OneWeb Lakar Sejarah dengan Misi Pelancaran Pertama Buahkan Hasil

LONDON, 1 Mac 2019 /PRNewswire/ —

  • Pelancaran enam satelit pertama merupakan langkah pertama dalam perjalanan untuk menyediakan ketersambungan global yang sebenar dan merapatkan jurang digital
  • Lancar isyarat pada permulaan kempen pelancaran satelit terbesar dalam sejarah dan peralihan daripada bukti-konsep yang berjaya kepada pengkomersialan OneWeb

OneWeb, sebuah syarikat komunikasi global dengan misi untuk membawakan fungsi ketersambungan kepada semua orang, di mana-mana jua, hari ini mengumumkan kejayaan pelancaran enam satelit jalur lebar pertamanya di atas kenderaan pelancar Soyuz dari Pusat Angkasa Guiana di Kourou, French Guiana.

Pelancaran berlaku pada 27 Februari jam 21:37 malam UTC. Enam satelit OneWeb ini dipisahkan daripada roket dalam dua kumpulan. Pemerolehan isyarat disahkan untuk kesemua enam satelit. Satelit-satelit OneWeb dikeluarkan oleh OneWeb Satellites, satu usaha sama antara OneWeb dan Airbus Defence and Space.

Pelancaran ini menandakan permulaan kempen pelancaran satelit yang terbesar dalam sejarah dan peralihan daripada bukti-konsep yang berjaya kepada pengkomersialan OneWeb. Melancarkan lebih 30 satelit bagi setiap roket, program pelancaran bulanan OneWeb akan mengembangkan gugusannya kepada lebih 650 satelit bagi membolehkan demonstrasi pelanggan pada tahun 2020 dan menyediakan liputan komersial global sepenuhnya menjelang tahun 2021.

Rangkaian OneWeb akan menyediakan kombinasi unik antara daya pemprosesan data yang tinggi, kependaman rendah, liputan global yang sebenar ke kutub dan pelbagai terminal pengguna untuk berbilang pasaran. Satelit-satelit OneWeb akan berkomunikasi dengan Bumi melalui jalur-jalur spektrum Ka dan Ku. Jalur-Ka akan digunakan untuk komunikasi antara Rangkaian Bumi (yang menghubungkan sistem OneWeb kepada Internet) dan satelit-satelit; manakala jalur Ku akan digunakan untuk komunikasi antara satelit-satelit dan terminal-terminal pengguna yang akan menyampaikan sambungan Internet kepada pengguna.

OneWeb mengumumkan semalam tentang penandatanganan oleh dua pelanggan pertamanya, memperlihatkan permintaan terhadap penyelesaian liputan global. Model perniagaan OneWeb membolehkan OneWeb menyediakan perkhidmatan secara tidak langsung melalui rakan-rakan kongsi penjual semula, atau secara terus kepada pelanggan akhir, contohnya dalam hal syarikat penerbangan atau pengendali kapal.

Adrian Steckel, Ketua Pegawai Eksekutif OneWeb, berkata: “Kejayaan pelancaran ini merupakan suatu pencapaian bersejarah untuk OneWeb dan menandakan permulaan fasa baharu untuk syarikat kami tatkala kami mula meluaskan gugusan satelit kami sebagai persediaan untuk memulakan perkhidmatan komersial sepenuhnya. Saya juga berasa bangga kerana kami dapat mengumumkan penandatanganan oleh dua pelanggan pertama kami, justeru memperlihatkan permintaan terhadap perkhidmatan OneWeb.

“OneWeb ditubuhkan untuk menyediakan akses kepada semua orang, di mana-mana jua dan pelancaran ini merupakan langkah pertama ke arah menjadikan matlamat kami suatu kenyataan serta bagi membawakan akses Internet yang amat diperlukan kepada orang ramai tanpa mengira di mana mereka berada.”

Adrian Steckel menyambung: “Sistem kami akan berupaya untuk menawarkan kependaman yang jauh lebih rendah dan kelajuan lebih pantas. Kami mereka bentuk sistem kami untuk mewujudkan jejak liputan untuk seluruh planet – termasuk kawasan luar bandar yang sebelum ini tidak terhubung, lautan dan ruang angkasa.

“Dunia kita kini semakin terhubung dan kami tidak mahu sesiapa pun ketinggalan. Gugusan kami akan menyamakan daya saing dan menghubungkan komuniti, kawasan dan industri yang sehingga kini dikecualikan daripada akses Internet yang pantas dan andal. Apa yang kami lakukan di sini merupakan satu projek yang bercita-cita tinggi dan saya amat berbangga dengan pasukan kerana membolehkan kami meraih pencapaian penting ini.”

Bagi meraikan pelancaran pertama OneWeb dan selaras dengan misi dan visi syarikat, OneWeb menyatakan komitmen untuk menghubungkan enam buah sekolah di enam kawasan yang tidak terhubung di dunia. Menerusi kempen yang dikenali sebagai #EmpowerHumanity, OneWeb akan menghubungkan sebuah sekolah di: AlaskaEcuadorHondurasKyrgyzstanNepal dan Rwanda. Setiap sekolah tersebut pula seterusnya memilih nama untuk enam satelit pertama OneWeb. Ahli-ahli dalam pasukan OneWeb telah menjelajah ke sekolah-sekolah ini untuk bertemu dengan pelajar-pelajar dan mengajar mereka tentang satelit dan angkasa. Anda boleh mengetahui lebih lanjut tentang kempen Empower Humanity (Memperkasa Kemanusiaan) dan lihat lebih lanjut tentang sekolah-sekolah tersebut dengan mengunjungi laman sesawang OneWeb atau melalui saluran-saluran media sosial kami: TwitterInstagram dan YouTube.

Latar Belakang OneWeb

Misi OneWeb adalah untuk menyediakan akses Internet kepada semua orang, di mana-mana jua. OneWeb membina rangkaian komunikasi menerusi gugusan satelit Orbit Rendah Bumi yang akan menyediakan fungsi ketersambungan kepada berbilion-bilion individu di seluruh dunia. Rangkaiannya yang berkelajuan tinggi dan berkependaman rendah akan menawarkan penyelesaian mobiliti yang mengubah hasilnya kepada industri-industri yang bergantung pada ketersambungan global. http://www.oneweb.world

Sumber: OneWeb

Previous ArticleNext Article

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Bursa Malaysia Sahkan Perbincangan Pindah Ke TRX

KUALA LUMPUR, 18 Jun (Bernama) –Bursa Malaysia Bhd mengesahkan bahawa perbincangan dengan Mulia Property Development Sdn Bhd mengenai perpindahan ke Tun Razak Exchange (TRX) sedang berjalan, dengan butiran terperinci masih belum dimuktamadkan.

“Pengumuman selanjutnya hanya akan dibuat apabila terdapat perkembangan penting mengenai perkara itu,” kata pengendali bursa saham itu dalam makluman kepada Bursa hari ini.

Bursa Malaysia berkata demikian sebagai mengulas dua artikel bertajuk “Bursa Malaysia mulling move to TRX” and “In final negotiation stage, Bursa Malaysia’s headquarters to be moved to TRX,” (Bursa Malaysia timbang pindah TRX” dan “Rundingan di peringkat akhir, ibu pejabat Bursa Malaysia akan dipindahkan ke TRX)  yang dikeluarkan baru-baru ini.

Menurut artikel itu Bursa Malaysia dan Mulia Property sedang di peringkat akhir rundingan untuk memindahkan ibu pejabat bursa ke TRX. Sekiranya langkah itu menjadi kenyataan, Bursa Malaysia berkemungkinan akan menduduki dua tingkat bangunan Exchange 106.

Mulia Property adalah pemaju bangunan Exchange 106 setinggi 106 tingkat di TRX.

Ketika ini Bursa Malaysia beroperasi di Exchange Square, kompleks pejabat 16 tingkat yang terletak di Bukit Kewangan, di sini.

–BERNAMA