Big Four Dalam Dunia Perakaunan

Jika kita merupakan seorang pelabur untuk jangka masa panjang, kedudukan kewangan sesebuah syarikat amatlah penting. Kita boleh tahu potensi syarikat tersebut membuat keuntungan atau kerugian pada masa depan.

Kita boleh buat analisa Fundamental dengan melihat kepada financial statements atau laporan kewangan yang dikeluarkan syarikat. Jadi bagaimanakah laporan kewangan ini terhasil?

Laporan kewangan sesebuah syarikat ini terhasil melalui audit yang dilakukan oleh syarikat yang menyediakan perkhidmatan pengauditan ini. Jika sebelum ini, kita sudah mengenali syarikat yang digelar Big Five dalam dunia teknologi, jom kita berkenalan pula dengan Big Four dalam dunia perakaunan.

Baca : Big Five, Syarikat Gergasi Teknologi Dunia Dan Sumber Pendapatan Utama Mereka

Kredit Gambar: Bright Network

Syarikat Big Four ini mendominasi sebanyak 80% syarikat yang ada di dunia. Big Four ini adalah Deloitte Touche Tohmatsu Limited, PricewaterhouseCoopers (PwC), Ernst & Young (E&Y) dan Klynveld Peat Marwick Goerdeler (KPMG).

Big Four ini kebanyakannya digunapakai oleh syarikat gergasi yang besar untuk mengaudit akaun mereka bagi memberi maklumat yang lengkap kepada kepada pelabur saham syarikat. 500 syarikat terbesar dunia menggunakan sepenuhnya khidmat syarikat Big Four ini bagi mengaudit syarikat mereka.

Dulu Dikenali Sebagai Big Eight

Pada awal kurun ke-20, syarikat pengauditan terkenal dengan panggilan Big Eight dengan adanya 8 buah syarikat gergasi yang mengaudit akaun syarikat. Dari dekad ke dekad, syarikat ini mula bergabung membentuk syarikat yang ada sekarang yang kini dikenali sebagai Big Four.

Di antara syarikat terakhir yang bergabung adalah melibatkan Syarikat Arthur Anderson yang telah jatuh muflis kerana didakwa bersubahat di dalam krisis Enron yang merupakan krisis penipuan terbesar di dalam sejarah syarikat koperat di Amerika Syarikat.

Baca : Enron, Skandal Penipuan Terbesar Dalam Sejarah Amerika Syarikat

Kredit Gambar: Statista

Di antara Big Four tersebut, Deloitte merupakan syarikat yang terbesar daripada segi revenue iaitu sebanyak USD46.3 bilion pada tahun lepas. Tempat kedua pula adalah PwC sebanyak USD42.3 bilion dan dikuti oleh Ernst & Young dan KPMG dengan masing masing berjumlah USD36.4 bilion dan USD29.75 bilion.

Big Four ini kini tidak hanya memfokuskan kepada perkhidmatan audit sahaja tetapi mereka kini telah beralih arah kepada konsultansi yang mana revenue mereka hampir menyamai perniagaan teras mereka.

Mereka yang sedar bahawa dunia yang semakin berubah dengan teknologi AI yang semakin popular bakal menggantikan perkhidmatan perakaunan pada masa hadapan. Dengan melibatkan diri dalam bidang konsultansi, Big Four ini terpaksa berdepan dengan undang-undang yang baru daripada Kerajaan Britain.

Oleh kerana Big Four ini mengaudit kebanyakan syarikat gergasi dunia, mereka terdedah dengan maklumat yang terperinci dalam perakaunan. Mereka yang kini telah menceburkan diri dalam bidang perniagaan konsultansi pula, dikhuatiri akan bias di dalam memberi khidmat nasihat kepada pelanggan mereka.

Kredit Gambar: Director of Finance

Untuk mengelakkan perkara sebegini berlaku, Kerajaan Britain telah melaksanakan undang-undang di mana Big Four ini mesti mengasingkan perniagaan yang melibatkan audit dan juga konsultansi bagi mengelakkan penipuan terjadi.

Ini kerana Big Four tidak terlepas daripada melakukan kesalahan di dalam melakukan audit yang membawa kepada masalah besar kepada para pelabur yang melabur di dalam syarikat awam. Di antara yang paling popular tahun ini adalah melibatkan Wirecard, di mana syarikat ini telah menipu para pelabur mereka dan Wirecard menggunakan perkhidmatan  Ernst & Young di dalam mengaudit akaun syarikat tersebut.

Baca : Wirecard: Skandal Penipuan Gergasi Fintech Terbesar Di Eropah

Walaupun terpalit dengan skandal sebegitu, Big Four masih lagi menjadi kepercayaan syarikat-syarikat gergasi dunia dalam menguruskan akaun syarikat dan membuat audit ke tas mereka.

Sumber Rujukan:

Previous ArticleNext Article

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

TikTok Wujud Shopping Mall, Beli Sambil Berhibur

Tahukah anda, aplikasi TikTok bukanlah semata-mata platform untuk berhibur? Anda juga boleh membeli-belah seperti berada di sebuah mall!

Untuk pengetahuan anda, kini TikTok telah melancarkan Shopping Mall mereka yang tersendiri. Inilah peluang anda untuk beli barang atau berniaga sambil bertiktok.

Dengan kewujudan shopping mall di TikTok ini, ia membolehkan pengguna membeli dan menjual barangan secara dalam talian pada aplikasi TikTok. Bagi anda yang berminat untuk menjual di TikTok Shopping Mall, anda perlu mendaftar akaun TikTok sebagai seller terlebih dahulu. 

Sementara itu, bagi pelanggan yang ingin membeli di TikTok, mereka hanya perlu mencari barang yang dikehendaki di TikTok menggunakan akaun TikTok mereka sendiri.

Shopping Mall TikTok Bakal Memberi Manfaat Kepada Perusahaan Kecil Dan Sederhana (SME)

Dengan adanya TikTok Shopping Mall, ia secara tidak langsung membuka peluang perniagaan kepada Perusahaan Kecil dan Sederhana (SME) dalam bentuk berniaga sambil berhibur. 

Boleh dikatakan bahawa peluang yang diberikan ini juga mampu memberikan manfaat kepada mereka yang masih tidak mempunyai kedai fizikal ekoran masalah kos pelaburan yang sangat tinggi. Jadi, peniaga akan dapat menjalankan perniagaan secara menyeluruh dengan aplikasi TikTok dengan menjadi pencipta kandungan video pada kadar yang tertentu.

Selain itu, pengguna biasa juga turut mendapat manfaat yang sama dengan adanya TikTok Shopping Mall kerana mereka boleh membeli apa sahaja yang mereka mahukan sambil berhibur. 

Menarik lagi, fungsi yang ada pada TikTok Shopping Mall kini adalah promosi yang melibatkan baucar penghantaran percuma dan diskaun sehingga 99%. Rugi sangat jika anda belum guna aplikasi TikTok!

Kelebihan Berniaga Di Platform TikTok

Kini, pengguna TikTok di Malaysia boleh dikatakan mencecah 4 juta orang. Boleh dikatakan juga dalam 4 juta orang ini, kebanyakannya dalam kalangan pengguna berusia dalam lingkungan 16 tahun hingga 24 tahun. Oleh itu, mereka ini biasanya mempunyai kecenderungan minat yang amat tinggi dalam sesuatu perkara yang mereka suka atau gemari.

Namun, saban hari, pengguna yang berusia 25 tahun ke atas juga semakin meningkat ekoran peningkatan kandungan digital yang semakin berkualiti. Kita tahu bahawa pengguna yang berusia 25 tahun ke atas mempunyai buying power yang amat tinggi. Selain itu, mereka juga cenderung untuk mengikuti trend-trend yang terkini.

Apa yang dapat kita lihat di sini adalah berniaga di TikTok pasti dapat meraih pelanggan yang lebih ramai dan keuntungan yang pasti mengejutkan anda. Sudah pasti content yang dihasilkan oleh anda harus menarik perhatian golongan-golongan ini. Jika hasilnya menarik, pasti produk yang anda jual laku keras, betul tak?

Cara Daftar Akaun TikTok

Bagi anda yang berminat untuk mendaftar akaun Tiktok, anda boleh mengikuti langkah berikut.

  1. Muat turun aplikasi TikTok melalui Playstore bagi smartphone yang menggunakan sistem Android dan Appstore bagi pengguna sistem IOS (Apple) milik anda.
  2. Selepas siap memuat turun aplikasi TikTok, anda perlu mendaftar akaun terlebih dahulu. Di sini, anda boleh mendaftar dengan menggunakan emel, nombor telefon, Facebook, Instagram, Twitter atau akaun Google milik anda.
  3. Apabila selesai memilih cara pendaftaran di atas, anda perlu memasukkan butiran tarikh lahir anda pada ruangan yang dipaparkan. Kemudian, klik ‘Teruskan’ setelah selesai memasukkan butiran tarikh lahir anda.
  4. Selepas itu, akan tertera pula paparan untuk pengesahan melalui emel ataupun melalui nombor telefon. Di sini, anda perlu memastikan maklumat yang diisi adalah betul dan tepat bagi memastikan kod pengesahan diterima. Apabila selesai, klik pada kotak ‘Seterusnya’.
  5. Masukkan kod pengesahan yang diterima pada paparan seterusnya. Kod tersebut perlu dimasukkan untuk memastikan akaun yang dibuat oleh anda adalah asli.
  6. Selepas memasukkan kod tersebut, anda dikehendaki membuat kata laluan akaun dan sahkan kata laluan tersebut.
  7. Akhir sekali, paparan ‘I’m not a robot’ dipaparkan untuk pengesahan terakhir anda bagi memastikan anda adalah manusia dan bukannya bot komputer. Pada bahagian ini, anda perlu menyelesaikan captcha yang diberikan sebelum akaun TikTok anda boleh diguna.

Kesimpulannya, TikTok sememangnya terkenal dengan aplikasi hiburan dan keunikannya yang tersendiri. Idea mereka dalam mewujudkan shopping mall atas talian juga merupakan satu nafas baru buat kita semua dalam mengembangkan perniagaan.

Bagi anda yang mempunyai bakat yang terpendam, mungkin anda juga boleh berniaga sambil menunjukkan bakat tersebut kepada pelanggan-pelanggan anda nanti. TikTok juga dapat menaikkan bakat-bakat baru sekali gus memberi manfaat untuk kembangkan shopping mall anda.

Baca juga:

Dah follow TikTok Majalah Labur? Jemput follow TikTok kami untuk dapatkan maklumat yang ringkas, padat dan mudah difahami.