saya gunakan untuk meningkatkan jumlah penonton dan jualan saya semasa sesi penstriman Shopee Live saya,” katanya.

Walaupun bukan semua orang yang menonton strim Hanisah akan membuat pembelian, beliau gembira kerana beliau akan mendapat sekurang-kurangnya 800 orang penonton yang akan bertukar menjadi pelanggannya daripada 2,000 orang penonton yang menonton strim beliau.

Patrick Khoo, 28, mendirikan kedainya WP Store di Shopee tahun lepas untuk menjual makanan ringan. Apabila beliau baru memulakan perjalanannya di platform e-dagang Shopee, jumlah trafik ke kedainya rendah.

Mendengar cerita daripada penjual lain yang berjaya menjual pelbagai produk di platform Shopee, beliau rasa bahawa beliau mungkin tidak mengamalkan strategi yang betul untuk memasarkan produknya. Menurutnya, makanan ringan bukan sesuatu yang dicari secara aktif oleh para pengguna, sebaliknya, ia dibeli secara impulsif.

Ini mendorong beliau untuk mencuba beberapa ciri yang ditawarkan di atas platform dan menemui Shopee Live. Beliau mendapati bahawa melalui sesi penstriman langsung, beliau dapat berinteraksi secara langsung dengan penontonnya dan menunjukkan serta menerangkan rasa pelbagai makanan ringan kepada pelanggan-pelanggan berpotensi.

“Ketika saya baru memulakan penstriman langsung saya, saya hanya mempunyai kira-kira 10 orang penonton. Kemudian saya mencuba untuk memberikan Syiling Shopee untuk menarik penonton untuk menonton sesi penstriman langsung saya.

“Dan ini berjaya! Saya berjaya mendapat lebih seribu penonton dan berjaya memperoleh beberapa jualan. Saya juga mencuba ciri auction untuk memberi hadiah percuma dan menawarkan produk saya pada harga eksklusif kepada penonton saya. Ini meningkatkan lagi jumlah jualan saya,” katanya sambil menambah bahawa beliau mengendalikan kira-kira 10 sesi Shopee Live setiap hari.

Sesi penstriman langsung, katanya, mampu membantunya menjana jumlah pendapatan harian antara RM3,000 dan RM4,000.

Beliau menambah bahawa tiada apa penjual tidak dapat jual di Shopee Live kerana ciri tersebut membolehkan penjual berinteraksi dan meyakinkan pelanggan mereka.

“Bagi saya, Shopee Live lebih berkesan berbanding dengan penerangan produk bergambar kerana ini menghadkan apa yang saya ingin sampaikan kepada pelanggan saya tentang makanan ringan yang saya jual jika saya menggunakan pendekatan tersebut.

“Tetapi, di Shopee Live, saya boleh melakukan beberapa demonstrasi, berinteraksi dengan mereka dan menjawab soalan mereka,” katanya.

Beliau juga menambah bahawa penjual yang ingin mencuba Shopee Live buat kali pertama tidak harus berputus asa jika sesi penstriman langsung mereka mempunyai jumlah tontonan yang rendah.

Seorang penjual, katanya, harus ingat bahawa objektif Shopee Live adalah untuk mendapatkan jualan. Walaupun dengan jumlah penonton yang rendah, mereka masih mempunyai peluang untuk mendapatkan jualan jika mereka kreatif untuk menawarkan pakej yang menarik dan meyakinkan pelanggan mereka tentang nilai yang ditawarkan. “Tetapkan sasaran jualan harian. Jika anda tidak dapat mencapai sasaran anda dengan satu sesi Shopee Live, aturkan beberapa sesi penstriman langsung dalam sehari untuk cuba mencapai sasaran anda,” kata Patrick.

Previous ArticleNext Article

UOB Malaysia Ubah Pengalaman Perbankan Digital Untuk Pelanggan Korporat Melalui UOB Infinity

Kuala Lumpur, Malaysia, 10 Ogos 2022 – Pelanggan korporat UOB Malaysia dapat mengurus keperluan perbankan mereka dengan cara yang lebih mudah dan diperibadikan tidak lama lagi.

UOB Infinity menawarkan papan pemuka dalam talian yang boleh disesuaikan, justeru membenarkan pelanggan memberi keutamaan dan memaparkan maklumat yang paling penting bagi mereka secara visual. Pelanggan korporat, dengan sepintas lalu, dapat melihat keadaan kewangan syarikat, termasuk pasaran luar negara mereka.

Pada platform digital ini, pelanggan boleh menguruskan pelbagai aktiviti perbankan domestik dan rentas sempadan, daripada menyemak akaun UOB di beberapa pasaran sehinggalah kepada melakukan pembayaran tempatan dan antarabangsa, tanpa perlu log masuk ke berbilang platform.

Untuk pelanggan dalam perjalanan, UOB Infinity juga boleh dimuat turun sebagai aplikasi mudah alih. Log masuk biometriknya melalui soft token membolehkan akses yang lebih pantas dan kebenaran transaksi yang dipermudahkan sambil mengekalkan keselamatan. Soft token aplikasi mudah alih ini dilengkapi dengan pengesahan berbilang faktor bagi membolehkan syarikat meluluskan dan menjelaskan transaksi.

Puan Ng Wei Wei, Ketua Pegawai Eksekutif, UOB Malaysia, berkata, “Pelancaran UOB Infinity hari ini merupakan satu lagi bukti komitmen UOB Malaysia dalam membantu syarikat korporat menyesuaikan diri dengan realiti baharu ekonomi digital. Kami telah membangunkan UOB Infinity untuk menangani pelbagai keperluan korporat selepas mempertimbangkan pandangan daripada pelanggan kami. Ini termasuk keperluan perdagangan dan keupayaan untuk menjejaki syarikat mereka dalam masa nyata di semua pasaran di mana mereka beroperasi. Matlamat kami adalah untuk membantu pelanggan meningkatkan kecekapan operasi mereka dan membuat keputusan perniagaan yang lebih baik melalui pendigitalan, selain membantu mereka merebut peluang serantau melalui kesalinghubungan Bank.”

Kepastian dan ketelusan yang lebih tinggi apabila membuat pembayaran rentas sempadan

UOB Infinity juga menangani kekurangan penjejakan dalam masa nyata apabila pelanggan korporat membuat pembayaran rentas sempadan. Penyelesaian digital ini menyediakan pemberitahuan masa nyata kepada perniagaan melalui SMS atau e-mel apabila pembayaran mereka berjaya dikreditkan ke dalam akaun penerima, oleh itu mereka tidak perlu bersusah payah menyemak status transaksi secara manual.

Pelanggan juga akan dimaklumkan tentang caj untuk transaksi rentas sempadan, termasuk caj daripada bank perantara. Ciri ini memberi perniagaan lebih ketelusan tentang kos yang ditanggung untuk transaksi tersebut. Ini membantu mengelakkan berlakunya pertikaian dalam jumlah akhir yang diterima oleh penerima akibat caj yang terlibat.

Encik Lucas Chew, Ketua Negara Perbankan Transaksi, UOB Malaysia berkata, “Dengan UOB Infinity, pelanggan korporat kami dapat mengurus perbankan mereka dengan cara yang lebih mudah, bijak dan diperibadikan melalui antara muka mesra pengguna dan kefungsian baharu yang lebih luas. Syarikat korporat juga dapat mengurus aliran tunai mereka dengan lebih cekap selain melihat maklumat akaun dalam masa nyata di beberapa pasaran dan juga mengakses pelbagai transaksi perbankan domestik dan rentas sempadan secara dalam talian. Melangkaui kemudahan ini, kami juga telah memastikan bahawa transaksi mereka boleh dijalankan dengan selamat melalui token digital Infinity Secure kami.”

Aplikasi mudah alih dengan rangkaian fungsi pembayaran yang komprehensif

Peningkatan dalam penggunaan pembayaran elektronik untuk transaksi perniagaan pada masa kini bermakna aplikasi UOB Infinity membolehkan pelanggan korporat mengurus semua keperluan pembayaran mereka dengan cekap melalui peranti mudah alih.

Pelanggan boleh membuat pelbagai jenis pembayaran – daripada pembayaran bil tempatan kepada pemindahan dana domestik dan rentas sempadan. Aplikasi ini menyokong perkhidmatan seperti GIRO Antara Bank, DuitNow, JomPAY, Sistem Pemindahan Dana dan Sekuriti secara Elektronik Masa Nyata (RENTAS) dan juga pemindahan bertelegraf.

UOB sentiasa menyokong pelanggannya dalam usaha mereka ke arah mengamalkan pembayaran dan kutipan secara digital. Pada separuh pertama 2022, UOB Malaysia menyaksikan peningkatan lebih lima kali ganda dalam bilangan transaksi korporat DuitNow berbanding tempoh yang sama pada tahun lepas.

Untuk terus memacu penggunaan kutipan tanpa sentuh, pelanggan juga boleh menjana kod QR melalui UOB Infinity untuk meminta bayaran DuitNow daripada pembeli mereka.

Aplikasi mudah alih UOB Infinity boleh dimuat turun daripada Google Play dan Apple App Store. Pelanggan juga boleh menyediakan log masuk biometrik mereka sendiri untuk mengakses aplikasi mudah alih ini dengan lebih mudah. Pengguna platform perbankan internet perniagaan sedia ada UOB Malaysia, UOB BIBPlus, boleh log masuk ke UOB Infinity dengan maklumat yang sama.

Untuk maklumat lanjut tentang UOB Infinity, sila layari: www.uob.com.my/infinity.