Maradona, Hilangnya Lagenda Bola Sepak Dunia

Dunia bola sepak dikejutkan dengan berita kematian lagenda bola sepak dunia, Diego Armando Maradona pada 25 November 2020. Sesiapa yang hidup di era 1980-an pasti akan terpukau dengan kelicikan Maradona di atas padang dengan bakat luar biasa yang dimilikinya.

Kehebatan yang dimilikinya ittu telah diiktiraf oleh Badan Pentadbir Bola Sepak Dunia (FIFA) sebagai pemain terbaik abad lalu bersama-sama dengan lagenda bola sepak Brazil, Pele.

Permulaan Hidup Marodona

Kredit Gambar: Star Sun Folded

Maradona dilahirkan pada tahun 1960 di Buenos Aires dari keluarga yang miskin. Beliau merupakan anak kempat.

Beliau mula bermain bola sepak sejak usia 5 tahun apabila sepupunya menghadiahkan bola kepadanya. Bakatnya mula menonjol ketika berusia 8 tahun. Pada usia 15 tahun, Maradona merupakan pemain paling muda untuk bermain di liga utama Argentina iaitu Primera División.

Walaupun memiliki kehebatan bernian bola sepak, Maradona tidak tercalon untuk bermain pada piala dunia yang berlangsung di negaranya pada tahun 1978 kerana kerana dianggap masih lagi muda.

Kejayaan Marodona

Kredit Gambar: Sportsnet

Beliau kemudianya menyarung jersi Argentina dan bermain di Piala Dunia Itali pada tahun 1982. Ini merupakan kemunculan pertama bermain untuk kejohanan yang besar.

Pada era 1980-an, ianya merupakan zaman keemasan Maradona. Kejayaan terbesar yang dimiliki Maradona apabila beliau berjaya membawa Argentina memenangi Piala Dunia tahun 1986 yang diadakan di Mexico.

Maradona juga turut melakar kejayaan yang hebat sepanjang berada di Kelab Napoli Itali.Disebabkan Maradona bermain untuk kelab tersebut, Napoli yang sebelum ini tidak pernah memenangi sebarang kejayaan telah menjadi pasukan terkuat di Itali pada era 1980-an.

Penduduk Napoli begitu memuja kehebatan Maradona dan beliau mempunyai tempat yang istimewa kerana membawa kejayaan kepada kelab mereka.

Kontroversi Melanda Marodona

Kredit Gambar: ENAS

Sepanjang menjadi pemain bola profesional. Maradona tidak lekang daripada mencetuskan kontroversi terutamanya ketika zaman kemuncak kariernya. Antara kontroversi yang paling diingati sepanjang zaman adalah ketika pasukan kebangsaan Argentina menentang England pada Piala Dunia 1986.

Ketika perlawanan suku akhir, Maradona telah menjaringkan gol dengan menggunakan tangannya dan telah menewaskan pasukan England. Ini telah menyebabkan sebahagian pemain England berdendam dengan dirinya.

Selain daripada peritiwa tersebut, beliau juga terlibat dalam penyalahgunaan dadah yang telah memusnahkan karier bola sepaknya. Menurutnya, sekiranya beliau tidak terlibat dengan penyalahgunaan dadah dadah, karier bola sepaknya akan lebih bersinar.

Maradona juga masih berhutang cukai pendapatan dengan kerajaan Itali sebanyak USD53 juta.

Karier Selepas Bersara

Kredit Gambar: Express

Beliau bersara dari dunia bola sepak pada tahun 1997 ketika usianya mencecah 37 tahun. Selepas bersara dari dunia bola dia terlibat dengan dunia kejurulatihan. Maradona juga pernah menjadi ketua jurulatih kebangsaan Argentina sebelum kontraknya tidak disambung akibat tewas kepada pasukan Jeman pada suka akhir Piala Dunia tahun 2010.

Beliau dikatakan mempunyai masalah kesihatan yang teruk selepas bersara akibat daripada gaya hidup yang tidak sihat. Pada 25 November 2020, beliau telah menghembuskan nafas terakhir akibat serangan jantung.

Legasi yang ditinggalkan Maradona di dalam sukan bola sepak sukar untuk dicari ganti dan akan terus dingati sampai bila-bila.

Sumber Rujukan:

Previous ArticleNext Article

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

5 Orang Terkaya Di Dunia 2023 (Setakat Ini..)

(Data sehingga 3 Mei 2023)

Seronoknya jadi orang kaya, nak beli apa sahaja pun mampu, nak tolong sesiapa sahaja pun mampu, nak melancong ke mana sahaja pun boleh. 

Pasti ramai yang ingin tahu bagaimanakah cara untuk menjadi orang kaya? Sudah tentu ada pengorbanan dan usaha yang perlu dilakukan.

Untuk pengetahuan anda, untuk menjadi orang kaya, anda perlu menjadi seorang yang berilmu dalam bidang yang anda ceburi, bergaul dengan rakan-rakan yang berfikiran positif dan juga mempunyai matlamat yang sangat jelas.

Siapa yang tidak mahu menjadi kaya? Ramai pasti memilih untuk capai kebebasan kewangan dan menjadi orang kaya. Bagi mengecapi kekayaan, anda perlu terus bekerja dengan fikiran yang positif dan tidak pernah berputus asa. 

Anda juga perlukan mentor, idola atau contoh untuk terus dijadikan pembakar semangat untuk terus berjaya. Mari kami senaraikan antara orang terkaya di dunia pada tahun 2023 setakat Mei 2023. Semoga dapat menjadi pembakar semangat untuk diri sendiri!

1. Bernard Arnault

  • Umur: 74 tahun
  • Nilai bersih kekayaaan:  $206 bilion

Bernard Arnault yang merupakan warganegara Perancis ini merupakan pengerusi dan CEO LVMH, salah satu syarikat barangan mewah terbesar di dunia. Boleh dikatakan kekayaan beliau kebanyakannya berasal daripada pegangan besar dalam saham Christian Dior sebanyak 41.2%. 

Penglibatan awal beliau dalam bidang perniagaan adalah semasa beliau bekerja untuk firma pembinaan milik bapanya. Selepas itu, beliau telah mengambil alih syarikat tersebut pada tahun 1971. 

Pada tahun 1979, beliau telah menukar syarikat tersebut kepada nama Ferinel Inc. Akhirnya, pada tahun 1987 beliau telah melabur dalam LVHM sebelum menjadi pemegang saham utama LVHM setelah dua tahun kemudian.

2. Elon Musk

  • Umur: 51
  • Nilai bersih kekayaaan:  $165 bilion
Gambar: BRITTA PEDERSEN/POOL/AFP VIA GETTY IMAGES

Elon Musk merupakan lelaki kedua terkaya di dunia pada tahun 2023. Beliau dilahirkan di Afrika Selatan dan merupakan pemegang saham utama Tesla Motors (kini Tesla) yang merupakan syarikat kenderaan elektrik. 

Selain itu, Elon Musk juga merupakan Ketua Pegawai Eksekutif dan ketua jurutera Space Exploration Technologies (SpaceX), pemaju roket pelancaran angkasa lepas.

Pada 2020 yang lalu, saham Tesla telah melonjak sebanyak 740%, hal ini telah melonjakkan Musk dalam kedudukan top 10 orang terkaya di dunia. Beliau juga pernah menjadi orang terkaya di dunia pada Januari 2021 sehingga Disember 2022 yang lalu.

3. Jeff Bezos

  • Umur: 59
  • Nilai bersih kekayaaan:  $129 bilion

Tahukah anda, pada sekitar tahun 1994, Jeff Bezos mengasaskan Amazon di sebuah garaj di Seattle sejurus selepas meletak jawatan daripada dana lindung syarikat D.E. Shaw. Pada awalnya, beliau telah mengemukakan idea kedai buku dalam talian kepada bekas bosnya David E. Shaw, tetapi bekas bossnya itu tidak berminat. 

Pada awalnya, Amazon hanya menjual buku dan lama kelamaan menjadi sebuah kedai barangan serbaneka. Jeff Bezos memperkenalkan Amazon kepada umum pada tahun 1997 dan sejak itu, Amazon telah mencapai nilai bersih lebih daripada USD 100 Billion.

Jeff Bezos juga turut menjalankan projek lain termasuklah syarikat aeroangkasa Blue Origin, The Washington Post dan sebagainya. Pada 20 Julai 2021, kekayaan Jeff Bezos semakin meningkat dan banyak, ia dianggarkan berjumlah USD 211 Billion.

4. Bill Gates

  • Umur: 67
  • Nilai bersih kekayaaan: $125 bilion
Gambar: CNBC

Pada 1975, Bill Gates bekerja dengan rakan dari zaman kanak-kanaknya, Paul Allen, di Harvard untuk mencipta perisian baru bagi mikrokomputer. Setelah berjaya, Gates meninggalkan Harvard dan menubuhkan Microsoft bersama Paul Allen.

Microsoft yang merupakan syarikat perisian terbesar, turut menghasilkan komputer peribadi, memberikan perkhidmatan e-mel, dan menjual sistem permainan video dan peranti permainan yang berkaitan. Terbaru, syarikat ini turut melabur dalam cloud services.

Pada 2008, Gates tukar jawatan daripada CEO ke pengerusi lembaga Microsoft. Dia juga menyertai lembaga syarikat Berkshire Hathaway sejak 2004. Bill Gates mengundur diri dari kedua-dua jawatan pada 13 Mac 2020.

Sebahagian besar kekayaan bersih Bill Gates terletak dalam Cascade Investment LLC. Cascade merupakan entiti pelaburan swasta yang memiliki pelbagai saham termasuk Canadian National Railway (CNR), Deere (DE), Republic Services (RSG). Pelaburan peribadi termasuk dalam sektor hartanah dan tenaga.

Kekayaan Bill Gates terutama di Cascade Investment LLC, entiti pelaburan swasta dengan saham CNR, DE, RSG, dan pelaburan swasta dalam hartanah dan tenaga.

5. Warren Buffett

  • Umur: 92
  • Nilai bersih kekayaaan: $115 bilion

Pelabur saham yang paling terkenal di dunia iaitu Warren Buffett pertama kali telah membeli saham dalam syarikat tekstil bernama Berkshire Hathaway pada tahun 1962. Selepas itu, beliau telah menjadi pemegang saham majoriti menjelang tahun 1965. 

Tidak lama selepas itu, beliau telah mengembangkan pegangan syarikat kepada insurans dan pelaburan lain pada tahun 1967. Beliau juga dikenali dengan gelaran ‘Oracle of Omaha’ kerana telah membina kekayaannya dengan memperolehi syarikat yang kurang nilai. 

Oleh kerana sikapnya yang dermawan, beliau juga mendermakan kekayaannya kepada banyak yayasan-yayasan yang memerlukan. Kini, walaupun usianya menjangkau 92 tahun, beliau masih lagi berkhidmat sebagai Ketua Eksekutif di Berkshire Hathaway. Hebat bukan?

Kesimpulannya, kejayaan orang kaya di dunia adalah disebabkan oleh usaha mereka yang tidak pernah mengalah. Selain itu, untuk mencapai kejayaan yang besar seperti mereka, pelbagai ujian yang terpaksa ditempuh oleh mereka.

Jika ingin menjadi kaya, jangan pernah mengeluh dengan ujian yang mendatang dan tanamkan dalam minda bahawa kita boleh berjaya dan takkan pernah putus asa.

Rujukan: Investopedia