OneConnect Financial Technology Memulakan Operasi Di Malaysia Dengan Mendirikan Entiti Baharu; Pelancaran Dirasmikan Oleh MDEC

OneConnect Financial Technology Co., Ltd. (NYSE: OCFT), penyedia pelantar teknologi-sebagai-perkhidmatan utama dan syarikat berkait Kumpulan Insurans Ping An, mengukuhkan komitmen sebagai rakan kerja teknologi dipercayai buat institusi kewangan di Malaysia dengan pelancaran entiti baharu, OneConnect Smart Technology (Malaysia) Sdn Bhd. Sejajar dengan strategi perluasan di Asia Tenggara, Malaysia merupakan lokasi pertumbuhan utama di mana OneConnect merancang membentuk pasukan tempatan yang bersedia menawarkan perkhidmatan kepada institusi kewangan di serata Malaysia selain menyumbang kepada projek di peringkat rantau. Pelancaran dihadiri tetamu kehormat, Dato’ Ng Wan Peng, Ketua Pegawai Operasi, Malaysia Digital Economy Corporation (MDEC).

Industri fintech di Malaysia berkembang pesat

Bank Negara Malaysia (BNM) melancarkan pelbagai inisiatif untuk memperkasakan keterangkuman kewangan dan peralihan tabiat perbankan yang kian menjurus ke pelantar digital. Antaranya ialah pengumuman pada tahun lalu berkenaan pengeluaran lesen perbankan digital baharu serta penerbitan garis panduan “Kenali Pelanggan Anda Menerusi Platform Digital” (eKYC) pada 30 Jun 2020. Langkah ini memberdayakan penggerak perbankan dan fintech tempatan yang bersedia melancarkan transformasi digital serta inovasi fintech.

“Fintech banyak mendapat perhatian kerana potensi yang mengagumkan untuk membawa impak kepada kehidupan orang ramai dan mengubah ekonomi. Semenjak kemunculan fintech, bidang tersebut membolehkan orang ramai untuk mengakses produk kewangan dengan selamat dan efisien. Pada masa yang sama, fintech memecutkan pertumbuhan ekonomi pelbagai negara. Bagi menaiktaraf pembangunan ekosistem di dalam negara, MDEC akan terus bekerjasama dengan syarikat pemula, pelabur dan penggerak inovasi dari seluruh dunia untuk membawa manfaat positif melalui usaha berterusan untuk memperluaskan dan menyuntik inovasi kepada industri fintech. Dengan bermulanya operasi serantau OneConnect di Malaysia, terbukti bahawa Malaysia ialah destinasi pelaburan yang menarik. Hakikatnya, banyak penggerak ekosistem fintech dan data beroperasi di Malaysia disebabkan persekitaran tapak uji yang dinamik, selain latar belakang pelbagai budaya yang dimiliki warga kerja serta kecelikan digital dan kemahiran dalam bidang teknikal,” kata Dato’ Ng Wan Peng, Ketua Pegawai Operasi, MDEC.

Menurut Laporan e-Conomy SEA 2020[1], pengguna dan PKS mengamalkan perkhidmatan kewangan digital pada tahap yang belum pernah terlihat sebelum ini. Di Malaysia, ketika fasa Perintah Kawalan Pergerakan, ramai yang beralih kepada Internet untuk memperoleh solusi kepada kesulitan yang dihadapi.  Bilangan yang signifikan mencuba perkhidmatan digital baharu – 36 peratus daripada pelanggan perkhidmatan digital adalah pengguna baharu – dan 92 peratus daripada kelompok ini berhasrat meneruskan amalan ini selepas pandemik berlalu. Sehingga tarikh ini, Malaysia turut menyaksikan pertumbuhan bulanan pengguna aktif sebanyak 33 peratus untuk aplikasi perbankan mudah alih tertentu.   

Landskap ini menjadi latar penting kepada transformasi digital yang berkembang pesat di industri kewangan, dan menandakan perkembangan positif untuk OneConnect yang memiliki solusi tersedia bagi insurtech dan teknologi perbankan full-stack termasuk pembukaan akaun dan onboarding hujung-ke-hujung yang lancar, pinjaman pintar serta solusi eKYC yang boleh mengecam MyKad.  

Komited kepada pertumbuhan sektor kewangan Malaysia

OneConnect komited untuk menjadi pemboleh teknologi dipercayai bagi transformasi digital di institusi kewangan.

Berbekalkan 32 tahun pengalaman Ping An di industri kewangan serta rekod prestasi sebagai pemboleh teknologi disegani, OneConnect berupaya menawarkan rangkaian solusi luas dan mendalam, serta melangkah seiring dengan klien merentas roadmap transformasi digital menyeluruh.

Berkongsi pendapat yang sama, Tan Bin Ru, Ketua Pegawai Eksekutif (SEA) OneConnect Financial Technology, berkata, “Malaysia ialah lokasi berkepentingan strategik untuk OneConnect. Negara ini ialah tuan rumah kepada lima bank tempatan yang tersenarai antara 20 bank terbesar di Asia Tenggara, sekaligus memiliki tapak serantau. Keputusan Bank Negara Malaysia untuk membuka pintu kepada perbankan digital memberi tanda positif kepada strategi perluasan kami di Asia Tenggara. Antara tawaran nilai unik yang dihargai klien kami adalah solusi yang luas dan mendalam, memudahkan urusan apabila rakan kerja strategik tunggal boleh mengintegrasikan solusi digital semesta dan mengiringi pasukan dalaman di setiap fasa pelan transformasi. Kami melihat banyak potensi di Malaysia dan dengan pendirian pejabat baharu, kami dapat menyumbang pengetahuan pasaran yang meluas serta solusi tersedia kepada bank dan institusi kewangan tempatan di Malaysia.”

“Dengan pengalaman bekerja dengan klien dari semua bank utama dan lebih daripada separuh syarikat insurans di China, kami mencatatkan rekod prestasi kukuh dalam membolehkan transformasi digital, dan memiliki pengalaman khusus dalam bidang perbankan, insurans dan ekosistem. Semenjak mendirikan ibu pejabat serantau di Singapura pada 2018, lebih daripada 50 klien di serata Asia Tenggara dan sekitar Asia yang lain serta UAE dan Eropah memberi kepercayaan kepada kami untuk menjadi pakar teknologi mereka,” tambah beliau.  

Memenuhi keperluan institusi kewangan ternama di Malaysia

Setakat ini, OneConnect menawarkan perkhidmatan kepada syarikat insurans global dan tiga daripada lima bank terbesar di Malaysia. Kolaborasi bersama RHB Bank serta sebuah bank ‘Top 5’ yang lain telah membangunkan dua solusi pertama-dalam-pasaran yang baru dilancarkan di Malaysia. OneConnect turut bekerjasama dengan CIMB Filipina untuk menambahbaik teknologi perbankan digital di Filipina.

OneConnect juga bekerjasama dengan RHB Bank untuk membangunkan pelantar omnichannel yang mendigitasikan sepenuhnya pengalaman pinjaman PKS. Pelantar omnichannel tersebut – merangkumi aplikasi RHB Financing (PKS) untuk pelanggan, aplikasi penjualan untuk pengurus perhubungan bank serta laman sesawang pengurusan pinjaman – menggunakan teknologi kecerdasan buatan (AI), eKYC dan Penyata Bank OCR. Dilancarkan pada Ogos, aplikasi mudah alih pembiayaan PKS pacuan AI pertama di Malaysia mengautomasikan dan memudahkan proses onboarding, di mana PKS hanya perlu menghantar dua salinan dokumen diimbas – kad pengenalan tempatan dan penyata bank – melalui telefon bimbit untuk memohon pinjaman. Pelantar omnichannel membolehkan RHB menawarkan perkhidmatan yang lebih efisien kepada PKS dengan menyingkatkan proses ‘back-office’ dan mengurangkan kos.  RHB Bank berhasrat menyalurkan kemudahan pembiayaan berjumlah RM500 juta untuk membantu perniagaan kecil pada tahun hadapan. 

OneConnect turut bekerjasama dengan sebuah bank ‘Top 5’ tempatan yang lain untuk membangunkan, aplikasi perbankan mudah alih yang dipacu oleh solusi eKYC OneConnect, solusi eKYC pertama yang diluluskan oleh BNM untuk dilancarkan pada Oktober. Aplikasi ini adalah yang pertama dalam sejarah perbankan di Malaysia yang menawarkan pengalaman onboarding digital sepenuhnya, tanpa perlu berkunjung ke mana-mana cawangan bank. Pelanggan boleh membuka akaun dan melakukan urusan perbankan dengan selamat di mana-mana dan bila-bila sahaja ketika situasi pandemik.

Yao Jing, Ketua Strategi dan Pembangunan Perniagaan (Singapura dan Malaysia), OneConnect Financial Technology, berkata, “Pengetahuan pasaran kami yang mendalam dan solusi tersedia untuk Malaysia mensiapsiagakan kami untuk memenuhi keperluan setempat. Kami berterima kasih atas kepercayaan dan keyakinan yang ditunjukkan oleh antara institusi kewangan terbesar di Malaysia, dan tekad untuk terus memperkukuhkan perhubungan dengan klien yang dihargai. Kami menganggap syarikat kami penggerak teknologi yang kukuh dalam bidang diceburi, dan bersedia membantu dan membolehkan ekosistem perbankan digital tempatan. Kami akan terus melancarkan kolaborasi dan bekerjasama rapat dengan institusi kewangan dan pemegang taruh yang lain, termasuk Bank Negara Malaysia, serta memupuk bakat teknologi tempatan sepanjang menyusuri landskap transformasi bersama.”  

OneConnect merancang untuk melantik warga kerja tempatan untuk membangunkan pasukan produk dan kejuruteraan yang kelak membantu klien di Malaysia dan berpeluang menyertai projek di peringkat rantau.

Tentang OneConnect Financial Technology

OneConnect (NYSE: OCFT) adalah pelantar teknologi-sebagai-perkhidmatan utama untuk institusi kewangan. Pelantar syarikat menyediakan solusi teknologi awanan natif yang mengintegrasikan kepakaran industri kewangan dengan teknologi terkini di pasaran. Solusi syarikat menyediakan aplikasi teknologi serta perkhidmatan perniagaan pacuan teknologi kepada institusi kewangan. Bersama, solusi yang ditawarkan membolehkan transformasi digital klien syarikat, lantas membantu meningkatkan pendapatan, menguruskan risiko, meningkatkan keefisienan, menambahbaik mutu perkhidmatan serta mengurangkan kos.

Pelantar teknologi-sebagai-perkhidmatan kami meliputi secara strategik pelbagai cabang industri perkhidmatan kewangan termasuk perbankan, insurans dan pengurusan aset merentasi skop lengkap perniagaan  – dari jualan dan pemasaran serta pengurusan risiko sehingga perkhidmatan pelanggan, selain infrastruktur teknologi seperti pengurusan data, pembangunan program dan perkhidmatan awanan.

[1] https://www.bain.com/globalassets/noindex/2020/e-conomy_sea_2020_report.pdf

Iklan

Previous ArticleNext Article

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Penunjuk i-DTC Menampakkan Pembayaran kepada Pemiutang Semakin Pulih pada Suku Ketiga (Q3) & Suku Keempat (Q4) 2020

Platform Biro Perdagangan (‘Trade Bureau’) Experian Information Services (Malaysia) hari ini mengumumkan Penunjuk ‘Hutang Bertukar Tunai Untuk Industri’ (i-DTC) untuk tahun 2019 dan 2020 yang mengukur data pembayaran antara suku pertama (Q1) 2019 sehingga suku keempat (Q4) 2020.

i-DTC RAMCI mengukur purata hari yang diambil syarikat-syarikat untuk membayar para pemiutang mereka selepas tarikh invois dikeluarkan. Ia adalah berdasarkan lebih 500,000 rekod pembayaran oleh perniagaan korporat dalam pelbagai industri bagi memaparkan gambaran lebih jelas akan kepantasan syarikat-syarikat dalam membayar pemiutang mereka. Dalam kajian ini, tujuh industri iaitu pembinaan, perhotelan dan makanan / minuman, pembuatan, peruncitan, perkhidmatan, pengangkutan dan penyimpanan, dan pemborongan telah dikaji.

Walaupun rata-rata perniagaan terus terkesan oleh COVID-19, trend bayaran balik pada tahun 2020 telah menunjukkan tanda-tanda pemulihan daripada kesan pandemik ini.

Rajah 1: i-DTC Bulanan Keseluruhan (April 2020 – Disember 2020)

Secara keseluruhan, purata i-DTC untuk ketujuh-tujuh industri meningkat sebanyak 10 hari dari 78 hari pada bulan April 2020 kepada rekod tinggi 88 hari pada bulan Jun 2020.

Ini mungkin disebabkan oleh syarikat yang cuba mengekalkan aliran tunai akibat penurunan mendadak aktiviti perniagaan sewaktu tempoh Perintah Kawalan Pergerakan (PKP), yang belum pernah dialami sebelum ini. Kekangan operasi, khususnya, dari kalangan Perusahaan Mikro, Kecil, dan Sederhana (PMKS) yang belum bersedia atau tiada kemudahan untuk menjalankan Kerja Dari Rumah (Work From Home), juga dapat melewatkan lagi pembayaran.

Malaysia memasuki fasa pemulihan PKP bermula 10 Jun 2020. Berikutan kenaikan tempoh sebanyak 88 hari pada bulan Jun 2020, trend bayaran balik berkurang kepada 74 hari pada bulan November 2020, yang setara dengan tempoh sebelum COVID-19. Bulan ke bulan, tempoh berkurang sebanyak satu hari, mencerminkan kestabilan relatif dalam aliran pembayaran.

Manakala data Disember 2020 terkini menunjukkan peningkatan tempoh selama 2 hari, mencatatkan 76 hari secara keseluruhan apabila Malaysia mengumumkan pemanjangan tempoh Perintah Kawalan Pergerakan Pemulihan (PKPP) sehingga akhir Mac 2021. Semua industri secara amnya, masih dapat mengekalkan kadar bayaran balik terkini terutamanya disebabkan oleh usaha kerajaan. Namun, kenaikan untuk 2 hari pada bulan Disember 2020 mungkin menandakan bahawa syarikat akan kembali mengekalkan aliran wang tunai sebagai strategi perniagaan mereka apabila beberapa kawasan di Malaysia dikenakan kawalan pergerakan yang lebih ketat.

Menurut Dawn Lai, Ketua Pegawai Eksekutif Experian Information Services (Malaysia), “Kami mengesan kadar pemulihan yang ketara pada suku ketiga (Q3) dan suku keempat (Q4) pada tahun 2020 dalam sektor eknomi Malaysia secara amnya. Besar kemungkinan, trend positif ini disebabkan oleh pembukaan kembali kebanyakan sektor ekonomi Malaysia selepas PKP, ditambah dengan aktiviti perniagaan yang kembali normal sejak Jun 2020. Hal ini, di samping pakej rangsangan ekonomi Prihatin dan Penjana yang sedang dilaksanakan kerajaan, telah menyumbang kepada peningkatan aktiviti perniagaan yang telah membantu menguatkan keyakinan pasaran.

Rajah 2: i-DTC bulanan dalam 7 industri (April 2020 – Disember 2020)

Bandingan data dari bulan Julai hingga Disember 2020, berdasarkan perbandingan bulan ke bulan, Lai menyatakan bahawa ketujuh-tujuh industri memperlihatkan tempoh i-DTC yang bertambah baik, lebih-lebih lagi dalam tiga industri berikut – industri perhotelan dan makanan / minuman (18 hari , peruncitan (16 hari) dan pembinaan (15 hari).

Menurut Lai, industri perhotelan dan makanan / minuman menampakkan tanda-tanda pemulihan pada bulan September dan Oktober 2020 sewaktu fasa Perintah Kawalan Pergerakan Pemulihan (PKPP) yang mendorong lebih banyak aktiviti perniagaan. Banyak projek pembinaan juga telah kembali beroperasi dalam tempoh tersebut.

Tetapi selepas itu, peningkatan kes COVID-19 telah membawa kepada Perintah Kawalan Pergerakan Bersyarat (PKPB) yang berkuatkuasa di banyak kawasan seluruh Malaysia. Kerajaan mengisyaratkan bahawa ia menjangkakan PKPB akan membantutkan pertumbuhan Keluaran Dalam Negara Kasar (KDNK) pada suku keempat (Q4) 2020 akibat permintaan pasaran yang terkesan terutama dalam sektor peruncitan, makanan dan minuman, perhotelan dan juga pengangkutan. Oleh itu, ia sesuatu yang menggalakkan apabila data mencatatkan trend bayaran balik yang bertambah baik meskipun memasuki suku keempat (Q4). Tambahan lagi, moratorium automatik telah tamat pada bulan September.

Hal ini dapat dikaitkan dengan inisiatif Bank Negara Malaysia (BNM) dan industri kewangan yang melaksanakan langkah-langkah untuk menangani impak COVID-19 dan menyokong pemulihan ekonomi. Namun, dengan berkuatkuasanya semula PKPB ke atas kebanyakan negeri di Malaysia, ini boleh memberi kesan pada aliran bayaran balik perniagaan.

Data Disember 2020 yang terkini menunjukkan bahawa dalam kebanyakan industri, trend tempoh bayaran balik telah meningkat. Dari bulan ke bulan, 6 industri mengalami peningkatan tempoh dengan  industri Pembuatan (bertambah 5 hari) dan Pemorongan (bertambah 4 hari) mencatatkan kenaikan tertinggi. Ini mungkin disebabkan faktor PKPB yang mempengaruhi kedua-dua sektor ini, lantas memanjangkan jangka masa penghantaran dan melewatkan tempoh bayaran balik.

Melangkah ke tahun 2021 pula, terdapat banyak risiko yang mungkin boleh memberi kesan buruk terhadap trend ini. Antaranya adalah ketidakpastian dalam arus politik semasa, kenaikan semula kes COVID-19 yang semakin meningkat, kelewatan pengedaran vaksin, pengumuman terbaharu mengenai pelaksanaan PKP dan PKPB di negeri-negeri yang berkenaan, serta yang terkini, pengisytiharan darurat oleh Yang Di-Pertuan Agong, yang mungkin akan terus mengurangkan kebarangkalian syarikat untuk membuat bayaran balik yang tepat pada masanya.

Rajah 3: i-DTC suku tahun keseluruhan (Q12019 – Q12020)

Menganalisis data pra-COVID-19, Lai berkata, “Apabila melihat purata data suku tahun i-DTC 2019 tentang industri yang sama, ia menunjukkan purata tempoh bayaran balik yang stabil sekitar 73 hari pada suku kedua, ketiga dan keempat (Q2, Q3 dan Q4) bahkan pada suku pertama 2020 (IQ20), sebuah penurunan dari purata 75 hari pada 1Q19. Kemudian, akibat wabak yang melanda, trend pembayaran mencatatkan peningkatan dalam tempoh pembayaran sehingga Jun 2020 dan kemudian bertambah baik selepas itu.

“Walaupun begitu, masih wujud risiko yang boleh memberi kesan pada ekonomi akibat COVID-19. Antaranya termasuklah peningkatan semula kes COVID-19 dan pengedaran vaksin yang berkemungkinan lewat. Sekiranya ini terjadi, syarikat-syarikat akan kembali menyimpan aliran wang tunai untuk memastikan perniagaan mereka dapat terus beroperasi,” katanya lagi, memberi peringatan buat semua.  

Dalam mengharungi cabaran baharu dalam ekonomi hari ini, Lai menasihatkan syarikat perniagaan terutamanya PMKS untuk peka akan pembayaran mereka di samping menggunakan kemudahan pengurusan kredit online yang sedia ada, supaya perniagaan mereka kekal mapan.

Experian, syarikat perkhidmatan maklumat global terkemuka di dunia, mempunyai portfolio produk yang meluas seperti perkhidmatan CrediTrack dan Biro Perdagangan (‘Trade Bureau’) di Malaysia untuk membantu organisasi melindungi diri mereka dan pelanggan mereka daripada risiko kredit.

Demi menggalakkan syarikat perniagaan, khususnya PKS untuk menggunakan kemudahan pengurusan kredit online, Experian akan terus menawarkan tempoh percubaan percuma selama satu bulan untuk CrediTrack. Lai menekankan bahawa inisiatif ini tepat pada masanya dalam ekonomi yang tidak menentu pada hari ini. Ini kerana ia membolehkan perniagaan mencari penyelesaian yang terbukti berkesan untuk menguruskan risiko kredit mereka dengan lebih baik, memantau kelayakan kredit pelanggan dan rakan kongsi mereka, serta menerima makluman setiap hari untuk menambah baik usaha pemulihan mereka.

Mengenai Experian

Experian adalah syarikat perkhidmatan maklumat global terkemuka di dunia. Saat-saat terpenting dalam kehidupan – dari membeli rumah atau kereta, menghantar anak melanjutkan pelajaran, sehinggalah mendapatkan pelanggan baharu untuk mengembangkan perniagaan – kami meletakkan kuasa di tangan pengguna dan pelanggan kami untuk menguruskan data mereka dengan yakin. Antaranya, kami membantu individu untuk mengawal kewangan mereka dan mengakses perkhidmatan kewangan. Kami turut membantu perniagaan untuk membuat keputusan yang lebih bijak supaya mereka dapat berkembang lebih maju. Selain itu, kami membantu pemberi pinjaman untuk memberi pinjaman dengan lebih bertanggungjawab, di samping membantu organisasi untuk mencegah penipuan dan jenayah identiti.

Kami mempunyai 17,800 pekerja yang beroperasi di 45 negara dan saban hari, kami melabur ke arah teknologi baharu, bakat baharu dan inovasi untuk membantu semua pelanggan kami memaksimumkan setiap peluang yang tiba. Kami disenaraikan di Bursa Saham London (EXPN) dan tersenarai dalam FTSE 100 Index.

Ketahui lebih lanjut di www.experianplc.com atau lawati laman kandungan global kami untuk mendapatkan berita dan pandangan terkini dari Kumpulan Syarikat kami.

Iklan

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!