Maradona, Hilangnya Lagenda Bola Sepak Dunia

Dunia bola sepak dikejutkan dengan berita kematian lagenda bola sepak dunia, Diego Armando Maradona pada 25 November 2020. Sesiapa yang hidup di era 1980-an pasti akan terpukau dengan kelicikan Maradona di atas padang dengan bakat luar biasa yang dimilikinya.

Kehebatan yang dimilikinya ittu telah diiktiraf oleh Badan Pentadbir Bola Sepak Dunia (FIFA) sebagai pemain terbaik abad lalu bersama-sama dengan lagenda bola sepak Brazil, Pele.

Permulaan Hidup Marodona

Kredit Gambar: Star Sun Folded

Maradona dilahirkan pada tahun 1960 di Buenos Aires dari keluarga yang miskin. Beliau merupakan anak kempat.

Beliau mula bermain bola sepak sejak usia 5 tahun apabila sepupunya menghadiahkan bola kepadanya. Bakatnya mula menonjol ketika berusia 8 tahun. Pada usia 15 tahun, Maradona merupakan pemain paling muda untuk bermain di liga utama Argentina iaitu Primera División.

Walaupun memiliki kehebatan bernian bola sepak, Maradona tidak tercalon untuk bermain pada piala dunia yang berlangsung di negaranya pada tahun 1978 kerana kerana dianggap masih lagi muda.

Kejayaan Marodona

Kredit Gambar: Sportsnet

Beliau kemudianya menyarung jersi Argentina dan bermain di Piala Dunia Itali pada tahun 1982. Ini merupakan kemunculan pertama bermain untuk kejohanan yang besar.

Pada era 1980-an, ianya merupakan zaman keemasan Maradona. Kejayaan terbesar yang dimiliki Maradona apabila beliau berjaya membawa Argentina memenangi Piala Dunia tahun 1986 yang diadakan di Mexico.

Maradona juga turut melakar kejayaan yang hebat sepanjang berada di Kelab Napoli Itali.Disebabkan Maradona bermain untuk kelab tersebut, Napoli yang sebelum ini tidak pernah memenangi sebarang kejayaan telah menjadi pasukan terkuat di Itali pada era 1980-an.

Penduduk Napoli begitu memuja kehebatan Maradona dan beliau mempunyai tempat yang istimewa kerana membawa kejayaan kepada kelab mereka.

Kontroversi Melanda Marodona

Kredit Gambar: ENAS

Sepanjang menjadi pemain bola profesional. Maradona tidak lekang daripada mencetuskan kontroversi terutamanya ketika zaman kemuncak kariernya. Antara kontroversi yang paling diingati sepanjang zaman adalah ketika pasukan kebangsaan Argentina menentang England pada Piala Dunia 1986.

Ketika perlawanan suku akhir, Maradona telah menjaringkan gol dengan menggunakan tangannya dan telah menewaskan pasukan England. Ini telah menyebabkan sebahagian pemain England berdendam dengan dirinya.

Selain daripada peritiwa tersebut, beliau juga terlibat dalam penyalahgunaan dadah yang telah memusnahkan karier bola sepaknya. Menurutnya, sekiranya beliau tidak terlibat dengan penyalahgunaan dadah dadah, karier bola sepaknya akan lebih bersinar.

Maradona juga masih berhutang cukai pendapatan dengan kerajaan Itali sebanyak USD53 juta.

Karier Selepas Bersara

Kredit Gambar: Express

Beliau bersara dari dunia bola sepak pada tahun 1997 ketika usianya mencecah 37 tahun. Selepas bersara dari dunia bola dia terlibat dengan dunia kejurulatihan. Maradona juga pernah menjadi ketua jurulatih kebangsaan Argentina sebelum kontraknya tidak disambung akibat tewas kepada pasukan Jeman pada suka akhir Piala Dunia tahun 2010.

Beliau dikatakan mempunyai masalah kesihatan yang teruk selepas bersara akibat daripada gaya hidup yang tidak sihat. Pada 25 November 2020, beliau telah menghembuskan nafas terakhir akibat serangan jantung.

Legasi yang ditinggalkan Maradona di dalam sukan bola sepak sukar untuk dicari ganti dan akan terus dingati sampai bila-bila.

Sumber Rujukan:

Iklan

Previous ArticleNext Article

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Kisah Kejayaan Lee Thiam Wah, Pengasas 99 Speedmart

Siapa yang tak pernah ke pasaraya 99 Speedmart ini? Pasar mini ini ada di mana-mana dan harganya pun boleh tahan murah. Jom kita berkenalan dengan pengasas 99 Speedmart yang juga dikenali sebagai Raja Pasar Mini.

Lee Thiam Wah merupakan seorang insan istimewa yang berjaya dan disanjungi ramai. Siapa sangka seorang insan bergelar OKU juga mampu memiliki pasaraya dan berjaya!

Jom kami kongsikan kisah kejayaan Lee Thiam Wah yang sangat berinspirasi ini. 

Latar Belakang Lee Thiam Wah

Lee Thiam Wah dilahirkan dan dibesarkan di dalam keluarga yang miskin. Ayahnya merupakan pekerja binaan manakala ibunya adalah peniaga jalanan. Berasal dari keluarga yang dengan 11 orang adik-beradik, beliau terpaksa dijaga oleh neneknya akibat penyakit yang dihadapinya. Beliau kemudiannya terpaksa menamatkan sekolah rendah akibat kekurangannya itu.

Walau bagaimanapun, Lee Thiam Wah tetap berusaha untuk memperbaiki dirinya dan terus belajar dengan inisiatifnya sendiri. Beliau meminjam buku dari jirannya untuk mengisi segala masa yang ada supaya ilmunya bertambah.

Akibat kesukaran hidupnya dalam mencari pekerjaan, beliau menjual makanan ringan di kaki lima untuk mencari sumber pendapatan.

Bermula Dari Kedai Runcit Nenek

Image by ElasticComputeFarm from Pixabay

Memiliki sikap tidak pernah mengalah, telah mendorongnya untuk terus memperbaiki keadaan hidupnya. Beliau bekerja tanpa penat untuk memulakan perniagaan kedai runcit. Neneknya merupakan pendorong beliau untuk lebih bersemangat dalam perniagaannya.

Usahanya dalam menjual pelbagai jenis barangan runcit mendapat sambutan positif daripada masyarakat umum. Beliau juga telah banyak belajar melalui perniagaannya. Dari sini, beliau telah mengambil maklum balas pelanggan dan juga mengenali pesaing bagi memajukan perniagaannya.

Perniagaan Lee Thiam Wah semakin berkembang dari semasa ke semasa. Beliau kemudian menjual perniagaan kedai runcitnya dan memulakan perniagaan pasar mini pertamanya dalam mencabar dirinya sendiri.

Dari Kedai Runcit Ke 99 Speedmart

Kredit Gambar: 99 Speedmart

Tidak lama setelah menukar nama pasar mininya kepada 99 Speedmart pada tahun 1999, beliau meluaskan empayarnya dengan membuka beberapa cawangan di Klang.

Lee Thiam Wah kemudiannya melebarkan sayap perniagaannya ke seluruh negara. Pada bulan Jun 2016, 99 Speedmart telah melancarkan gerai ke 800 mereka di Taman Pahlawan, Melaka.

Semasa wawancara bersama-sama dengan pihak Forbes pada tahun 2010, Lee Thiam Wah mempunyai pendapatan sebanyak RM150 juta setiap tahun dengan kira-kira 2,000 orang pekerja.

Kesimpulannya, rahsia kejayaan Lee Thiam Wah yang menakjubkan terletak pada semangatnya yang tinggi dan kegigihannya. Kisahnya yang mengagumkan juga membuktikan kepada semua pihak bahawa kekurangan fizikal bukanlah penghalang untuk seseorang itu terus berjaya.

Jika insan istimewa pun boleh berjaya, insan seperti kita juga boleh.

Sumber Rujukan:

  1. Home Finder
  2. Mind
Iklan

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!