OneConnect Financial Technology Memulakan Operasi Di Malaysia Dengan Mendirikan Entiti Baharu; Pelancaran Dirasmikan Oleh MDEC

OneConnect Financial Technology Co., Ltd. (NYSE: OCFT), penyedia pelantar teknologi-sebagai-perkhidmatan utama dan syarikat berkait Kumpulan Insurans Ping An, mengukuhkan komitmen sebagai rakan kerja teknologi dipercayai buat institusi kewangan di Malaysia dengan pelancaran entiti baharu, OneConnect Smart Technology (Malaysia) Sdn Bhd. Sejajar dengan strategi perluasan di Asia Tenggara, Malaysia merupakan lokasi pertumbuhan utama di mana OneConnect merancang membentuk pasukan tempatan yang bersedia menawarkan perkhidmatan kepada institusi kewangan di serata Malaysia selain menyumbang kepada projek di peringkat rantau. Pelancaran dihadiri tetamu kehormat, Dato’ Ng Wan Peng, Ketua Pegawai Operasi, Malaysia Digital Economy Corporation (MDEC).

Industri fintech di Malaysia berkembang pesat

Bank Negara Malaysia (BNM) melancarkan pelbagai inisiatif untuk memperkasakan keterangkuman kewangan dan peralihan tabiat perbankan yang kian menjurus ke pelantar digital. Antaranya ialah pengumuman pada tahun lalu berkenaan pengeluaran lesen perbankan digital baharu serta penerbitan garis panduan “Kenali Pelanggan Anda Menerusi Platform Digital” (eKYC) pada 30 Jun 2020. Langkah ini memberdayakan penggerak perbankan dan fintech tempatan yang bersedia melancarkan transformasi digital serta inovasi fintech.

“Fintech banyak mendapat perhatian kerana potensi yang mengagumkan untuk membawa impak kepada kehidupan orang ramai dan mengubah ekonomi. Semenjak kemunculan fintech, bidang tersebut membolehkan orang ramai untuk mengakses produk kewangan dengan selamat dan efisien. Pada masa yang sama, fintech memecutkan pertumbuhan ekonomi pelbagai negara. Bagi menaiktaraf pembangunan ekosistem di dalam negara, MDEC akan terus bekerjasama dengan syarikat pemula, pelabur dan penggerak inovasi dari seluruh dunia untuk membawa manfaat positif melalui usaha berterusan untuk memperluaskan dan menyuntik inovasi kepada industri fintech. Dengan bermulanya operasi serantau OneConnect di Malaysia, terbukti bahawa Malaysia ialah destinasi pelaburan yang menarik. Hakikatnya, banyak penggerak ekosistem fintech dan data beroperasi di Malaysia disebabkan persekitaran tapak uji yang dinamik, selain latar belakang pelbagai budaya yang dimiliki warga kerja serta kecelikan digital dan kemahiran dalam bidang teknikal,” kata Dato’ Ng Wan Peng, Ketua Pegawai Operasi, MDEC.

Menurut Laporan e-Conomy SEA 2020[1], pengguna dan PKS mengamalkan perkhidmatan kewangan digital pada tahap yang belum pernah terlihat sebelum ini. Di Malaysia, ketika fasa Perintah Kawalan Pergerakan, ramai yang beralih kepada Internet untuk memperoleh solusi kepada kesulitan yang dihadapi.  Bilangan yang signifikan mencuba perkhidmatan digital baharu – 36 peratus daripada pelanggan perkhidmatan digital adalah pengguna baharu – dan 92 peratus daripada kelompok ini berhasrat meneruskan amalan ini selepas pandemik berlalu. Sehingga tarikh ini, Malaysia turut menyaksikan pertumbuhan bulanan pengguna aktif sebanyak 33 peratus untuk aplikasi perbankan mudah alih tertentu.   

Landskap ini menjadi latar penting kepada transformasi digital yang berkembang pesat di industri kewangan, dan menandakan perkembangan positif untuk OneConnect yang memiliki solusi tersedia bagi insurtech dan teknologi perbankan full-stack termasuk pembukaan akaun dan onboarding hujung-ke-hujung yang lancar, pinjaman pintar serta solusi eKYC yang boleh mengecam MyKad.  

Komited kepada pertumbuhan sektor kewangan Malaysia

OneConnect komited untuk menjadi pemboleh teknologi dipercayai bagi transformasi digital di institusi kewangan.

Berbekalkan 32 tahun pengalaman Ping An di industri kewangan serta rekod prestasi sebagai pemboleh teknologi disegani, OneConnect berupaya menawarkan rangkaian solusi luas dan mendalam, serta melangkah seiring dengan klien merentas roadmap transformasi digital menyeluruh.

Berkongsi pendapat yang sama, Tan Bin Ru, Ketua Pegawai Eksekutif (SEA) OneConnect Financial Technology, berkata, “Malaysia ialah lokasi berkepentingan strategik untuk OneConnect. Negara ini ialah tuan rumah kepada lima bank tempatan yang tersenarai antara 20 bank terbesar di Asia Tenggara, sekaligus memiliki tapak serantau. Keputusan Bank Negara Malaysia untuk membuka pintu kepada perbankan digital memberi tanda positif kepada strategi perluasan kami di Asia Tenggara. Antara tawaran nilai unik yang dihargai klien kami adalah solusi yang luas dan mendalam, memudahkan urusan apabila rakan kerja strategik tunggal boleh mengintegrasikan solusi digital semesta dan mengiringi pasukan dalaman di setiap fasa pelan transformasi. Kami melihat banyak potensi di Malaysia dan dengan pendirian pejabat baharu, kami dapat menyumbang pengetahuan pasaran yang meluas serta solusi tersedia kepada bank dan institusi kewangan tempatan di Malaysia.”

“Dengan pengalaman bekerja dengan klien dari semua bank utama dan lebih daripada separuh syarikat insurans di China, kami mencatatkan rekod prestasi kukuh dalam membolehkan transformasi digital, dan memiliki pengalaman khusus dalam bidang perbankan, insurans dan ekosistem. Semenjak mendirikan ibu pejabat serantau di Singapura pada 2018, lebih daripada 50 klien di serata Asia Tenggara dan sekitar Asia yang lain serta UAE dan Eropah memberi kepercayaan kepada kami untuk menjadi pakar teknologi mereka,” tambah beliau.  

Memenuhi keperluan institusi kewangan ternama di Malaysia

Setakat ini, OneConnect menawarkan perkhidmatan kepada syarikat insurans global dan tiga daripada lima bank terbesar di Malaysia. Kolaborasi bersama RHB Bank serta sebuah bank ‘Top 5’ yang lain telah membangunkan dua solusi pertama-dalam-pasaran yang baru dilancarkan di Malaysia. OneConnect turut bekerjasama dengan CIMB Filipina untuk menambahbaik teknologi perbankan digital di Filipina.

OneConnect juga bekerjasama dengan RHB Bank untuk membangunkan pelantar omnichannel yang mendigitasikan sepenuhnya pengalaman pinjaman PKS. Pelantar omnichannel tersebut – merangkumi aplikasi RHB Financing (PKS) untuk pelanggan, aplikasi penjualan untuk pengurus perhubungan bank serta laman sesawang pengurusan pinjaman – menggunakan teknologi kecerdasan buatan (AI), eKYC dan Penyata Bank OCR. Dilancarkan pada Ogos, aplikasi mudah alih pembiayaan PKS pacuan AI pertama di Malaysia mengautomasikan dan memudahkan proses onboarding, di mana PKS hanya perlu menghantar dua salinan dokumen diimbas – kad pengenalan tempatan dan penyata bank – melalui telefon bimbit untuk memohon pinjaman. Pelantar omnichannel membolehkan RHB menawarkan perkhidmatan yang lebih efisien kepada PKS dengan menyingkatkan proses ‘back-office’ dan mengurangkan kos.  RHB Bank berhasrat menyalurkan kemudahan pembiayaan berjumlah RM500 juta untuk membantu perniagaan kecil pada tahun hadapan. 

OneConnect turut bekerjasama dengan sebuah bank ‘Top 5’ tempatan yang lain untuk membangunkan, aplikasi perbankan mudah alih yang dipacu oleh solusi eKYC OneConnect, solusi eKYC pertama yang diluluskan oleh BNM untuk dilancarkan pada Oktober. Aplikasi ini adalah yang pertama dalam sejarah perbankan di Malaysia yang menawarkan pengalaman onboarding digital sepenuhnya, tanpa perlu berkunjung ke mana-mana cawangan bank. Pelanggan boleh membuka akaun dan melakukan urusan perbankan dengan selamat di mana-mana dan bila-bila sahaja ketika situasi pandemik.

Yao Jing, Ketua Strategi dan Pembangunan Perniagaan (Singapura dan Malaysia), OneConnect Financial Technology, berkata, “Pengetahuan pasaran kami yang mendalam dan solusi tersedia untuk Malaysia mensiapsiagakan kami untuk memenuhi keperluan setempat. Kami berterima kasih atas kepercayaan dan keyakinan yang ditunjukkan oleh antara institusi kewangan terbesar di Malaysia, dan tekad untuk terus memperkukuhkan perhubungan dengan klien yang dihargai. Kami menganggap syarikat kami penggerak teknologi yang kukuh dalam bidang diceburi, dan bersedia membantu dan membolehkan ekosistem perbankan digital tempatan. Kami akan terus melancarkan kolaborasi dan bekerjasama rapat dengan institusi kewangan dan pemegang taruh yang lain, termasuk Bank Negara Malaysia, serta memupuk bakat teknologi tempatan sepanjang menyusuri landskap transformasi bersama.”  

OneConnect merancang untuk melantik warga kerja tempatan untuk membangunkan pasukan produk dan kejuruteraan yang kelak membantu klien di Malaysia dan berpeluang menyertai projek di peringkat rantau.

Tentang OneConnect Financial Technology

OneConnect (NYSE: OCFT) adalah pelantar teknologi-sebagai-perkhidmatan utama untuk institusi kewangan. Pelantar syarikat menyediakan solusi teknologi awanan natif yang mengintegrasikan kepakaran industri kewangan dengan teknologi terkini di pasaran. Solusi syarikat menyediakan aplikasi teknologi serta perkhidmatan perniagaan pacuan teknologi kepada institusi kewangan. Bersama, solusi yang ditawarkan membolehkan transformasi digital klien syarikat, lantas membantu meningkatkan pendapatan, menguruskan risiko, meningkatkan keefisienan, menambahbaik mutu perkhidmatan serta mengurangkan kos.

Pelantar teknologi-sebagai-perkhidmatan kami meliputi secara strategik pelbagai cabang industri perkhidmatan kewangan termasuk perbankan, insurans dan pengurusan aset merentasi skop lengkap perniagaan  – dari jualan dan pemasaran serta pengurusan risiko sehingga perkhidmatan pelanggan, selain infrastruktur teknologi seperti pengurusan data, pembangunan program dan perkhidmatan awanan.

[1] https://www.bain.com/globalassets/noindex/2020/e-conomy_sea_2020_report.pdf

Previous ArticleNext Article

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Tiga Agensi Bermandat Bumiputera Dijajar Semula Bagi Lonjakkan Penyertaan Ekonomi Bumiputera Secara Mampan

CYBERJAYA, 20 Mei (Bernama) — Tiga agensi bermandat bumiputera di bawah kawal seliaan Kementerian Ekonomi dijajar semula selaras dengan matlamat Kerajaan MADANI untuk memperkasa dan melonjakkan penyertaan ekonomi bumiputera secara strategik, mampan dan berkesan, kata menterinya, Rafizi Ramli. 

Beliau berkata ia akan dijayakan melalui kerjasama pintar dan inovatif antara sektor awam dan swasta, sejajar dengan prinsip Kerajaan MADANI yang memberikan keutamaan kepada inklusiviti, keberkesanan dan kelestarian.

“Penjajaran semula strategi dan pelaksanaan bagi Unit Peneraju Agenda Bumiputera (TERAJU), Yayasan Peneraju (YP) dan Ekuiti Nasional Bhd (Ekuinas) dilaksanakan setelah mengambil kira pandangan pelbagai pihak berkepentingan melalui sesi libat urus yang telah dijalankan awal tahun ini.

“Inisiatif penjajaran semula ini juga dilakukan susulan Kajian Separuh Penggal Rancangan Malaysia Ke-12 (KSP RMKe-12) yang telah menggariskan strategi untuk memperkukuh peranan agensi mandat bumiputera dalam penyampaian agenda bumiputera,” katanya dalam ucapan pada Majlis Menskalakan Penciptaan Nilai Bumiputera di sini hari ini.

Lebih 500 orang termasuk wakil perusahaan bumiputera pelbagai saiz, pemimpin korporat, syarikat berkaitan kerajaan dan agensi kerajaan hadir pada majlis itu.

Rafizi berkata menerusi penjajaran semula ini, YP, TERAJU dan Ekuinas akan memainkan peranan yang khusus dalam ekosistem keusahawanan bumiputera. 

Katanya YP akan fokus kepada pembangunan bakat untuk meningkatkan kelas pencipta nilai bumiputera manakala TERAJU akan bertindak sebagai ‘super-scaler’ dalam memacu pertumbuhan dan memperluas skala syarikat bumiputera kepada tahap lebih tinggi dan kompetitif di arena global.

Beliau berkata Ekuinas pula akan terus memacu penciptaan kekayaan dan penglibatan ekonomi bumiputera melalui pemilikan ekuiti korporat.

“Menjelang 2030, hasil daripada penjajaran semula ini, ketiga-tiga agensi terlibat telah diberikan sasaran yang perlu dicapai. 

“YP perlu menyediakan 10,000 bakat bumiputera yang bersedia untuk bersaing dan menjadi pemain industri, TERAJU pula disasarkan untuk menyediakan kemudahan pembiayaan berjumlah RM1 bilion menerusi kerjasama dengan sektor swasta serta membangunkan dan meningkatkan keupayaan sebanyak 1,000 syarikat,” katanya.

Beliau berkata Ekuinas akan menyokong lebih banyak syarikat usahawan bumiputera yang mempunyai rekod prestasi dan keuntungan yang cemerlang. 

Melalui dana berjumlah RM800 juta, katanya Ekuinas akan melabur untuk menyokong pertumbuhan syarikat, memastikan mereka terus berkembang dan mencapai kejayaan yang lebih besar di pasaran.

Pada majlis itu, Rafizi turut menyaksikan beberapa pertukaran dokumen penyataan persefahaman antaranya antara TERAJU dan Leave a Nest bagi peluang kolaborasi dan rangkaian melalui ekosistem strategik, akses pembiayaan dan sokongan pembuatan prototaip.

Selain itu, TERAJU juga bakal berkolaborasi dengan Malaysian Institute of Economic Research bagi program pemudahcaraan melalui depositori Korporat Bumiputera, khidmat rundingan dan khidmat nasihat. 

Ia juga akan berkolaborasi dengan SIRIM Bhd bagi program pemudahcaraan melalui khidmat rundingan dan khidmat nashat yang memfokuskan kepada produk teknologi dan perkhidmatan.

TERAJU juga akan berkolaborasi dengan institusi kewangan seperti Bank Muamalat Malaysia Bhd, RHB Islamic Bhd, MIDF Bhd, MBSB Bank Bhd, Sabah Credit Corporate, Maybank Islamic Bhd, SME Bank, Agrobank, Bank Rakyat, Credit Guarantee (CGC), Exim Bank, PERNAS, Development Bank of Sarawak bagi mewujudkan kemudahan pembiayaan bernilai RM1 bilion untuk syarikat bumiputera.

— BERNAMA

TAG: Rafizi Ramli, penjajaran, bumiputera, Yayasan Peneraju, TERAJU, Ekuinas