Big Four Dalam Dunia Perakaunan

Jika kita merupakan seorang pelabur untuk jangka masa panjang, kedudukan kewangan sesebuah syarikat amatlah penting. Kita boleh tahu potensi syarikat tersebut membuat keuntungan atau kerugian pada masa depan.

Kita boleh buat analisa Fundamental dengan melihat kepada financial statements atau laporan kewangan yang dikeluarkan syarikat. Jadi bagaimanakah laporan kewangan ini terhasil?

Laporan kewangan sesebuah syarikat ini terhasil melalui audit yang dilakukan oleh syarikat yang menyediakan perkhidmatan pengauditan ini. Jika sebelum ini, kita sudah mengenali syarikat yang digelar Big Five dalam dunia teknologi, jom kita berkenalan pula dengan Big Four dalam dunia perakaunan.

Baca : Big Five, Syarikat Gergasi Teknologi Dunia Dan Sumber Pendapatan Utama Mereka

Kredit Gambar: Bright Network

Syarikat Big Four ini mendominasi sebanyak 80% syarikat yang ada di dunia. Big Four ini adalah Deloitte Touche Tohmatsu Limited, PricewaterhouseCoopers (PwC), Ernst & Young (E&Y) dan Klynveld Peat Marwick Goerdeler (KPMG).

Big Four ini kebanyakannya digunapakai oleh syarikat gergasi yang besar untuk mengaudit akaun mereka bagi memberi maklumat yang lengkap kepada kepada pelabur saham syarikat. 500 syarikat terbesar dunia menggunakan sepenuhnya khidmat syarikat Big Four ini bagi mengaudit syarikat mereka.

Dulu Dikenali Sebagai Big Eight

Pada awal kurun ke-20, syarikat pengauditan terkenal dengan panggilan Big Eight dengan adanya 8 buah syarikat gergasi yang mengaudit akaun syarikat. Dari dekad ke dekad, syarikat ini mula bergabung membentuk syarikat yang ada sekarang yang kini dikenali sebagai Big Four.

Di antara syarikat terakhir yang bergabung adalah melibatkan Syarikat Arthur Anderson yang telah jatuh muflis kerana didakwa bersubahat di dalam krisis Enron yang merupakan krisis penipuan terbesar di dalam sejarah syarikat koperat di Amerika Syarikat.

Baca : Enron, Skandal Penipuan Terbesar Dalam Sejarah Amerika Syarikat

Kredit Gambar: Statista

Di antara Big Four tersebut, Deloitte merupakan syarikat yang terbesar daripada segi revenue iaitu sebanyak USD46.3 bilion pada tahun lepas. Tempat kedua pula adalah PwC sebanyak USD42.3 bilion dan dikuti oleh Ernst & Young dan KPMG dengan masing masing berjumlah USD36.4 bilion dan USD29.75 bilion.

Big Four ini kini tidak hanya memfokuskan kepada perkhidmatan audit sahaja tetapi mereka kini telah beralih arah kepada konsultansi yang mana revenue mereka hampir menyamai perniagaan teras mereka.

Mereka yang sedar bahawa dunia yang semakin berubah dengan teknologi AI yang semakin popular bakal menggantikan perkhidmatan perakaunan pada masa hadapan. Dengan melibatkan diri dalam bidang konsultansi, Big Four ini terpaksa berdepan dengan undang-undang yang baru daripada Kerajaan Britain.

Oleh kerana Big Four ini mengaudit kebanyakan syarikat gergasi dunia, mereka terdedah dengan maklumat yang terperinci dalam perakaunan. Mereka yang kini telah menceburkan diri dalam bidang perniagaan konsultansi pula, dikhuatiri akan bias di dalam memberi khidmat nasihat kepada pelanggan mereka.

Kredit Gambar: Director of Finance

Untuk mengelakkan perkara sebegini berlaku, Kerajaan Britain telah melaksanakan undang-undang di mana Big Four ini mesti mengasingkan perniagaan yang melibatkan audit dan juga konsultansi bagi mengelakkan penipuan terjadi.

Ini kerana Big Four tidak terlepas daripada melakukan kesalahan di dalam melakukan audit yang membawa kepada masalah besar kepada para pelabur yang melabur di dalam syarikat awam. Di antara yang paling popular tahun ini adalah melibatkan Wirecard, di mana syarikat ini telah menipu para pelabur mereka dan Wirecard menggunakan perkhidmatan  Ernst & Young di dalam mengaudit akaun syarikat tersebut.

Baca : Wirecard: Skandal Penipuan Gergasi Fintech Terbesar Di Eropah

Walaupun terpalit dengan skandal sebegitu, Big Four masih lagi menjadi kepercayaan syarikat-syarikat gergasi dunia dalam menguruskan akaun syarikat dan membuat audit ke tas mereka.

Sumber Rujukan:

Iklan

Previous ArticleNext Article

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

5 Risiko Jadi Penjamin Yang Perlu Kita Tahu

Ramai yang rasa serba salah bila diminta untuk jadi penjamin kepada ahli keluarga atau rakan-rakan. Seperti yang kita tahu, penjamin diperlukan sekiranya seseorang ingin memohon pinjaman kereta, kad kredit dan sebagainya.

Sekiranya ada masalah dengan pihak bank, skor kredit yang lemah atau pendapatan tak cukup untuk pinjaman yang dimohon, maka pemohon akan diminta untuk cari seorang penjamin.

Apabila peminjam tak dapat bayar, maka penjaminlah orang yang akan dicari oleh pihak bank. Maka, tak hairanlah jika risiko seorang penjamin ini sememangnya tinggi.

Jom kita tengok 5 risiko menjadi seorang penjamin.

1. Aset Boleh Disita

Risiko jadi penjamin akan membuatkan harta atau aset penjamin tersebut akan disita. Pihak Jabatan Insolvensi akan menyita harta yang kita ada untuk membayar balik hutang tersebut.

2. Skor Kredit Akan Rosak

Dengan menjadi penjamin, skor kredit kita akan rosak sekiranya orang yang kita jamin itu gagal membayar hutang pada waktu yang sepatutnya. Apabila skor rosak, maka susahlah untuk kita membuat pinjaman pada masa yang akan datang.

3. Boleh Jadi Muflis

Risiko terbesar bagi seorang penjamin adalah menjadi muflis. Hal ini kerana sekiranya kedua-dua pihak (penjamin dan pemiutang) tidak dapat melunaskan hutang tersebut, akan mendatangkan masalah yang besar.

Jabatan Insolvensi boleh memutuskan penjamin sebagai muflis sekiranya hutang mencecah lebih daripada RM100,000 dan tak mampu untuk membayarnya.

4. Kerjaya Tersekat

Biasanya penjamin mempunyai kerja yang stabil dan disukai oleh pihak bank. Namun, risiko yang terpaksa ditanggung sekiranya menjadi penjamin adalah kerjaya akan disekat sekiranya pemiutang gagal menjelaskan hutang tersebut.

Silap haribulan, tiada majikan yang ingin mengambil kita bekerja. Di samping itu, kita juga tidak boleh memiliki perniagaan atau memiliki sebahagian daripada perniagaan. Pendek kata, nak buat apa pun susah.

5. Tidak Bebas Ke Luar Negara

Menjadi penjamin juga akan berisiko di mana kita tidak akan bebas ke luar negara sesuka hati sekiranya orang yang anda jamin gagal membayar hutang. Kita sebagai penjamin perlu memohon kebenaran daripada Jabatan Insolvensi atau pun mendapatkan perintah mahkamah terlebih dahulu.

Kesimpulannya, menjadi penjamin sememangnya mendatangkan pelbagai masalah atau risiko yang bakal dihadapi. Jadi, sekiranya ada saudara mara atau kawan-kawan yang meminta anda menjadi penjamin, fikirlah terlebih dahulu mengenai risiko ini.

Adalah lebih baik sekiranya kita tolak permintaan untuk jadi seorang penjamin, walaupun kepada ahli keluarga sendiri.

Baca juga:

Iklan

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!