WTCKL, Pusat Dagangan Dunia Pertama Guna Tenaga Hijau

KUALA LUMPUR, 13 Okt (Bernama) — Pusat Dagangan Dunia Kuala Lumpur (WTCKL) menempa sejarah menjadi Pusat Dagangan Dunia pertama di seluruh dunia menggunakan tenaga hijau.

Pengarah Urusan Kumpulan WTCKL, Datuk Seri Dr Irmohizam Ibrahim berkata beberapa faedah diperoleh apabila menggunakan sumber tenaga hijau untuk bangunan tersebut.

“Ia termasuk pengurangan pelepasan pelepasan karbon, perbelanjaan tenaga yang lebih murah dan peluang pemasaran yang lebih luas.

“Kesan kepada alam sekitar sumber ini harus diberi perhatian. Kerjasama bersama industri adalah satu-satunya strategi yang boleh membantu kita untuk maju ke hadapan,” katanya pada majlis pelancaran platform pembiayaan tenaga hijau Itramas Corporation Sdn Bhd (Itramas) dan Burj Energy International Management Ltd (Burj Energy) di WTCKL hari ini.

Usaha sama antara syarikat kejuruteraan Malaysia, Itramas dan syarikat tenaga boleh diperbaharui yang berpangkalan di Dubai, Burj Energy menyediakan pembiayaan untuk institusi dan perniagaan korporat di Asia untuk mengguna pakai tenaga boleh diperbaharui dan penyelesaian kecekapan tenaga pada kos yang lebih rendah.

Kerjasama Burj Energy-Itramas itu melibatkan pembiayaan dan pengurangan risiko teknologi, pembinaan, pentauliahan dan operasi untuk pemasangan tersebut untuk perniagaan yang mahu mengguna pakai tenaga dan amalan hijau tanpa ada komitmen sumber kewangan secara langsung untuk melakukannya melalui perbankan atau pinjaman .

Burj Energy-Itramas telah menandatangani perjanjian pembekalan bagi tempoh 21 tahun untuk tenaga boleh diperbaharui dengan syarikat pengurusan WTCKL Putrade Property Management Sdn Bhd bagi membekalkan tenaga hijau kepada pusat perdagangan itu.

Irmohizam berkata sistem solar itu dijangka menjana sehingga 650,000 kilowatt-jam (kWh) tenaga hijau setahun dengan pemasangan fotovoltaik solar puncak 501 kilowatt sekali gus mengurangkan bersamaan kira-kira 500 tan metrik pelepasan karbon dioksida setiap tahun dan lebih daripada 10,000 tan metrik dalam tempoh 30 tahun akan datang.

Beliau juga berkata WTCKL berbangga menjadi projek pertama yang dibiayai oleh platform pembiayaan tenaga hijau Burj Energy-Itramas kerana platform pembiayaan itu membolehkan institusi dan perniagaan korporat membuat peralihan kepada penggunaan tenaga hijau.

Dalam model ini, perjanjian pembelian kuasa (PPA) swasta akan ditandatangani antara pemilik perniagaan dan Burj Energy-Itramas di mana pemilik perniagaan membeli elektrik terus daripada Burj Energy-Itramas dan seterusnya mengendalikan dan mengurus sistem penjanaan tenaga hijau untuk keseluruhan tempoh PPA tersebut.

Sementara itu, Ketua Pegawai Eksekutif Itramas, Lee Choo Boo berkata syarikatnya berbesar hati kerana Burj Energy menyertai komitmen jangka panjang untuk mengurangkan jejak karbon di Malaysia.

“Itramas teruja untuk meneruskan sumbangan kami kepada peralihan tenaga hijau Malaysia dan terus merealisasikan cita-cita teknologi hijau kami,” katanya.

— BERNAMA

Artikel asal: https://thekapital.my/wtckl-pusat-dagangan-dunia-pertama-guna-tenaga-hijau/

Previous ArticleNext Article

Pelaburan RM62 Juta Bagi Kembangan Gloria Jean’s Coffees, 1901 Frankfurters

KUALA LUMPUR, 22 Feb (Bernama) — Kementerian Pembangunan Usahawan dan Koperasi (Kuskop) menerusi Perbadanan Nasional Berhad (Pernas) dan syarikat milik penuh Pernas, Malaysia International Franchise Sdn Bhd akan melabur RM62 juta bagi pengembangan Gloria Jean’s Coffees dan 1901 Frankfurters.

Menterinya Datuk Ewon Benedick berkata usaha itu bagi menambah 50 cawangan Gloria Jean’s Coffees dan 100 buah cawangan 1901 Frankfurters pada tahun ini sehingga 2029.

Beliau berkata unjuran pulangan jualan (masing-masing) sebanyak RM1.8 juta setahun bagi Gloria Jean’s Coffees dan RM600,000 setahun untuk 1901 Frankfurters dijangka mewujudkan sehingga 900 peluang pekerjaan dalam tempoh lima tahun.

“Ini sekali gus membuka lebih banyak peluang dan meningkatkan potensi keusahawanan di Malaysia dengan nilai sasaran jualan francais sebanyak RM100 bilion menjelang 2030.

“Saya berharap ini menjadi titik tolak penting dalam mencetuskan minat masyarakat terhadap keusahawanan francais, sekali gus menyumbang ke arah pencapaian aspirasi Kerajaan MADANI dalam usaha meningkatkan kualiti kehidupan dan ekonomi negara,” katanya ketika melancarkan premis ‘flagship’ 1901 Frankfurters dan Gloria Jean’s Coffees di Menara Pernas disini, hari ini.

Turut hadir Timbalan Menteri Datuk R Ramanan dan Pengerusi Pernas Datuk Hazimah Zainuddin.

 Mengulas selanjutnya, Ewon juga menyifatkan langkah itu dapat memastikan ekosistem keusahawanan francais negara ini terus berkembang secara teratur, selaras dengan Dasar Francais Negara 2030 yang sedang dimuktamadkan.

Dasar itu juga sejajar dengan Kerangka Ekonomi MADANI khususnya dalam industri francais negara.

Malah, katanya, Jemaah Menteri turut bersetuju meletakkan pemusatan tadbir urus dan kawal selia industri berkenaan menerusi Akta Francais 1998 di bawah Kuskop bagi menjadikan ekosistem keusahawanan yang lebih holistik.

— BERNAMA