OneWeb Lakar Sejarah dengan Misi Pelancaran Pertama Buahkan Hasil

LONDON, 1 Mac 2019 /PRNewswire/ —

  • Pelancaran enam satelit pertama merupakan langkah pertama dalam perjalanan untuk menyediakan ketersambungan global yang sebenar dan merapatkan jurang digital
  • Lancar isyarat pada permulaan kempen pelancaran satelit terbesar dalam sejarah dan peralihan daripada bukti-konsep yang berjaya kepada pengkomersialan OneWeb

OneWeb, sebuah syarikat komunikasi global dengan misi untuk membawakan fungsi ketersambungan kepada semua orang, di mana-mana jua, hari ini mengumumkan kejayaan pelancaran enam satelit jalur lebar pertamanya di atas kenderaan pelancar Soyuz dari Pusat Angkasa Guiana di Kourou, French Guiana.

Pelancaran berlaku pada 27 Februari jam 21:37 malam UTC. Enam satelit OneWeb ini dipisahkan daripada roket dalam dua kumpulan. Pemerolehan isyarat disahkan untuk kesemua enam satelit. Satelit-satelit OneWeb dikeluarkan oleh OneWeb Satellites, satu usaha sama antara OneWeb dan Airbus Defence and Space.

Pelancaran ini menandakan permulaan kempen pelancaran satelit yang terbesar dalam sejarah dan peralihan daripada bukti-konsep yang berjaya kepada pengkomersialan OneWeb. Melancarkan lebih 30 satelit bagi setiap roket, program pelancaran bulanan OneWeb akan mengembangkan gugusannya kepada lebih 650 satelit bagi membolehkan demonstrasi pelanggan pada tahun 2020 dan menyediakan liputan komersial global sepenuhnya menjelang tahun 2021.

Rangkaian OneWeb akan menyediakan kombinasi unik antara daya pemprosesan data yang tinggi, kependaman rendah, liputan global yang sebenar ke kutub dan pelbagai terminal pengguna untuk berbilang pasaran. Satelit-satelit OneWeb akan berkomunikasi dengan Bumi melalui jalur-jalur spektrum Ka dan Ku. Jalur-Ka akan digunakan untuk komunikasi antara Rangkaian Bumi (yang menghubungkan sistem OneWeb kepada Internet) dan satelit-satelit; manakala jalur Ku akan digunakan untuk komunikasi antara satelit-satelit dan terminal-terminal pengguna yang akan menyampaikan sambungan Internet kepada pengguna.

OneWeb mengumumkan semalam tentang penandatanganan oleh dua pelanggan pertamanya, memperlihatkan permintaan terhadap penyelesaian liputan global. Model perniagaan OneWeb membolehkan OneWeb menyediakan perkhidmatan secara tidak langsung melalui rakan-rakan kongsi penjual semula, atau secara terus kepada pelanggan akhir, contohnya dalam hal syarikat penerbangan atau pengendali kapal.

Adrian Steckel, Ketua Pegawai Eksekutif OneWeb, berkata: “Kejayaan pelancaran ini merupakan suatu pencapaian bersejarah untuk OneWeb dan menandakan permulaan fasa baharu untuk syarikat kami tatkala kami mula meluaskan gugusan satelit kami sebagai persediaan untuk memulakan perkhidmatan komersial sepenuhnya. Saya juga berasa bangga kerana kami dapat mengumumkan penandatanganan oleh dua pelanggan pertama kami, justeru memperlihatkan permintaan terhadap perkhidmatan OneWeb.

“OneWeb ditubuhkan untuk menyediakan akses kepada semua orang, di mana-mana jua dan pelancaran ini merupakan langkah pertama ke arah menjadikan matlamat kami suatu kenyataan serta bagi membawakan akses Internet yang amat diperlukan kepada orang ramai tanpa mengira di mana mereka berada.”

Adrian Steckel menyambung: “Sistem kami akan berupaya untuk menawarkan kependaman yang jauh lebih rendah dan kelajuan lebih pantas. Kami mereka bentuk sistem kami untuk mewujudkan jejak liputan untuk seluruh planet – termasuk kawasan luar bandar yang sebelum ini tidak terhubung, lautan dan ruang angkasa.

“Dunia kita kini semakin terhubung dan kami tidak mahu sesiapa pun ketinggalan. Gugusan kami akan menyamakan daya saing dan menghubungkan komuniti, kawasan dan industri yang sehingga kini dikecualikan daripada akses Internet yang pantas dan andal. Apa yang kami lakukan di sini merupakan satu projek yang bercita-cita tinggi dan saya amat berbangga dengan pasukan kerana membolehkan kami meraih pencapaian penting ini.”

Bagi meraikan pelancaran pertama OneWeb dan selaras dengan misi dan visi syarikat, OneWeb menyatakan komitmen untuk menghubungkan enam buah sekolah di enam kawasan yang tidak terhubung di dunia. Menerusi kempen yang dikenali sebagai #EmpowerHumanity, OneWeb akan menghubungkan sebuah sekolah di: AlaskaEcuadorHondurasKyrgyzstanNepal dan Rwanda. Setiap sekolah tersebut pula seterusnya memilih nama untuk enam satelit pertama OneWeb. Ahli-ahli dalam pasukan OneWeb telah menjelajah ke sekolah-sekolah ini untuk bertemu dengan pelajar-pelajar dan mengajar mereka tentang satelit dan angkasa. Anda boleh mengetahui lebih lanjut tentang kempen Empower Humanity (Memperkasa Kemanusiaan) dan lihat lebih lanjut tentang sekolah-sekolah tersebut dengan mengunjungi laman sesawang OneWeb atau melalui saluran-saluran media sosial kami: TwitterInstagram dan YouTube.

Latar Belakang OneWeb

Misi OneWeb adalah untuk menyediakan akses Internet kepada semua orang, di mana-mana jua. OneWeb membina rangkaian komunikasi menerusi gugusan satelit Orbit Rendah Bumi yang akan menyediakan fungsi ketersambungan kepada berbilion-bilion individu di seluruh dunia. Rangkaiannya yang berkelajuan tinggi dan berkependaman rendah akan menawarkan penyelesaian mobiliti yang mengubah hasilnya kepada industri-industri yang bergantung pada ketersambungan global. http://www.oneweb.world

Sumber: OneWeb

Previous ArticleNext Article

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

SC Terima Sebanyak 2,873 Aduan Berkaitan Scam Setakat Suku Ketiga 2023

Suruhanjaya Sekuriti Malaysia (SC) menerima kira-kira 2,873 aduan berkaitan scam (aktiviti penipuan) setakat suku ketiga 2023 berbanding 2,461 aduan yang diterima tahun lepas.

Pengerusi SC Datuk Seri Awang Adek Hussin berkata peningkatan ketara dalam aduan berkenaan selepas penguatkuasaan dilakukan dengan memberi amaran kepada orang ramai supaya melaporkan tingkah laku yang mencurigakan mengenai penipuan.

“Ramai scammer (ahli sindiket penipuan) menggunakan platform media sosial seperti YouTube, WhatsApp, Facebook dan Instagram. SC sedang bekerjasama dengan pihak berkepentingan lain yang berkaitan seperti Suruhanjaya Komunikasi dan Multimedia Malaysia (MCMC) untuk membanteras aktiviti penipuan.

“Ini termasuk memaklumkan orang ramai melalui Senarai Makluman Pelabur SC, menyekat tapak web dan menyekat geo halaman media sosial yang menyinggung perasaan,” katanya kepada pemberita selepas pelancaran InvestSmart Fest 2023 di sini hari ini.

Terdahulu, Awang Adek dalam ucapannya berkata setakat akhir Oktober 2023, SC telah memulakan empat tindakan penguatkuasaan terhadap aktiviti tidak berlesen termasuk 274 penyertaan baharu dalam Senarai Makluman serta menyekat 128 laman web, 113 akaun Telegram, 78 akaun Facebook dan 10 akaun Instagram.

Beliau juga menggesa enjin carian dan platform media sosial untuk meningkatkan usaha mereka membantu mencegah scammer daripada menyebarkan mesej berbahaya.

SC telah memperkemas proses itu dan menempatkan semuanya bersama-sama dalam platform carian dalam talian – ‘SC Investment Checker’ (Penyemak Pelaburan SC), katanya.

“Kami menjangkakan ia akan disiarkan secara langsung pada penghujung tahun ini. Fungsi carian sehenti baharu di laman web rasmi SC ini akan membantu pelabur mengenal pasti kesahihan entiti yang menawarkan peluang pelaburan,” katanya.

Sementara itu, Timbalan Menteri Kewangan II Steven Sim Chee Keong berkata pihak berkuasa harus meningkatkan keselamatan sistem terhadap pihak penyedia perkhidmatan dan pengguna manakala bank pada umumnya telah mengambil langkah penting untuk melaksanakan ciri keselamatan yang lebih baik sepanjang tahun lalu.

Beliau berkata pihak berkuasa perlu bertindak pantas terhadap kes penipuan dan proses pengembalian pemulihan wang kepada mangsa.

Sehubungan itu, Pusat Respons Scam Kebangsaan (NSRC) telah diberi kuasa dengan peruntukan RM10 juta tahun ini dan RM20 juta dalam Belanjawan 2024 untuk memastikan tindak balas pantas dilakukan terhadap laporan penipuan.

Setakat ini, NSRC telah berjaya bertindak dan membekukan urus niaga bernilai RM60 juta sekali gus mengelakkan kerugian kepada mangsa, kata Sim.

Menjelang pertengahan tahun depan, sistem pintar Bank Negara Malaysia iaitu Portal Fraud Kebangsaan (NFP) dengan kerjasama PayNet yang berperanan mengesan pergerakan dana dan mengenal pasti akaun keldai akan disiapkan.

“Saya yakin penyedia perkhidmatan perlu memikul sedikit liabiliti apabila melibatkan insiden penipuan dan tidak meletakkan tanggungjawab sepenuhnya kepada pengguna atau pelabur.

“Ya, wujud masalah perlindungan terhadap risiko kewangan tetapi hujah ini berkesan kepada semua pihak. Jika penyedia perkhidmatan kewangan hanya boleh menolak liabiliti kepada pengguna, maka tidakkah ia akan mewujudkan risiko kewangan kepada mereka? Saya percaya risiko mesti diagihkan secara berkadar antara pihak yang terlibat dan bukan hanya dibebankan kepada satu pihak,” kata Sim dalam ucapannya pada acara berkenaan.

InvestSmart Fest 2023 yang berlangsung selama tiga hari bertemakan “10 Tahun Memperkasa Rakyat Malaysia’, memfokuskan kepada empat komponen utama; pemerkasaan pelabur, fintech, perancangan kewangan dan pencegahan penipuan pelaburan.

Acara tahun ini disertai lebih daripada 35 organisasi termasuk institusi pasaran kewangan, pengantara pasaran modal, persatuan industri, badan kawal selia dan agensi kerajaan.

— BERNAMA

TAG: SC, scam, Awang Adek Hussin, Steven Sim Chee Keong, NSRC