Maradona, Hilangnya Lagenda Bola Sepak Dunia

Dunia bola sepak dikejutkan dengan berita kematian lagenda bola sepak dunia, Diego Armando Maradona pada 25 November 2020. Sesiapa yang hidup di era 1980-an pasti akan terpukau dengan kelicikan Maradona di atas padang dengan bakat luar biasa yang dimilikinya.

Kehebatan yang dimilikinya ittu telah diiktiraf oleh Badan Pentadbir Bola Sepak Dunia (FIFA) sebagai pemain terbaik abad lalu bersama-sama dengan lagenda bola sepak Brazil, Pele.

Permulaan Hidup Marodona

Kredit Gambar: Star Sun Folded

Maradona dilahirkan pada tahun 1960 di Buenos Aires dari keluarga yang miskin. Beliau merupakan anak kempat.

Beliau mula bermain bola sepak sejak usia 5 tahun apabila sepupunya menghadiahkan bola kepadanya. Bakatnya mula menonjol ketika berusia 8 tahun. Pada usia 15 tahun, Maradona merupakan pemain paling muda untuk bermain di liga utama Argentina iaitu Primera División.

Walaupun memiliki kehebatan bernian bola sepak, Maradona tidak tercalon untuk bermain pada piala dunia yang berlangsung di negaranya pada tahun 1978 kerana kerana dianggap masih lagi muda.

Kejayaan Marodona

Kredit Gambar: Sportsnet

Beliau kemudianya menyarung jersi Argentina dan bermain di Piala Dunia Itali pada tahun 1982. Ini merupakan kemunculan pertama bermain untuk kejohanan yang besar.

Pada era 1980-an, ianya merupakan zaman keemasan Maradona. Kejayaan terbesar yang dimiliki Maradona apabila beliau berjaya membawa Argentina memenangi Piala Dunia tahun 1986 yang diadakan di Mexico.

Maradona juga turut melakar kejayaan yang hebat sepanjang berada di Kelab Napoli Itali.Disebabkan Maradona bermain untuk kelab tersebut, Napoli yang sebelum ini tidak pernah memenangi sebarang kejayaan telah menjadi pasukan terkuat di Itali pada era 1980-an.

Penduduk Napoli begitu memuja kehebatan Maradona dan beliau mempunyai tempat yang istimewa kerana membawa kejayaan kepada kelab mereka.

Kontroversi Melanda Marodona

Kredit Gambar: ENAS

Sepanjang menjadi pemain bola profesional. Maradona tidak lekang daripada mencetuskan kontroversi terutamanya ketika zaman kemuncak kariernya. Antara kontroversi yang paling diingati sepanjang zaman adalah ketika pasukan kebangsaan Argentina menentang England pada Piala Dunia 1986.

Ketika perlawanan suku akhir, Maradona telah menjaringkan gol dengan menggunakan tangannya dan telah menewaskan pasukan England. Ini telah menyebabkan sebahagian pemain England berdendam dengan dirinya.

Selain daripada peritiwa tersebut, beliau juga terlibat dalam penyalahgunaan dadah yang telah memusnahkan karier bola sepaknya. Menurutnya, sekiranya beliau tidak terlibat dengan penyalahgunaan dadah dadah, karier bola sepaknya akan lebih bersinar.

Maradona juga masih berhutang cukai pendapatan dengan kerajaan Itali sebanyak USD53 juta.

Karier Selepas Bersara

Kredit Gambar: Express

Beliau bersara dari dunia bola sepak pada tahun 1997 ketika usianya mencecah 37 tahun. Selepas bersara dari dunia bola dia terlibat dengan dunia kejurulatihan. Maradona juga pernah menjadi ketua jurulatih kebangsaan Argentina sebelum kontraknya tidak disambung akibat tewas kepada pasukan Jeman pada suka akhir Piala Dunia tahun 2010.

Beliau dikatakan mempunyai masalah kesihatan yang teruk selepas bersara akibat daripada gaya hidup yang tidak sihat. Pada 25 November 2020, beliau telah menghembuskan nafas terakhir akibat serangan jantung.

Legasi yang ditinggalkan Maradona di dalam sukan bola sepak sukar untuk dicari ganti dan akan terus dingati sampai bila-bila.

Sumber Rujukan:

Previous ArticleNext Article

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Agrobank Serah Kutipan Dana Wakaf Tunai RM206,313.45 Kepada PICOMS Bagi Inisiatif Wakaf Tunai Mesin Dialisis Agrobank & PICOMS-MAIWP

KUALA LUMPUR, 29 Julai (Bernama) — Selaras dengan matlamat untuk mempertingkatkan kesedaran masyarakat untuk beramal jariah dengan berwakaf, Agrobank, sebuah institusi perbankan Islam sepenuhnya sejak 2015, telah menggerakkan 140 cawangannya di seluruh Malaysia dengan menggunakan fasiliti perbankan internetnya, Agronet sebagai medium bagi mencapai sasaran kutipan dana wakaf tunai sebanyak RM200,000 bagi Program Wakaf Tunai Mesin Dialisis Agrobank & PICOMS-MAIWP.

Setelah lebih dua tahun sejak ia dilancarkan pada tahun 2020, Agrobank bukan sahaja telah berjaya mencapai sasaran kutipan, malah telah berjaya mengumpul kutipan dana wakaf tunai keseluruhan berjumlah RM206,313.45.

Penyerahan kutipan dana wakaf tunai terkumpul ini telah disempurnakan oleh Presiden/ Ketua Pegawai Eksekutif Agrobank, Tengku Ahmad Badli Shah Raja Hussin kepada Naib Canselor Kolej Universiti Antarabangsa PICOMS, Prof Dr Wan Mohd Azizi Wan Sulaiman dalam satu majlis yang telah berlangsung pada Rabu.

Tengku Ahmad Badli Shah berkata, “Kita sedia maklum akan kepentingan wakaf dalam pembangunan sosial dan kebajikan umat Islam dan bagaimana golongan yang berkemampuan turut dapat membantu mereka yang serba kekurangan. Agrobank amat berbesar hati dengan kolaborasi ini dalam menjadi agen kepada masyarakat untuk menyalurkan dana wakaf bagi memenuhi keperluan kesihatan dengan pembelian mesin hemodialisis ini. Fokus kesihatan merupakan salah satu fokus AgroWakaf di Agrobank, selain usaha memperkasakan ekonomi, pendidikan dan kesejahteraan komuniti.”

“Semoga usaha ini akan terus meningkatkan lagi kesedaran umat Islam mengenai kepentingan wakaf dalam pembangunan ummah,” tambah Tengku Ahmad Badli Shah.

Program Wakaf Tunai Mesin Dialisis Agrobank & PICOMS-MAIWP ini merupakan kerjasama di antara Agrobank dan PICOMS,anak syarikat Majlis Agama Islam Wilayah Persekutuan (MAIWP) yang telah dilancarkan pada tahun 2020 bagi membantu menangani masalah kekurangan mesin dialisis bagi pesakit-pesakit dari kalangan orang awam.

Program ini menyasarkan jumlah kutipan wakaf tunai sebanyak RM600,000.00 termasuklah dana berjumlah RM400,000.00 yang telah disalurkan daripada dana khairat produk Agrobank kepada PICOMS pada Disember 2020 sebagai suntikan dan pemangkin kepada program wakaf tunai ini.

Mesin-mesin dialysis tersebut akan digunakan untuk rawatan hemodialisis atau pembersihan darah oleh pesakit-pesakit buah pinggang terutamanya daripada golongan asnaf dan yang kurang berkemampuan yang dikenalpasti dan mendapat pembiayaan dari pihak MAIWP.