MRANTI GAP Demo Day Menampilkan 15 Inovasi Syarikat Pemula Teknologi

BUKIT JALIL, 13 OKTOBER 2022 Malaysian Research Accelerator for Technology and Innovation (MRANTI) telah menganjurkan Global Accelerator Programme (GAP) Demo Day: Thematic Edition Demo Day yang mengetengahkan inovasi daripada 15 syarikat pemula merangkumi teknologi yang tertumpu kepada empat (4) industri iaitu Perubatan daan Penjagaan Kesihatan, Perkhidmatan Perniagaan dan Kewangan, Air dan Makanan, serta Teknologi Dron. 

Kohort kali ini telah disertai oleh 38 syarikat pemula yang menjalani latihan selama tiga (3) bulan bertujuan untuk mempercepat pertumbuhan syarikat mereka dari segi pengkomersialan dan kesediaan untuk menjana pelaburan melalui pembangunan penyelesaian berinovatif yang membawa impak kepada masyarakat, ekonomi dan seterusnya dunia. 

Majlis turut dihadiri Menteri Sains, Teknologi dan Inovasi, YB Dato Sri Dr. Adham bin Baba serta pemain dan pemimpin utama industri. 

Menteri Sains, Teknologi, dan Inovasi, YB Dato’ Sri Dr. Adham bin Baba menyerikan majlis MRANTI GAP Demo Day 2022.

“Malaysia mempunyai potensi yang luar biasa untuk dimanfaatkan, namun ianya memerlukan kerjasama yang lebih erat dalam ekosistem inovasi untuk menyokong pertumbuhan dan kejayaan pelbagai industri. Melalui MRANTI, Kerajaan berhasrat untuk menyelaras dan memacu peluang yang lebih tinggi daripada rantaian nilai penyelidikan, pembangunan, pengkomersialan dan inovasi (R&D&C&I),” kata YB Dato’ Sri Dr. Adham bin Baba. 

Jelas beliau, demi meningkatkan kadar pengkomersialan negara dan mencapai wawasan untuk menjadi antara 20 negara paling inovatif menjelang 2030, Malaysia memerlukan ekosistem yang kukuh dan bersinergi yang akan berfungsi sebagai ‘jambatan’ antara bidang penyelidikan dan pengkomersialan. 

“Kita mampu memperbaiki kedudukan negara dalam Indeks Inovasi Global dengan pelaksanaan pelbagai inisiatif termasuk melalui pelaksanaan Pelan Induk Taman MRANTI yang baru sahaja dilancarkan oleh YAB Perdana Menteri baru-baru ini,” katanya. 

Ketua Pegawai Eksekutif MRANTI, Puan Dzuleira Abu Bakar semasa ucapan alu-aluannya ketika MRANTI Demo Day. 

Ketua Pegawai Eksekutif MRANTI, Puan Dzuleira Abu Bakar menegaskan, “Program hari ini menjadi bukti kepada potensi Malaysia untuk melahirkan dan memupuk startup founders yang boleh menyediakan penyelesaian inovatif kepada pelbagai permasalahan yang kompleks. Peranan kami di MRANTI adalah untuk memberikan sokongan bagi mengembangkan usaha mereka, seterusnya menjana pembangunan negara.” 

Tambahnya lagi, “Tahun ini, sejumlah 38 syarikat dari Malaysia, Singapura, Rusia dan United Kingdom telah menyertai MRANTI GAP merangkumi 4 Thematic Accelerator Tracks. Kami memberi tumpuan kepada empat (4) industri ini bagi menawarkan program yang lebih khusus dalam menangani cabaran dan keperluan unik setiap industry. 

Program MRANTI GAP kali ini terdiri daripada dua (2) fasa utama iaitu fasa pengkomersialan serta fasa projek rintis dan pembiayaan. Fasa pengkomersialan membantu syarikat meningkatkan tahap kesediaan terhadap pelaburan dan mengatasi cabaran awal dalam perniagaan, manakala fasa projek rintis dan pembiayaan membolehkan syarikat mengaplikasikan pitching skill untuk mendapatkan pembiayaan bagi mempelbagaikan portfolio mereka dalam usaha meluaskan pasaran syarikat. 

YB Datuk Ts Dr. Hj. Aminuddin Bin Hassim, YB Dato’ Sri Dr. Adham Bin Baba, dan Puan Dzuleira Abu Bakar ketika menemu bual dengan wakil dari Seashore Networks, sebuah syarikat Internet of Things (IoT) yang menawarkan perisian Wireless 5G peribadi

Selepas fasa ini selesai, MRANTI akan terus menyediakan sokongan dan pemantauan tambahan untuk memulakan proses perkembangan syarikat-syarikat tersebut. 

Sebanyak 15 syarikat terpilih ditampilkan semasa Demo Day iaitu: 

● Cytonex 

● Sonicboom 

● Medika Natura 

● Seashore Networks 

● NexMind 

● Izmir Tech 

● Vstream 

● RABT 

● Orilin

● SkillSeed 

● Luwjistik 

● ThreeOpp 

● MySmartOH 

● Physiomobile 

● Rootally AI 

Untuk maklumat lanjut, sila layari http://mranti.my/

Dikeluarkan oleh

KEMENTERIAN SAINS, TEKNOLOGI DAN INOVASI 13 OKTOBER 2022

Mengenai MRANTI 

MRANTI merupakan agensi pengkomersialan penyelidikan Malaysia yang memacu pembangunan inovasi teknologi daripada idea kepada impak. Berkhidmat sebagai penyambung, inkubator dan pemangkin bagi mengembangkan satu idea menjadi satu entiti yang mampu dikomersialkan dan dibesarkan, MRANTI menawarkan akses infrastruktur, intervensi dan program bertaraf dunia, rakan kongsi straterik dan rangkaian sumber kepada pemain industri dan pereka baharu (innovator). MRANTI menyasarkan untuk mengembangkan bekalan inovasi Malaysia, dan membuka peluang kepada nilai R&D baharu dengan memastikan peralihan yang berkesan dalam kitaran hayat pengkomersialan. MRANTI juga akan menghubungkan akademia dengan industri dan sektor awam untuk menyelaraskan usaha R&D yang dipacu pasaran untuk hasil yang berasaskan misi. 

Previous ArticleNext Article

MINI Malaysia Lancar 4 Varian Model Baharu Dengan Harga Bermula Daripada RM193,888

PETALING JAYA, 12 Julai (Bernama) — MINI Malaysia, jenama di bawah BMW Malaysia Sdn Bhd melancarkan empat varian model baharu dalam rangkaian Keluarga MINI Baharu, dengan harga bermula daripada RM193,888 seunit.

Jenama automotif premium kompak itu berkata barisan model baharu tersebut menampilkan dua model elektrik sepenuhnya dengan MINI Cooper SE membuat penampilan elektrik sepenuhnya yang pertamanya di Malaysia.

Selain Cooper SE, tiga model baharu yang lain iaitu MINI Countryman SE ALL4, MINI John Cooper Works Countryman ALL4, dan MINI Cooper S telah diperkenalkan sewaktu pameran Malaysia Autoshow 2024 pada Mei lepas.

Pengarah Urusan BMW Group Malaysia Benjamin Nagel berkata pelancaran Keluarga MINI Baharu akan menunjukkan pelbagai produk yang ditawarkan oleh MINI.

“Produk kami semakin berkembang. Kami mempunyai MINI Cooper dan kini MINI Countryman, dan ia semakin meluas dan akan menarik lebih ramai pelanggan Malaysia.

“Laluan pertumbuhan syarikat akan diteruskan dengan penawaran produk yang lebih meluas, memenuhi semua keperluan daripada enjin petrol kepada kenderaan elektrik sepenuhnya,” katanya kepada pemberita, di sini, hari ini.

Sementara itu, Naib Presiden MINI Rantau Asia-Pasifik, Eropah Timur, Timur Tengah dan Afrika, Florian Kuenstner berkata pengenalan model baharu ini berperanan sebagai momentum bagi syarikat untuk bergerak ke hadapan di peringkat tempatan dan global pada tahun-tahun yang akan datang.

Kuenstner berkata tahun lepas, MINI berjaya menjual lebih daripada 295,000 unit di seluruh dunia. 

Di Malaysia, lebih daripada 1,750 unit dijual pada 2023, menunjukkan pertumbuhan yang mengagumkan sebanyak 42 peratus tahun ke tahun, katanya.

Model Keluarga MINI Baharu boleh didapati bermula hari ini, dan pelanggan boleh membuat tempahan awal melalui pengedar sah MINI Malaysia di negara ini.

— BERNAMA